Offseason csapatértékelők - 16. Baltimore Ravens

Visszatér-e egy év kihagyás után a rájátszásba a 2012-es szezon bajnoka?

Offseason csapatértékelők - 16. Baltimore Ravens

16. BALTIMORE RAVENS
Mérleg: 8-8

Ez történt 2013-ban:
A Super Bowl utáni „másnaposság”, a szezont megelőző sérülések, de már a nyitómérkőzés helyszínét illető mizéria is előre jelezhette, hogy a Ravens 2013-as szezonja nem lesz olyan sikeres, mint az azt megelőző. Sokat nem kellett várni a kijózanító pofonra, a Peyton Manning vezette Broncos rögtön az első héten megmutatta, hogy igen komoly gondok vannak, minden szinten. Ebből az ütésből úgy tűnt sikerült felállni, majd a Bills ellen Flacco ötszor adta el a labdát, vereség lett a vége, és már akkor lehetett tudni, hogy egy végtelen hullámvasút ez a szezon, ami szinte bárhol végződhet. Életmentő győzelmek után, végül 8 győzelem sikeredett. Hiába van relatíve jó és drága alapanyag az együttesben, a statikailag fontos pontok aktuális megroppanásával az egész szerkezet rogyott meg. A futójáték, a támadófallal az élen, egyáltalán nem akart összeállni. Ami egy évvel ezelőtt még erősségnek számított, abból semmi nem maradt szinte, Yandát leszámítva. Ray Rice hatalmas csalódást keltő szezonon van túl, és az off-szezon csak most kezdődött, szintén nem épp a legjobban. Flacco már a nyitó meccs előtt elveszítette trade (Boldin) és sérülés (Pitta) útján a két legmegbízhatóbb célpontját, ami dramatikusan csökkentette a hatékonyságát. Nem volt képes egyedül a hátára venni az együttest, hiába van nagy szerződése. Természetesen ő is hozzá tette a magáét a 8 győzelemhez, de legalább ennyire a 8 vereséghez is. 5 meccset nyertek legfeljebb három pontos különbséggel, és volt nem egy szoros vereség is. A védelem nem volt elég jó ahhoz, hogy adott pontját ne lehetett volna eredményesen támadni. A csalódást keltő igazolások és kiegészülve váratlan jó teljesítményekkel karöltve másra nem is lehetett elég. Minden viszontagság ellenére, még a szezon utolsó mérkőzésén is volt esélyük a rájátszásba jutni, de nem sikerült győzni a Bengals ellen, így végül csak a csoport harmadik helyére sikerült odaérni.

Edzőváltások:
Jim Caldwell OC helyett Gary Kubiak (korábbi Texans HC)
Jim Caldwell QB coach helyett Rick Dennison (korábbi Texans OC)
Wade Harman TE coach helyett Brian Pariani (korábbi Texans TE coach)
Andy Moeller OL coach helyett Juan Castillo (korábbi futójáték koordinátor)
Wilbert Montgomery RB coach helyett Thomas Hammock (korábbi Wisconsin RB coach)
Jim Hostler WR coach helyett Bobby Engram (korábbi Panthers WR coach)

Draftjogok:
1/17, 2/16, 3/15, 6/18, 7/19 (a Miamitól az OT Bryant McKinnie ellenértékeként)

Mozgástér (cap space): kb. 20 millió dollár

Lejáró szerződésű játékosok (UFA): TE Dallas Clark, NT Terrence Cody, TE Ed Dickson, CB Corey Graham, S James Ihedigbo, DT Arthur Jones, WR Jacoby Jones, S Jeromy Miles, LT Eugene Monroe, RT Michael Oher, TE Dennis Pitta, RB Bernard Scott, MLB Daryl Smith, WR Brandon Stokley (várhatóan visszavonul)

Hiányposztok: OT, WR, TE, S, DL

Várhatók tervek a holtszezonra:
Ha tavaly gondban volt a Ravens a fizetési sapka miatt, akkor legalább annyira igaz ez az idei évre is. Jóllehet Suggs szerződéshosszabbításával sikerült 4.6 millió dollár helyet spórolni az idei évre, de öt másik társával együtt (Ngata 16M, Flacco 14.8, Webb 10.5M, Rice 8.75M, Yanda 8.45 és a korábbi év védőjátékosa 7.8 milliójával) összesen 66 300 000 dollár helyet foglalnak el a 130 milliós keretből. A 20 milliót meghaladó mozgástér bőnek tűnik, de ha levesszük a draftpickekre szánt 4-5 milliót és az esetleges sérülésekre félretett 3-5 millió dollárt, akkor összesen 10-13 millió helyük marad.

A szabadügynök lista ellenben nem rövid, kezdve a két kezdő OT-vel, az első és második számú TE, és a tavaly felületes szemlélőknek kellemes meglepetés okozó ILB Daryl Smith. A védőfalban szintén komoly vérveszteség érheti a Ravenst, de olyan luxust, hogy Jacoby Jonest vagy Corey Grahamet rosteren tartsák, nehezen engedhet meg magának a tavalyi bajnok.

Nem véletlenül beszélünk azonban az egész liga egyik, ha nem a legstabilabb klubjáról. Ozzie Newsome general manager és helyettese Eric DaCosta híresen jól kezeli a hasonló helyzeteket és a legkilátástalanabb helyzetben is képesek megtalálni a legjobb megoldást. Erre nagy szükség lesz idén is, hiszen a Monroe trade eredményeként kevesebb muníció lesz a zavarosban halászásra.

A Flacco szerződés nagyban megköti a Ravens menedzsment kezét, ezért mindenképpen fontos lesz, hogy a veterán irányító mekkora hozzáadott értéket jelent majd a csapat számára. A gondokat csak felülről nem lehet majd megoldani.

Előretekintés:
Newsome csapatépítési elveit alapul véve, komoly hiányosságokban szenved az együttes. Ennek ellenére nem lehet mondani, hogy ne lenne alkalmas a keret bármire, hiszen a legfontosabb játékosok a helyükön vannak, igaz a támadófalat gatyába kell rázni. Flacco teljesítménye kritikus lesz a sikeresség szempontjából, és Kubiak vezetésével az AFC északi csoportjában oly fontos futójátékot is helyre kell billenteni. Ray Rice ügye, és a Damoklész kardjaként feje felett lebegő eltiltás nem segít, de a támadófal sokkal többet tehet az ügyért. A drafton is lesz lehetőség azonnal bevethető játékosokat találni, nem azokra a posztokra kell erősíteni, amelyet feltétlenül csak a draft tetején lehet beszerezni. Amíg Ozzie a kapitány, nem lehet leírni a Ravenst, jövőre is öldöklő küzdelem várható a csoportban, ahol bármi megtörténhet.

Zandler Gábor (gabtsi)


Hozzászólások

több mint 10 éve
Collapo Baltimore Ravens Iowa Hawkeyes 7 — "Nevermore."
A Ravens tavaly előtt volt bajnok... márha ligaévekben mérünk 😊 valamint draft cetli jön még a kompenzációból is...

Alissa
You can't stop playing defense the way defense has always been created to play. - (Ray Lewis, retired 2013)
Ring #1 - January 28, 2001 at Raymond James Stadium in Tampa, Florida - Super Bowl XXXV
Ring #2 - February 03, 2013 at Mercedes-Benz Superdome in New Orleans, Louisiana - Super Bowl XLVII

NFL - Not For Ladies!