Offseason csapatértékelők - 17. Dallas Cowboys

2014. február 21., 14:35

Rendkívül nehéz helyzetből kezdi a tavaszt a Cowboys, van-e megoldása Jerry Jonesnak?

Offseason csapatértékelők - 17. Dallas Cowboys

18. DALLAS COWBOYS
Mérleg: 8-8

Ez történt 2013-ban:

Csoporton belül hiába domináltak (5-1-es NFC East mérleg), idén sem sikerült bejutni a rájátszásba, elsősorban az AFC West és NFC North csapatai ellen szenvedtek, a hat megvívott meccsből mindössze a Raiders és a Vikings csapatát tudták felülmúlni. Egész évben kiegyensúlyozott mérlegük volt, így az utolsó héten ismét az ő meccsük zárta az alapszakaszt, ezúttal is vereséggel, csak most a Nick Foles vezette Philadelphia Eagles bizonyult túl nagy falatnak. Illik azonban hozzátenni, hogy idén sem kímélték a sérülések a csapatot, a védelemben a cserék cseréi kerültek pályára kezdőként és Tony Romo szezonja is idejekorán ért véget. Összességében elmondhatjuk, hogy több volt ebben a szezonban a 8-8-as mérlegnél, azonban a gyatra játékhívás a labda mindkét oldalán erősen megpecsételte a sorsukat, melyet a már említett sérülések végképp negatívan zártak le.

Edzőváltások:
Monte Kiffin, védelmi-koordinátor helyett Rod Marinelli (tavalyi védőfal edző)
Mindenki maradt a stábban, legfeljebb más pozícióban, Kiffin például főedzői asszisztens lett.

Draftjogok:  Megnyerték a pénzfeldobást a Ravens ellen, így 1/16, 2/15, 3/14, 4/19, 5/18 a hatodik körük Kansasben van, viszont a Bears és a Chiefs hetedik körét még megszerezték a sajátjuk (7/16) mellé.

Várható mozgástér (cap space): ~ -21 millió dollár

Lejáró szerződésű játékosok (UFA): Jon Kitna (QB), Brian Waters (OG), Ryan Cook (G/C), Jason Hatcher (DT), Jarius Wynn (DE/DT), Anthony Spencer (DE/OLB), Edgar Jones (DE/OLB), Ernie Sims (OLB), Danny McCray (FS)

Korlátozott jogú szabadügynökök (RFA): Phillip Tanner (RB), Chris Jones (P, ERFA)

Hiányposztok: DT, DE, OLB, OG, S.

Várható tervek a holtszezonra.:
Egy csapat sincs ennyire rossz helyzetben anyagilag, mint a Dallas, így amennyiben valóban majd négy millió dollárral nőne a 2014-es cap-szám, valószínűleg ők lennének a legboldogabbak. Jó hír azonban, hogy cserébe szinte csak a front-sevent kell rendbe tenni, hogy egy ütőképes, rájátszásért harcoló csapatot kapjunk.

Irányító poszton nem várható nagy változás, Romo porckorongsérv műtétje jól sikerült, már az OTA-k alatt is bevethető lesz, Kyle Orton minőségi back-up, így mindössze egy hátsó körös / UDFA fiatalra van szükség a harmadik számú QB posztjára.

Az elkapókkal szintén jól áll a csapat, a tavaly rendkívül visszafogott teljesítményt nyújtó Miles Austin lehetne az, akit magas fizetése miatt kivágnak, azonban a nagy dead-money miatt erre is viszonylag kicsi az esély június 1.-je előtt. Összekötőkkel (TE) sincs gond, Jason Witten továbbra is magas szinten képes játszani, és Gavin Escobarban is megvan a potenciál a további fejlődésre.

A backfielden DeMarco Murray az első számú játékos és mögötte is megfelelő depth található Lance Dunbar és Joseph Randle személyében, Tyler Cutts fullback kerülhet lecserélésre, amennyiben szeretnének erre a pozícióra is játékost.

A legnagyobb változáson a fal eshet át a jelenlegi támadókeretből, Mackenzy Bernadeau és Doug Free helye sem biztos fizetésük miatt, holott tavalyi játékuk alapján ez talán csak előbbi esetében lenne indokolt. Brian Waters visszaigazolása vészmegoldásnak megteszi, de a drafton is várható erősítés guard posztra.


A védőfalban DeMarcus Ware az egyetlen komolyan bevethető játékos, így az elsőkörös választásukat szinte biztosan ide áldozzák fel, hisz Anthony Spencer és Jason Hatcher visszatérésére egyaránt minimális esély van fizetési igényeik miatt. George Selvie mint szituációs pass-rusher is komoly játéklehetőségre számíthat, amennyiben nem sikerül megfelelően megerősíteni az egységet.

A linebacker sorban mennyiségileg ugyan bőven megvan a csapat, mégis szinte minden poszton van kérdőjel. Sean Lee tehetsége megvan hozzá, hogy a liga egyik legjobb középső LB-je legyen, sajnos azonban benne van a sérülésveszély, négy év alatt egy szezont sem sikerült végigjátszania. A két szélen Bruce Carter és Justin Durant sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményt a tavalyi évben, így itt is előfordulhat változás.

A secondary tavaly mélyen tudása alatt játszott, de a kezdők kivágása akkora dead-moneyt eredményezne, ami miatt nem valószínű, hogy komoly tisztogatást hajtana végre a vezetőség. JJ Wilcox (S) tavalyi harmadik körös választott nem váltotta meg a világot, akár ide is várható új játékos draftolása.

A speciális csapatrészt tekintve már újra lett igazolva Dan Baily és valószínűleg Chris Jonesnak is új szerződést adnak, így itt is maradhatnak a régi arcok.

Előretekintés:
Egyáltalán nincs könnyű helyzetben a Cowboys, hisz hiába van szinte minden poszton egy klasszis játékosuk, a sok sztár elviszi a cap nagy részét, így nagy feladat előtt állnak, hogy milyen szintű kiegészítő embereket tudnak szerezni. A két falon kívül érdemes lesz a védelem hátsó részére is figyelni, hisz 2013-ban itt is elég sok problémája volt a csapatnak. Egy jó drafttal és ügyes FA manőverezéssel azonban képesek lehetnek olyan csapatot indítani a következő szezonban, ami jó eséllyel száll harcba az NFC East első helyéért, hisz támadó oldalon szinte minden adott, hogy földön és levegőben is szállítsák a yardokat, pontokat. Ha nem csak a játékosokat nézzük, talán még nagyobb teszt előtt is áll a franchise, Jerry Jones és Jason Garrett utolsó lehetősége bejutni a rájátszásba mielőtt a szurkolók a fejüket követelik. A tulajdonos nyilván még egy darabig nem fog változni, de talán nem ártana elgondolkodni egy szakmabeli GM kinevezésén…


Hozzászólások

több mint 10 éve
beltazor Michigan Wolverines 6 — Pfizer & Moderna fan
Bailyt sztem már visszaigazoltuk. 7 éves 22,5 millió dolláros szerződést kapott.

több mint 10 éve
Törölt felhasználó
Bailyt sztem már visszaigazoltuk. 7 éves 22,5 millió dolláros szerződést kapott.beltazor
hopp, valóban, a walterfootball nem frissítette magát (milyen meglepő...)
köszi, hogy szóltál!
több mint 10 éve
slowmotion Dallas Cowboys 57 — Cowboys fan
1/16, 2/15, 3/14, 4/19, 5/18, (6/17), 7/16 - nem csak a két pénzfeldobós csapat között rotálják a helyeket, hanem az összes 8-8-as csapat között.
Callahan maradt, de jött Linehan az off. playcallingra.
Bernadeau év végére összekapta magát, csak akkor megy, ha van lehetőség minőségi cserére, bár szerintem Leary előtt van játéktudás szintjén.
FA manőverezésre nem nagyon kell számítani, örülünk, ha beférünk a sapka alá.
"Jerry Jones és Jason Garrett utolsó lehetősége bejutni a rájátszásba mielőtt a szurkolók a fejüket követelik." - azt megnézem, amikor JJ fejét fogják követelni a szurkolók, ő konkrétan a házigizda, annyi ember meg mindig lesz, hogy megtöltse a stadiont. ha másért nem, hát mert a világ eddig legnagyobb hdtv-jén nézhetik a meccset.

egyébként teljesen korrekt összefoglaló, csak azt nem értem, miért nem eggyel később kerültünk sorra 😀
több mint 10 éve
Törölt felhasználó
jogos észrevételek, sajnos a suli/munka mellett nem volt annyi időm a cikkre, mint szerettem volna, de szerencsére az ilyen elhivatott szurkolók miatt hamar javíthatom a dolgokat, tényleg köszi!
több mint 10 éve
betmen Dallas Cowboys 5
itt nem FA manőverezés lesz, hanem szerződés-zsonglőrködés, hogy beférjenek a sapka alá.
Miles Austin june1 cut szerintem 99%
több mint 10 éve
slowmotion Dallas Cowboys 57 — Cowboys fan
itt nem FA manőverezés lesz, hanem szerződés-zsonglőrködés, hogy beférjenek a sapka alá.
Miles Austin june1 cut szerintem 99%betmen
helyesbítek, 101%. hacsak nem engedi le a nem garantált részt a veteránminimumra.