Offseason csapatértékelők - 31. Washington Redskins

Offseason csapatértékelők - 31. Washington Redskins

31. Washington Redskins
Mérleg: 3-13


Ez történt 2013-ban:
A tavalyi év egyik legnagyobb csalódását a Washington csapata szolgáltatta, hisz miután megnyerték csoportjukat és sok év után először bejutottak a rájátszásba nem igazán tudták kiheverni Robert Griffin III sérülését, az irányító körüli herce-hurca kihatott az egész csapatra, melynek meg is lett az eredménye. Csoporton belül 0-6-os mérleg és mindössze három győzelem (Raiders, Bears, Chargers), a leginkább elkeserítő azonban a nagyon sokat visszaeső támadósor lehetett a szurkolók számára. A futójáték érthetetlen mellőzése, option játékok teljes hiánya, bizonytalan elkapók és egyre többet hibázó támadófal problémáját csak tetőzte, hogy a védelem is átlag 30 pontot engedélyezett meccsenként. A csalódottságnak személyes áldozatai is lettek, Mike Shanahan főedzőt a szezon végén menesztették, és ugyan három év alatt sikerült bejutnia a rájátszásba, nem hagyott maga mögött egy sikeres franchisenak való alapot.

Edzőváltások:
Mike Shanahan, főedző helyett Jay Gruden (ex-Bengals OC)
Kyle Shanahan, támadó-koordinátor helyett Sean McVay (2011 óta TE edző a csapatnál)
Keith Burns, ST koordinátor helyett Ben Kotwica (ex-Jets ST koordinátor)
Szinte az összes támadóoldali pozíciós edző, ill. linebackerért felelős edző személye is változott.

Draftjogok
: Az első körös pickjük (1/2) a St. Louisnál van, még a 2012-es RG3 trade miatt, egyéb változás nincs.

Várható mozgástér (cap space): ~23 millió dollár

Lejáró szerződésű játékosok (UFA)*:
Rex Grossman (QB), Dezmon Briscoe (WR), Josh Morgan (WR), Santana Moss (WR), Fred Davis (TE), Nick Barnett (ILB), London Fletcher (ILB)(visszavonult), Bryan Kehl (ILB), Perry Riley (ILB), Rob Jackson (OLB), Brian Orakpo (OLB), Darryl Tapp (OLB), Reed Doughty (SS), Jose Gumbs (SS), Brandon Meriweather (SS), E.J. Biggers (CB), DeAngelo Hall (CB), Josh Wilson (CB), Kyle Nelson (LS)

Korlátozott jogú szabadügynökök (RFA):
Aldrick Robinson (WR), Chris Baker (DE/NT), Doug Worthington (DE)

*félkövérrel az alapember

Hiányposztok: WR, DE, OLB, ILB, S, CB

Várható tervek a holtszezonra:
Irányító poszton nyilván nagy a bizalom Griffin irányába, nem csak újonc szezonja miatt, de ára miatt is biztos franchise QB. Mögötte azonban Kirk Cousins egy klasszikus, zsebirányító típust képvisel, beugróként ráadásul eredményesen is, így az ő jövője kétségesebb a klubnál. A szintén harmadik évére készülő játékost könnyen elcserélhetik, hisz talán többre hivatott a cserepozíciónál, ráadásul az irányítógondokkal küszködő csapatok adhatnak érte olyan draftjogot amivel más posztra akár a kezdőbe is húzhatnak.

Az eredményességhez azonban nem ártana néhány minőségi célpont sem, hisz Pierre Garcon mögött hatalmas űr van elkapó poszton. Saját lejáró szerződésű játékosaik visszaigazolása csak félmegoldás lenne, hisz hiába ismerik a rendszert, képességeik korlátozottak, így vagy Leonard Hankerson előrelépése, vagy korrekt második számú elkapó igazolása segíthetne. Az összekötők blokkolásban jól dolgoznak, az új stábnak köszönhetően pedig valószínűleg elkapásban is többet lesznek használva, egyelőre kérdéses sikerességgel.

A Shanahan-klán leginkább üdvözítő hagyatéka a futójáték, hisz Pro-Bowler RB,LT és hasonló színvonalú FB is található a keretben, ráadásul a mélység is megfelelő a backfielden. A támadófal évek óta együtt dolgozik, azonban 2013-ban olyan visszaesést láthattunk tőlük, ami némi aggodalomra adhat okot, elsősorban a jobb oldalra férne rá némi vérfrissítés.

A védelemben még nagyobbak a gondok, ha csak az élő szerződéssel rendelkező játékosokat nézzük, a liga egyik legrosszabb egysége található a fővárosban. A védőfal még viszonylag korrekt teljesítményt nyújtott, ha eltiltások és sérülések nem hátráltatják őket ez jövőre is elég lehet, de hosszú távon gondolkodva nem ártana elkezdeni valami fiatalítást.

A linebacker sor tavalyi kezdő négyesből mindössze Ryan Kerrigan játszik itt jövőre is biztosan, a holtszezon egyik kulcsfontosságú lépése lesz Orakpo és Riley visszaigazolása, de emellett találni kell még egy kezdő ILB-t és tapasztalt cserék sem ártanának.

Jelenleg nincs olyan játékos a secondaryben, akiről 100%-os magabiztossággal állíthatnánk, hogy szeptembertől kezdő lesz és nem fog óriási lebőgést produkálni, ez tarthatatlan állapot. Évek óta visszatérő probléma a hátsó védelmi vonal, a három szabadügynökük visszaigazolása sem biztos, hogy legbiztonságosabb megoldás volna, ennek megfelelően csak DeAngelo Hallal kezdődtek meg a tárgyalások, illetve Aqib Talib lehet az egyik fő célpontjuk a tavasszal. Söprögető poszton szintén szükséges volna a fiatalok előrelépése (elsősorban Phillip Thomas és Bacarri Rambo), de ide is várható veterán-igazolás.

A speciális egységben (vissza)igazolásra vár egy long-snapper, de Sav Rocca (P) leváltása is szinte csak jól sülhet el, így ez az egység is átalakításokon eshet át.

Előretekintés:
Ha tippelni kéne, a jövő évi Redskins valószínűleg közelebb lesz a 3-13-as mérleghez, mint a 2012-es 10-6-hoz, azonban nem is egy Texans szintű gyors visszalépés lehet a cél. Az új vezetőedző olyan szempontból szerencsés helyzetben van, hogy a kezdetektől saját (és Griffin) kedvére formálhatja a csapatot, hosszú távon letéve az alapokat, ehhez az okos FA igazolások mellett feltétlenül szükséges, hogy jól gazdálkodjanak a meglévő draft cetlijeikkel. A védelem lyukait egy ementáli sajt is megirigyelné, talán érdemes lenne először ezeket befoltozni, hisz az Alfred Morris fémjelezte futójáték elég lehet egy közepes támadósorhoz, ráadásul egy teljesen egészséges RG3 ezt könnyedén felturbózhatja.

Varga Kristóf (kristof)


Hozzászólások

több mint 10 éve
Brian Orakpo visszavonult? 😮 Egy sorral elcsúszott,szerintem az Fletcher-hez akarózott írni 😉
több mint 10 éve
Törölt felhasználó
Brian Orakpo visszavonult? 😮 Egy sorral elcsúszott,szerintem az Fletcher-hez akarózott írni 😉Montana
hopp, azt sikerült rossz helyre írni, köszi, hogy szóltál, javítottam 😊
több mint 10 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
update: a 3 RFA-t aláíratták tegnap