Offseason csapatértékelők - 32. Houston Texans

A szabadügynök-piac nyitásáig (március 11.) draftsorrendben haladva vázoljuk az NFL-csapatok holtidénybeli helyzetét. Az 1/1-essel kezdünk.

Offseason csapatértékelők - 32. Houston Texans

32. HOUSTON TEXANS
Mérleg: 2-14

Ez történt 2013-ban:
Az újabb playoff kiesés után a Super Bowlt vette célba a texas-i egyesület, hoztak is néhány All-Pro játékost a tavasszal (Lechler, Ed Reed), és minden jól is ment 2 héten keresztül. Nyertek a későbbi playoff-résztvevő San Diego otthonában, majd a Titans ellen első csoportmeccsüket is behúzták. Kevesen gondolták, hogy itt be is fejezték a győzelmek gyűjtögetését egész évre. Sorra jöttek a menetrendben a jobbnál-jobb ellenfelek, és olyan mély hullámvölgybe került a gárda, hogy a bye 2-5-ös mérlegét követően már a gyengébb csapatok ellen se tudták felvenni a kesztyűt. Sorra jöttek a hátráltató sérülések, Arian Foster, Brian Cushing vagy Danieal Manning is kidőlt, Ed Reedet pedig szezon közben eltanácsolták. Matt Schaub megszokott kiegyensúlyozott játéka helyett folyamatosan az ellenfelet hozta helyzetbe, így az undrafted közönségkedvenc Case Keenum ugrott be a kezdőbe, de jó kezdés után hamar beleszürkült a csapatába, és a szezon végén megint láthattuk Schaubot. Ráadásul Gary Kubiaket a Colts elleni meccsről kórházba kellett szállítani, a beugró vezetőedző, Wade Phillips pedig látszólag még rosszabb munkát végzett, mint amit előtte tapasztaltunk. A Houston végül 1/1-es helyre futott be, akárcsak legutóbb 2005-ben, ami után Mario Williams-t vitték el a draft 1. pickjével. A gárda egyetlen fénypontját JJ Watt jelentette, aki saját teljesítményével az év védője szavazáson is említést nyert, és a Pro Bowl egyik csapatkapitánya lett. A szezon közben Kubiak mestert felmentették a munkavégzés alól, utódja pedig az a Bill O´Brien lett, akit legalább 4 csapat körbeudvarolt. A Penn State-nél 2 évig főedzősködő szaki a New England offenzív koordinátoraként már az NFL-ben is letette a névjegyét.

Edzőváltások:
Gary Kubiak, HC helyett Bill O´Brien (ex Penn State HC)
Rick Dennison, OC helyett Bill O´Brien
Wade Phillips, DC helyett Romeo Crennel (2013-ban munkanélküli, előtte Chiefs HC)
és sokan mások

Draftjogok: Az összes saját megvan, nincs extra.

Mozgástér (cap space): ~ 1.4 millió dollár.

Lejáró szerződésű játékosok (UFA)*: Ben Tate (RB), Jonathan Grimes (RB), Deji Karim (RB), Greg Jones (FB), Garrett Graham (TE), Andrew Gardner (OT), Ryan Harris (OT), Wade Smith (OG), Antonio Smith (DE), Daryl Sharpton (ILB), Joe Mays (ILB), Elbert Mack (CB),

Korlátozott jogú szabadügynökök (RFA): Lestar Jean (WR), Phillip Supernaw (TE), Terrell McClain (NT), Earl Mitchell (NT), Bryan Braman (OLB), Ricky Sapp (OLB)

*félkövérrel az alapember

Hiányposztok: QB, RT, DL, ILB

Várható tervek a holtszezonra:
Kell egy irányító, aminek megszerzése az 1/1-es választási joggal igen könnyen kivitelezhető. Schaubnak ugyanis nincs maradása, több mint 14 millió dollárral terhelné meg a fizetési sapkát, ami látva a klub anyagi helyzetét, erősen luxus kategória. Keenum nem bizonyította, hogy adni kellene neki még egy lehetőséget, de szerzett annyi rutint, hogy a cserepadon hasznát vegyék.

Ben Tate biztosan távozni fog, a liga eddigi egyik legjobb 2. számú futója több csapatnál elsőszámúnak számítana, élete szerződését igyekszik most megkötni.

Graham megtartása ugyanakkor fontos lenne, hiszen mindenben Owen Daniels fölé nőtt, a tight end pedig 6.25 milliós fizetéssel bír 2014-re. Egy cut után a fennmaradó fizetésért cserébe Graham valószínűleg szívesen maradna, hiszen a kezdő pozícióért már nem kellene itt küzdenie.

Kérdéses, hogy a fal jobb oldalával mit kezd O´Brien. A betliző Derek Newton és a lejáró szerződésű Wade Smith mögött vannak másodéves fiatalok (Brennan Williams és Quessenberry), így lehetséges, hogy házon belül oldják meg a problémát.

A védőfalban momentán 4 játékosa van a gárdának, abból az egyikük csak próbajátékos. Earl Mitchell megtartása nem nehéz, mivel korlátozott jogú szabadügynök, de az új védőkoordinátor, Romeo Crennel jobban szereti NT poszton a nagytestű, 330 font körüli játékosokat, így meglepő lenne, ha változatlan felállással akarnának nekimenni az új szezonnak. Az tuti, hogy a 3-4 marad.

A védelem közepén a szokásos lemez megy: ki lesz Cushing párja, és mennyire lesz egészséges a szteroid playboy. A sípcsonttörésből ÉS szalagszakadásból gyógyulgató kapitány mellé most mindenképp kell egy minőségi társat szerezni, hiszen senki sem garantálja, hogy ebből 100%-os állapotban vissza tud majd térni. Pass rushban a korán választott Mercilus-Trevardo Williams-Brooks Reed hármas jó alapot biztosít, főleg ha Watt is besegít nekik. Még azt is elbírják, hogy a nagy tehetségnek tartott Sam Montgomery-t magatartásbeli problémák miatt újonc évében kitették a keretből.

A secondary a beépülő Swearingerrel, a felépülő Manninggel és a JoJo-Kareem Jackson CB párral nem néz ki rosszul, elég ha a posztok mélyítését megoldják.

Előretekintés:
A Houston célja egyértelműen az, hogy az elmúlt két év 1/1-eseihez hasonló, gyors visszatérést produkáljanak az elitbe. Látszólag hasonló úton indultak el, új főedző érkezett, várhatóan új quarterback is jönni fog, és egyébként a keret legtöbb csapatrésze megoldottnak látszik. Vannak klasszis játékosaik, Duane Browntól kezdve Andre Johnsonon át Josephig és JJ Wattig, és várhatóan Arian Foster is vissza fogja nyerni a régi erőállapotát, Cushing esetében ez már nagyobb kérdőjel. A nagy kérdés, hogy mennyire járt el az idő Crennel felett, mint NFL-edző, mennyire tudja az új szerepkörét O´Brien hasonló hatékonysággal megoldani, mint korábbi állomáshelyein, és beváltja-e a hozzá fűzött reményeket Teddy Bridgewater. Ha egyáltalán benne látják a franchise új megváltóját. Nem is a QB személye a lényeg, lehet az Bortles, Manziel vagy akár Kirk Cousins is, a fő, hogy stabil játékot mutasson, be tudja vonni a csapat fegyvereit a játékba, és akkor semmi akadálya, hogy a mezőny első felébe tartozzon 2014-ben a Texans.

Herczeg Ádám (Höri)


Hozzászólások

több mint 10 éve
Remek ötlet ez a cikksorozat. Egyre jobb a bowl.hu
Végre az NFL szakértők rookie magyar tábora 😊 is értékes információkkal tud készülni az új évre.
😊
több mint 10 éve
Robilluma Pittsburgh Steelers 6 — Whatever it takes
A tavalyi 6. körös Ryan Griffin megmutatta a szezon végén, a többi TE sérülésekor, h lehet rá számítani. Volt olyan meccs, ahol övé volt a legtöbb elkapás és elkapott yard is a csapatban. Ráadásul ő klasszikus méretű TE a 6'6, 247-es méretével és bár jól tud blokkolni, a passzjátékhoz többet tud hozzátenni. O'Brien kedvelni fogja. Grahamnek egyáltalán nincs garantálva a #1 TE poszt, ha marad a Texans-nál.


If you are looking for the identity of the Steelers franchise in 2013, just stop it.
- 2013 Pittsburgh Steelers running game: 86,4 yard/game, 27th in the league (3,5 y/c, 29th).
- 2013, Steelers@Patriots 31-55, 610 total yards by the Patriots. More points and more yards than any team ever had amassed against a Steelers franchise in business now for 81 NFL seasons.
- The Steelers' run defense allowed 115,6 yards per game (4,3 y/c) in 2013.
WAKE UP TOMLIN!
több mint 10 éve
Jadeveon Clowney-t hozzák 1/1-re, hogy Watt-tal teljes legyen a terror. O'Brein jól ismeri a prospecteket és 2., 3. körben fog halászni egy jó kis QB-t (Derek Carr - mondjuk az ő tesójával már befürödtek😊, Zach Mettenberger ...)