Offseason csapatértékelők - 7. Indianapolis Colts

Az AFC első számú trónkövetelője lehet, hogy már idén felér a csúcsra?

Offseason csapatértékelők - 7. Indianapolis Colts

7. INDIANAPOLIS COLTS
Mérleg: 11-5

Ez történt 2013-ban:
A Colts fiatal csapattal, 2012-es playoff-résztvevőként vágott neki 2013-nak, azzal a célkitűzéssel, hogy a rájátszásban is komolyabban letegyék a névjegyüket. Döcögve indult ugyan ez a kísérlet (a gyengécske Oakland nehézkes legyűrése után hazai vereség a Dolphinstól), de aztán beindultak Luckék: a 49ers és a Seahawks legyőzése már jelentős skalpnak nevezhető. A bye week előtt még becsúszott egy váratlan zakó a Chargers ellen és a Broncos elleni keserédes bravúr, amely során elvesztette a csapat Reggie Wayne-t a szezon hátralévő részére. Az idény második felére a rájátszás kiharcolása szinte formalitássá vált a csoportriválisok gyengélkedése miatt, de a mutatott játék korántsem érte el azt a szintet, amit elvártak volna a szurkolók, és amivel a nagy sikereket sikerült begyűjteni. Aggodalmakkal várták tehát a rájátszást, ahol egy emlékezetes meccsen, óriási hátrányból fordítva gyűrték le a Kansas City-t, a New England otthonában azonban már nem volt esély. Így hiába jutottak viszonylag messzire, nem lehetnek elégedettek a drukkerek, hiszen nem sikerült előrelépni 2012-höz képest, pedig a nagycsapatokkal sikerült elbánni az alapszakaszban. A támadójáték nem mutatott áttörést, pedig Trent Richardsonért szezon közben áldoztak egy első körös draftcetlit, a védelem is legfeljebb átlagosnak volt nevezhető, a rájátszásra pedig átjáróházzá alakult.Edzőváltások:
nem voltak

Draftjogok: Trent Richardsonért az 1., a tavalyi Browns 5. körért a 4. körük vándorolt Clevelandbe, ezen felül Josh Gordy-ért a 7. körük a Ramsé.

Mozgástér (cap space): ~ 40 millió dollár.

Lejáró szerződésű játékosok (UFA)*: Donald Brown (RB), Ahmad Bradshaw (RB), Darrius Heyward-Bey (WR), Jeff Linkenbach (OT), Mike McGlynn (OG), Aubrayo Franklin (NT), Ricardo Matthews (DT), Fili Moala (DE), Lawrence Sidbury (LB), Pat Angerer (LB), Kavell Conner (LB),Vontae Davis (CB), Cassius Vaughn (CB), Antoine Bethea (S), Sergio Brown (S), Adam Vinatieri (K), Pat McAfee (P).

Korlátozott jogú szabadügynökök (RFA): Joe Reitz (OG), Scott Lutrus (LB), Josh Gordy (CB). 

*félkövérrel az alapember

Hiányposztok: CB, OG, C, DL, S.

Várható tervek a holtszezonra:
Andrew Luck jó szezont futott, bár a legvérmesebb drukkerek még ennél is többet várnak tőle. Erősebb fallal és jobb elkapókkal ez talán meg is valósulhatna, mindenesetre itt nincs gond.

Egy futóra viszont mindenképp szükség lesz, hiszen a csalódást keltő Richardson mellett jól játszó Donald Brown szabadügynökké válik. Vick Ballard felépülésével lehet, hogy nem lesz szükség Brown visszahozatalára, de mindenképp megfontolandó, hiszen Richardson és egy súlyos sérülésből visszatérő Ballard nem túl bizalomkeltő duó.

Elkapóposzton úgy tűnik, jövőre még megvan a kezdő duó. Reggie Wayne elvileg felépül az edzőtáborra, TY Hilton pedig klasszis volt 2013-ban. Mögöttük viszont elég komoly az űr, érdemes lenne a jövőt építeni, hiszen mikor Wayne kiesett, Luck nem nagyon tudott kinek dobni Hiltonon kívül.

A támadófal már régóta problémákat okoz, több Colts-vezető is kirohant velük kapcsolatban. A fal belsejében valóban NFL-szinten gyenge emberek játszanak, legalább egy guard és egy center elférne még a csapatban. Mike McGlynn ráadásul szabadügynök, valószínűleg nem várják tárt karokkal vissza a Lucas Oil Stadiumban.

A védőfal még súlyosabb problémákkal küzd. Lejárt a szerződése Franklinnek és Moalának, de ezt cseppet sem bánják, hiszen egyikőjük sem pótolhatatlan. A fal két szélén Jean-Francois és Redding elmegy, de melléjük kéne még egy jó játékos, középen pedig a felépülő Josh Chapman van csak, aki egyelőre nem rendelkezik NFL-tapasztalattal.

A linebacker-sort két klasszis (Jerrell Freeman és Robert Mathis) fémjelzi, mellettük Pat Angerer távozásával középszerű játékosok vannak (Erik Walden, Kelvin Sheppard). Érdemes volna ide is erősítést hozni, kérdés, marad-e erőforrás. 

A cornerback-poszt teljes káosz jelenleg, hiszen Vontae Davis nem kapott taget, Cassius Vaughn és Joish Gordy szerződése pedig szintén lejárt. Darius Butler és Greg Toler maradtak a keretben az épkézláb védők közül, de Toler maradása sem garantált. Mindenképp kell két jó corner a csapatba, ha Andre Johnson és Justin Blackmon divíziójában versenyben szeretnének lenni.

Hasonló a helyzet a safety-knél, miután Antoine Bethea is szabadügynök, csak a szebb napokat látott LaRon Landry helye biztos. Bethea megtartásával a problémákat többé-kevésbé orvosolni lehetne, de ez sem ígérkezik egyszerűnek. Meg kell még említeni a lejáró szerződésű puntert, Pat McAfee-t és rúgót, Adam Vinatierit, akiket szintén újra kell szerződtetni.

Előretekintés:
Hiába van egy fiatal és eredményes keret Indianapolisban, a stáb nem néz könnyű holtszezon elé. Rengeteg fontos játékos szerződése járt le, több poszton pedig egyébként is elfér az erősítés, ráadásul az elmúlt évek cseréi miatt nincs elsőkörös draftjoguk. Rengeteg helyük van viszont a sapka alatt, tehát várható néhány nagy hal a szabadügynökpiacról. A tavalyi év mozgásai (különösen Richardson beszerzése) bebizonyították, hogy a vezetők azonnali eredményekre törekednek, ez agresszív holtidényt vetít előre. Abban biztosak lehetnek, hogy még egyszer ilyen gyenge csoportellenfeleik nem lesznek, a csoportgyőzelemért is keményebben meg kell küzdeni. Az is biztos viszont, hogy a rájátszásba kerülés már nem lesz elég a szurkolóknak, visszatértek a Manning-korszakban berögzült elvárások.

 

Rajnai Gergely (Rajna)


Hozzászólások

több mint 10 éve
A Chargers értékelője nem maradt ki?
több mint 10 éve
9 után 7, szóval valószínűleg😊 Gondolom külön emberke írja és ez hamarabb kijött.

"Száz ismétlés, heti három éjszaka, négy éven keresztül gondolta Bernard Marx, a hipnopédiaspecialista. Hatvankétezer-négyszáz ismétlés, és az állítás igazsággá válik. Idióták!"
több mint 10 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
A Chargers értékelője nem maradt ki?Coltsfan2007
de, majd valamikor pótoljuk a héten.

több mint 10 éve
🤘 gaben 🤘 Chicago Bears Texas Longhorns 99 — Deion Sanders for president!
A Chargers értékelője nem maradt ki?Coltsfan2007
kész volt, csak Te'o nője eltüntette

" Szeretem a jeget, hagyjál békén. "
több mint 10 éve
Stiv83 Indianapolis Colts Michigan State Spartans 37 — arsenalfc18861201
A hiányposztoknál esetleg WR. Jó lenne SupermanLuck-nak valakinek dobni is. A Colts vezetőség figyelmét felhívnám arra az apró tényre, hogy állandóan szétfutnak minket!