Offseason csapatértékelők - 8. San Diego Chargers

Offseason csapatértékelők - 8. San Diego Chargers

8. SAN DIEGO CHARGERS
Mérleg: 10-8 (alapszakaszban 9-7)

Ez történt 2013-ban:
Sokan alulértékelték a Chargerst a szezon előtti power rankingekben. A szezon elején úgy tűnt aztán, hogy visszaállnak a Norv Turner-érában megszokott 8-8-as szezonra, hiszen az első hat meccsen a vereség-győzelem sormintát követte a gárda. Érdekesség ebben a szakaszban, hogy mind a három vereségüket olyan csapatoktól (vs. Texans, @ Titans, @ Raiders) szenvedték el, akik nem kerültek rájátszásba, ugyanakkor az Eagles és a Colts személyében két playoff-csapatot pedig megvertek. A bye week előtt még meggyőző játékkal megverték a Jacksonville-t, ekkor álltak a szezon során először pozitív mérleggel, de mielőtt még belelkesültek volna a szurkolók, a csapat a következő öt meccséből négyet elvesztett, csupán a csoportrivális Chiefst sikerült megverni idegenben. Az alapszakasz végén viszont az utóbbi évek hagyományainak megfelelően szerepelt a gárda, négymeccses győzelmi szériával éppen becsúsztak a rájátszásba. A wild card-körben Cincinnatibe utazott a csapat, ahol meglepő győzelmet arattak az addig hazai pályán veretlen Bengals ellen, akik nem mellesleg San Diegoban nyertek körülbelül egy hónappal a rájátszásbeli randevú előtt. A divisional roundban az örökrivális Denverhez mentek látogatóba, sajnos nem sikerült a Boltsnak olyan pontosan végrehajtani a gameplant, mint az alapszakasz 15. játékhetén, így végül itt ért végett számukra egy összességében minden kétséget kizáróan pozitív szezon. A siker kulcsa San Diegoban a kiváló edzői stábban keresendő, Mike McCoy elsőéves főedzőként kitűnő stábot alakított ki maga mellett, a Ken Whisenhunt által koordinált rövidpasszokra, sok futásra, hosszú drive-okra épülő támadófilozófia kitűnően illeszkedett a keretre. Philip Rivers karrierje egyik legjobb évét zárta, Ryan Mathews is tőle szokatlanul bírta a sok labdacipelést, Joe D’Alessandris OL-edző keze alatt pedig erőn felül teljesített a támadófal. A sikerkovácsoknál meg kell említeni Tom Telesco GM-et is, aki ugye egyrészt szerződtette McCoyt, másrészt olyan játékosokat draftolt mint DJ Fluker vagy Keenan Allen.

Edzőváltások:
Ken Whisenhunt offensive coordinator elfogadta Tennessee Titans vezetőedzői posztját, a helyére a korábbi QB-edzőt Frank Reichot léptették elő. Az irányítók felkészítéséért pedig Nick Sirianni (korábbi offensive quality control coach) fog felelni. Whisenhunt Jason Michael TE-edzőt vitte magával támadókoordinátornak, az ő helyére Pete Metzelaarst nevezték ki, ő a legutóbbi szezonban a Buffalo Bills összekötőit edzette.

Draftjogok:
Az összes saját megvan.

Mozgástér (cap space):
Kb. 3,9 millió $

Lejáró szerződésű játékosok*:
Chad Rinehart (G), Cam Thomas (NT), Richard Marshall (CB), Reggie Walker (LB), Rich Ohrnberger (G/C), Ronnie Brown (RB), Darrell Stuckey (S), Danario Alexander (WR), Charlie Whitehurst (QB), Seyi Ajirotutu (WR), Lavelle Hawkins (WR)
Korlátozott jogú szabadügynökök:
Bront Bird (ILB, RFA), Steve Schilling (G/T, RFA)
*félkövérrel az alapember

Hiányposztok:
CB, LB, OL, NT

Várható tervek a holtszezonra:
Philip Rivers visszatalált a helyes útra és még van is benne néhány jó év, az első számú cseréje Charlie Whitehurst volt, akinek lejárt a szerződése, de a csapat tavaly draftolta Brad Sorensent, úgyhogy nem feltétlenül szükséges a kevéske cap space-t veterán irányítóra költeni.
A futóknál Ryan Mathews az elsőszámú opció, mögötte elég sok lehetőséget kap Danny Woodhead is. A harmadik rotációban használt futó Ronnie Brown volt, akinek lejár a szerződése, a draft középső-hátsó köreiben várható egy futó kiválasztása a Chargers részéről. A rutinos fullback Le’Ron McClain jó játékos, de lehet, hogy kisebb fizetésű opciót keres ide a vezetőség.
Az elkapósorban Keenan Allen a fix pont, a kiváló újoncszezont produkáló játékos mellett adott a súlyos nyaksérülésből lábadozó Malcom Floyd, valamint Eddie Royal és Vincent Brown, mindkettőjüknek olyan szerződése van, hogy idén nyáron elég olcsón lehetne őket cutolni, de ez nem csak rájuk igaz.
A tight endeknél van egy korszakos egyéniség Antonio Gates személyében, mögötte Lardarius Green nagyon szépen fejlődik, ha blokkolásról van szó, akkor pedig John Phillips kerülhet előtérbe. Jó egység ez, nem szükséges a fejlesztése.
A támadófalban King Dunlap és DJ Fluker személyében megvan a két tackle, Nick Hardwick center fejében megfordult a visszavonulás gondolata, sokat is keres, ennek ellenére kevés dead money maradna utána, úgyhogy vele kapcsolatban vannak kérdőjelek, viszont azt senki sem vitatja, hogy egy átlag feletti center. A legnagyobb gond a guardoknál van, Chad Rinehart és Rich Ohrnberger (aki centerként is jól játszott) szerződése lejárt, így marad Jeromey Clary (aki a kezdő OL leggyengébb láncszeme volt tavaly és őt is olcsón ki lehetne vágni) és a kiváló futásblokkoló, de fejben még nem teljesen kész Johnnie Troutman. Feltétlenül várható egy belső falember húzása a drafton a Rinehart-Ohrnberger duó visszaigazolása pedig a játékosok igényein fog múlni.
A védőfalban a kezdő nose tackle Cam Thomas szerződése lejárt és ő egyébként is inkább rotációs játékosként hasznos, így ide illene erősíteni a vezetőségnek. Defensive end poszton jól áll a Chargers, Kendall Reyes, Corey Liuget, Sean Lissemore és Lawrence Guy megfelelő minőséget és mélységet biztosít.
A linebacker-sorban nagyobb gondok vannak. Erős oldali külső linebackernek ott van Jarret Johnson és Melvin Ingram, viszont a gyenge oldalra az inkább rotációban használható Thomas Keiser-Tourek Williams kettős mellett az idős, súlyos sérülésből lábadozó és olcsón kivágható Dwight Freeney van, ide kellene egy igazi első számú pass rusher. Belül a vezér, Donald Butler szerződését meghosszabbították, jó, ám sérülékeny játékosról van szó . A ST-ásznak szerződtetett Reggie Walkernek is voltak szép pillanatai a védelemben, ő szabadügynök. Butleren kívül jelenleg a visszafogott újoncidényt produkáló Manti Te’o, a szezon során többnyire inaktív Terrell Manning, a ST-ász Andrew Gachkar és végül, de nem utolsósorban Jonas Mouton alkotja a Bolts ILB-állományát. Nem egy veretes névsor, de nagyobb hiányposztok is vannak.
A San Diego Achilles-sarka a CB poszt volt 2013-ban. Derek Cox hatalmas melléfogás volt, Shareece Wright teljesítménye sem volt éppen kiemelkedő, a rutinos Richard Marshall szerződése pedig lejárt. Minimum egy, de inkább kettő minőségi játékosra van szüksége az egységnek. A safetyknél van egy extraklasszis Eric Weddle személyében, mellette az inkább nickelbackként hasznos Marcus Gilchrist játszott strong safetyt, Brandon Taylor személyében két éve draftolt a Chargers egy ígéretes játékost, de őt eddig sérülések hátráltatták.

Előretekintés:
Az AFC West hirtelen nagyon erős csoport lett, itt végzett 4-2-es mérleggel egy tehetségekben nem bővelkedő keret, úgyhogy van ok a bizakodásra. Ha a drafton sikerül a védelmet felturbózni, akkor akár reális cél is lehet a következő szezonban az idén nagy meglepetésre összejövő rájátszás, ehhez persze az is kell, hogy az edzői stábban történt változások ne hassanak ki az eddigi kiváló munkára.

Papp Gábor (empty taxi)


Hozzászólások

több mint 7 éve
9-7 alapszakaszos mutatóval hogy lehet 8. ? 😀
több mint 7 éve
roniadi Denver Broncos Oregon Ducks 1 — Broncos fan
Úgy, hogy mentek egy kört a playoffban, és benne voltak a legjobb 8-ban. 😊