Sean Payton a Broncos, DeMeco Ryans a Texans élén!

Sorsfordító csere - Trent Richardson klubot váltott

Írta: Höri — 2013. szeptember 19., 05:13

A Cleveland és az Indianapolis cseréjének háttere, motivációja és magyarázata.

Sorsfordító csere - Trent Richardson klubot váltott

Az NFL nem egy cserélgetős liga. A többi major sport rajongói tudják, hogy mivel jár az átigazolási határidő utolsó napja, tucatszámra jönnek a tranzakciók, akárcsak a draft alatt vagy a holtszezonban. A futballcsapatot elsősorban a szabadügynökök szerződtetésével és a draftról építik, ezért is számít kiemelkedő hírnek, ha nyélbeütnek egy cserét, főleg ha az alapembert és/vagy első körös draftcédulát is tartalmaz. Szerda este átélhettünk egy ilyet, és nem meglepő módon az egyik résztvevő fél az Indianapolis Colts volt, a legaktívabban cserélgető franchise az elmúlt két évben.

Nem volt eseménytelen nap ez sem Clevelandben, sem Indianapolis-ban. Délután kihírdették, hogy a Browns Brian Hoyerrel a kezdőcsapatban vág neki a vasárnapi fordulónak, hiszen Brandon Weeden ujjsérülése nem fog addig rendbejönni. Ami érdekes, hogy Weeden kiesése után az utolsó támadásra Jason Campbell ment fel a pályára, de ezek szerint az akkori 4 passzkísérlete elég volt hozzá, hogy elveszítse Rob Chudzinski mester bizalmát, és az eddig 1 NFL kezdéssel bíró Hoyert tegye meg irányítójának.

Eközben Indianában azon szomorkodtak, hogy Dwayne Allenre csípőműtét vár, ami pontot is tesz az idei szezonja végére. A másodéves tight end 45 elkapást mutatott be eddig a profik között, és klasszissal jobb blokkolónak számít, mint kortársa, a Miami ellen egész jól mozgó Coby Fleener. Tekintve, hogy a Dolphins ellen Donald Thomast (LG) is elvesztette a klub erre az idényre, néhány nap alatt alaposan visszaesett a blokkoló szekció létszáma és minősége. Azt már korábban tudni lehetett, hogy Vick Ballarddal sem számolhatnak Paganóék 2013-ban, ergo Donald Brownra és a Giants-be nem kellő Ahmad Bradshaw-ra kell támaszkodni, ha futni akarnak.


Magyar idő szerint valamivel éjfél előtt Jim Irsay, a Colts tulajdonosa megindította szokásos twitter kirohanását, és nagy bejelentenivalóról számolt be. Azzal csigázta követőit, hogy egy váratlan, komoly volumenű cserét fognak bejelenteni hamarosan. Igazat mondott. A Cleveland Browns lemondott a 2012-es 1/3-as választottjának, Trent Richardsonnak a játékjogáról, és a Colts 2014-es első körös választási lehetőségéért cserébe elköltöztette.

Mi motiválta a csapatokat erre a lépésre?

A Cleveland Browns ambíciózusan tekintett az új idény elé, mégis 2 meccs után megnyomta a reset gombot. Két olyan vereségen vannak túl a Miami és a Baltimore ellen, ahol eléggé kilátástalan támadójátékot nyújtottak, ezért úgy döntöttek, hogy a franchise első (?) számú támadóját áruba bocsátják. Ezzel gyakorlatilag Weedennek is lefőtt a kávé, de ő még valószínűleg vissza fog kerülni a csapatba, ha meg nem táltosodik Hoyer. A kérdésem, hogy miért most? Miért most derült ki a vezetés számára, hogy Weedennel nem fognak csodát tenni? Egyszerre korai és kései a váltás. Megtehették volna márciusban (bár nem sok kezdőpotenciálú QB mászkál szerződés nélkül), vagy áprilisban is a drafton. Valószínűleg nem voltak kibékülve a quarterback kínálattal, ezért nem lépett az új edzői stáb. 2014-ben jobb lehet a kínálat, ha minden olyan játékos jelentkezik, akit várnak (nem végzős se Bridgewater, se Hundley, se Manziel), de ez lutri - tavaly ilyenkor Matt Barkley kirobbanthatatlan 1/1 volt, aztán 4/1 lett belőle.
Szóval úgy tűnik, hogy már tudták, hogy megkezdik a tankolást ha Weeden nem remekel év elején, a sérülés csak katalizátora volt a történéseknek. Miért kellett lemondani Richardsonról? Pénzük van rá, elvégre nekik van a legtöbb helyük a sapka alatt, 24 millió dollárral, 5 millióval több mint a második Buffalonak. Talán féltek, hogy nem lesznek elég rosszak az 1/1-hez, ami a Jaguars idei menetelését látva érthető. Most már elhárult egy akadály, irányító- és futócsere után nem nagyon lesznek esélyesek senki ellen, ráadásul az extra első körrel még remek alkupozícióban is vannak, ha valahogy mégis beelőzné őket valaki az utolsó helyért folyó versenyben. Korábbról egy extra 3. (Steelers) és egy 4. (szintén Colts) draftjogot is összeszedtek, szóval az építkezés folyni fog tovább. Direkt nem az ujjáépítés szót használom, hiszen mióta újra van franchise a városban, sose volt erős csapatuk.
Tekintve, hogy Josh Gordon vasárnap tér vissza eltiltásából, még lehetett volna várni a drasztikus lépésekkel, mégiscsak a legjobb elkapójukról van szó. Így viszont, hogy Weeden nem tud játszani, lényegtelenné vált Gordon, a csapat hamarabb lemondott a szezonról, mint, hogy ő először felmehetett volna a gyepre.
Rutinos olvasóink emlékezhetnek pár évvel ezelőttről egy hasonlóan meglepő, de kevésbé nagy volumenű megoldásra a szezon elején a Clevelandtől. A 2007-es bajnokság első fordulójában Charlie Frye nagyon szenvedett a Pittsburgh ellen, lecserélték Derek Andersonra, majd a második héten már Seattle-ben jelentkezett jáékra. A Browns volt az első olyan csapat, amelyik egy hét után elcserélte kezdő irányítóját. A QB-kérdésről nehéz ebben a városban újat mondani, a már legendássá váló kép megteszi helyettem.Richardson helyére leszerződtették a rutinos Willis McGahee-t, akit legutóbb a Broncos mezében láthattunk. McGahee múlt héten járt próbajátékon a Giants-nél, ők viszont inkább a már ismert Brandon Jacobsot választották. McGahee kora ellenére nem tűnt reménytelennek Denverben, de sok már neki sem maradt a tankban. Az itteni célokhoz ideális választás, ráadásul idősebb is mint a másodéves Weeden, ilyen támadójuk eddig nem is volt.

Miközben fejcsóválva olvassuk ezeket a sorokat, már kikristályosodhatott bennünk, hogy ennek a cserének a győztese csak a Colts lehet. Ryan Grigson a 2012-es NFL idény legjobb sportvezetője díj tulajdonosa, és egy ilyen kaliberű üzlet nyélbeütése megint felrepítheti a dobogóra az idény végi szavazáson.

Kezdem a legegyértelműbb faktorral, ahol a Colts nyert: pénz. Richardson újoncszerződése 4 évre szólt 20.4 millió dollár értékben, ami teljes egészében garantált. A futó fizetése tehát évente 6.66 millió $ lesz 2014-ben és 2015-ben. Igen ám, de az aláíráspénz a Clevelandet terheli, így hozzájuk is beszámít 6.67 millió dollár az utolsó két évben, és idén is benn ragad 3.5 millió dollár a sapkájuk alatt, függetlenül attól, hogy már nem náluk játszik az érintett. Ez őket nagyon nem zavarja, mert mint kiderült, bőven van helyük a capben, de akkor is rosszabból jártak, mint a másik fél. Egy 1/3-as játékost adtak el egy olyan draftjogért, ami számukra legjobb esetben is 1/15 körüli lesz, feltételezve, hogy a Colts nem jut playoffba. Ez azért nem egy a valóságtól elrugaszkodott vélemény, de mégis, milyen lehet a Colts mérlege legrosszabb esetben (ha nem esik ki Luck)? 8-8, 7-9? Rosszabb nem nagyon. A Clevelandet persze ez sem érdekli, 1/1 mellé bármi jó, felcseréléshez pedig az 1/20 is megteszi, néhány helyet kell majd csak mozogni számításaik szerint, de lehet annyit se. Lezárva a pénzügyi vonalat, Richardson 1.16 millió dollárt keres majd idén Indianapolis-ban, kevesebbet, mint Bradshaw (2M) és Donald Brown (1.7m)!

Trent Richardson 22 éves, 17 meccset játszott eddig az NFL-ben, 298 futásból 1055 yardot teljesített, 58 labdát kapott el 418 yardért cserébe és 12 touchdownt írhattunk fel neki. Mekkora lökést jelent majd egy egyébként rájátszásba készülő csapatnak? Nagyot. A Colts támadófala a ProFootballFocus statisztikái alapján futásblokkolásban a 19. helyen áll a ligában, ami nem túl erős, de Richardson egyéni képességeivel biztosan fentebb törnek majd, nem is említve azt a faktort, hogy mennyivel nagyobb terület és kisebb figyelem jut majd Richardsonnak így, hogy Andrew Luck áll előtte, nem pedig Brandon Weeden. A Colts RB-rotációja ezzel lényegében 2 főre csökkent, meglepne ha Donald Brown szökőévnél gyakrabban kerülne pályára, főleg, mivel Bradshaw is bíztató volt a Miami ellen, csak a második félidőre Pepe Hamilton OC kicsit elfeledkezett róla. A stanfordi időkben Stepfan Taylor volt az az ember, akinek az erőfutásai megalapozták Luck hatékonyságát, Hamilton most ugyanezt tervezi folytatni Richardsonnal a soraiban. Nagyon érdekes lesz látni, hogy milyen lesz ez a támadósor. Futócsapat lesz a Colts? Az azért nem, de belegondolva, hogy Wayne és Hilton mellett nem nagyon van tuti célpont a gárdában, hatalmas szükség volt egy olyan futóra, akitől jogosan el lehet várni, hogy konstans 100+ yardos napokat fogjon ki, és még meccseket is nyerjen olykor. Itt könnyebb logikát találni a cselekmény mögött.

A Colts nem kockáztatott nagyot. Irsay nyilván nem úgy számol, hogy 8-8 lesz a mérleg, hanem, hogy bemennek a playoffba, és ott ki is verhetnek valakit akár, annyira nem erős ez az AFC. A 25. overall választás beáldozása nem nagy dolog egy olyan futóért cserébe, aki még fiatal, de már bizonyított, és sem tavaly, sem idén nem volt a drafton olyan running back, akiben többet láttak volna a csapatok. Ki garantálja, hogy jövőre lenne? Vagy utána? Az nem titok, hogy a running back poszt komoly elértéktelenedésen esik át, második szerződést már ritkán éri meg kiosztani, de Richardsonból lehet olyan játékos, aki kivételként erősíti a szabályt. A Colts a 2012-es draft 1/1-ese után az 1/3-ast is soraiban tudhatja, tehát a korcsoport legjobb irányítója és futója is a keretben van, félelmetes lett volna egy ilyenbe belegondolni még Luck kiválasztása előtt.Félreértés ne essék, nem Adrian Peterson került Indianapolis-ba, vagy, hogy a klubhoz közeli példát hozzak, nem Eric Dickersont hozták el a Rams-től, mint 1987-ben, de egy olyan alapkövet találhattak a franchise-nak, mint amilyet Bill Polian 1999-ben Edgerrin James elhozatalával Peyton Manning mellé. A Colts nem akar a bevált módszeren variálni, Luck és Richardson lehet az új Manning és Edge, a cél pedig továbbra is az, hogy ligaelit támadósort alakítsanak ki, a védelmet pedig eligazgatja egy ahhoz értő főedző (Pagano-Dungy).

Ryan Grigson megtette a maga feladatát, a délelőtt még nehézkesnek tűnő jövőképhez képest már senki sem foglalkozik a 3 sérültlistára kerülő támadóval, sikerült módosított irányba terelni a franchise sorsát. Már csak a csapaton múlik, hogy felnőjenek a nagy elődökhöz.

Clevelandben pedig reménykedhetnek, hogy majd jövőre találnak olyan embereket, mint Grigson, Luck vagy Trent Richardson...

 

Akit érdekel a debütálás, a Sport Tv vasárnap 22:15-kor épp az Indianapolis @ San Francisco találkozót tűzi műsorára.


Hozzászólások

több mint 9 éve
Igor Baltimore Ravens TCU Horned Frogs 13 — However, by that point, you'll have been torn to pieces...
Csak el ne kiabáld ki lesz a nyertese a cserének 😉

Most így azért a schedule-t elnézve simán benne van hogy nov elején 2-5/2-6 mérleggel fog a Colts állni november elekén... úgyhogy bár én is 8-8-ra tippeltem őket anno, de kezdek szkeptikus lenni, meglátjuk mit hoz ki a szezonból Luck és az OL.
Azt azért lehetett volna még említeni, hogy T-Richet nem Lombardi, hanem a régi front office húzta ugyebár.. ami szintén magyarázza részben a dolgot.

We didn't take this lightly for Johnny Unitas to share this plaza with the greatest defensive player of all time. (Steve Biscotti)

We did it our way. We made sure they started putting in rules for offense! (Ray Lewis)
több mint 9 éve
Chargers LT Los Angeles Chargers Florida State Seminoles 91 — Jedi Master
Idióta ez a Browns....röviden. Pénz ide, pénz oda, szinte az egyetlen ép-kéz-láb támadó emberük volt az utóbbi időkben! Építkezhetnek tovább, de így hova?! Nyilván várnak egy faja irányítóra, mint Bridge, vagy Johhny, de semmi nem garantálja, hogy meg is szerzik a drafton valamikor a 2 év alatt. És ha igen, akkor is...ki lesz a futójuk? Na persze lehet majd 2. körben RB-t húzni, csak lehet nem lesz egy Richardson.
Az Indy meg csak simán jól járt, ragozni sem kell. Most van 2 tényleg jó futójuk, az egyik még fiatal is.

"Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom! Téged nyírlak ki utolsónak." 😀
több mint 9 éve
Alabama Niners San Francisco 49ers Alabama Crimson Tide 43 — Ország gyöngye aranya legszebb megye Baranya....kivéve Komló
Örülök a hírnek, hogy Ricsike egy normális csapathoz kerül, ahol több sikert érhet el. Az egyetemi pályafutását végigkövettem teljes egészében, több mint 30 meccsen láttam játszani. Szerintem egy klasszis futó, amennyiben egy jó falat kap maga elé stabilan hozhatja minden évben az 1000y+ és a 10TD körüli szezonokat!
A hétvégére sok sikert nem kívánok neki, mert ellenünk mutatkozik be.
több mint 9 éve
anfernee Chicago Bears 1 — Bears fan
Pep Hamilton...

"Do or Do not. There is no try."
több mint 9 éve
Én csak azt nem értem, hogy a Browns-nak minek kellenek a korai draft jogok, hogyha a legjobb játékosait eltradeli?!
több mint 9 éve
r.baggio Washington Commanders Utah Utes 241 — Tang Clan
Én csak azt nem értem, hogy a Browns-nak minek kellenek a korai draft jogok, hogyha a legjobb játékosait eltradeli?!Balint1986
őt még a régi rezsim draftolta, az új úgy érzi, hogy ők majd jobban gazdálkodnak ezekkel...


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal