Super Bowl XLVIII előzetes

Írta: Fucu — 2014. február 2., 06:38

A szezon utolsó mérkőzésére készülünk.

Super Bowl XLVIII előzetes

Általános tudnivalók.

A 48. Super Bowl magyar idő szerint hétfő 00:30-kor kezdődik. Ahogy már megszokhattuk magyar kommentárral a Sport 2 közvetíti majd a mérkőzést a helyszínről Faragó Richard és Hollai Olivér jelentkezik majd. Az USA-ban a FOX csatornán lesz látható a találkozó Joe Buck és Troy Aikman tolmácsolásában. A két pálya széli riporter Pam Oliver és Erin Andrews lesznek.

A mérkőzés helyszíne a MetLife Stadium a New Jersey-i, East Rutherfordban. A két New York-i csapat, a Giants és a Jets otthona. Ez lesz az NFL történetének első Super Bowlja amit nyitott stadionban, hideg időjárási viszonyok között rendeznek meg. A 2010-ben átadott stadion befogadó képessége 82500 néző.

A szórakoztató műsorok is részei a Super Bowlnak. Az idei félidei műsort Bruno Mars énekes és a Red Hot Chilli Peppers kaliforniai rockbanda közös előadásában láthatjuk.
A találkozó előtti himnuszt a Super Bowlok történetében először egy opera énekesnő, Renée Fleming adja majd elő. Az biztos, hogy különleges előadásra van kilátás a művésznőtől.

Ha Super Bowl akkor reklámok. Idén is az előző évhez képest rekord összegért keltek el a reklámidők. A FOX tévécsatorna 4 millió dollárt kap egy 30 másodperces reklámidőért. Az idei évben rengeteg már a mérkőzés előtt kiszivárgott (vagy kiszivárogtatták) és nyugodtan kijelentetjük, hogy nem fognak csalódást okozni.

Hogy a mérkőzésről is elkezdjünk beszélni a Super Bowl XLVIII főbírója (referee) Terry McAuley lesz, aki 1998 óta tevékenykedik NFL játékvezetőként és 2011 óta főbíró. A segítői Carl Paganelli (umpire), Jim Mello (head linesman), Tom Symonette (line judge), Scott Steenson (field judge), Dave Wyant (side judge) és Steve Freeman (back judge) lesznek.

A csapatok útja a döntőig.

Denver Broncos

Már tavaly sem kellett sok, hogy eljussanak a döntőbe, de akkor a Baltimore Ravens megállította őket. Idén végre sikerült a cél amit kitűztek maguk elé. A szezont hat győzelemmel indították és az első vereségüket pont Peyton Manning korábbi csapata, az Indianapolis Colts ellen szenvedték el. A szezon során összesen három vereséget gyűjtöttek be, de kétszer egymás után nem kaptak ki. A 13-3-as mutató azt jelentette, hogy első kiemeltek lettek a konferenciájukban, így nem kellett játszaniuk a rájátszás első hetében és végig hazai környezetben léphettek pályára. A Divisonal Playoff körben azt a San Diego Chargerst verték meg 24-17-re, akiktől az alapszakaszban is vereséget szenvedtek. A Konferenciadöntőben összejött a Manning vs. Brady összecsapás és ezúttal a Broncos irányítója örülhetett győzelemnek, amivel a Denvert hetedik alkalommal juttatta el a döntőbe.

Seattle Seahawks

Az Egyesült Államok északnyugati sarkában is beért az a munka, amit Pete Carroll és John Schneider elkezdett négy évvel ezelőtt. Négy győzelem után érkezett az első vereségük a Seahawks számára, de ez sem törte meg a lendületüket, mivel ezután hét mérkőzésen át nem találtak legyőzőre. A 49ers elleni szoros, majd a két héttel későbbi Cardinals elleni hazai vereség még nem biztosította a biztos hazai pályát a playoffban, de ezt az utolsó héten megoldották a Rams legyőzésével. Első kiemeltként csak a Divisional Playoffvan kezdték az utószezont, ahol a New Orleans Saintst verték meg nem túl barátságos időjárási viszonyok között. A Konferenciadöntőre összejött az „álom” párosítás, tehát a 49ers ellen rangadó. Az idei rájátszás egyik legjobb mérkőzésén sikerült nyerniük a Tengeri sólymoknak, amivel a franchise történetében második alkalommal szerepelhetnek Super Bowlon.

Az esélyekről.

A mérkőzést a Broncos két pontos favoritként kezdi. A legjobb támadóegység méri össze erejét a legjobb védelemmel, ami már nagyon jó párharcnak ígérkezik. Érdekes lesz megfigyelni, hogy a kiváló Seattle-i secondary, miként tudja levédekezni Manning megannyi célpontját. Eközben pedig nyomást kell gyakorolniuk a leendő Hall of Fame irányítóra. A Broncos azonban rendelkezik megbízható futójátékkal is, amivel meglepehtik ellenfelüket, ha sikerül kikapcsolniuk Manninget. A Seahawks támadó egysége eddig mindig pont annyit hozott amennyit az adott mérkőzésen kellett a győzelemhez. Marshawn Lynch az alapköve ennek a támadó alakulatnak és nagyon fontos lesz, hogy sikerüljön kialakítani egy megbízható futójátékot, hogy Russell Wilson nyugodtan megmaradjon csak a game manager szerepkörben valamint, hogy Manninget minél tovább a pálya szélén tartsák.. A védelem sok labdát szerzett a szezon eddigi részében és nagy az esély rá, hoyg ez a szám bővülni fog ezen a találkozón. A támadóknak csak annyit kell tenniük, hogy turnover esetén pontokat tegyenek fel a táblára.
Egy biztos, hogy remek találkozóra van kilátás.

Érdekességek

- Peyton Manning 12 évvel és 250 nappal idősebb Russell Wilsonnál, ami a legnagyobb korkülönbség két kezdő irányító között a Super Bowlok történetében
- Az elmúlt 20 év alatt csupán másodszor fordul elő, hogy a két konferencia első kiemeltjei játsszák a Super Bowlt. A kivétel a 2009-es döntő volt, ahol a Saints és a Colts is első kiemelt volt.
-Ez lesz az ötödik alkalom (és 1990 óta az első), hogy a legtöbb pontot szerző támadósor mérkőzik meg a legkevesebb pontot engedő védelemmel.
- A Super Bowlok története során második alkalommal (SBXXXVII: Oakland - Tampa Bay) csap össze egymással a legtöbb yardot szerző csapat (Denver: 457,3 yard/mérkőzés) a legkevesebb yardot engedővel (Seattle: 273,6 yard/mérkőzés).
- A Denver lett az első csapat az NFL történetében aki egy szezonon belül legalább 600 pontot szerzett (606 sikerült nekik az idei szezonban).
- Russell Wilson lehet az negyedik olyan irányító az NFL történetében (Kurt Warner, Tom Brady és Bent Roethlisberger után), aki első vagy második évében Super Bowlt nyer.

A héten külön csapatrészenként is beharangoztuk a csapatokat.

A stábtagok: Super Bowl XLVIII - I
A speciális csapategység a másodvonal: Super Bowl XLVIII - II
A védőfal és linebacker sor: Super Bowl XLVIII - III
A támadófal: Super Bowl XLVIII - IV
Elkapók és tight endek: Super Bowl XLVIII - V
Irányítók és futók: Super Bowl XLVIII - VI

 

 


Hozzászólások

több mint 9 éve
Szerintem Russel Wilson villogni fog egy-kétszer ( akár futás akár passz) s ez meglepi a Denver védelmét. Seahawks védelme passz ellen megint remek lesz és futás ellen se engednek olyan sok yardot ( 100 yard alatt).Ezért Seahawks győzelmet várok illetve Richard Sherman interceptiont 😊 mindenkinek jó mécsnézést kívánok és élvezzétek a közvetítést 😊