Supplemental Draft 2009

Lássuk, hogy idén kik érkeznek a hátsó ajtón az NFL-be

 

Tombol a nyár az NFL-ben, mindenki készül az edzőtáborokra, és ha az NFL-re kiéhezett rajongó bármi érdekes hírre vágyik, akkor kénytelen twitteren követni, amint Aaron Maybin éjjelente a szomszédait ébresztgeti, és sütiket ajándékoz nekik, vagy pedig Terrel Owens nemsokára rajtoló valóságshowjában bízhat. A tavalyi években konstansan nyári izgalmakat szállító Brett Favre sem a régi már, hiszen valójában mindannyian tudjuk, hogy milyen színű mezben és hol fog jövőre játszani a sokszorosan visszavonult legendás 4-es. Mi az tehát, ami kicsit feldobhatja a nagy nyári pangást? Semmi más, mint a 2009-es NFL Supplemental Draft! Tavaly érdeklődés hiányában (ugyanis egy játékos sem jelentkezett rá) elmaradt, de 2009. Július 16-án megrendezésre kerül a 2009-es Supplemental Draft.

 
 Most, hogy tudjuk, hogy lesz, tekintsük meg mi is ez az egész, és milyen formában fog lezajlani. A Supplemental Draft, ahogy a neve is elárulja, a mindenkori április NFL draftnak, kvázi kiegészítő rendezvénye, olyan játékosok számára, amelyek ki szeretnék próbálni magukat az NFL-ben, de valamilyen okból kifolyólag, nem voltak részesei az áprilisi NFL Draftnak, de már nem is jogosultak arra, hogy tovább szerepeljenek az NCAA-ban. Ennek okai lehetnek, tanulmányi eredetűek, de olyan is elképzelhető, hogy valakinek elutasítják a kérelmét arra, hogy még egy szezont lehúzzon az egyetemi bajnokságban (Sérülések miatt éveket kihagyó játékosok esetében, szokott erről szó lenni).
 
 A draft maga ugyanúgy 7 körből áll, mint az áprilisi, de itt már véget is értek a hasonlóságok. Először is, különbözik a draftsorrend, az áprilisi drafthoz képest. A csapatokat az elért eredményeik alapján három kalapba sorolják. Az első kalapba kerülnek azok a csapatok akik 2008-ban 6, vagy kevesebb győzelmet értek el. A második kalapba azok a csapatok, akik 6-nál több győzelmet értek el, de nem jutottak a rájátszásba. A harmadik kalapba értelemszerűen azok a csapatok kerülnek amelyek az előző idényben rájátszásba jutottak. Itt azonban még nem ér véget a történet, mert az egyes kalapokon belül, úgynevezett lottery rendszerrel, választják ki a „nyertes csapatot”. A rendszer úgy működik, hogy az egyes kalapokon belül a csapatok még egyszer rangsorolva vannak, az előző idényi szereplésük alapján. Tavaly a Detroit Lions zárt a leggyengébb mérleggel, így nekik 32. szeres esélyük van az első hely megszerzésére. A második leggyengébb mérleggel a Rams zárt, így nekik 31.szeres esélyük van, és ez így megy tovább minden egyes kalapon belül. Egy a 3.dik kalapban szereplő csapat, tehát csak az adott kalapban szereplők (ebben az esetben a rájátszásba jutó csapatok között) szerezheti meg az első választás jogát. A lottery azért is fontos, mert ha adott játékosra két azonos értékű (értsd körű) ajánlat érkezik, és nincs magasabb ajánlat az adott játékosra, akkor az érintett csapatok közül az alacsonyabb sorszámmal rendelkező fogja megkapni a prospect játékjogát. 
 
 Említettem beérkező ajánlatot, és magasabb kört, úgyhogy ki is fejteném miként is zajlik a választás a csapatok részéről. A csapatok úgynevezett ajánlattétellel választanak. Küldenek egy e-mailt az NFL comissioner-nek (pillanatnyilag Roger Goodell) amelyben megnevezik, hogy mely játékost, vagy játékosokat kívánják választani, melyik körben. A melyik körben kitételt úgy kell értelmezni, hogy ha egy csapat úgy dönt, hogy a Supplemental Drafton erősít, és teszem azt 4. kört ajánl X játékosért, akkor amennyiben, az ő ajánlata bizonyul a legjobb ajánlatnak, megkapja az áhított játékost, a következő évi 4. körös választásáért cserébe. Tehát, aki idén választ játékost a Supplemental Drafton, az a 2010-es áprilisi Drafton „fogja megfizetni” ugyanis az ajánlatban szereplő választása már nem fog akkor rendelkezésére állni. Úgy is felfoghatnánk, hogy „hitelre” vesznek a csapatok játékosokat. 
 
 Remélem sikerült érthetően, és egyszerűen leírnom, hogy mi is az a Supplemental Draft, és miként működik, ha nem nyugodtan kérdezzetek a comment részlegben és szerkesztő társaim és jómagam megpróbálunk legjobb tudásunk szerint válaszolni. 
 
 Vessünk most egy rövid pillantást, az idei Supplemental Draft alanyaira, azaz menjünk végig a legfontosabb jelentkezett játékosokon.
 
Az idei Supplemental Draft „sztárja” minden bizonnyal Jeremy Jarmon, a Kentucky Defensive Endje. Ne lepődjünk meg ha valamelyik csapat, 3. körös választást ajánl érte.Jarmon megfelelő izomtömeggel rendelkezik, megbízható szerelőnek számít. Iszonyatosan aktív, folyamatosan pörög amíg a pályán van. Jól válik le a blokkokról, futás ellen is hatékony, technikailag képzett játékos. Sok passzt leüt a scrimmage line környékén, sok rendszerben megállhatja a helyét a profik között. Okos játékos, aki nagyon keményen edz. Egyetemi pályafutása alatt, sok tapasztalatot szerzett, elit csapatok ellen.
 
Jarmonnal kapcsolatban vannak fenntartások is, a kritikusai szerint 6'3”-as magasságával alacsony, és mindenféleképp még sokat kell erősödnie. Nem nevezhető igazán gyorsnak, vagy robbanékonynak. A csípőjének merevségéhez átlagos agilitás párosul. Ebből következően nem jeleskedik az irányváltások terén sem. A pass rush technikáinak száma korlátozott, és egyes szakértők szerint gondok lehetnek a fizikai keménységével, hajlamos arra, hogy kisebb sérüléseket szedjen össze.
 
 Jarmon 3 évig volt kezdő a Wildcats csapatában, de a pályán kívül is ért el sikereket, hiszen a 2009-es angol színdarabban, a Weak/Side/Help-ben főszerepben alakított. 2007-ben az All-Sec második számú válogatott csapatába választották a konferencia edzői. Sack-ek terén harmadik a Kentucky örök ranglistáján. Többször szenvedett már el vállsérülést. Junior éve után komolyan fontolgatta, hogy a profik közé lép, 4-5 kör környékére rangsorolták. Egy szúrópróbaszerű doppingvizsgálaton megbukott (egy legálisan kapható étrendkiegészítő tartalmazott tiltólistán szereplő anyagot), így eltiltották senior évétől. Mivel már megszerezte a politika tudományi diplomáját, úgy döntött jelentkezik a 2009-es Supplemental Draftra. 4-3-as és 3-4-es rendszerben is megállhatja a helyét DE-ként.
 
Jarmon mellett az idei Supplemental Draft másik nagy neve Deon Murphy. A Kansas State-ről érkező elkapó, főleg kíválló atletikusságával hívta fel magára a szakértők figyelmét. Kiválóan kerüli el a szereléseket, és a nyílt pályán felettébb veszélyes játékos. Inkább fürge, mint gyors, kívállóan gyorsul fel, és képes „második” sebességbe kapcsolni, ha a szükség úgy hozza. A testkontrollja és a labdakezelése jónak nevezhető, megbízható kezekkel rendelkezik. Az egyetemen szolid teljesítményt mutatott be, elkapó mellett visszahordóként is számíthat rá csapata.
 
Miután végigmentünk Murphy erősségein, szemléljük meg gyengeségeit is: 5'10”-es magassága és 170 fontos súlya sem nevezhető ideálisnak. Valószínűleg emiatt mondható el róla az is, hogy nem olyan fizikális a játékstílusa, mint amit elvárnak a profik között, és ebből eredően meggyűlik a gondja a védőkkel, ha jammelik. Route futóként nem tekinthető kiforrottnak. Blokkolóként sem kiemelkedő.  A fejlődési potenciálja, nagyon korlátozottnak tűnik, emellett a jellemével kapcsolatban is sok a kérdés.
 
 A Coffeyville-i Junior College-ből váltott a Kansas State-re. 2007-ben amikor a Kansas State második számú elkapója volt Jordy Nelson mögött, a Big 12 támadó újoncának választották. 2007-ben az egész nemzetben 3.dik volt a punt visszahordások átlagát tekintve. A Kansas State-ben töltött évei alatt két puntot hordott vissza TD-re. Végzős éve előtt hagyta el a csapatot, állítólag a vezetőedzővel, Bill Snyder-rel való nézeteltérés miatt. A profik között várhatóan csere elkapó lesz, de a legjobb esélye arra, hogy beférjen valamelyik NFL csapat 53-as rosterére, a különleges csapatban lesz.
 
 A két „nagy” név után ismerkedjünk meg pár további, a Supplemental Draftra jelentkező játékossal.
 
Correy Surrency, WR, Florida State: A középiskolából a 9 osztály után csapták ki, és különböző kihágásai miatt, a börtönben is eltöltött némi időt, de végső soron leérettségizett. Mielőtt az El Camino közösségi egyetemre került volna, egy alsóbb ligás csapatnál, a Florida Kings-nél játszott. 2008-ban váltott a Florida State-re, és 12 passzt kapott el 237 yardért (19,8-as átlag) és 4 TD-ért. 2008-ban különböző pályán kívüli dolgokért kétszer lett felfüggesztve mindannyiszor 1 mérkőzést kihagyva.Miután az NCAA elutasította kérelmét, hogy még 1 évre játékjogot kapjon, úgy döntött, hogy a Supplemental Drafton próbál szerencsét. Kiváló méretekkel rendelkezik (6'4”, 226 font) de mért ideje rossz (4,65). Jövőjével kapcsolatban továbbá gondot jelentenek a jellemgondjai, valamint az, hogy 25 éves lenne újonc évében.
 
Blake Boyd, OLB , Western Kentucky: Louisville-ben kezdte karrierjét, ahol 2005-ben redshirtöt kapott. Megfelelő méretekkel rendelkezik (6'3” és 250 font) és kifejezetten eredményes játékos, a Hilltoppersnél töltött 3 éve alatt összesen 184 szerelést szedett össze, melyből 16,5 szerelés okozott területvesztést a támadóknak. Miután nem teljesítette a tanulmányi feltételeit annak, hogy a 2009-es idényben pályára léphessen, a Supplemental Draft mellett döntött.
 
Joe McMahon, OL, Central Michigan: Kétszeres Arany Kesztyűs bajnok bokszoló. Egyetemi karrierjét a Joliet Junior College-ben kezdte, mielőtt először az Iowa State-re majd végül a Central Michigan-re váltott volna. Szívós, sokoldalú blokkoló, aki a támadó fal minden posztján rendelkezik tapasztalattal. A 2008-as idény után nem tisztázott okok miatt ( a pletykák szerint tanulmányi okok) elhagyta csapatát, és most a Supplemental Drafton próbál szerencsét.
 
 McKinner Dixon, DE, Texas Tech: 2005-ben újoncként nemzeti szinten is felfigyeltek rá, miután 6 negatív szerelést és 3 sack-et szerzett a Red Raiders színeiben. Ezek után kicsapták az egyetemről, és a 2006-os és 2007-es idényt a Cisco Junior College-ban töltötte, mielőtt 2008-ban visszatért volna a Texas Techre. 2008-ban 10 negatív szerelést, és 8 sack-et szerzett, de 2009 áprilisában meghatározatlan időre felfüggesztették játékjogát, miután nem volt képes teljesíteni a tanulmányi feltételeket. Egy fürge, gyors, alulméretezett (6'3” 250) pass rusher.  
 
Demetrice Morley, S, Tennessee: 2005-ben mikor kijött a középiskolából, az egész nemzet legfelkapottabb prospectjei közé tartozott. Első két évében minden mérkőzésen pályára lépett a Volunteers színeiben, de 2007-ben tanulmányi okok miatt nem iratkozhatott be. Később Floridában letartóztatták, miután kirabolt egy Florida International diákot, 35 dollárért. Beiratkozott a Pellissippi State technikai közösségi főiskolára, hogy rendezze jegyeit. Pincérkedéssel fedezte költségeit, és végül 2008-ban újra beiratkozhatott a Tennessee-re, 2008 januárjában. Nem tett eleget a csapat irányába vállalt kötelezettségeinek és 3 éven belül másodszorra zárták ki a programból. Fizikai paraméterei (6'2” 195 font) és atletikussága nagyon ígéretesek, de ez nem elég arra, hogy egyensúlyozza, számtalan pályán kívüli gondját, és nyilvánvaló jellemgondjait.
 
Torris Magee, WR, Southern Miss: 2007-ben redshirted freshmannként a Golden Eagles legjobb elkapója volt 44 elkapással 632 yardért (14,4-es átlag) és 3 TD-ért. 2008-ban sérülésekkel küzdött, valamint DeAndre Brown is elhomályosította a pályán. 2008 októberében elhagyta a csapatot, és 1 nappal később le is tartóztatták betöréses lopásért. Ígéretes méretekkel rendelkezik (6'2” és 214 font) és karrierje kezdetén mutatott némi tehetséget, de átlagos mért ideje (4.6) és a pályán kívüli gondjai csökkentik esélyeit.
 
 
 
 
 
Csanádi Alexander (Briareos)