Top 25 - 1. hét

Egy év kihagyás után elővesszük ezt a rovatot is

A nulladik részt megspóroltuk azzal, hogy mindenre kiterjedő college beharangozókat írtunk, szóval első részünkben máris vannak mozgások szép számmal, zárójelben az előző heti helyezést olvashatjátok.

 

1. (1.) Oklahoma SoonersKonferencia: Big XII
Mérleg: 1-0
Eredmény: 47-14 vs Tulsa

Imponáló kezdéssel nyitott a legfőbb bajnokesélyes, akik nemcsak azért vették komolyan a találkozót, hogy lendületbe jöjjenek, hanem hogy egykori csapattársuk, a nyáron elhunyt Austin Box előtt is leróják tiszteletüket. A vendégektől hiányzott a sztár WR, Damaris Johnson, de ő is csak maximum szorosabbá tudta volna tenni a találkozót. Az országos válogatottba vágyó Jones-Broyles QB-WR tandem mellett Dominique Whaley vitte a prímet. A futó meglepetésre került a kezdőcsapatba, de 10 perc alatt berámolt 3 touchdownt, a meccs végén pedig egy negyediket is. Úgy tűnik DeMarco Murray sem pótolhatatlan.

2. (4.) LSU TigersKonferencia: SEC
Mérleg: 1-0
Eredmény: 40-27 vs #3 Oregon

A vezéreit vesztő védelem csodásan helyt állt a rettegett oregoni no-huddle ellen, a 4 labdaszerzést pedig rendre sikerült pontokra váltani - ez volt a különbség a két csapat között. Jarrett Lee, a beugró QB most sem vezényelt látványos játékot, de a 2 majdnem 100 yardos futónak (Spencer Ware & Michael Ford), és a labdabiztosságnak köszönhetően simán túlélték a sokra tartott, de keveset mutató Jordan Jefferson hiányát.

3. (2.) Alabama Crimson TideKonferencia: SEC
Mérleg: 1-0
Eredmény: 48-7 vs Kent State

101 821 néző előtt kezdte az idényt a Bama, és folytatta a Saban-érában megszokott játékát. A 10 szerelést bemutató Trey Depriest vezetésével 90 megtett yardon tartották az arany villámokat, futott yardjaik pedig a meccs végére a -9-et érték el. AJ McCarron simán hozta azt, amit korábban McElroy, később inkább az lesz a kérdés, hogy Julio Jones szintű elkapó nélkül is lesz-e elég jó. A sztár running back, Trent Richardson igen gyenge yard/carry mutatóval szerzett három touchdownt, talán ezt még megbocsájtják neki.

4. (5.) Boise State BroncosKonferencia: Mountain-West
Mérleg: 1-0
Eredmény: 35-21 vs #19 Georgia

Lassan hagyomány, hogy a Boise State egy top20-as csapat megverésével kezdi az évet. Az Oregon és a Virginia Tech után most a Georgia volt a szenvedő alany. Kellen Moore 34 passzkísérletéből 28 volt pontos, tovább gyűrűzhet tehát a reménytelen Heisman kampány.

5. (6.) Florida State SeminolesKonferencia: ACC
Mérleg: 1-0
Eredmény: 34-0 vs La-Monroe

A Noles védelme továbbra is elit, már amennyiben ez a meccs mérvadó. Brandon Jenkins (DE) két negatív szerelést mutatott be, Greg Reid a punt visszahordásoknál jeleskedett, a D# pedig összesen 12 first downt engedélyezett a 0 kapott pont mellé. A másik oldalon EJ Manuel végleg megkapta a bizalmat, sok társ kapott mellette szerepet, így a támadó koordinátor, Rick Trickett legkisebb fia is, aki első passzából touchdownt szerzett a találkozó hajrájában.

6. (7.) Stanford CardinalKonferencia: Pac-12
Mérleg: 1-0
Eredmény: 57-3 vs San José State

A Bill Walsh tiszteletére megrendezett találkozón nem volt egy súlycsoportban a két csapat. A San José State 6 fumble-t csinált, hármat el is vesztettek. A média nagy bánatára Andrew Luck semmi világi dolgot nem tett a mérkőzésen, szimplán megdobta 46. és 47. TD passzát Cardinal mezben, így már csak 30-ra van a Stanford rekorder John Elway-től.

7. (8.) Texas A&M AggiesKonferencia: Big XII
Mérleg: 1-0
Eredmény: 46-14 vs SMU

Valamivel nagyobb tüzijátékra számítottunk, de miután Steven Campbell, majd Trent Hunter is megszerezte a labdát az SMU QB, Kyle Padrontól, el is dőlt, hogy vége a nagy harcnak már az első negyedben. A helyére beálló JJ McDermottot a sack záporral zavarták össze, az egyetlen gátló tényező Zach Line volt az Aggies számára. A remek felépítésű texas-i fehér erőfutó (Tim Riggins?) az első félidőben hülyét csinált a hazaiakból Sherman mester nyilatkozata szerint, még szerencse, hogy a labda másik oldalán Cyrus Gray és Christine Michael is hasonlóképp cselekedett az egész meccs folyamán. A nagy győzelem örömére a Texas A&M ki is lépett a Big XII konferenciából, jövőre már az SEC-ben kezdi meg az idényt.

8. (11.) Wisconsin BadgersKonferencia: Big Ten
Mérleg: 1-0
Eredmény: 51-17 vs UNLV

Több fronton is jól helytállt a UNLV. Nem adtak el labdát, csak eggyel kevesebb first downt szereztek, mint a Badgers, és mindkét 4. kísérletük sikeres volt. A tudáskülönbség ettől még kiütközött persze, erőlködés nélkül rámolta be a pontokat a madisoni támadósor. Russell Wilson a Raleigh-ben megszokott játékát hozta. A farkasból borzzá transzformálódó irányító 2 passzolt és egy futott TD-vel mutatkozott be. Természetesen a kétfejű futószörnyre épült a játékuk, Ball és White is többször jutott be a lázadók célterületére. A védelemben a 3rd down defense volt kiváló. Első 9 ilyen helyzetéből nem tudott mit tenni a UNLV.

9. (9.) Oklahoma State CowboysKonferencia: Big XII
Mérleg: 1-0
Eredmény: 61-34 vs La-Lafayette

Nem mondanám, hogy túlizgulta az OSU, hogy minél simább győzelmet arasson. Brandon Weeden két picksixet is dobott (és egy sima picket), 4 támadásuk is csak mezőnygóllal ért véget, és a védelem sem volt olyan magabiztos, mint néhány rangsorolt egység, de mivel tudták, hogy itt ők ma nem veszíthetnek, ez mind belefért. Todd Monken, az új támadó koordinátor első meccsén 666 yardot haladtak előre a kovbojok, el is felejtette mindenki Holgersent. Weeden ebből 388 yardban volt jelen, távolról sem volt tehát gyenge meccse, Justin Blackmon pedig 8 elkapásból 144 yarddal jelezte, hogy szívesen lenne top10-es draftválasztott, igaz a pontszerzést ma átengedte a többieknek.

10. (10.) Nebraska CornhuskersKonferencia: Big Ten
Mérleg: 1-0
Eredmény: 40-7 vs Chattanooga (FCS)

Taylor Martinez újra egészséges. A csodás scrambler adottságokkal bíró irányító 3 touchdownt futott, amiből kettő is hosszabb volt, mint 40 yard. Itt is új támadó koordinátor van, Tim Beck néha még fullbacket is felküldött a pályára, de a triple-option jelei is jelen voltak a Huskers játékában a no-huddle mellett. A védőknél egy gólvonal stop volt a fő látványosság, Jared Crick felütött passzát Cameron Meredith szedte össze, újabb touchdownt előkészítve.

11. (13.) Virginia Tech HokiesKonferencia: ACC
Mérleg: 1-0
Eredmény: 66-13 vs Appalachian State (FCS)

Már a meccs előtt ünnepi volt a hangulat, mivel Frank Beamer 25. szezonját kezdte el a kispadon, a nagyszünetben pedig bejelentették, hogy hosszabítanak is a labdaszerző+special team mágussal 2016-ig. Tekintve, hogy ekkor 291-61 volt a megtett yardok aránya, és David Wilson már a 3. TD-jét ünnepelhette, nem volt rossz a körítés. Beamer karrierjének második legtöbb pontját érte el a VT. Az új QB, Logan Thomas magabiztosan játszott, vigyázott a labdára, és ki is használta testi fölényét. Jerry Moore, a vendégek edzője elemében volt a meccsvégi riportban, ahol egy olyan OT-t vizionált a csapatába, mint a Hokies irányítója.

12. (12.) South Carolina GamecocksKonferencia: SEC
Mérleg: 1-0
Eredmény: 56-37 vs East Carolina

0-17-es első negyed után Steve Spurrier felülbírálta álláspontját, és beállította a csapatba a sportemberhez méltatlan életmódja miatt mellőzött irányítót, Stephen Garciát. Az első drive-ja végén 32 yardos touchdownt futott a fenegyerek, majd az újabb TD drive után már az ő nevét skandálta a Gamecocks rajongótábor a Carolina Panthers pályáján. Négy játékost kell kiemelni a 'Cocks támadói közül. A csodafutó, Marcus Lattimore 145 kombinált yardot és 3 touchdownt szerzett, Garcia nem volt túl pontos, de így is adott egy TD passzt, és saját maga futott kettőt, Ace Sanders az elkapása után 68 yardos punt return-ből is villant, Alshon Jeffery pedig 92 egységgel a legtöbb elkapott yardot szállította.
Az ECU-ban hiába nyitotta ki Dominique Davis ismét a touchdown-zsákot, a ligautolsó helyhez közelítő védelmük most is nagyobb faktor volt.

13. (3.) Oregon DucksKonferencia: Pac-12
Mérleg: 0-1
Eredmény: 27-40 vs #4 LSU

Úgy tűnik, hogy a kacsák dominanciája csak a Pac-12 csapataira terjed ki. Az elmúlt bő 2 évben a top20-ban szereplő, más konferenciák gárdái ellen csak szenvedés volt részükről a Boise State, Ohio State, Auburn, LSU négyes ellen. Öröm az ürömben, hogy saját konferenciájuknak még mindig ők a fő esélyesei (ezért is maradtak a rangsorban), és bár a bajnoki cím igen messzire került, a Rose Bowlig továbbra is tiszta az út.

14. (15.) Arkansas RazorbacksKonferencia: SEC
Mérleg: 1-0
Eredmény: 51-7 vs Missouri State (FCS)

Ez is sima ügy volt, Tyler Wilson egyelőre hozza Mallett szintjét, két touchdownt is passzolt Jairus Wright-nak, és a futóegység is elbírta Knile Davis hiányát. A fő beszédtéma Joe Adams, aki két puntot vitt vissza TD-re, 61 és 69 yardról.

15. (18.) Ohio State BuckeyesKonferencia: Big Ten
Mérleg: 1-0
Eredmény: 42-0 vs Akron

Teljes a boldogság, sikerült lenullázni az Akront, Joe Bauserman szórta a touchdownokat Pryor helyén, Braxton Miller is pontokkal mutatkozott be, Jake Stoneburner egyenesen triplázni tudott tight endként, Luke Fickell pedig az első Buckeye főedző a legendás Woody Hayes óta, aki shutouttal nyitott. A Zips ellen persze nem is vártunk mást.

16. (20.) Mississippi State BulldogsKonferencia: SEC
Mérleg: 1-0
Eredmény: 59-14 @ Memphis

75 másodperc sem kellett, hogy előnybe kerüljön az első olyan kiemelt csapat, amely idegenben kezdte az idényt. Vick Ballard kezébe mindössze 3 alkalommal nyomta a labdát Chris Relf, ennyi is elég volt 166 yardhoz és 3 touchdownhoz. Ezúttal nem az első pontokat szerző Chad Bumphis, hanem Jameon Lewis vezette az elkapó egységet, amely a csereként beálló Tyler Russellel sem vett vissza a lendületből. A meccs előtt 2 órával jelentették be, hogy különböző okokból 5 játékos nem szerepelhet a találkozón, egyikük Fletcher Cox volt, aki alapember a védőfal közepén. Ezúttal az ő hiánya is belefért.

17. (17.) Michigan State SpartansKonferencia: Big Ten
Mérleg: 1-0
Eredmény: 28-6 vs Youngstown State (FCS)

Egy rendkívül önzetlen gesztussal indult a Spartans szezonja. Joel Foreman, az idén csapatkapitánnyá váló Left Guard úgy döntött, hogy átadja kezdő pozícióját szobatársának, a 2007 óta rákkal küzdő, majd azt legyőző Arthur Ray-nek. Dantino mester belement a dologba, Ray fent volt az első play alkalmával, majd átadta a helyet Foremannek. Azt hihetnénk, hogy az est főszereplője ezzel el is hagyta a pályát, pedig volt valaki, aki ellopta a show-t a társai elől. BJ Cunningham, 9 elkapást mutatott be 130 yardért, és jelentős szerepe volt benne, hogy a botladozó első félidei játék után nyugodt győzelmet arathasson az MSU. Cunningham ezzel a Spartans történetének legtöbb elkapását jegyző játékosa lett, szombaton be is előzheti a szintén 148-al álló Matt Trannont.

18. (22.) Florida GatorsKonferencia: SEC
Mérleg: 1-0
Eredmény: 41-3 vs Florida Atlantic

Sikerrel indult a Muschamp-éra Gainesville-ben. Chris Rainey nevét hallhattuk legtöbbet a közvetítésben, a running back elkapott, futott, sőt punt blokk után visszahordott touchdownnal is feliratkozott a pontszerzők közé. John Brantley sokkal biztatóbban mozgott Charlie Weis pro-style rendszerében, mint tavaly, de a labdaeladásait még nem tudta minimalizálni. Mire a baglyok az első first down-jukat megszerezték, már 24 pontos hátrányban voltak.

19. (24.) West Virginia MountaineersKonferencia: Big East
Mérleg: 1-0
Eredmény: 34-13 vs Marshall

Elmaradtak a nagy számok Dana Holgorsen bemutatkozásán, de csak azért, mert az áldatlan időjárási viszonyok miatt a 4. negyed első percében le kellett fújni a találkozót. Az addig szerzek pontok így is sokat mondanak, a Marshall 11. vereségét szenvedte el állami riválisa ellen 11 próbálkozásból. A futójáték elég gyér volt, Geno Smith viszont megindította a passzlavinát, 35 kísérlete volt 3 negyed alatt, ez errefelé korábban nem volt gyakori. Tavon Austin, a legveszélyesebbnek tartott elkapó nem sokat tett hozzá az offense-hez, viszont 100 yardos kirúgás után TD-vel mutatott rá, hogy a sebessége a régi. A védelmet dícséri, hogy nem kaptak touchdownt, a Herd egyetlen hat pontos akciója punt visszafutásból született.

20. (Új) Baylor BearsKonferencia: Big XII
Mérleg: 1-0
Eredmény: 50-48 vs #14 TCU

Majdnem 7 év után sikerült újra egy rangsorolt csapatot legyűrnie a medvéknek, akkor hosszabítás után a Texas A&M fázott rá. Robert Griffin III ihletett formában játszott, Heisman kampánya a csúcson van, hiszen a hét játékosa is az 5 TD-t és 359 yardot passzoló sprinter lett. Az elsőszámúvá előlépő erőfutó Terrance Ganaway is átlépte a 120 yardot, Kendall Wright pedig 12 elkapásból szerzett 189 yard-ja mellett 2 passzal (1 TD) is sokkolta a békák védelmét. A végén majdnem kicsúszott a győzelem a kezükből, 25 pontot engedtek a TCU-nak a záró negyedben, de az utolsó drive Maurice Hicks labdaszerzésével ért véget, így valamit a defense is hozzátett a sikerhez.

21. (21.) Missouri TigersKonferencia: Big XII
Mérleg: 1-0
Eredmény: 17-6 vs Miami (OH)

Missouri irányítónak lenni jó dolog, mert az utóbbi időben mindenkinek az NFL-be vezetett az útja, Brad Smith-től kezdve Chase Danielen át Blaine Gabbertig. Nos, James Franklin nem volt éppen kimagasló az első meccsén, de sokat tett a győzelemért, és hála a védők jó munkájának, a tavaly 30 pontot átlagoló Tigers-nek most kevesebb is elég volt az üdvösséghez. Szomorú hír, hogy két védő is megsérült, Will Ebner (LB) két-három hetet hagyhat ki, míg Jacquies Smith (DE) legalább négyet. A Miami (OH) tavaly 51-13-ra kapott ki ugyanitt, mégis megnyerte az MAC-t, így számukra ez a meccs nem volt rossz felkészülés és ómen.

22. (Új) South Florida BullsKonferencia: Big East
Mérleg: 1-0
Eredmény: 23-20 @ #16 Notre Dame

Egy tizenegyszeres bajnokcsapat játszott egy olyannal, amelyet 1997-ben alapítottak és 2001 óta szerepelnek az első osztályban. A mai erőviszonyokra ennek már nem sok hatása van, a USF esetében mégis történelmi eseménynek számít. Mindezt úgy, hogy Skip Holtz a Notre Dame növendéke volt, apja pedig az ND utolsó bajokcsapatának ('88) az edzője. Borzalmas időjárás volt Indianában is, a nagyszünet 2 óráig tartott. Ekkor már 16-0-ra vezetett a USF. Két fumble-t veszített a Notre Dame el, az elsőt Kayvon Webster 96 yardos TD-re váltotta. Később Cierre Wood TD-jét holding miatt elvették, Dayne Crist passzát pedig Devekeyan Lattimore az end zone-ben szerezte meg a bikáknak. Punt utáni elejtett labdából a brazil kicker, Maikon Bonani már a 3. mezőnygólját lőte, ezzel alakult ki a félidei állás. Tommy Rees állt be az írek quarterback posztjára, és Woodra (104 yard) és Michael Floydra (12 elakpás, 154 yard, 2 TD) építve felhozta csapatát addig, hogy legyen értelme onside kickkel próbálkozni, de a végrehajtás sikertelen volt.

23. (Új) Penn State Nittany LionsKonferencia: Big Ten
Mérleg: 1-0
Eredmény: 41-7 vs Indiana State (FCS)

Úgy tűnik egy kiscsapat elpáholása többet ér, mint egy élvonalbeli legyőzése kisebb különbséggel. Legalábbis 2 új belépő is hasonló utat járt be (PSU, Texas), és két kiemelt is kipottyant a rangsorból a győzelme ellenére (Auburn, USC).
A Nittany Lions mindössze 8 passzkísérlettel próbálkozott, ez mindent elmond. A támadófal speciel nem volt a helyzet magaslatán, holott nem sztár pass rusherek rohamozták McGloint. A rúgásokkal is volt baj, Evan Lewis 38-ról és 47-ről lőtt mellé, illetve egy XP-t is rontott. Anthony Fera, a tavalyi kicker pályán kívüli okok miatt padozott. A Royster helyét átvevő Silas Redd remekül mutatkozott be, mint feature back (12 carry, 104 yard, 2 TD) és Derek Moye (WR) is bizonyította jó formáját. A QB kérdést mielőbb meg kéne oldani, bár a soron következő, Alabama elleni meccsen gyanús, hogy se McGloin, se Bolden nem fogja kihúzni a 60 percet némi megnyomorgatás nélkül.

24. (Új) Texas LonghornsKonferencia: Big XII
Mérleg: 1-0
Eredmény: 34-9 vs Rice

Megérkezett Jaxon Shipley immár hivatalosan is, egy trükkös play utáni elkapott touchdownnal mutatta meg az austini közönségnek, hogy belé is hasonló mennyiségű tehetség szorult, mint az iskolacsúcsokat tartó bátyjába. Egy másik újonc, a futó Malcolm Brown sem tett rossz benyomást, Fozzy Whittaker kétszer jutott end zone-ig a záró játékrészben, Garrett Gilbert nem dobott INT-et, Marcus Davis-nek pedig 3 elkapás elég volt 115 yard megszerzéséhez. Bár 13-9-es állásnál kicsit fújjolt a közönség 2 egymást követő Rice sack után, de a végére minden jóra fordult, mint azt az eredmény is mutatja.

25. (14.) TCU Horned FrogsKonferencia: Mountain-West
Mérleg: 0-1
Eredmény: 48-50 @ Baylor

A 2010-es szezonban 7 meccset játszott idegen pályán a TCU, ezeken 54 kapott pont és 7 beszívott touchdown volt a mérlegük. A hétvégén Waco-ba látogattak, ahonnan 50 kapott ponttal és 7 TD-vel távoztak. Kisebb visszaesést mutat tehát a defense. Pedig a támadók hozták a szintet a múlt nagyjai nélkül is, Casey Pachall 4 passzolt és 1 futott TD-vel debütált a kezdőben, Josh Boyce 9 elkapásból 96 yardot szállított, Logan Brock TE pedig 2 touchdownt. A villámléptű Skye Dawson ugyancsak sokat tett a győzelemért, de nem eleget. Kis szerencsével a TCU meg tudta őrizni kiemelt státuszát, nem mintha ennek nagy jelentősége lenne olyan szempontból, hogy a BCS Bowl szereplés innentől kezdve elég nehéznek tűnik.

A kikerülők:

(16.) Notre Dame Fighting IrishKonferencia: független
Mérleg: 0-1
Eredmény: 20-23 vs South Florida

A mérkőzés részleteit lásd fentebb. Az elmúlt 15 évben négyszer kezdte vereséggel a szezon az Irish, az előzőek közül egyiknél se zártak pozitív szezont, kétszer pedig az edzőt is kirúgták. Szombaton már Tommy Rees fog kezdeni, aki a 2. félidőben sokkal biztatóbban játszott, mint Crist.

(19.) Georgia BulldogsKonferencia: SEC
Mérleg: 0-1
Eredmény: 21-35 vs #5 Boise State

Voltak biztató dolgok a Dawgs játékában, de a Boise State-t újabban csak tökéletes játékkal (+ egy adag szerencsével) lehet legyőzni. Az újonc Isaiah Crowell nem tudta feloldani a RB válságot. Lényegében csak a meccs eleji, meglepetésre behívott Brandon Boykin futás zavarta meg az ellenfelet (elvégre egy cornerback ment fel támadni), utána kikerült az irányítás a Georgia kezéből. Orson Charles (TE) jó formája így is reménykeltő, a hétvégi South Carolina elleni találkozóra feltétlenül jobb játék kell.

(23.) Auburn TigersKonferencia: SEC
Mérleg: 1-0
Eredmény: 42-38 vs Utah State

Nem jó érzés ha az ember megnyeri a maga meccsét, mégis kirakják a rangsorolt csapatok közül. A Utah State elleni izzadós győzelem persze előrevetíti, hogy 2011 nem lesz diadalmenet Auburnben, de ezt nem is lehet elvárni egy olyan csapattól, amelynek 5 kezdőjátékosa maradt tavalyról. A találkozó összefoglalóját a heti figyelőben láthattátok már.

(25.) USC TrojansKonferencia: Pac-12
Mérleg: 1-0
Eredmény: 19-17 vs Minnesota

Sűrgősen találni kell egy kickert Los Angeles-ben, mert ez nem állapot, hogy nemhogy mezőnygólt nem mer rúg rúgatni Kiffin, de még extrapont helyett is az - elrontott - kettesek jönnek. Most szerencséjük volt, mert a Gophers későn ébredt rá, hogy ha egy WR irányít, az nem olyan jó, mintha egy újonc QB próbálkozna. Két iskolarekord is született. Matt Barkley 34 sikeres átadást jegyzett, ezzel a csodagyerek Todd Marinovich rekordját adta át a múltnak, míg Robert Woods ezen passzoknak pont a felét fogta meg. A Trojans drukkereknek nem kell félnie, elég valószínű, hogy csak átmeneti a búcsú a legjobb 25 közül.

 

 

Herczeg Ádám (Höri)