18. Tampa Bay Buccaneers

Írta: shawnka — 2013. augusztus 17., 07:21

Az örök ígéret.

18. Tampa Bay Buccaneers

 Kulcsjátékosok: Josh Freeman (QB), Doug Martin (RB), Vincent Jackson (WR), Mike Williams (WR), Carl Nicks (OG), Mason Foster (MLB), Lavonte David (OLB), Darelle Revis (CB), Dashon Goldson (S)

Fontos távozók: LeGarrette Blount (RB -> Patriots), Dallas Clark (TE -> Ravens), Jeremy Trueblood (OT -> Redskins), Michael Bennett (DE -> Seahawks), Roy Miller (DT -> Jaguars), Quincy Black (LB -> szabadügynök), E.J. Biggers (CB -> Redskins), Ronde Barber (S -> visszavonult)

Idén draftoltak
43. Johnthan Banks, CB (Mississippi State)
73. Mike Glennon, QB, (N.C. State)
100. Akeem Spence, DT (Illinois)
126. William Gholston, DE (Michigan State)
147. Steven Means, DE (Buffalo)
189. Mike James, RB (Miami)

Kiemelt mérkőzések
Október 24. (8. hét) vs. Carolina (TNF)
November 11. (10. hét) @ Miami (MNF)
November 17. (11. hét) vs. Atlanta

2012 dióhéjban
Nem vágtunk bele már pár éve úgy szezonba, hogy a Tampát ne emlegettük volna az NFC előkelő csapatai között, és nem fejeztünk be úgy ezek közül egyet sem, hogy ne csóváltuk volna a fejünket velük kapcsolatban. Tavaly sem volt ez másként, hiszen a 11. játékhétig bőven a rájátszásért küzdöttek, de aztán egy 5 meccses nyeretlenségi szériával el is intézték, hogy csak a tévében lássanak januárban futballt.

Az edzői stáb
Greg Schiano 2012-ben a Rutgers egyetem vezetőedzői posztjáról mondott le a floridaiak kedvéért. A 7-9-es mérleg nem is lenne olyan rossz bemutatkozó évben, de ha jobban egyben tudta volna tartani fejben a játékosait, akkor könnyedén két számjegyű győzelmekkel zárhatták volna az előző bajnokságot. Schiano egyébként talán arról lehet tavalyról a legemlékezetesebb, hogy milyen agresszív védekezést hívott az ellenfelek mérkőzés végi térdelései ellen. Ezzel sokakból rosszalló reakciókat váltott ki, de meglátásom szerint a térdelés sem különb játék, mint bármelyik másik és behozható hátrányban igenis be kell próbálni minden lehetőséget az eredmény megfordítására, még ha erre csekély esély van abban a helyzetben. Schianóval tavaly új koordinátorok is érkeztek: Mike Sullivan Eli Manning tanítgatását hagyta ott a támadókoordinátori felkérésért, míg Bill Sheridant az Ohio State-től sikerült elcsenni a védelem gatyába rázásáért. Sheridannek nem volt újdonság a pozíció, mivel 2009-ben ugyanezt a szerepet töltötte be a New York Giants-nél, de miután a franchise történelmének egyik leggyengébb védelmét sikerült összehoznia, az idény után meg is köszönték a munkáját. A speciális csapategységért Dave Wannstedt a felelős. Karrierje során volt a Chicago (ahol pont Greg Schiano főnöke volt) és a Miami vezetőedzője is, de vezette a Pittsburgh Panthers futballprogramját és több csapatnál is látott el védőkoordinátori feladatokat, tavaly éppen Buffalóban. Wannstedt 25 éves pályafutása során most először lesz ST-koordinátor az NFL-ben, de annyira mégsem lesz újdonság számára, mivel a pittsburghi egyetemen ő vezényelte ennek az egységnek a munkáját.

Támadók
Josh Freeman valószínűleg utolsó utáni esélyét kapja meg idén a vezetőségtől. Az egykor szép reményekkel a ligába kerülő Freemant tavaly már a saját szurkolói is egyöntetűen a padon szerettek volna látni, azonban a sorban mögötte következő Josh Johnson még annyira se lett volna elfogadható megoldás, mint amit Freeman művelt. Pedig a tavalyi szezonja fantasztikusan indult, az első 9 meccsen 18-5-ös TD/Pick mutatóval állt és a győzelmek is szépen sorakoztak egymás mellett. Aztán valami elkattant, és visszaállt a klasszikusan buta döntéseket hozó karakterre, ami után ment is az idény a levesbe. Nem véletlenül fektettek Mike Glennonba egy 3. körös draftcetlit Tampában, hiszen ha Freeman nem teszi oda magát idén, akkor minden bizonnyal tavasszal szabadügynökként sétálhat el máshol szerencsét próbálni. Az erős 2013-as kampányhoz szerencséjére minden eszköze megvan, elvégre az összekötő (tight end) poszt kivételével sikerült egyben tartani a támadósort, bár azt nem mondanám, hogy egyértelműen erősödtek is itt. Vincent Jackson után Mike Williams is be lett biztosítva hosszútávra, így Freeman továbbra is két elit elkapónak passzolhat, és ha azt nézzük, hogy a veterán Jackson 2012-ben karriercsúcsnyi 1384 yardot kapott el, igencsak gyümölcsöző lehet még ez a kapcsolat. Dallas Clark továbbállt Tampából, az általa keletkezett űrt Luke Stocker töltheti be. Mondjuk nehéz dolga nem lesz, Clark alig volt tavaly észrevehető, Stocker pedig bizonyíthat végre, hiszen az eddigi két éve alatt elég karcsú a 28 elkapás. Tehát ha Freeman jó formában van, akkor nem lesz probléma a levegőben, de az idei Buccaneers igazi fegyverét Doug Martinnak hívják. A fiatal futójátékos tavaly robbant be a ligába és idénre igazi feature backké léphet elő csapatánál. Blount távozása sem lehet baj, Brian Leonard, Peyton Hillis és a zöldfülű Mike James bőven megfelelő utánpótlásnak tűnnek. Martin összesen közel 2000 yardot termelt és mindezt egy olyan fal mögött, ami szerintem kétszer nem lépett ugyanabban az összeállításban pályára. Ennek az egységnek mindenképpen Carl Nicks a húzóneve, aki tavaly a 8. hét után már nem volt bevethető. Egy guard kiesése nem kéne, hogy akkora zavart okozzon, mint amekkorát Tampában tavaly, de megfelelő depth hiányában alapos felfordulást okozott a fal belsejében ez a sérülés. A helyén a center Jeremy Zuttah játszott egész jól, de idén visszamozoghat eredeti posztjára. A RG poszton Jarmon Meredith szenvedte végig a szezont, neki a kétszeres pro bowler Davin Joseph helyére kellett beugrania. Sérülések híján a fal közepe teljesen rendben lesz, nem úgy a tackle posztok: Donald Pennt már tavaly is sokan bántották a motiválatlansága miatt és ezt nem egyszer bánta vagy Freeman vagy Martin. Az erős oldalon Demar Dotson sem váltotta meg a világot, őt a Chicagóból elküldött Gabe Carimi próbálhatja meg kiszorítani a kezdőből.

Védelem
Nem volt éppen mindennapi az, amit Mark Dominik leművelt tavaly óta ezzel a védelemmel. Idény közben elboltolták Aqib Talibot New Englandbe, aminek a hírek szerint leginkább az öltözői hangulat látta kárát, aztán a holtszezonban elengedték a védőfal két kulcsfiguráját, Michael Bennettet és Roy Millert, majd a draft előtt cseréltek egy komolyabbat Darrelle Revisért és leigazolták egy halom pénzért Dashon Goldsont. Elég nehéz ezek alapján rájönni, hogy most mit is szeretnének pontosan elérni, mert ez se nem tűnik újjáépítésnek, se nem nyerő formulának. A hátvédsor (secondary) erősítése azért védhető, hiszen egy olyan divízióban kell helytállniuk, ahol többek közt Julio Jones-t, Steve Smith-t, Marques Colstont, Roddy White-ot kell kétszer is egy évben eltüntetni a pályáról. Goldson mellett Mark Barron fog felállni, akivel mindenképpen a liga egyik legnagyobbat ütő safety-párosát fogják alkotni. Revis szerződését egyébként sikerült megcsinálni azt a zseniális húzást, hogy egy cent garantált pénzt nem kap a csapattól, csak teljesítményalapú béreket, ami biztosan hosszútávon is ösztönző hatással lehet a 28 éves játékosra. Az viszont nem annyira üdítő, hogy cornerback poszton nagyjából ennyiből áll a Buccaneers, mivel az újonc Jonathan Banks sok tapasztalattal még nem igen rendelkezik, de az egykor elsőkörös prospectként rangsorolt játékos gyorsan felnőhet a feladathoz. Persze hiába lesz egy elfogadható másodvonal, ha a védelem maradék része nem lesz képes nyomást helyezni az ellenfélre. Jól tükrözi Bennett dominanciáját csapaton belül, hogy ő egymaga 9 sacket szerzett, míg az ebben a sorban őt követő Daniel Te’o-Nesheim csupán négyet. Mivel Bennett már Seattle-ben kergeti az irányítókat, ezért a fal széléről Adrian Clayborn és Da’Quan Bowers próbálkozhatnak, akik kétségtelenül remek játékosok, csak éppen rendkívül sérülésérzékenyek, úgy pedig nehéz hosszabb ideig villogni. A fal belsejében szerencsére továbbra is ott lesz Gerald McCoy, aki tavaly elég nagy részben volt felelős a kiváló futás elleni védelemért, viszont jelenleg úgy néz ki, hogy mellette Gary Gibson fog kalózkodni, ami miatt nem egy védőkoordinátor sikítva rohanna el a Raymond James stadionból. Akeem Spence és Derek Landri azért még versenyben van ide, de Miller hiánya nagyon fájó pontja lehet az idei Bucs-nak. A linebacker sor szinte változatlan maradt, a Mason Foster-Lavonte David duó végig stabil volt 2012-ben, míg az erőnléti felmérőn megbukó Quincy Black helyén Dekoda Watson és a Saintstől érkező Jonathan Casillas oszthatják el egymás között a snapeket. Az biztos, hogy ez a hetes a futás ellen hasonlóan hatékony lesz, mint tavaly, de a mintaszerű nyomásgenerálást nem ettől az összeállítástól kell majd ellesni.

Speciális csapat
Se ellenük, se ők nem csináltak special team TD-t tavaly, viszont összességében több területet nyertek az ellenfeleik visszahordásokból, mint amit ők tudtak produkálni ilyen téren. Connor Barth teljesen érthetetlen módon egy jótékonysági kosárlabda meccsen elszakította az Achilleszét, így a Giants-től elbocsájtott Lawrence Tynes szállíthatja majd az ideális esetben a biztos három pontokat. A punter idén is az indokolatlanul túlfizetett Michael Koenen lesz, aki már közel sem hozza azt a játékot, amire atlantai időszaka alatt képes volt. Adott esetben nagyon fontos pozíció, de azt a 20 millió dollárt talán jobban is el lehetett volna költeni, és akkor nem feltétlen kellene aggódni a fal belsejének problémája miatt.

Summa-summárum
Nem látok jelentős különbséget a tavalyi és idei felállás között. Valahol gyengültek, valahol legalább annyira erősödtek, valahol ugyanolyanok maradtak. Az irányító kérdésnek minél előbb rendeződnie kell, mert amíg ilyen problémák vannak egy csapatnál, addig felesleges bármilyen optimista találgatásba kezdeni. Mindenesetre Freemanen nagyon sok fog múlni így is, de ha el tudják kerülni az év végi leolvadást, akkor teljes joggal pályázhatnak végre a pozitív mérlegre.

 

Tampa Bay Buccaneers
briareos
13.
empty taxi
16.
gabokocka
13.
gabtsi
25.
habi
22.
kristof
13.
rajna
16.
shawnka
17.
vassadi
17.

 

Bowl.hu NFL Visszaszámláló
18. Tampa Bay Buccaneers
19. Dallas Cowboys
20. Carolina Panthers
21. St. Louis Rams
22. Kansas City Chiefs
23. Detroit Lions
24. Philadelphia Eagles
25. Buffalo Bills
26. Tennessee Titans
27. Cleveland Browns
28. San Diego Chargers
29. Arizona Cardinals
30. New York Jets
31. Oakland Raiders
32. Jacksonville Jaguars

 

Parrag Zsombor (shawnka)