Hall of Famers 2016 - Orlando Pace

Írta: Löfli — 2016. július 27., 19:40

A Rams legendás támadófalembere a következő a portrésorozatunkban.

Hall of Famers 2016 - Orlando Pace

Orlando Pace (1975. 11. 04.-)

Poszt: Left tackle
NFL csapatai játékosként: St. Louis Rams (1997-2008), Chicago Bears (2009)
Eredményei:
A 2000-es évtized álomcsapatának tagja
Super Bowl győztes (XXXIV)
Négyszeres All-Pro
7-szeres Pro Bowler

 

Pace Ohioban, Sandusky városában született, középiskolában az amerikai foci mellett kosarazott is. Tehetsége már fiatalkorában megmutatkozott, 1993-ban középiskolás All-American volt, majd true freshmanként egyből kezdő lett az Ohio State-en, ő volt a második az iskola történetében, aki erre képes volt. Kétszer lett konszenzus All-American az egyetemen, 1995-ben és ’96-ban Lombardi-díjat nyert, utóbbi évben az Outland Trophy-t is megkapta, és a Heisman-szavazáson negyedik helyen végzett. Utolsó két egyetemi szezonjában nem engedett egy sacket sem, beceneve pedig Pancake Man lett a sok pancake blokkja miatt. A Sports Illustrated 1999-ben az évszázad csapatába választotta kezdő LT-nek, 2013-ban pedig az egyetemi Hall of Fame-be is bekerült.

Az 1997-es drafton Pace volt a legesélyesebb az 1/1-re, így is lett, de a Jets helyett a Rams vitte el, miután feljöttek érte 1/6-ról. Három hét holdout után egy hétéves, közel 30 milliós szerződést írt alá, újonc évében 13 mérkőzésen kezdett, egy évvel később pedig már a teljes szezont lenyomta. 1999-ben szintén pályán volt minden találkozón, mindössze 98 támadó playben nem szerepelt, nagy szerepe volt a „Greatest Show on Turf” sikerében, a Super Bowl győzelem mellett pedig első csapatos All-Pro és Pro Bowl kerettag is lett.

2000-ben tovább dominálta a védőfalakat, Warnerék a legtöbb passzolt yardot érték el a liga történetében, nem dobtak rá holding büntetést egész szezonban, és csak 7 playben nem volt fent a pályán; a playoffban viszont egyből kikaptak az akkor még csoport-rivális Saintstől. Egy évvel később ismét minden meccsen játszott, ráadásul most egy snapet sem hagyott ki, viszont a Super Bowlban kikaptak a 14 pontos underdog Patriotstól. 2002-ben kétszer három hetet ki kellett hagynia sérülések miatt, de sorozatban negyedszer hívták meg a Pro Bowlra. 2003-ban ismét holdoutolt, és csak egy egyéves, közel hatmilliós kontraktust írt alá, de színvonalban nem csökkent a játéka, a Rams pedig 5 év alatt háromszor megnyerte az NFC Westet, a playoffban viszont egy őrült meccsen, kétszeri hosszabbításban kikaptak a Pantherstől. A következő szezont egy újabb holdouttal kezdte, végül egy egyéves, 7 milliós szerződést írt alá, „szokás szerint” minden mérkőzésen játszott, a rájátszásban Michael Vick és a Falcons állította meg őket, a Rams pedig azóta nem jutott playoffba.

2005-ben Pace szabadügynökként elgondolkodott, hogy más csapathoz igazoljon, végül a Rams franchise taget tett rá, és egy hétéves 53 milliós szerződést kötöttek a határidő előtt. Sorozatban hetedszer is Pro Bowler lett, egy évre rá azonban novemberben elszakadt a tricepsze, és IR-re került. A 2007-es szezont sérülten kezdte, és kiderült, hogy az egész évet ki kell hagynia, a csapat 3-13-mal végzett. 2008-ban csak két mérkőzést kellett kihagynia, a Rams 2-14-gyel zárt, márciusban pedig kivágta a csapat, hogy megspóroljon hatmillió dollárt. A Bearshez írt alá 3 évre, 15 millióért, 11 meccsen kezdett, de ágyéksérülés miatt ki kellett hagynia néhány találkozót, és végül csak Chris Williams cseréjeként számítottak rá, a szezon után pedig kivágták.

Sorozatban három MVP-nek blokkolt 1999 és 2001 között (Warner, Faulk, Warner), és az egyik sarokköve volt a fantasztikus Rams támadósornak. Hét ezer yardos futónak blokkolt, hét irányító is 3000 yard felett passzolt, amiből hárman a 4000 yardot is túllépték, és 154 mérkőzésen kezdett sorozatban. Visszavonulása óta több jótékonysági szervezetnek is segít, minden hazai meccsre öt jegyet adományoz hátrányos helyzetű gyerekeknek, szülővárosában, Sanduskyban pedig parkot neveztek el róla.