28. San Diego Chargers

Új GM, új edző, új csapat?

28. San Diego Chargers

Kulcsjátékosok: Eric Weddle (FS), Ryan Mathews (HB), Corey Liuget (DE), Antonio Gates (TE), Malcom Floyd (WR), Donald Butler (LB), DwIght Freeney (DE), Philip Rivers (QB)

Fontos távozók: Antonio Garay (NT -> Jets), Louis Vasquez (G -> Broncos), Antwan Barnes (OLB -> Jets), Antoine Cason (CB -> Cardinals), Vaughn Martin (DL -> Dolphins)

Idén draftoltak:
11. D.J. Fluker, OT (Alabama)
38. Manti Te’o, LB (Notre Dame)
72. Keenan Allen, WR (California)
145. Steve Williams, CB (California)
179. Tourek Williams, DE (Florida International)
221. Brad Sorensen, QB (Southern Utah)

Kiemelt meccsek:
Szeptember 9. vs. Houston Texans (Monday Night Football)
Október 14. vs. Indianapolis Colts (Monday Night Football)
December 12. @ Denver Broncos (Thursday Night Football)

2012 dióhéjban:
Az AJ Smith-Norv Turner páros számára "make or break" év volt a tavalyi, ennek megfelelően számos szabadügynökkel felvértezett csapat vágott neki a 2012-es szezonnak. A védőoldali igazolások bejöttek, így a védelemmel (különösen futás ellen) nem volt gond, azonban a támadóoldalon a fal megerősítése elmaradt és az elkapósorba érkezett játékosok is besültek. Az irányító, Philip Rivers karrierje legrosszabb idényét zárta és a támadófal gyengesége a futójátékon is meglátszott. Egy 7-9-es szezonnal ért véget a Smith-Turner-éra San Diegoban.

Az edzői stáb:
Az új GM, Tom Telesco a Denver Broncos korábbi támadókoordinátorát, Mike McCoy-t nevezte ki főedzővé, a 41 éves szakembernek ez az első ilyen jellegű megbízatása. A Denvernél 2009-ben és ’10-ben a keze alatt produkálta Kyle Orton karrierje legszebb éveit, 2011-ben a szezon közben kitűnően írta át a playbookot az újdonsült irányítóra, Tim Tebow-ra, a tavalyi szezonban pedig felhozta a megszokott színvonalra a sérüléséből éppen hogy felépült Peyton Manninget.
McCoy Ken Whisenhuntot vette maga mellé a támadók koordinátorának. Az Atlanta Falcons egykori tight endje OC-ként Super Bowl győztes a Pittsburgh-gel és főedzőként is Super Bowlba vezette az Arizonát, ott azonban nem bírt egykori kenyéradójával, a Steelers-szel.

A védekező koordinátor John Pagano 12. idényét kezdi San Diegoban, szépen küzdötte fel magát a szamárlétrán, kezdetben defensive quality control coach, majd assistant linebacker-edző, aztán OLB-edző, majd LB-edző lett és tavaly óta a csapat DC-je. Bátyja, Chuck jelenleg az Indianapolis Colts vezetőedzője.
A speciális egység munkáját Kevin Spencer koordinálja, aki Whisenhunttal együtt nyert Super Bowl-t, majd Arizonába is követte a jelenlegi kollégáját. 2003-ban az Év Special Team Edzőjének választották.


Támadósor:
A Chargers számára kulcsfontosságú, hogy visszatereljék Philip Rivers-t a helyes útra. A tehetsége nem valószínű, hogy jelentősen csökkent volna az évek alatt, azonban a támadófal kálváriája elvette szinte az összes önbizalmát, újra fel kell építeni a négyszeres Pro Bowler QB játékát. Állítólag Rivers a kedvenc játékait megtarthatja a Turner-féle playbookból, de a McCoy - Whisenhunt páros nem akar egy a korábbihoz hasonló, tisztán az Air Coryell filozófiára alapuló rendszert installálni.
A futók közül Ryan Mathews-t kell elsőnek említeni, a 4. szezonjára készülő RB tehetséges, azonban sérülékeny és bizonyos futásoknál nem elég türelmes, ha a támadófal munkája javul, valószínűleg az ő teljesítménye is komolyabb lesz. Mathews mögött Danny Woodhead és Ronnie Brown vár bevetésre. 
A San Diego WR-sora Danario Alexander súlyos sérülése után is mélynek nevezhető: Keenan Allen, Vincent Brown, Malcom Floyd, Robert Meachem és Eddie Royal is joggal pályázik előkelő helyre a depth charton (bár Meachem és Royal elég nagyot betlizett 2012-ben), az összekötőknél pedig ott van a korszakos zseni, Antonio Gates.
A támadófal volt a Chargers Achilles-sarka tavaly. Igyekeztek megerősíteni az egységet a szabadügynökpiacról (Max Starks, King Dunlap, Chad Rinehart, Rich Ohrnberger) és a draftról egyaránt (D.J. Fluker). A felállás jelen állás szerint még eléggé képlékeny, egyedül a center Nick Hardwick helye biztos. Az új támadófal-edző Joe D’Alessandris a liga egyik legjobb szakembere, komoly feladat hárul rá, ha egy ütőképes egységet szeretne létrehozni ebből az emberanyagból.


Védelem:
A legfontosabb változás talán a védelemben az az, hogy front7 sokkal kevésbé tűnik most mélynek a tavalyi kerethez képest. A Corey Liuget – Cam Thomas – Kendall Reyes védőfal ugyanakkor tehetséges és fiatal kezdő, de a cseresor mögöttük nem túl acélos. A linebacker-sor közepén Donald Butler egy elég jó játékos, mellette valószínűleg Manti Te’o személyében egy újonc fog kezdeni, itt D.J. Smith személyében minőségi csere is van. Az OLB-knél nagy csapás a tavalyi 1. körös Melvin Ingram sérülése, így a rotációban a tavalyról ismerős Jarret Johnson – Larry English páros mellett 2 új igazolás Dwight Freeney és Thomas Keiser, valamint az újonc Tourek Williams szerepelhet. Tavaly a liga középső harmadába tartozott a Chargers pass rush, kérdés, hogy a fiatalok fejlődtek-e annyit, hogy ellensúlyozni tudják a vékonyabbnak tűnő keretet.
A secondaryben Eric Weddle személyében van egy extraklasszis free safety, mellette valószínűleg Marcus Gilchrist fog kezdeni (bár ez Brandon Taylor felépülésével akár változhat is). Az egyik kezdő corner a Jacksonville-ből érkező Derek Cox lesz, a másik pedig a 2011-es 3. körös Shareece Wright, elvileg mindkettőjüknek fekszik a John Pagano által favorizált zónázásra alapuló védelem. Nickelback posztra az 5. körös újonc Steve Williams a legesélyesebb, de az ex-Saint Johnny Patrick és a másik ex-Jaguar William Middleton is feltűnhet ott. Nem egy elit állomány összességében, kell a hatékony front7 ahhoz, hogy ne dobálják szét a hátsó alakzatot.


Speciális csapategység:
A special teamben a rúgóegységet az évek óta elit szinten teljesítő Mike Scifres (P) és a nem túl erős lábú, ellenben pontos Nick Novak (K) alkotja. A long snapper Mike Windt is már a negyedik szezonját kezdi San Diegoban, összeszokott egység ez. Visszahordóként pedig legsűrűbben Richard Goodmant és Eddie Royalt láthatjuk majd.

Summa-summárum és prognózis:
Van potenciál a Chargers-keretben, ugyanakkor bőven van bizonytalansági faktor is. A futás elleni védelem az egyetlen olyan pont, ami fixen jónak tűnik, a játék többi elemében számos érv és ellenérv van az adott egység hatékonyságára. Ennek megfelelően a csoport utolsó helyétől egy Wild Card helyig elég sok minden elképzelhető a csapattal kapcsolatban. Érdekes kérdés, hogy az új edzői stábbal is olyan álmosan fog-e kezdeni a San Diego, mint azt a Turner-érában tette, ha igen és figyelembe vesszük azt, hogy az utolsó 5 alapszakasz-meccsből 4-et hazai pályán játszik a Chargers (ami kaliforniai csapatnak kifejezetten előny), akkor ez az idény is beállhat a szokásos 8-8-as rekordok sorába.

 

San Diego Chargers
briareos
24.
empty taxi
21.
gabokocka
20.
gabtsi
28.
habi
28.
kristof
28.
rajna
28.
shawnka
29.
vassadi
28.

 

Bowl.hu NFL Visszaszámláló
28. San Diego Chargers
29. Arizona Cardinals
30. New York Jets
31. Oakland Raiders
32. Jacksonville Jaguars

 

Papp Gábor (empty taxi)


Hozzászólások

több mint 10 éve
28. San Diego Chargers
"akkor ez az idény is beállhat a szokásos 8-8-as rekordok sorába"
Idén akkor 27 csapatnak lesz nemnegatív mérlege? Szép!
több mint 10 éve
Sixo Los Angeles Chargers South Carolina Gamecocks 51 — LIGHTS OUT!
28. San Diego Chargers
"akkor ez az idény is beállhat a szokásos 8-8-as rekordok sorába"
Idén akkor 27 csapatnak lesz nemnegatív mérlege? Szép!kilinked
Aki az elemzést írta, ő a 21. helyre tette.

több mint 10 éve
BigBen7 Pittsburgh Steelers 11
de ha összességében a 28. helyre tették, akkor miért nem azok közül írta valaki aki a 28. helyre tette? 😀
több mint 10 éve
vassadi Pittsburgh Steelers Alabama Crimson Tide 46
de ha összességében a 28. helyre tették, akkor miért nem azok közül írta valaki aki a 28. helyre tette? 😀 BigBen7
Talán mert Chargers-szurkolóként empty van a leginkább tisztában a csapat ügyeivel...
több mint 10 éve
BigBen7 Pittsburgh Steelers 11
szerintem egy pártatlannak kéne megírni ezeket a cikkeket (nem azt mondom ezzel hogy rossz) csak így összességében egy kis híján utolsó helyre rangsorolt csapatról olyan írást kapunk mint egy 21. helyezett "középcsapatról".
több mint 10 éve
A cikk jó, a rangsor nem. A Bolts inkább középcsapat, mint a legeslegutolsó csapatok egyike. Szerintem.
több mint 10 éve
A Chargers egy nagyon sok jóra hivatott csapat de a menedzseri gárda balfékek gyülekezete! A chargers az egyike azon csapatoknak a ligában akiknél a legkevesebb változtatást kéne végrehajtani hogy eredmény legyen de olyan pancserek irányítják akik ezt képtelenek észrevenni....lám lám ugyanilyen volt a panthers és azoknak sikerült változtatni.

Ha eljön az idő a szurkolásra:

___@/°° HomeRun for TouchDown ___@/°° ___@/°°