A hét témái - II. rész

2015. november 11., 20:17

Öt újabb kérdés öt szerkesztő válaszaival.

A hét témái - II. rész

Dion Lewis sérülése
Panthers vagy Bengals?
Leolvadóban a Falcons
Jacksonville-i sikerkovácsok
Welker visszatér

 

  1. Az idény egyik nagy felfedezettje volt eddig Dion Lewis. Megérzi-e a hiányát a New England vagy eddig is a rendszer tette csak naggyá?


Kiss Ferenc (Fucu): Valamilyen szinten biztos megérzik a kiesését. Blount a darálást meg tudja oldani, de passz szituációknál le kell jönnie. A másik két futót kell beépíteniük az edzőknek a támadójátékba, hogy valamennyire tudják pótolni Lewist.

 

Kocsis Gábor (gabokocka): Engem nagyon meglepne, ha komoly visszaesést jelentene Dion Lewis kiesése a Pats támadójátéka számára. Az elmúlt években már annyiszor bizonyították a bostoniak, hogy bárkit képesek pótolni, hogy szerintem ezúttal sem okozhat számukra gondot az idén tündöklő futójátékos helyettesítése.

 

Papp Gábor (empty taxi): Dion Lewisra mondhatjuk azt, hogy a rendszer tette naggyá, de én inkább úgy fogalmaznék, hogy a Patriots edzői voltak képesek kihasználni az erősségeit. LeGarrette Blount mellé azonban Brandon Boldennek vagy James White-nak fel kellene nőnie, az eddigi limitált lehetőségeivel egyikőjük sem élt túlságosan ebben a szezonban. Passz szituációkban Blountot pályán hagyni öngyilkosság, ha Bolden vagy White formája nem javul, akkor akár meg is érezheti Lewis hiányát a New England.

 

Rajnai Gergely (Rajna): Nyilván Lewisból nem sok rendszerben lett volna ilyen jó játékos (San Diegóban lenne talán esélye ilyesmire). Más kérdés, hogy helyettese, James White már nem tűnik alkalmasnak Lewis számainak reprodukálására. Ez egyértelmű gyengülést jelent, de csak annyiban, hogy talán néhány játékot ritkábban hívnak majd, mint korábban. Ne feledjük, Brandon LaFell nemrégiben tért vissza, ő fontosabb (nehezebben pótolható) célpont, mint Lewis, úgyhogy ezen a fronton jobb helyzetben van a New England, mint volt 2-3 hete.

 

Zandler Gábor (gabtsi): Temetni természetesen nem kell a Patriots-t, hiszen Bill Belichick híres arról, hogy mindig megoldja (helló Matt Cassel!). Ugyanakkor egy fontos eleme esett ki a támadójátéknak, ami kapcsán elsősorban a futott yardok fognak hiányozni, hanem a rendszer által megnyitott területeken történő gyilkolás. Lewis nagy fegyvere, hogy robbanékony és fürge, gyors irányváltásokkal képes több védőt is lerázni, ha adott a terület amelyben dolgozhat. Ezt eddig kiválóan biztosította számára Josh McDaniels azzal hogy remekül húzzák szét a pályát, aminek köszönhetően komoly károkat okoztak az ellenfél védelmében. Az NFL-ben nincs rendszer játékos nélkül, és nincs játékos rendszer nélkül. Lewis adottságai révén remekül élt azzal, amit a rendszer adott neki, de az kétségtelen, hogy hasonló karakterű játékos nincs más a keretben (az egész ligában sincs sok), így egyértelműen hiányozni fog a bostoniak számára a játéka, de nagy összeomlásra azért senki ne számítson.

 


 

  1. Két csapat még mindig veretlen azok közül, akik még sose voltak bajnokok. Jelen állapot szerint a Panthers vagy a Bengals Super Bowl-győzelmét érzed reálisabbnak?


Fucu: A Panthers esélye nagyobb, mivel az NFC-ben jelenleg könnyebbnek látom az ellenfeleket. A védelmük erős a támadók pedig pont annyi pontot tesznek fel a táblára ami eddig elegendő volt a győzelemhez. A továbbiakban is sikeresek lehetnek ha így játszanak.

 

Gabokocka: Nagyon messze van még a szezon vége, azonban az látszik, hogy mindkét csapatnál tudatos építkezés folyik, amiben a Bengals valamelyest előrébb jár. Ennek ellenére, ha most kéne választani közülük, én a Párducokra tenném a voksomat, mert úgy tűnik, az NFC-ben idén kevesebben a potens alakulat, míg az AFC-ben adott esetben a Broncos és a Patriots testén keresztül vezethet az út az ötvenedik Super Bowlba.

 

Empty taxi: Talán a Panthersét. A védelmük nagy segítség lehet a rájátszásban és Cam Newtonnak sem szokása összeroppanni a tét alatt. Ron Rivera a csapatával párhuzamos szépen megtanult nyerni, ma már ráadásul úgy is képes behúzni a mérkőzéseit a Carolina, hogy csikorog a gépezet.

 

Rajna: Nagyon nehéz elképzelni, hogy Andy Dalton összehoz egy jó meccset a rájátszásban, a Super Bowlhoz pedig legalább három kéne. Ezért egyértelműen a Pantherst tartom esélyesebbnek, pedig a mai NFL-ben ilyen silány elkapósorral elvileg nem lehetne eredményesen játszani. Nekik mégis megy, és Newton talán kevésbé roppan meg a tét súlya alatt, mint Dalton.

 

Gabtsi: Ha a konferencia erősségét nézem, akkor egyértelműen a Panthers Super Bowl-győzelme a valószínűbb, ha azt tekintem mércének, hogy hol jobb és mélyebb a keret, akkor egyértelműen a Bengals mellett kell állást foglalnom. Annyira sok van még azonban február első vasárnapjáig, hogy az egész kérdés csak teoretikus, és nem is igazán lehet jó választ adni. A régi mantra szerint a legegészségesebb csapat nyeri a Super Bowlt, nem mindig a legjobb.

 


 

  1. A Falcons újabb blamája után egyre kétségesebb a Wild Card hely. A sorsolás gyengeségét rendre kiemelik. Csak ebben lehet bízni a továbbiakban vagy még magára találhat az együttes olyan szintre, hogy ne legyen hatalmas underdog egy esetleges playoff-párharcban?


Fucu: Aggodalomra adhat okot, hogy két olyan csapattól kaptak ki az utóbbi két meccsen, akik veretők voltak. A rájátszás a gyenge sorsolás miatt elvárható tőlük a wild card hely megszerzése és hogy egy közhellyel éljek "a rájátszásban bármi megtörténhet". Ehhez viszont kell a sérültek felépülése és a támadójáték javulása.

 

Gabokocka: Ahogy az év eleji szárnyalás, a mostani bukdácsolás esetén sem kell a végletekben gondolkozni, szerintem a csapat reális ereje valahol középúton található meg. Persze, össze kell szedje magát a társaság, erre tökéletes időpontban érkezett a bye week, utána pedig meg lehet indítani a végső hadjáratot a rájátszásért. Úgy gondolom, hogy be fog jutni Dan Quinn csapata a playoffba, ott pedig egy mérkőzésen már bármi megtörténhet, így akár egy náluk erősebb gárdát is két vállra fektethetnek. Az biztos, ha be is jutnak a PO-ba, ott már nem ők lesznek az esélyesek.

 

Empty taxi: A Falcons esetében a védelem az ugyanazt hozza, mint a győzelmek alkalmával, a támadósorban van nagy visszaesés. Utóbbi több összetevőre vezethető vissza: mostanában Kyle Shanahan a mérkőzések elején passzal próbálja megalapozni a futójátékot, általában eredménytelenül, így hátrányba kerül a csapat és ezért kevésbé lehet kihasználni Devonta Freemant. Matt Ryan eredményes passzjátékát gátolja, hogy Julio Jones-on kívül csak Jacob Tamme, illetve Devonta Freeman áll rendelkezésre mint adekvát célpont, fontos lenne, hogy Leonard Hankerson mielőbb visszatérjen, ugyanis kell valaki Julion kívül, aki mélységben is fenyegetést jelent, ha nem tudja Ryan megnyújtani a pályát (tegyük hozzá, hogy egyébként sem a mély bombáiról híres az Atlanta 2-ese) az a rövid passzaira és a futójátékra is negatív hatással van. Roddy White sajnos megöregedett, Justin Hardy és Nick Williams pedig (még?) sajnos nem NFL-szintű elkapók. E mellé még társul az a tény is, hogy a támadófal is visszaesett valamelyest, de Matty Ice ennél gyengébb falak mögül is dobált már eredményesebben. Ha kiegyensúlyozottabb játékhívást preferál Shanahan és visszatér Hankerson, akkor nincs különösebb akadálya, hogy a Falcons támadósora újra az elit egységek közé tartozzon és úgy azért a rájátszásban sem lehetetlen, hogy meccset nyerjen ez a csapat.

 

Rajna: A szezon elején minden összejött, most akadozik a gépezet, természetes hullámvasút ez. Devonta Freeman és Julio Jones továbbra is hatékony, úgyhogy a támadók előbb-utóbb megszerzik azt a pontmennyiséget, amit várnak tőlük, a védelem pedig nagyjából így is azt hozza, amit elvárnak tőlük (vagy akár többet is). A Wild Card helyért meg kell még küzdeni, de továbbra is remek helyzetben vannak, nem érdemes aggódni.

 

Gabtsi: Tekintve, hogy a Falcons számára az idei alapszakaszból még hátravan egy Colts és egy Vikings elleni meccs, és négy csoporttalálkozó (egyet sem nyertek még idén), köztük kétszer a még veretlen Panthers ellenében, abban sem vagyok biztos, hogy az Atlanta odaérhet a playoffra. A védelem véleményem szerint még nem elég erős ahhoz, hogy arról tudjuk beszélni, hogy bármi reménye lehetne a Falconsnak (a szerencse és a „bármi lehet” faktoron kívül), hogy eséllyel lépjen fel bármelyik rivális ellen. Ha körbenézünk a 6-7 olyan csapatot biztosan fel tudunk sorolni, aki előrébb tart mint az Atlanta, így az is nagy meglepetés lenne, ha Dan Quinn újonc évében Wild Card helyre vinné a csapatát.

 


 

  1. A jacksonville-i aranycsapat mindkét ikonja győzelemmel kezdett. Blaine Gabbert vagy Mike Mularkey fellángolása lesz hosszabb életű? Ki nyer több meccset a csapatával a szezon végéig?


Fucu: A csoport gyengesége miatt Mularkey szerez majd több győzelmet, de természetesen ettől függetlenül a szezon végén megköszönik majd eddigi munkáját.

 

Gabokocka: Nagy teljesítmény volt a 49ers-től a Falcons legyőzése, azonban ennél többet én nem látok bennük a jelenlegi felállásban, maximum 1-2 plusz diadal az, ami kinéz nekik Gabberttel a center mögött. Ezzel szemben a Titans még játszik jó néhány olyan csapattal, amelynek a játékereje nem a liga élvonalába tartozik, így akár több győzelem és egy elfogadható mérleg is benne van a pakliban. Ezzel együtt nem hiszem, hogy Mularkey lenne a megoldás hosszútávon, és meglepne, ha nem osztanák ezen véleményem a Titans vezérkarában tevékenykedő személyek.

 

Empty taxi: Mike Mularkeyre szavazok, én egyébként is jobb támadó szakembernek gondolom, mint sokan hazánkban és azért a Tennessee-nek még van két meccse a Jacksonville-lel és egy a Houstonnal, amiket képesek lehetnek hozni. A védelem azért nem mutat olyan rossz összképet és úgy tűnik, hogy a támadófal is stabilabban áll a lábán az új összeállításban, ami nagy segítség Mariotanak, illetve Mularkey dicsérete, hogy rövid idő alatt javulást ért el a csapat egyik gyenge pontjánál. Az OL megítélésében sokat segíthet a hétvégi Panthers elleni meccs, ha ott is helytállnak, akkor nem lehet mondani, hogy csak a Saints nem létező védelme miatt sikerült jól az egykori Jaguars HC bemutatkozása.

 

Rajna: Gabbert tudása továbbra sem kimagasló, a 49ers pedig nem lett sokkal jobb csapat vele. Nem mintha Mike Mularkey a liga legjobb edzői közé tartozna, de tehetséges kerete van egy harmatgyenge csoportban. Egy olyan csapata van, amely szinte minden meccsét szorossá tudta tenni, és láthatóan tud annyit lökni a játékosokon mentálisan, hogy a finisben is kitartson a titánok koncentrációja. Ez még legalább két-három győzelmet jelenthet a Tennesseenek, míg a 49ersnél ez (mármint a két-három győzelem) szerintem a maximum, ami Gabbertből kihozható.

 

Gabtsi: Körbenézve a csoportban megállapítható, hogy Blaine Gabbert dolga jóval nehezebb, hiszen Mularkey többet találkozhat hasonló színvonalú együttesekkel, így ha csak az a kérdés ki nyer többet, akkor a vezetőedzőre szavazok, jóllehet véleményem szerint tiszavirág életű lesz mindkét egykori Jaguár szerepvállalása.

 


 

  1. Sokak kedvence (?) Wes Welker újra a ligában van. Faktor lesz még ő a maradék pár meccsen, vagy néhány hét és örökre búcsút kell tőle venni?


Fucu: Ha a hátralevő mérkőzéseken nem kap ütést a fejére és emiatt szenved újabb agyrázkódást akkor hasznára is válhat a Ramsnek, de minden bizonnyal ez lesz az utolsó állomása az NFL-ben.

 

Gabokocka: Nem hiszem, hogy Welker leigazolását követően a Rams hirtelen pass heavy támadójátékra állna át, továbbra is Todd Gurley lesz a St. Louis támadósorának kulcsjátékosa. Persze meccsenként egy-két fontos elkapást jegyezhet a rutinos elkapó, de ehhez az kell, hogy egészséges tudjon maradni, amivel komoly gondjai akadtak az utóbbi időben. Mindent összevetve nem tartom valószínűnek, hogy jelentős befolyása lenne a Kosok szezonjára.

 

Empty taxi: Véleményem szerint Wes Welkernek már vissza kellett volna vonulni. A sorozatos agyrázkódások már a denveri időszakának a végén is kihatottak a teljesítményére, ennek megfelelően szerintem nem sok meccset fog megélni Rams-mezben sem.

 

Rajna: A Rams elkapósora annyira gyenge, hogy elméletileg lehetőségei lesznek. Nick Foles azonban nem játszik elég jól ahhoz, hogy komoly szerepet kapjon, ráadásul a Welker típusú elkapókat nem is annyira szokta megtalálni. Szerintem lesz néhány elkapása, de valószínűleg ő sem fog újjászületni a st. louis-i passztemetőben.

 

Gabtsi: Valószínűsíthető, hogy a számolhatatlan mennyiségű agyrázkódás, amelyet elszenvedett a pályafutása alatt Welker, tartotta vissza a csapatokat attól, hogy leigazolják a veterán játékost. Ez a legnagyobb kétely vele kapcsolatban, mert egyébként tudása alapján helye lenne a ligában.