A hét témái - V. rész

2015. december 2., 21:56

Egy hétre most hét téma jutott.

A hét témái - V. rész

 

 

1., Nem lehet már szó nélkül elmenni a botrányos játékvezetői ítéletek mellett, tendenciáról beszélhetünk vagy ez most csak így alakult? Miként lehetne változtatni?

Herczeg Ádám (Höri): Kevesebb visszajátszást kéne mutatni és akkor nem derülnének ki a turpisságok. Javító ötletem nincsen.

 

Kocsis Gábor (gabokocka): A közhangulatot jelentősen befolyásolja, hogy mely meccseken vannak a nagy tévedések, mivel legutóbb élcsapatok prime time meccsein hibáztak a zebrák, nagyobb a visszhangja a történteknek. Az biztos, hogy az elkapással kapcsolatos szabályokkal valamit kezdeni kell, mert minden meccsen, sőt akár egy mérkőzésen belül is teljesen változó a dolgok megítélése. Persze adja magát a kérdés, hogy lehet jobban megfogalmazni, mi számít elkapásnak, mint ahogy a jelenlegi szabálykönyvben szerepel. Nos, ez jó kérdés, erre magam sem tudom a választ, az viszont biztos, hogy legalább valami egységes álláspontot kell kialakítani, mert ami most van, az tarthatatlan.

 

Szőke Ádám (mustaine): Amíg nem egyértelmű a szabálykönyvben például az, hogy mi az elkapás, biztosan lesznek kétes ítéletek, de holding és pass interference büntetéseket is borzasztó szubjektívnek tartom. Nem vitatom a tévedéseket, de a vasárnap esti meccsel kapcsolatban az a véleményem, hogy messze nem lenne ennyire felkapott a bírói tevékenység kritizálása, ha a Bills vagy a Jaguars kárára történtek volna a tévedések.

 


 

2., Ki és mi tehet az Atlanta leolvadásáról, Quinn, Shanahan, Ryan vagy más?

Höri: Nyilván ők a főkolomposok. Quinnek elsősorban a lejtmenet megállítása lett volna a feladata, de első főedzői megbizatása során eléggé eszköztelennek tűnik. Az 5-0-t nyilván könnyebb volt kezelni, mint az 1-5-ös rohanást. Ezzel együtt ha tényleg olyan független hatásköre van Shanahannek, mint hírlik, akkor a játékot illetően inkább őt kell elővenni, nem a védelmet menedzselő főedzőt. Azt tudtuk, hogy Shanny mindig erősen indít, és mindig az a vége, hogy elküldik, a pálfordulás pedig igen látványos szokott lenni. Azzal nem lehet kalkulálni, hogy Devonta Freeman (és Julio Jones) minden körülmények között all-Po formát mutat majd. Kicsit ezt látom, csodára várás van, miközben ugyanazt darálják mint szeptemberben. Matt Ryan külön kuriózum, hogy mennyire nem leli a helyét a pályán, és balga döntéseivel meccseket ad le. Láttunk már ilyet jó képességű irányítóknál, amire mindig az lett a válaszlépés, hogy hoztak fölé mást (így Stafford, Rivers vagy Eli Manning esetében). Nehezen hiszem, hogy még 2015-ben visszatalálnak a helyes útra.

 

gabokocka: Néhány hete a Falcons kezdődő mélyrepülése kapcsán úgy nyilatkoztam, hogy majd kiegyenesedik a gárda, azonban egyre inkább kétkedem ebben. Matt Ryan nem hoz jó döntéseket, a játékhívás sem az igazi, így nehéz leplezni, hogy nem annyira fekszik neki Shanahan rendszere. A hátralevő öt meccsen már nagyon változtatni nem lehet, bízni kell benne, hogy ezzel az összetétellel is elérhető a rájátszás, utána pedig az offseason során az okosoknak össze kell dugniuk a fejüket, és kifundálni, miként lenne visszahozható a szezon eleji játék a támadók részéről.

 

mustaine: Év elején túlteljesített a Falcons, ráadásul gyengébb ellenfelekkel játszottak (NFC East) most pedig a hullámvasút aljára gördültek. A csapat valódi ereje szerintem valahol a kettő között van. Matt Ryan egészen elképesztő hibákat vét, úgy tűnik fejben nincs rendben, de Shanahan játékhívásai sem működnek igazán. Szerintem a következő fordulókban jobb lesz a Falcons és a szezon végéig versenyben lesznek a wild cardért.

 


 

3., A Seahawks nagy győzelmet aratott, de Jimmy Graham kidőlt egész évre. Újra SB-esélyesként számolhatunk velük vagy várjunk még ezzel?

Höri: Szerintem ne várjunk tovább. Graham hatása nem volt túl nagy a csapat játékára, fájdalmas kimondani, de Cooper Helfet vagy Luke Willson lehet, hogy ugyanezt azt átlagot fel fogja tenni a szezon hátralevő részében mint ő, és velük még Russell Wilson is jobban képben van. Az irányító előző két meccse karriercsúcsokat hozott, főleg emiatt érdemes a Seattle-t újra az élők sorában kezelni, miközben pár, a hétvégihez hasonló győzelem visszaadhatja a swaggert is a csapatnak, ami sokszor hiányzott. Simán kinézem belőlük, hogy a 17. fordulóban lesznek a legjobb formában, és Marshawn Lynchet is tudják használni kiegészítő szerepkörben. Azzal, hogy Graham kidőlt, nem lesz fixációja felé Wilsonnak, nyugodtan szétoszthatja a labdát Baldwin, Kearse, Lockett között, aholy eddig egész karrierjében tette. Lehet ez is hasonló történet lesz, mint 2007-ben, mikor Eli Manning "megszabadult" Shockey-tól és beindultak a dolgok.

 

gabokocka: Nagy győzelmet arattak a Steelers ellen, de ehhez kellett némi szerencse is. A kérdés, hogy meg tudják lovagolni ezt a sikert és el tudják hozni a győzelmet Minnesota otthonából is, vagy továbbra is kétarcú csapat benyomását keltik. Ha ismét nyernek, nem lehet kérdéses, komolyan kell számolni velük, azonban egy vereség akár a playoffba jutást is veszélybe sodorhatja.

 

mustaine: Eddig is egyértelmű contendernek gondoltam a Seahawkst és Graham kiesése ezen nem változtat. Nyilván nem egy ligában fociznak Grahammel, de Luke Willson és Cooper Helfet több szerepet kap majd. A többi playmakerre, Tyler Lockettre, Thomas Rawlsra, Doug Baldwinra, vagy Russell Wilsonra (read option) szét lehet osztani a Grahamnek postázott labdákat, ez az offensive coordinator feladata lesz.

 


 

4., Hasít a Texans, mi az oka a pálfordulásnak?

Höri: Ennél megint gondban vagyok, de annyi szembetűnő, hogy a húzónevek elkezdtek jól játszani a védelemben. JJ Wattot nem kell ecsetelni, úgy látszik ahogy megy előre a szezon, az egyre leharcoltabb OLine-ok egyre nehezebben kezelik a tehetségkülönbséget, de Brian Cushing is a pályán tudott válaszolni a jogos negatív kritikákra, és mintha gyorsabban mozogna, érik a doppingteszt. Mindez a támadókra is hatással van persze, így, hogy tudják, hogy 17 ponttal is meccseket lehet nyerni, elég a tutit játszani, 15 labdát dobni DeAndre Hopkins felé, akinek úgy tűnik sosincs rossz napja. Ami nekem a leginkább impresszív, hogy mindezt akkor mutatják be, amikor a menetrend leghúzósabb részét élik.

 

gabokocka: A védelem az egyik pillanatról a másikra megemberelte magát, emlékezhetünk, hogy a most szenvedő Falcons egy félidő alatt közel negyven pontot rámolt be nekik, mostanra pedig odáig jutottak, hogy minden yardért kő keményen meg kell szenvedni ellenük. Az okokra nehéz rálátni, gyanítom az öltöző mélyén keresendők, de az biztos, hogy amíg Watték ezt a teljesítményt tudják hozni, Hoyer game manager játéka nagyon sok csapat ellen elég lehet a sikerhez.

 

mustaine: Szerintem első sorban az, hogy végre megállapodtak egy irányítónál, és Hoyer kifejezetten jól is játszik. A defense összeállt, J.J. Watt-tól kezdve Christian Covingtonig mindenki kiveszi a részét a győzelmekből. A csoport továbbra is nyitott, a 15. héten Indianapolisba látogat a Texans, valószínűleg ott fog minden eldőlni.

 


 

5., Hiszel benne, hogy a Redskins megtartja az első helyet a divíziójában?

Höri: A menetrend alapján ennek kéne történni, de a Washington nem épp a papírforma igazolásáról híres, a 0-5-től az 5-0-ig benne van a maradék meccsekben bármi. Tehetség-szint alapján nem rosszabbak, mint a Giants, le is győzték őket ugyebár a hétvégén. Elnézve Jay Gruden hozzáállását, előnyös szituációban szerintem a Dallas elleni dupla meccsen is ultra konzervatívan, csak a tutit választva fogja lehozni a meccset, bízva benne, hogy az ellenfél megsemmisíti magát. Ugyanez az Eagles ellen is nyerő taktika tud lenni. A kulcs, hogy ne érezze magát Gruden (és Cousins) hirtelen mindenkinél okosabbnak és ügyesebbnek most, hogy beelőzték a riválisokat, mert a fő bukási pontot szerintem ez jelenti - a túlgondolkodás.

 

gabokocka: Jelenleg ők tűnnek befutónak, azonban egy héttel ezelőtt pont ugyanezt írhattuk volna le a Giants-ről. Meglepne, ha nem tartogatna további fordulatokat a csoport, úgyhogy egyelőre nem írnám le a riválisokat, de jelenleg tény, hogy lépéselőnyben vannak.

 

mustaine: Az idei NFC Eastről nehéz a jóízlés határain belül nyilatkozni, de valóban egyelőre a Redskins tűnik a legkevésbé rossznak. Játszanak még a Cowboys-szal kétszer, a Bears-szel, a Bills-szel, az Eagles-szel. Ebből egy 4-1, 3-2-es mérleg simán elképzelhető, miközben a Giantsnek Jets, @Dolphins, Panthers, @Vikings, Eagles a menetrend. Minden esélye megvan a Washingtonnak hogy rájátszásba kerüljön, egyelőre a tiebreakerek is nekik kedveznek.

 


 

6., Mit tennél a Dallas Cowboys helyében Tony Romo újabb kiesése után?

Höri: A showbusiness szempontjából imádnék egy Johnny Manziel-cserét. Mivel Romo ikonnak számít, így őt nem kiabálnák ki a csapatból, akárhányszor mutatják a közvetítésben Manzielt. Ha meg valami történik vele (ahogy szokott), akkor jöhet JFF. A texas-i közönségnek is könnyű lenne lenyomni a torkán a bizniszt, hiszen nem arról kell őket meggyőzni, hogy Johnny jobb lesz mint Romo, hanem, hogy backup upgrade és Casselweeden helyére neveznek be rá. Manziel életmódja mindig faktor, de ha van olyan, akié hasonlít rá, akkor az Jerry Jones, az öreg minden eltusol/szemet huny neki, hogyha a csapat nyer, Dallas-ban az a legfontosabb, kérdezzétek Hardy-t és McClaint. We Want Johnny!

 

gabokocka: Adott egy mindenképp átlag felettinek nevezhető keret Dallasban, meg egy 36 éves, sérülésektől sújtott irányító. Szerintem ezzel a csapattal most lesz esély a top 5 környékén draftolni, ezt pedig ki kell használni arra, hogy a jövő franchise irányítóját megszerezzék. Persze sok függ attól, hogy milyen játékosok érkeznek majd a draftra és hol fog elhelyezkedni a sorban a Cowboys, de ha lenne lehetőség ígéretes irányító prospectet húzni a játékosbörze elején, én habozás nélkül megtenném.

 

mustaine: Az idei szezon már elment, ráadásul valószínűleg elég jó helyen húzhatnak majd a drafton. Mr Jones helyében én biztosan draftolnék az első körben egy irányítót, legyen az Goff, Lynch vagy Cook. Igazán nagy lyuk nincs a keretben, hogy muszáj lenne needre húzni, ellenben Romo sérülékenysége és életkora eléggé indokolja a korai QB draftot. 2-3 év tanulás valószínűleg nem ártana egyik ifjú titánnak sem egy klasszis irányító mögött, addig legalább nem Weedenekkel és Casselekkel kellene operálni Romo esetleges kidőlése esetén.

 


 

7., Osweilerrel lenyomta a Broncos a New Englandet, mi lesz a folytatás? Marad kezdő vagy amint lehet, jön vissza Peyton Manning?

Höri: Nagyon érzékeny téma, ami hasonlóan megosztó lehet, mint anno a 49ers playoff-menetelése során Kaepernick csapatban tartása. Alapvetően mehatározza a történetet, hogy a Denver Super Bowlt akar nyerni, tehát nem fér bele a kísérletezés, mindenképp azt kell pályára küldeni, akivel nagyobb esély van nyerni. Ez a látottak alapján Brock Osweiler, de ha Peyton Manning (és az orvosok) azt mondják neked, hogy mindene meggyógyult, akkor nehéz szívvel hagyod bent a 4-5-6. kezdő meccsére készülő Osweilert. John Elway valószínűleg a legendát favorizálná, de a döntést Kubiak hozza, belőle kinézem, hogy megragad Osweilernél az ígéretes kezdés után. Abban azért megegyezhetünk, hogy Osweilernek nem lesz ezután Hall of Fame karrierje, a teljesítménye a pár évvel ezelőtti Nick Foles-éra hajaz, de ha forró marad a keze, akkor nem érdemes kivenni. Ha elkezd kimúlni a varászlat körülötte, akkor igen.

 

gabokocka: Nagyon bíztató Osweiler eddigi játéka, azonban nem látunk a színfalak mögé, nem tudjuk Manning korábbi gyengébb játéka mennyiben volt köszönhető a sérülésének. Szerintem amennyiben a fiatal irányító tartósan képes lesz olyan teljesítményre, mint amit eddig produkált, akkor maradhat a kezdőcsapatban, ellenkező esetben Manninghez fordulhat Kubiak mester. Viszont az biztos, hogy amíg a védelem elit szinten tud teljesíteni, győzelmi esélyekkel lépnek pályára bárki ellen, legyen akár Manning, akár Osweiler a kezdő QB.

 

mustaine: Ha nekem kellene dönteni, hagynám Osweilert a kezdőben, mert kifejezetten jól játszik és két és fél meccs után úgy tűnik, jobban fekszik neki Kubaik rendszere mint Peytonnak. Más kérdés, hogy előfordulhat-e olyan az NFL-ben, hogy Manning a padra szoruljon. 2010-ben a Vikings Favre-val nem merte megcsinálni, igaz, mögötte nem volt valid csereirányító.


Hozzászólások

több mint 8 éve
Ami a bírói munkát illeti kimondottan tetszik Mustaine véleménye és egyet értek,hogy sokkal nagyobb média hangsúlyt kap az érintett csapatok miatt. Mondjuk ez a Pats esetében alap 😀
S csak ennyivel egészíteném ki a poén kedvéért 😀

 www.facebook.com/BlackAdamSchefter/photos/a.408613425901711.1073741828.408320822597638/904515169644865/?type=3&theatertöbb mint 8 éve
Chargers LT Los Angeles Chargers Florida State Seminoles 91 — Jedi Master
Ezek most remek kérdések (és válaszok) voltak

"Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom! Téged nyírlak ki utolsónak." 😀
több mint 8 éve
Höri Indianapolis Colts West Virginia Mountaineers 185 — bútor
Szóval máskor nem, felírtuk 😛