A hét témái - VI. rész

Írta: gabtsi — 2015. december 9., 13:22

Négy kérdés, öt válaszoló.

A hét témái - VI. rész

- KC és a PO
- Gabbert vagy nem Gabbert?
- Makulátlan Panthers
- Patriots a WC-ben

 

1., A hatos győzelmi szériát futó Kansas City Chiefs-ről nem sok szó esik, pedig ez már aligha lehet véletlen. Kinézel belőlük egy nagyobb futást "road warrior"-ként a playoffban is?

Herczeg Ádám (Höri): Ideális sorsolással szerintem az AFC döntő sem elképzelhetetlen. Nyilván az AFC South győztes ellen legalább 50% esélyt illik nekik adni, és ha utána mondjuk a Denvert kapják, akkor a közeli ismeretségre építve boríthatják a papírformát. A Bengals vagy a Patriots ellen nehezebb volna.

 

Kiss Ferenc (Fucu): A rájátszásig még el kell jutniuk, de a hátralevő négy meccsből akár mind a négyet hozhatják, mivel náluk gyengébb csapatokkal játszanak. Ha megtartják a legjobb wild card helyüket és az AFC South győztesével kerülnek össze a rájátszás első körében, még esélyük is lehet egy kört menni. Hogy ennél tovább jutnak-e az már nagyon sok mindenen múlik.

 

Kocsis Gábor (gabokocka): Nagyon nagyot játszik az utóbbi hetekben a Chiefs, és ha a hátralevő meccseiket megnyerik, az AFC South bajnokához látogatnak majd a playoff első körében, ami nem tűnne nyerhetetlen mérkőzésnek. Utána a Bengals/Broncos/Patriots hármas egyikét kéne verni idegenben, ami már lehet, túl nagy falat lenne Alex Smithéknek, de leírni semmiképp sem szabad őket. Nagyon veszélyes csapat lehet a rájátszásban Andy Reid gárdája, a labdára nagyon vigyázó támadóegységgel és egy betonkemény védelemmel megáldott alakulattal nem szeretnek játszani januárban a csapatok, úgyhogy benne pakliban, hogy nem one-and-done lesz rájátszásban a Kansas City Chiefs.

 

Papp Gábor (empty taxi): A rájátszásban általában az a csapat sikeres, amely a labda mindkét oldalán tudja dominálni a line of scrimmage-t. A Chiefsben ez védőoldalon kétségtelenül megvan, támadóoldalon viszont kétségtelenül nincs meg. Így összességében azt mondom, hogy 1 (jó esetben 2) győzelem bennük van a rájátszásban, de a Super Bowlba jutást kevéssé érzem valószínűnek az esetükben.

 

Zandler Gábor (gabtsi): Nem gondolok a Chiefs-re úgy, mint akik várhatóan nagy zajt tudnak majd csapni a rájátszásban, de kétségtelen, hogy a menetrendjükre tekintve, az első számú várományosai az egyik Wild Card helynek, köszönhetően a már említett menetelésnek. Ha képesek élni ezzel, és ötödik helyen befutni, akkor várhatóan a Colts/Texans duó egyikével (vagyis az AFC déli csoportjának győztesével találkoznak), ahol egyáltalán nem számítanának esélytelennek, idegenben sem. Egy győzelem tehát benne is lehet, azt azonban nem látom, hogy miként vennék fel a versenyt a konferencia krémjével, mert azért támadó-oldalon komoly hiányosságokkal küzdenek, nagy futásra ezért nem számítok tőlük.

 


 

2., Megváltozott a véleményed Blaine Gabbert kapcsán? Lehet, hogy nem elé, hanem mögé/mellé draftolnak csak QB-t és nem feltétlen az első körben?

Höri: Gabbert játéka elég okot ad rá, hogy nem kell feltétlen NFL-kész játékost draftolni, és el lehet kezdeni padoztatni év elején az újoncot. Ez nem jelenti azt, hogy jól is fog elsűlni a dolog, simán benne van egy Henne-Bortles jellegű szituáció, ahol a veterán összeomlik, de a lehetőséget egyre valószínűbb, hogy megszavazza neki a leendő új stáb. Akár az is segíthet neki, ha Tomsula marad segédedzőként.

 

Fucu: Hétről-hétre ámulok, hogy Gabbert milyen teljesítményt nyújt. Ezt annak is be lehet tudni, hogy Geep Chryst olyan playbookot használ, ami neki jobban fekszik, mint Kaepernicknek. Viszont valószínűbb, hogy eddig a védelmek nem tudtak nagyon felkészülni belőle. Az viszont tagadhatatlan, hogy jól játszik. Az, hogy elé, mögé vagy mellé érkezik irányító a következő edzői stábon múlik, de ha itt nem is kell másik csapatnál lehet belőle még csereirányító.

 

gabokocka: Gabbert azt tudta most bizonyítani, hogy csere irányítóként még van jövője az NFL-ben, azonban ennél többet ő már nem fog tudni kihozni a karrierjéből. Persze ez is több, mint a semmi, hiszen így még éveken keresztül ott tud maradni a ligában, ami fontos dollármilliókat jelent majd a számára, a Jaguarsnál mutatott játéka alapján már ez is előrelépés tőle.

 

empty taxi: Kétségtelenül jót tett neki a környezetváltás, de azért messzemenő következtetéseket ne vonjunk le. San Francisco-mezben eddig nem volt róla felvétele az ellenfeleknek, így nem tudtak alaposabban felkészülni belőle, ennek következtében az általánosnál valamivel egyszerűbb dolga volt az ex-Missouri QB-nek. Ahhoz mindenesetre, hogy jövőre kezdőként számoljanak vele véleményem szerint elengedhetetlenül szükséges, hogy Jim Tomsula és stábja a helyén maradjon, ami azért jelen állás szerint nem 100%.

 

gabtsi: Nehéz a kérdés, és azt gondolom alapvetően attól függ, hogy egyáltalán lát-e olyan személyt irányítóposzton a 49ers, akiben szerintük benne van, hogy később a franchise arca lesz. Ha igen, akkor milyen feltételek mellett tudják/akarják megtartani Gabbertöt ? Lesz olyan csapat akit szintén meggyőzött az idei ténykedésével ? Kialakul-e árverseny érte a piacon és itt mennyit ér meg a 49ers-nek ? Az biztos, hogy az elmúlt mérkőzéseken mutatott teljesítménye lehetőséget adott neki, hogy megújítsa a karrierjét valahol, és biztosan lesznek kérői, hogy ez a 49ers lesz-e, azt gondolom elsősorban pénzkérdés. A magam részéről magas garantált tartalmút nem adnék neki, szerintem a 49ers is inkább egy Keapernickéhez hasonló szerződést kínál majd neki, de lehet lesznek olyan csapatok akik erre ráígérnek. Az exkluzív franchise tag irányítóért a jövő évben valahol 25 millió dollár körül alakul, nem hinném, hogy ezzel a summával megdobná őt a 49ers, így indulhat a licit.

 


 

3., Belátható közelségben az alapszakasz vége, tegyék meg tétjeiket: lesz-e veresége a Carolina Panthers-nek?

Höri: Nem kapnak ki, 16-0.

 

Fucu: Lesz. Három csoportmeccset játszanak még a hátralevő négy hétben és az egyiken ki fognak kapni. Ha tippelnem kéne, akkor a december 27-i Atlanta elleni idegenbeli meccset mondanám.

 

gabokocka: Hátravan még három csoportmeccs és egy kirándulás New Yorkba, ahol az életéért küzdő Giants lesz az ellenfél. Annak is megvolna a pikantériája, ha az idén botrányosan gyenge NFC East egyik képviselője ütné el a száz százalékos alapszakasztól a Párducokat, azonban én úgy gondolom, hogy valamelyik közvetlen rivális lesz az ünneprontó, jó eséllyel a Buccaneers. A Saints ellen látszott, hogy mennyire felszívják magukat a csoportellenfelek a Panthers-szel játszott meccseken, így egyik mérkőzés sem lesz sétagalopp Cam Newtonék számára. Ron Rivera is lenyilatkozta, hogy nem a hibátlan mérleg, hanem a Superbowl győzelem a cél, magyarul, ha a már biztosított lesz a hazai pálya előnye a rájátszásra, könnyen szerepet kaphatnak olyan játékosok is, akik az idény során kevesebb lehetőséghez jutottak, ezt pedig egy jó állapotban levő csapat kihasználhatja. A Tampa Bay pedig kezd alakulni, könnyen lehet, hogy a playoff szereplésük fog múlni az utolsó fordulóban lejátszandó mérkőzésen, így legkésőbb akkor elúszhat a Carolina veretlensége, de könnyen lehet, hogy már a Falcons otthonából sem fogják tudni elhozni a győzelmet a Párducok.

 

empty taxi: Szerintem veretlen marad a Panthers. Van még két meccsük a Falcons-szal és egy a Giants-cel, azaz három meccsük van olyan csapatok ellen, akik ebben a szezonban mesteri szintre fejlesztették önmaguk megverését, ez nem sok jót sejtet a mentálisan elképesztően erős Carolina ellen. Ezen kívül még a zárfordulóban látogat hozzájuk a Tampa, itt esetleg elképzelhető lenne egy vereség, ha a biztos alapszakasz elsőség birtokában a cserecsapattal állnának ki, azonban ez egy csoportmeccs, ami könnyen lehet, hogy arról szól, hogy a Panthers beengedi-e a rájátszásba a Buccaneerst. Ez kombinálva a presztizssel összességében számomra azt jelenti, hogy annak a meccsnek is a Carolina az esélyese.

 

gabtsi: Lesz, New Yorkban. Rivera a hírek szerint már a játékosok pihentetésén gondolkodik, pedig állítólag nem híve a megoldásnak. A Giants számára minden meccs élethalál ami maradt az idei évből, és 2007-ben már majdnem borsot törtek egy veretlen csapat orra alá, ami most talán sikerülhet is.

 


 

4., Ideiglenesen harmadik helyre csúszott vissza az AFC-ben a Patriots. Kell izgulni azért, hogy meglegyen a bye week vagy elég amiatt, hogy az első helyre sikerül-e visszaérni?

Höri: Szerintem a bye week összejön, de az 1. helyre nem fognak felérni.

 

Fucu: Akkora körbeverések lehetnek még kiemelések körül, hogy nem tudni miért kell jobban izgulni. Egy dolgot kell tenniük, hogy minden hátralevő meccsüket megnyerik és akkor biztosnak tűnik az első vagy második kiemelés, mivel lesz még egy Denver – Cincinnati meccs, amelynek a vesztesét meg fogják előzni.

 

gabokocka: A bye week feltehetően meglesz, sokkal könnyebb sorsolásuk van, mint a két riválisnak – akik még játszanak is egymás ellen – ráadásul nem olyan vereségeket szenvedtek, ahol lejátszották volna őket a pályáról, hanem két, igen balszerencsés, sok furcsa szituációval tarkított meccsen buktak el. Azt is valószínűnek tartom, hogy a két vesztes meccset követően előbb-utóbb kinyílik majd a pofonzsák és valaki beleszalad majd egy nagy zakóba. Összegezve tehát, nem érzem, hogy aggódnia kellene a Pats szurkolóknak, a pihenőhét szinte biztosan összejön, a playoffban pedig újra egy rendkívül éles, motivált New England várja majd a trónkövetelőket.

 

empty taxi: Ha nyerik a hátralevő mérkőzéseiket (@ Texans, vs. Titans, @ Jets, @ Dolphins), akkor biztos, hogy megvan az 1. heti pihenő, hiszen a velük azonos mérlegű Bengals és a Broncos még játszik egymással. Persze ez nem lesz könnyű, hiszen rengeteg sérültjük van támadóoldalon, Brady-t kevésbé védi meg az OL, mint az idény elején és olyan célpontoknak kell dobálnia, akikkel kevésbé van összeszokva. A Patriots drukkereknek egyébként ajánlott tevékenység lesz a Steelers-nek is szurkolni mostanában, hiszen a pittsburghi alakulat játszik mindkét riválisukkal és nem is esélytelen ellenük. Összefoglalva az eddigi gondolatokat, lehet érvet és ellenérvet is találni arra, hogy mégis hányadikként zárja a Pats ezt az alapszakaszt az AFC-ben, ha választanom kellene én a 2. helyet mondanám.

 

gabtsi: Ha valamennyi, jelenleg az AFC csúcsán álló csapat megnyerné minden hátralévő meccsét, akkor a Pats kerülne az első helyre, tehát a jelenlegi helyzet nem igazán mérvadó, 4 fordulóval a vége előtt. Tekintve, hogy a Cincinnati és a Denver is találkozik még a nagy formába lendülő Steelers-szel, illetve december 29-én egymással is meccsel az AFC jelenlegi első és másodikja. A Patriots számára egy nehezebbnek tűnő meccs van hátra, a Jets otthonában, ami a csapat egészségi állapotától függően simán vagy nehezen is de meglehet, így véleményem szerint ők élvezhetik majd végig a hazai pálya előnyét az AFC-ben.


Hozzászólások

több mint 8 éve
wmitty Indianapolis Colts 12 — Colts fan
Szerintem volt olyan is 2007-ben, hogy az orra ALÁ... 😉

Otthonom MisColts
több mint 8 éve
gabtsi Cincinnati Bengals 9 — one & done
köszi 😀 képzavar javítva.

ami nem hajlik, az törik!
több mint 8 éve
Jakehomer Carolina Panthers Kentucky Wildcats 9 — Panthers fan
Az NFC South győztesével csak a Superbowlban találkozhat a Chiefs 😊

Perception is reality.