Air Force Falcons [AFA]

Alapítás
1955
Konferencia
MWC
Divízió
Mountain csoport
Város
Colorado Springs (Colorado)
Stadion
Falcon Stadium (46,692)

Weboldal
http://www.goairforcefalcons.com

A United States Air Force Academy, tehát az Egyesült Államok Légierő Akadémiája Colorado államban, Colorado Springs várostáól kissé északra található. 1954-ben a Kongresszus döntése alapján, 582 lehetséges helyszín közül jelölték ki ezt a területet. A Pentagon fennhatósága alatt álló iskolában 4 év alatt képzik ki az újoncokat a Légierő alhadnagyává. Maga a kampusz (a Cadet Chapel, a Fairchild Hall és egyéb épületek) az állam egyik legnagyobb látványossága, több mint egy millió turista látogatja meg évente. Az akadémián minden kadétnak kötelező részt vennie a kemény atlétikai programban, mellyel a fizikai felkészítés mellett a vezetői készséget és a felelősségvállalást is elsajátítják. Az USAFA-n folyamatosan rendeznek háziversenyeket, de természetesen az egyetemek közötti versengésbe is beszállnak sportolók. Az atléták beceneve a Falcons, mely 17 férfi és 10 női NCAA, illetve két független szakosztályt foglal magába, többségük a Mountain West Conference tagja.

afa

Az összes sport közül kiemelkedik az amerikai futball, és a focin belül is a Navy-vel és az Army-val, azaz a vízi- és szárazföldi erőkkel folytatott rivalizálás. Ez a három futballcsapat küzd meg minden évben a Commander-in-Chief's Trophy-ért körmérkőzéses alapon. A Navy-Air Force-t hagyományosan október elején, az Army-Air Force-t november elején, a külön kiemelt Army-Navy mérkőzést december elején rendezik meg. Utóbbi azért bír nagyobb ranggal, mert a két „hadicsapat” már 1890-ben meccselt egymással, az Air Force Falcons pedig csak 1955-ben alakult meg. A vándortrófeát azonban legtöbbször, 20-szor a Sólymok nyerték, 5-tel megelőzve a Tengerészeket és 14-gyel a Fekete Lovagokat. Külön emeli az esemény rangját, hogy a hivatalos díjátadót a Fehér Ház előtt rendezik. Az AFA riválisának tekinthető még a helyi Colorado State Rams, a diadalt arató fél a Ram-Falcon Trophy-t veheti át (az állás 34-32-1 a Falcons-nak). Hazai meccseiket a különleges hangulatú, 2018 méterrel a tengerszint felett levő Falcons Stadiumban tartják.

A csapat nemcsak a sisakjukon található villámról ismert, hanem a tradicionális option támadójátékról is. Az Air Force az ország egyik legtöbbet és legjobban futó gárdája. Az utóbbi 25-30 idényben rendre a top10-ben végeztek a futóstatisztikákban, a 2006-os szezonban például 229.4-es meccsenként yardátlagot produkáltak. Ez az év jelentette amúgy a zseniális edző, Fisher DeBerry számára a befejezést is. DeBerry az Akadémia legsikeresebb főedzője volt, 169-109-1-es összmérlege magáért beszél. 1985-ben ráadásul a Sólymokkal egy győzelemre volt a Nemzeti bajnoki címtől, de a 16. kiemelt BYU ellen 28-21-re kikaptak. Posztján, mindössze hetedik Air Force HC-ként Troy Calhoun követte, aki hat idény alatt még nem könyvelt el negatív szezont, és mindannyiszor bowlon szerepelhetett tanítványaival. Az NFL-ben eddig három ex-Falcon vitte sokra, Chad Hennings (három Super Bowl-gyűrű birtokosa), Bryce Fisher és Chad Hall, míg Ben Garland napjainkban is profiskodik.