Arizona State Sun Devils [ASU]

Alapítás
1897
Konferencia
Pac-12
Divízió
Déli csoport
Város
Tempe (Arizona)
Stadion
Sun Devil Stadium (65,870)

Weboldal
http://thesundevils.com

Több mint 70000 hallgatójával az Arizona State University az Egyesült Államok legnagyobb állami egyeteme, fő kampusza a Phoenixtől 8 km-re fekvő Tempe városában található. Itt alapították 1885-ben a Tempe Normal School tanárképzőt, mely 1933-ban még Arizona State Teachers College néven működött, 1958-ban nevezték át ASU-ra. Tempe a székhelye két "Fortune 500"-as (bevétel szerinti top 500 Nyrt.) vállalatnak, a US Airways légitársaságnak és az Insight Enterprises számítástechnikai cégnek (ők az Insight Bowl főszponzorai), emellett a Los Angeles Angels of Anaheim baseballosait látják vendégül a tavaszi edzőtáborozások alkalmával. Az Arizona State megítélése nem kimondottan jó, bár közel 300 millió dollárt költenek évente kutatásokra, a fáradozások ellenére az erős diploma helyett inkább komoly partisuliként ismert az egyetem. A Sun Devils elnevezés az 1940-es években került be a köztudatba, egy connecticuti újságíró ötlete nyomán, a Normals, az Owls illetve a Bulldogs után. 1946-ban adoptálták kabalaként. A "napördög" jelmezes alteregóját, Sparky-t a Disney illusztrátora, Bert Anthony tervezte.

asu

Történelem
Fred Irish 1896-ban szervezett először futballcsapatot, de ez még kezdeti próbálkozásként is erőtlennek bizonyult, 10 év során mindössze 20 mérkőzést játszottak (12-8-as mérleggel), 1906-ban pedig szélnek eredt a gárda és egészen 1914-ig nem is fogta senki kezében a disznóbőrt Tempe-ben. Akkor George Schaeffer gondolta úgy, hogy eljött az idő a tényleges építkezésre, azonban kudarcot vallott Irishhoz és két közvetlen utódához, George Cooperhez és Ernest Willishez hasonlóan. Aaron McCreary legalább annyira képes volt, hogy elhitette a helybeliekkel, szükség van erre a sportra. Ennek 1931-ban adtak nyomatékot a Border Conference létrehozásával, az Arizona, az Arizona State-Flagstaff (mai Northern Arizona), a New Mexico és a New Mexico A&M [State] négyessel karöltve, ekkor már Ted Shipkey-vel az edzői poszton. Shipkey egyszer (1931), Dixie Howell kétszer (1939, 1940 + 2 Sun Bowl), Clyde Smith egyszer (1952) és a college HoF-er – a Missourinál és a Notre Dame-nél maradandót alkotó - Dan Devine szintén egyszer (1957) húzta be a Border csoportelsőségét, Ed Doherty-vel két Salad Bowlon fordultak meg. Devine a stafétát 1958-ban segédjének, Frank Kush-nak adta át, és az akkor csupán 29 éves mester vezérletével vette kezdetét a Sun Devils fénykora.

1959-ben és '61-ben Kush tanítványai ülhettek a Border trónjára, majd a BYU ötletéhez csatlakozva megalakították a Western Athletic Conference-t, hozzájuk társult az Arizona, a New Mexico, a Utah és a Wyoming is. Az első szezonokban 1966 kivételével a pozitív mutató sem forgott veszélyben, noha a szükséges plusz még hiányzott a társulatból. 1968-ban a linebacker Ron Pritchard All-American jelölése már jelezte az ASU-ban lakozó potenciált, az áttörés 1970-es veretlen meneteléssel és North Carolina felett aratott Peach Bowl diadallal következett be, mely felhelyezte az Arizona State-t a college football térképére. 1969 és 1971 októbere között csúcsot döntöttek 21 egymás utáni győztes meccsel. A sorozatban három további konf- és Fiesta Bowl sikerben olyan egyéniségek vettek részt, mint a QB Danny White és Michael "Luxury" Haynes (minden idők egyik legzseniálisabb CB-je). 1974-ben apró kisiklás (7-5), a '75-ös idény zárásaként megnyert Fiesta Bowl (vs. Nebraska, 17-14) viszont újfent makulátlan mérleget eredményezett (javarészt a WR John Jeffersonnak köszönhetően), a sors igazságtalansága folytán a bajnoki cím a gyenge menetrenden csúszott el és vándorolt Oklahomába. Az 1976-os csúfos 4-7-re még egy Fiesta Bowl-szerepléssel (vereség a Penn State-től) tudtak válaszolni Kushék, de a Pac-10-hez való csatlakozás 1978-ban nem várt módon alakult; ez év októberében az erőszakos természetéről elhíresült Kush egy rossz rúgás miatt egyszerűen arcon vágta a punter Kevin Rutledge-t. Rutledge csak egy esztendő múltán perelte be a főedzőt, akit hatalmas felháborodást keltve szinte azonnal kirúgtak az állásából. A hanyatlás és letargia elkerüléséről Darryl Rodgers (1983 Fiesta Bowl, 32-21 vs. Oklahoma) gondoskodott, John Cooperrel már mertek nagyot is álmodni az ASU háza táján, az 1987-es első Rose Bowl meghívó és győzelem (22-15, vs. Michigan, támadófalban az NCAA és NFL ikon Randall McDaniel-lel) feledtette a múltat. Cooper hamar lelépett az Ohio State-hez, Larry Marmie csődött mondott és Bruce Snyder is nyögvenyelősen debütált 1992-ben. 1996-ban a semmiből mégis varázslatos teljesítménnyel rukkoltak elő, 11-0-al söpörték végig az alapszakaszt, kvalifikálva magukat a de facto nagydöntőre, a Rose Bowlra. Pasadénában a QB, Jake Plummer vezette csapat ellenben egy az utolsó másodpercekben kapott TD-vel 20-17-re alulmaradt az – éppen Cooper által kormányzott - Ohio State-tel szemben. Az 1997-es 9-3 és Sun Bowl némi vigaszt nyújthatott ideig-óráig, ám 2000-ben Snydernek nem volt maradása, váltani kellett. Hiába érkezett a Boise State-t csúcsra/csúcs felé járató Dirk Koetter, ettől fogva a kiugró szezonok nem jöttek, a 2004-es 9-3 és a 2007-es, már Dennis Ericksonnal elért 10-3 kerülhetett fel a dicsőségtablóra. 2010-ben 6-6-al egyedüli BCS-esként csúsztak le Bowlról, a 2011-es 6-6 a Las Vegas Bowlra volt elég, de ez nem mentette meg Erickson bőrét. 2012-ben Todd Graham 7-5-tel mutatkozott be.

Érdekességek
A Sun Devils fő, tulajdonképpen egyedüli riválisa az Arizona Wildcats, akikkel 1899 óta küzdenek meg egymással, 1946 óta minden évben, a Hálaadás hetén. A Duel in the Desert, vagyis a "Párbaj a sivatagban" névre hallgató rivalizálás győztese kapja meg egy évre a Territorial Trophy-t, ami a rivalizálások között a legrégebbi díj. A kupa anno 50 évre eltűnt, majd állítólag az Arizona State-n találták meg. A Wildcats 46-37-re vezet. A rangadó előtt a szurkolók megpróbálják átfesteni az ellenfél "A-hegyét", azokat a tanúhegyeket, ahol a két kampusz nyugszik és melyekre egy-egy hatalmas A betű van felfestve az adott egyetem színeiben. Noha ezeket gondosan őrzik, főleg ebben az időszakban, néha sikerül elérni a céljukat. Az elmúlt években ez inkább a Wildcat-tanulóknak sikerül, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ő "A"-juk városi tulajdonban van, annak átfestése bűncselekménynek minősül.

Az ASU futballstadionja az 1958-ban átadott Sun Devils Stadium, 2006-ig, a modernebb University of Phoenix Stadium felépítéséig a Fiesta Bowl otthona is volt egyben (az 1999-es FB-re 80470-en látogattak ki). Az eredetileg 30 ezres létesítményt 1988-ra 73 ezresre bővítették, 1996-ban a legendás edző tiszteletére a pályát Frank Kush Field-re keresztelték, és pl. az Arizonai ördögfióka (Raising Arizona) vagy a Jerry Maguire filmekben is megjelent.

Az eddig említteken kívül az A-State két leghíresebb ex-játékosa Pat Tillman és Terrell Suggs. Tillman az amerikai hősök non plus ultrája, alulméretezettsége dacára előbb a Devils-ben, később a profiknál is kezdővé küzdötté magát, mikor millió dolláros kontraktusát sutba dobva a 2001-es WTC-t ért támadások hatására bevonult katonának, és 2004-ben Afganisztánban érte a sajnálatos halál. Suggs "csak" a zöld gyepen jár(t) az élen, 2002-ben 24 sackkel NCAA rekordot állított fel, három év alatt 44-szer terrorizálva ilyen formán az ellenfél irányítóit. A sportokat illetően az iskola még baseballprogramjára lehet igazán büszke, vagy hazánk két olimpiai bajnokára, Kovács Ágnes és Czene Attila is magára öltötte már a Sun Devils bordó-arany (úszó)dresszét.