HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Arkansas State Red Wolves [ARST]

Alapítás
1911
Konferencia
Sun Belt
Divízió
Nyugati csoport
Város
Jonesboro (Arkansas)
Stadion
Centennial Bank Stadium (30,382)

Weboldal
http://www.astateredwolves.com

asu

Az 1911 óta létező Arkansas State Red Wolves Arkansas állam második számú egyetemi csapata. 2001-ben léptek be a Sun Belt konferenciába, akkor még Indiansként, 2008-ban az őslakosok többszöri felkérésére cserélték le az indiánokat Vörös Farkasokra. Az Indians név az 1800-as években a környékben élő Osage törzs után ragadt a csapatra. 1931-ben vezették csak be, a megalakulástól kezdve az Aggiest (vagy Farmers) használták. 1925-ben Gorillasra, 1930-ban Warriorsra váltottak. 2008. január 31-én jelentették be hivatalosan, hogy a következő szezontól a farkas lesz a college újdonsült kabalaállata, március 13-án a logót is leleplezték. Apránként el is tűnt minden indián motívum a kampusz környékéről és átvette helyét a vörös farkas (a stadiont is átkeresztelték Indianról ASU Stadiumra). A korábbi jelképet 2008. február 28-án, a szezonzáró kosármeccsen vonultatták véglegesen vissza. A kabala a szintúgy ekkor debütált Howl, ami a nem véletlenül sok vitát kiváltó “Indián családot” váltotta fel.

Az Arkansas State University már két éve működött, mikor megalakult az atlétika osztály futballtagozata. Első „szezonjuk” nem volt túl hosszú, a helyi Paragould High School gimnazistái ellen játszottak két meccset, egyszer győztek, egyszer kikaptak. 1918-ban és 1941-ben a két világháború alatt a sportot ideiglenesen felfüggesztették, de az utolsó évük alapján ez nem jelentett nagy veszteséget, hiszen 7 meccs alatt 0-308-as pontkülönbséget szedtek össze, nyeretlenül. 1937 és 1952 között az NCAA helyett az NJCAA - ismertebb nevén JuCo, a junior college-ok számára kiírt - ligában mérkőztek meg. Az 1950-es években Forrest England edző kezei között aztán az ASU nagy hallá növekedett (persze a kis csapatok széles tengerében), hiszen minden évben Bowl meccset játszhattak négy éven keresztül, amik közül az 1951-es Refrigerator Bowlt tudták hozni. 1953-ban csatlakoztak az NCAA-hez, egészen 1972-ig a Southland konfban vitézkedtek. 1970-ben Bennie Ellender mester fiai a kis csapatok nagydöntőjének hívott Pecan Bowl keretein belül legyőzték a Central Missouri State gárdáját, és ezzel 11-0-s, veretlen szezont zártak. A Small College Division National Championship, ismertebb nevén a Div2 (harmadosztály) mezőnyében három Bowl meccs is összejött ekkoriban az indiánoknak. 1975-ben léptek egy szinttel feljebb, de a az eredményesség nem változott, újoncként produkáltak hibátlan idényt. Az Arkansas State az egyik azon 4 csapat közül a történelemben, amely veretlenként sem lett nemzeti bajnok a ligájában, mert egyik ellenlábasuk is hasonló mutatóval állt, és őket hozták ki no. 1.-nak. Ekkoriban alkották meg az Independence Bowlt, hogy az ASU-hoz hasonló Southland konferenciás csapatok is könnyen bejuthassanak egy Bowl meccsre. Az 1980-as években az akkor Div1-AA-nak hívott másodosztályban Coach Larry Lacewell irányításával négyszer jutott playoffba az Indians, 1986-ban nagydöntőt játszhatott, de a Georgia Southernnek sikerült elhódítani végül a bajnoki címet (21-48).

2001-ben került fel az élvonalba az ASU, első Bowl meccsükre 2005-ben kaptak meghívót. A 6-5-tel záródó esztendőt a New Orleans Bowllal tették teljessé, ahol 1970 óta első alkalommal játszhattak Bowlt. A nevével ellentétben a Katrina hurrikán miatt nem New Orleansban, hanem a közeli Lafayette-ben rendezett találkozón végül a Southern Miss hívei örülhettek. Az Arkansas State-t története folyamán kilencszer koronázták meg divíziója királyaként. Hét alkalommal a Southland konferenciát nyerték meg, kétszer pedig a Sun Belt trónjára ülhettek fel. 2008-ban hatalmas meglepetést szerzett drukkereinek a Wolves, mikor az idénynyitón legyőzte a jóval esélyesebbnek tartott Texas A&M-t. 2011-ben Hugh Freeze HC első és egyetlen idényében veretlenül húzták be a Sun Beltet, és a mester Ole Miss-hez való távozásakor sem volt ok a szomorkodásra, mert utóda egy még ismertebb támadóguru, Gus Malzahn lett. Mindkét bajnoki cím GoDaddy.com Bowlt ért.

A legfőbb rivális a Memphis. Az Egyesült Államok úgynevezett Delta-vidékének – ami Arkansas és Tennessee állam egy-egy részét fedi - csupán ez a két FBS-es csapata van. Az 1950-es években „Paint bucket” névre keresztelt összecsapás győztese a saját színeire festheti át a másik kampusz megadott szakaszát. 2004-ben nézőcsúcs született az Indian Stadiumban (ez 2012-ben dőlt meg), azonban a 30,427 szurkoló sem segített, a Memphis 47-35-re nyerni tudott idegenben. 2006-ban hatalmas végjátékot hozott a csata, a tíz éve mindig alulmaradó Indians idegenben, a Liberty Bowl stadionban egy Hail Mary TD passzal tudott nyerni 26-23-ra. 2007-ben még nagyobb csoda történt, a szünetben 31-6-ra vezetett a Tigers, a végeredmény azonban 35-31-es hazai ASU győzelem lett.