Az utóbbi napok tranzakciói

Írta: vassadi — 2014. március 1., 12:18

Az új ligaév kezdetéhez közeledve egyre több a játékosmozgás az NFL-ben.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az Eagles három kulcsjátékosával is szerződést hosszabbított, valamint hogy a Ravensnek is sikerült hosszútávú megállapodást kötnie Dennis Pittával, de több más, számottevő tranzakcióra is sor került az utóbbi napokban.

Jeremy MaclinAz Eagles egy negyedik szerződéshosszabbítást is nyélbe ütött, mégpedig Jeremy Maclinnel sikerült új kontraktust aláíratnia a philadelphiai együttesnek. A 25 éves elkapó az előző szezont teljes egészében kihagyta, miután az edzőtáborban térdszalag-szakadást szenvedett, így egy évre szóló, 5.5 millió dolláros úgymond "prove-it" szerződést kötött vele a klub (bizonyos feltételek teljesülése esetén 6 millió dollárra nőhet a kontraktus összértéke). Minden valószínűség szerint Maclin a training campre már teljesen felépül, és Riley Cooperrel versenyezhet a depth chart második helyéért.

A Chargersnél prioritásként kezelték a védelem egyik alappillérének, Donald Butlernek a megtartását, és a klubnak sikerült is hosszútávú szerződést kötnie kezdő belső linebackerével (a kontraktus részleteit még nem hozták nyilvánosságra). Négyéves, 12.4 millió dolláros szerződéshosszabbítást írt alá a Panthersnél Graham Gano, miután tavaly eddigi legjobb NFL-idényét produkálta; 27 mezőnygól-kísérletéből 24-et értékesített, 50 yardon túlról 6/6 volt a mutatója. A 49ers Daniel Kilgore-ral három-, a Bears Roberto Garzával egyéves szerződést kötött; várhatóan mindketten kezdő centerként szerepelnek majd csapatukban. Szintén meghosszabbította szerződését jelenlegi együttesével Khalif Barnes (OG, Raiders), Dante Roserio (TE, Bears), Kelvin Hayden (CB, Bears), Chris Baker (DE, Redskins), illetve Don Muhlbach (LS, Lions).

Greg HardyMagyar idő szerint hétfő estig van lehetőségük a kluboknak a franchise tag kiosztására, és több játékossal kapcsolatban már biztossá vált, hogy megkapja az egyéves tendert csapatától: a Saints Jimmy Graham (TE), a Panthers Greg Hardy (DE), míg a Jets Nick Folk (K) esetében él ezzel az opcióval.

A biztos maradók mellett biztos távozók is akadnak. A Browns megvált alulteljesítő kezdő belső linebackerétől, D'Qwell Jacksontól, aki március 16-án 4.1 millió dolláros bónuszra lett volna jogosult. Az egyébként is az egyik legnagyobb cap space-szel rendelkező clevelandi alakulat Jackson elbocsátása révén 5.23 millió dollárnyi helyet szabadított fel a fizetési sapka alatt. A linebacker pénteken már találkozott is a Titans illetékeseivel, hétfőn Denverbe látogat, de a Vikings, a Redskins és a Cardinals érdeklődéséről is hallani.

A bajnok Seahawks is megvált két nevesebb játékostól; Sidney Rice (WR) és Red Bryant (DE) elküldésével összesen közel 13 millió dollár szabadul fel a sapka alatt. A Ravens két veterán játékosnak, Vonta Leach-nek (FB) és Jameel McClainnek (ILB) köszönte meg a szolgálatait, míg a Patriots a safety Steve Gregory szerződését bontotta fel. A fizetési sapka szempontjából rendkívül nehéz helyzetben lévő Cowboys öt (csere)játékosát is elküldte, közülük a legnagyobb név Phil Costa, illetve a Cardinals is megvált a belső linebacker Jasper Brinkley-től, mivel a tavaly nagyszerű szezont futó Karlos Dansby-t akarják visszaigazolni Daryl Washington mellé.

Időközben az is biztossá vált, hogy 2014-ben a fizetési sapka felső határa 133 millió dollár lesz, ami 10 millió dolláros emelkedést jelent a tavalyi cap limithez képest.