Baylor Bears [BAY]

Alapítás
1896
Konferencia
Big 12
Divízió
Big XII
Város
Waco (Texas)
Stadion
McLane Stadium (45,140)

Weboldal
http://www.baylorbears.com

A Baylor University futballgyökerei 1899-ig nyúlnak vissza. Az 1841-ben a texasi Waco városában alapított, a baptista keresztény felekezethez tartozó felsőoktatási intézmény (latin nyelvű mottója: Pro Ecclesia, Pro Texana - Az egyházért és Texasért) csapata a Bears. 1914 és 1996 között a Délnyugati Konferencia (Southwest Conference) tagjai voltak, egyetlen magánegyetemként akkor csatlakoztak az újonnan alapított Big XII konferencia Déli divíziójához. A csapat kabalaállata Judge, a kampusz területén éldegélő észak-amerikai fekete medve és beöltözött emberi változata, a stadionok vezérszurkolója, Bruiser. A medvét 1914-ben választotta ki az egyetem, az antilopot, a békát, a bölényt és a menyétet elvetve. 1974-től kezdődően a kabala neve ("Bíró") az egyetem alapítója, Robert Emmet Bledsoe Baylor hivatására utal. Azóta az összes kabalamackó ezen a néven brummog. A Bears a Floyd Casey Stadiumban játssza hazai mérkőzéseit, amit a stadionépítettő és egyetemi vagyonkezelő Carl B. Casey 1988-ban, Hálaadás napján az apjáról nevezett el. (A család kultusza elég nagy, az atlétikai központ Carl & Thelma Casey névre hallgat.) Az 1950-ben átadott ötvenezres stadion előtt a Carrol Field és a Waco Municipal Stadium adott otthont a gárdának, jelenleg is zajlanak az új stadion építkezési munkálatai.

A Baylor hét konferencia-bajnoki címmel büszkélkedhet: 1914-ben és 1915-ben Charles "Bubbs" Mosley irányításával a Texas Intercollegiate Athletic Association győztesei lettek, míg a Southwest Conference-ben 1922-ben és 1924-ben Frank Bridges, 1974-ben és 1980-ban Grant Teaff, míg 1994-ben Chuck Reedy vezetésével értek a csúcsra. A legutolsó siker egyben az Alamo Bowlon való részvételt is jelentette, ott azonban a Washington State-től 10-3-as vereséget szenvedtek. A medvék Bowl-mutatója 10-8, első szereplésük Bob Woodruff irányításával az 1948-as Dixie Bowl volt, ahol 20-7-es győzelmet arattak a Wake Forest ellen, míg eddig az utolsó a 2011-es Alamo, melyen 67-56-ra (!) ütötték a Washingtont a már Heisman-díjas Robert Griffin III vezetésével. RGIII-n túl egyéni legjobbjaik: Thomas Everett DB (Jim Thorpe Award, 1986, későbbi Dallas Cowboys Pro Bowler és a College Football Hall Of Fame tagja); Daniel Sepulveda, P (Ray Guy Award-díjazott punter 2004-ben és 2006-ban); Don Trull QB (All-American tag és Sammy Baugh Trophy, 1962, 1963, későbbi AFL karrier) és végül a legnagyobb, Mike Singletary, LB (Davey O'Brien Memorial Trophy - Legkiemelkedőbb SWC Játékos, 1979, 1980). Samurai Mike a Chicago Bears 1986-os Super Bowl győztes csapatának védelmi vezére, kétszeres Defensive Player Of The Year, tízszeres (!) Pro Bowler, a College és a Pro Football Hall Of Fame tagja. A csapat ikonikus mestere Grant Teaff: örökmérlege 170-151-8 harmincéves pályafutása alatt, ebből a Baylornál töltött időt 128-105-6-tal zárta, 4-4-es bowlmutatóval. Hatszor választották az Év edzőjének az SWC-ben és egyszer elnyerte országos szinten is ugyanezt a címet.

A közelmúltban több ex-Baylor játékost is az NFL draft 1. körében választottak ki, Jason Smith OT-t a St. Louis, Danny Watkins OG-t a Philadelphia, Kendall Wright WR-t a Tennessee. Na és persze a már említett Robert Griffin III-t a Washington Redskins. A fiatal irányító 2008-ban robbant be az egyetemi futball világába (2009-ben viszont egy csúnya sérülés miatt megtorpant a karrierje). Texasi középiskolai éveiben Miami rajongóként nagyon várt a Hurricanes ajánlatára, hiába, azután a Texas Longhorns csupán atlétikai ösztöndíjat ajánlott fel a számára, úgyhogy végül a Baylor invitálására mondott igent. Nem bánta meg a döntését: rögtön első évében elnyerte a Freshman All-American és a Big XII Freshman of the Year díjakat, kiváló tanuló és 400 méteres gátfutásban is az USA egyik legjobbja volt. A jelenkori sikerek másik kulcsa a főedző, Art Briles. A Texas Tech volt RB-edzője, majd a Houston Egyetem korábbi HC-ja fokozatos szakmai fejlődése töretlen: középiskolai wishbone-guruból lett a spread egyik elismert mestere és taktikai elképzeléseinek Griffin tökéletes megvalósítója lett. Első szezonja a csapatnál 4-8-as (2-6) mutatóval alakult, de a Big XII eddigi leggyengébb alakulatának előrelépése mégis szemmel látható volt. 2009-ben Griffin kiválása újabb 4-8-as mérleget eredményezett (1-7 a konfban), ám RG3-vel a kormánynál előbb 7-6-al szépítettek, majd jött az áttörés éve, 10-3 és az iskola történetének első Heisman-ja.

Legnagyobb riválisaik a TCU Horned Frogs, a Texas Tech Red Raiders, a Texas Longhorns és az SMU Mustangs. A TCU egykoron szintén Waco-ban működött, ez pluszban hevíti az ellenségeskedést, a Texas Tech elleni meccseket mostanában a Dallas Cowboys stadionjában rendezik meg. Fontos tradíció Bear Claw , a medvemancs-karmolás kézjele, a Sick 'Em Bears rigmus (miközben a szurkolók a magasra emelt Bear Claw-kézjellel karmolást mímelnek), és a Baylor Line. Utóbbinál az iskola elsőéves diákjai minden hazai futballmérkőzés előtt egy a valószínűsíthető végzős évüket és becenevüket viselő Baylor mezben a pályára szaladnak, és élő sorfalat alkotnak az öltözőből kifutó játékosoknak.