Big East figyelő 9.

Az ötödik hét fő eseményei: egy BCS csapat elleni győzelem, egy újabb szégyenteljes vereség, és Ray Graham berobbanása. A következő héten pedig végre a konferencián belüli párharcok is elkezdődnek.

Az ötödik játékhét mérkőzéseinek összefoglalói:

Connecticut Huskies-Vanderbilt Commodores 40-21
A Vandy számára nem kezdődhetett volna rosszabbul az east hartfordi vendégszereplés, rögtön az első játéknál elveszítették a labdát. Három playen belül máris vezetett a UConn, a visszatérő Jordan Todman TD futásával, amelyet egy újabb futott TD követett a második negyed elején a sztárfutótól. Innentől azonban a Vanderbilt percei következtek. Három Commodores driveból három TD született mindössze négy perc alatt. A Huskies védői egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a mozgékony, de máskor igen gyengén szereplő irányítóval, Larry Smith-szel. A félidőre már döntetlen volt az állás, a Connecticut nem esett össze a 21, sorozatban kapott ponttól, és a QB, Cody Endres vezette támadással egyenlítettek. A második félidőben aztán már csak a UConn szerzett pontot, a Vanderbilt sok labdát adott el, és nem tudott mit kezdeni Jordan Todmannel, aki ezen a napon (is) a Huskies legjobbja volt. Most már egyértelmű az is, hogy Cody Endressel a UConn offense sokkal jobb teljesítményre képes, illetve érdekesség, hogy a védelem az utóbbi két mérkőzésen nagyon feljavult a szünet után. A Connecticut a második csapat, amely idén képes volt arra, hogy egy BCS ellenfelet legyőzzön a Big East együttesei közül.
A mérkőzés legjobbja: Jordan Todman (RB, Connecticut) 37 futás, 190 yard, 2 TD, 12 elkapott yardRutgers Scarlet Knights-Tulane Green Wave 14-17
A mérkőzés második playével megszerezte a vezetést a Rutgers a Tulane ellen, de ezzel a pozitív dolgok véget is értek. Mohamed Sanu 91 yardos TD futása a leghosszabb play volt az iskola történetében. A Tulane átvette a vezetést a második negyedben és nem sokkal később a sérülten játszó Knights irányító, Tom Savage számára véget ért mérkőzés. Bár tudjuk, milyen gyengén szerepelt eddig idén a fiatal QB, egy kezdő irányító elvesztése mindig hatalmas probléma. Különösen igaz ez, ha egy elsőéves QB-nak kell átvennie a kezdő feladatokat. Chas Doddra pontosan ez várt, és bár elfogadható játékot nyújtott, nem sikerült megfordítania a mérkőzést. A harmadik negyedben a Tulane Joe Kemp révén elhúzott 17-7-re, de innen még felállt a Schiano csapat. Dodd 10 yardos TD passzal találta meg Sanut, és már csak 3 pont volt a hátrány. A negyedik negyedben tovább próbálkozott a Rutgers, de egyszerűen semmi sem sikerült nekik. Végül Dodd interceptionje vetett véget a mérkőzésnek számukra. A Tulane futójátékát megsemmisítő Rutgers D ezúttal nem szerzett labdát, a támadójáték a szokásos volt, ráadásul még Savage is kidőlt, ennek a következménye az, hogy a C-USA egyik középcsapata ellen alulmaradt a Rutgers Piscatawayben. Számíthattunk rá, hogy előbb-utóbb visszaüt a támadójáték gyengesége, de hogy ez éppen a legkönnyebb ellenféllel szemben sikerült, az nem sok jót jelent a jövőre nézve...
A mérkőzés legjobbja: Mohamed Sanu (WR, Rutgers) 9 futás, 122 yard, 1 TD, 70 elkapott yard, 1 elkapott TD

Pittsburgh Panthers-FIU Golden Panthers 44-17
A mérkőzés egy meglepetéssel kezdődött, hiszen nem szerepelt a kezdőcsapatban Dion Lewis, a gyengélkedő, de a szezon előtt Heisman esélyesnek tartott futójátékos. Helyét az a Ray Graham vette át, aki eddig idén sokkal jobban teljesített, mint Lewis. Együtt érkeztek a csapathoz a 2009-es recruiting class tagjaként, és a különböző szervezetek Grahamet tartották jobb RB-nek. Azért lett tavaly a kezdő RB Lewis, mert Graham sérüléssel bajlódott a beilleszkedésekor, illetve mivel annyira jól ment Dionnak a játék, ő maradt a kezdő. Most pedig az ellentétes folyamatot láthatjuk, amikor ő húz hasznot Lewis gyengélkedéséből és sérüléséből. Graham ide vagy oda, az első játékrészben megint csak szenvedett a Pitt. Tino Sunseri, a Panthers QB-ja a szünetben 5 sikeres passzkísérlettel állt, miközben Jonathan Baldwin, a csapat sztár WR-e 7 yardos teljesítményt tudhatott maga mögött. Sunseri játéka a múlt heti, Miami elleni produkciót idézte. A második negyedben 23 pont született, 3 sikeres FG mellett (kettő Hutchins és a Pitt, egy Griffin és a FIU részéről) mellett Graham 34 yardos, illetve Darriet Perry 1 yardos TD futása hozta a pontokat a két oldalon. A harmadik negyed rögtön egy Pittsburgh labdavesztéssel kezdődött, Mike Cruz, a TE követett el fumblet. Ennek ellenére nagyrészt a Panthers birtokolta a labdát a negyedben, de csupán egy sikeres FG-ig jutottak. A záró játékrészben aztán átlépett addig jól küzdő ellenfelén a Wannstedt gárda. Graham újabb két TD-t szerzett, amelyek közül az első 79 yardos volt, és végül 28-7-re sikerült nyerni az utolsó negyedet. A passzjáték is valamivel tűrhetőbb lett a mérkőzés végére, de a győzelmet a szenzációsan játszó Ray Grahamnek köszönhette ezen a napon a Pitt. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul az RB poszt a továbbiakban. A kiváló formában levő Graham kiérdemelte, hogy sok lehetőséget kapjon, vajon milyen hatással lesz játéka Dion Lewis szereplésére?
A mérkőzés legjobbja: Ray Graham (RB, Pittsburgh) 29 futás, 277 yard, 3 TD, 19 elkapott yard, 78 kick return yard

Arkansas State Red Wolves-Louisville Cardinals 24-34
A Cards egy félidő alatt eldöntötte az Arkansas State elleni idegenbeli mérkőzést. A Louisville az első félidőben hét támadássorozatot vezetett és abból öt pontszerzéssel ért véget. Ez is jól jelzi, hogy a Red Wolves védelme még a beharangozottnál is rosszabb teljesítményt nyújtott. A 31-7-es szünetbeli vezetés kialakításában szinte az egész Cards remek teljesítményt nyújtott. A védelem minimalizálta az Arkansas State támadójáték hatékonyságát, az offense pedig megállíthatatlan volt. A két futó közül ugyan Bilal Powell szerzett két TD-t, de Victor Anderson is kiválóan játszott (ő is 100 yard fölé került végül). Az elkapóknál főleg a két TD elkapást jegyző Josh Bellamy emelhető ki, az irányító, Adam Froman pedig ismér túlszárnyalta magát. Az első félidő egyetlen negatívuma az volt louisville-i szempontból, hogy Chris Philpott kihagyott egy 42 yardos FG-t... Az impresszív első félidő után aztán visszaesett a teljesítmény, Ryan Aplinék átvették a kezdeményezést, és sorozatban 17 pontot szereztek. 31-24-nél aztán ismét megemberelte magát a Cards, és egy FG-lal bebiztosították a győzelmet. Kisebb csalódás volt a visszaesés, úgy tűnik az elmúlt hetek tekintetében, hogy a Louisville még csupán egy kimagasló félidőre képes, de ezúttal elég is volt ennyi a sikerhez.
A mérkőzés legjobbja: Bilal Powell (RB, Louisville) 21 futás, 157 yard, 1 TD, 65 elkapott yard, 1 elkapott TD

South Florida Bulls-Florida Atlantic Owls 31-3
Négy eltiltott védője nélkül kezdte a mérkőzést a FAU a USF ellen. Hamar hátrányba is kerültek, miután Jerrel Young interceptionjét követően a Demetris Murray sérülése miatt ezúttal elsőszámú RB-ként tevékenykedő Moise Plancher 5 yardos futott TD-t ért el. A negyed vége felé aztán már két TD volt Skip Holtzék előnye. Egy Quenton Washington által blokkolt puntot követően Armando Sanchez futott be az endzoneba. Eric Schwartz kihagyott egy FG-t, de ez sem veszélyeztette a USF biztos szünetbeli előnyét. Nem tudott mit kezdeni az egyébként nagyszerű FAU támadójáték a Bulls védelmével, amely iskolarekordot jelentő hét sacket mutatott be. Jeff Van Campék mindössze egy FG-ra voltak képesek az egész mérkőzésen. A második félidőben már csak a South Florida szerzett pontot, és pozitívum, hogy végre a passzjáték is egészen jól működött, illetve a sérüléséből visszatérő Dontavia Bogan is kimagasló teljesítményt nyújtott.
A mérkőzés legjobbja: Moise Plancher (RB, South Florida) 20 futás, 93 yard, 2 TD

A konferencia állása:
 

1. South Florida 0-0 3-1
  Syracuse 0-0 3-1
  West Virginia 0-0 3-1
4. Connecticut 0-0 3-2
5. Louisville 0-0 2-2
  Pittsburgh 0-0 2-2
  Rutgers 0-0 2-2
8. Cincinnati 0-0 1-3


Erősorrend:
 

Helyezés Csapat Indoklás Előző hét
1. West Virginia Mountaineers Jelenleg bármit nyújtanak a riválisok, lehetetlennek tűnik, hogy letaszítsák a lista éléről Bill Stewartékat. 1.
2. Connecticut Huskies Jordan Todman vezetésével eddig is remek volt a futójáték, ehhez mostanában kezd felnőni a passzjáték, és a védelem is jobban szerepelt az utolsó két mérkőzésen, mint a szezon elején. 3.
3. South Florida Bulls Magabiztosan nyertek a FAU ellen, a jó futójáték és védelem mellett most a passzjáték teljesítménye is egészen elfogadható volt. 6.
4. Cincinnati Bearcats Szabadnaposak voltak. 4.
5. Syracuse Orange Nem játszottak a héten. 5.
6. Louisville Cardinals Újabb jó teljesítmény a Stong csapattól, lehet ők lesznek a Big East idei meglepetése? 7.
7. Pittsburgh Panthers Ray Graham kiváló játéka ide vagy oda, ez még mindig csupán egy negyednyi jó játék volt, három negyednyi szenvedés után. 8.
8. Rutgers Scarlet Knights A védelem egyszer nyújtott átlagos teljesítményt, és máris bajba került a csapat a Big East idei legkínosabb vereségét szenvedve. A gyengén teljesítő támadójátéknak nagy csapás lenne Tom Savage hosszú távú kidőlése. 2.


Mozgások a ranglistákon:

AP Top 25: Jelenleg nincs top 25-ös Big East csapat.
USA Today Coaches’ Poll: Jelenleg nincs top 25-ös Big East csapat.
BCS rangsor: -

Beharangozók, hatodik játékhét:

A hét mérkőzése: Notre Dame Fighting Irish-Pittsburgh Panthers

Nyugodt szívvel lehetett volna ezt a mérkőzést a hét rivalizálása rovatban is elemezni, de ennél azért sokkal kiemelkedőbb összecsapás ez. A Big East konferenciának már csak három mérkőzése van BCS ellenfelekkel szemben, az Irish elleni mérkőzés adhat ismét lehetőséget egy meglepetés győzelemre (ami még mindig hiányzik a konferencia csapataitól ebben az évben), illetve arra, hogy tovább javuljon a Pitt elmúlt hetekben szétesőben levő játéka. A két csapat rivalizálása egészen 1909-ig nyúlik vissza, és érdekesség, hogy a Pitt a harmadik legtöbb mérkőzését játszotta az Irish ellen, illetve a Notre Dame szempontjából az ötödik legtöbb összecsapásukra a Panthers ellen került sor.
A Notre Dame az idei évben éppen átalakulási folyamatának elején áll, de már látszik a volt Cincy HC, Brian Kelly kézjegye a csapat játékán. A spread offense máris kiválóan működik, az Irishé az NCAA egyik legjobb támadóegysége. Köszönhető ez elsősorban a kiváló WR-nek, Michael Floydnak, illetve az NCAA talán legjobb TE-jének, Kyle Rudolphnak, de ne vitassuk el a QB poszton Jimmy Clausen helyére lépő Dayne Crist érdemeit sem. A futójáték továbbra is a passzok árnyékába húzódik. A védelem teljesítménye idén leginkább átlagosnak tekinthető, de azért minden héten láthatunk egy-két remek ütközést a sztár LB-től, Manti Te’otól. A jelenlegi Pittsburghnek szinte minden ellenfél, és annak védelmi egysége kihívás, nem igazán lehet előre sejteni, hogy mire lesz képes a Panthers O az ND védelem ellen. Sokkal fontosabb ennél az, ami az Irisht a mérkőzés esélyesévé teszi, mégpedig a Pitt passz elleni védekezésének gyengeségei. Ahhoz, hogy a Panthers győzzön, nem elég a támadóoldali fejlődés, az is kell, hogy jól teljesítsen a secondary a passz ellen. Érdekes lesz a mérkőzés szempontjából, hogy milyen döntést hoz Dave Wannstedt RB fronton Ray Graham és Dion Lewis viszonylatában.

A hét rivalizálása: Cincinnati Bearcats-Miami (OH) Redhawks

Miért is olyan kimagasló ez a mérkőzés? – kérdezheti meg az olvasó látva a két csapat nevét egymás mellett. A válasz kissé váratlan lehet sokaknak. A Victory Bell névre hallgató összecsapás ugyanis a college football legrégebbi rivalizálása, már ami a konferencián kívül meccseket illeti. Az első mérkőzésre 1888. december 8-án került sor az ohioi Oxfordban, és azóta 114 alkalommal csaptak össze egymással a felek. 59 Miami (OH) és 48 Cincy siker mellett született 7 döntetlen is. Az elmúlt négy mérkőzést a Bearcats nyerte.
A Redhawks sokat fejlődött a tavalyi botrányos évük óta, ezt bizonyítja, hogy 3 győzelmet már sikerült is megszerezniük 2010-ben. A Florida ellen sem játszottak rosszul, és azóta az összes nyerhető mérkőzésükön sikerült győzniük. A támadóoldal továbbra sem kimagasló, de a Zac Dysert vezette passzjáték legalább elfogadható teljesítményt nyújt hétről hétre. A védelem elsősorban a futás ellen jeleskedik, amely kedvezhet az inkább a passzban jó Cincynek. A mérkőzés esélyesei Collarosék, akiknek nagyon kell a siker, hiszen jelenleg a legrosszabb mérleggel rendelkeznek a Big Eastben.

Kiemelkedő mérkőzések: Rutgers Scarlet Knights-Connecticut Huskies; South Florida Bulls-Syracuse Orange

Az első két konferencián belüli mérkőzésre is sor kerül a hétvégén. A Big East csapatok konferencián kívüli botladozását látva nem csoda, hogy már hetek óta ezeket az összecsapásokat várják leginkább a szurkolók. Nagyon sokat segíthetnek ezek a párharcok abban is, hogy végre ténylegesen megfigyelhessük, hogy egyik-másik csapat reálisan mire képes, mennyit tud.
A nyitótalálkozón a UConn utazik Piscatawaybe, ahol Todmanékre a Scarlet Knights remek védelme vár. A Rutgersé az NCAA egyik legjobb futás elleni védelme jelenleg, de nem lennék abban biztos, hogy a kiváló Huskies fal ellen is sikerül az eddigi teljesítményt hozniuk. A Rutgers oldalán a támadójáték gondjait már ezerszer említettük a figyelőben, így már mindenki kívülről tudhatja, hogy bizony, ha Greg Schianoék nyerni akarnak, akkor a védelem és a special team az, amire jobban lehet számítani. Ráadásul Tom Savage, a kezdő QB sérülése is komoly gondot okoz. Jelenleg a Connecticut számít a mérkőzés favoritjának.
A USF és a Syracuse is jó benyomásokat tehetett ránk az elmúlt hetekben. A Bullsnál leginkább a passzjáték gondjai szolgáltattak témát, de a Florida Atlantic-kel szemben már az is működött. A Syracuse pedig minden héten kimagasló volt valamelyik területen, egyszer a védelem, egyszer a passzjáték, egyszer pedig a futójáték nyújtott kiváló teljesítményt. Talán valamivel nagyobb esélye van hazai pályán BJ Danielséknek, de nem lenne meglepetés egy Syracuse győzelem sem az idei játékuk fényében.

Egyéb mérkőzések: Louisville Cardinals-Memphis Tigers; West Virginia Mountaineers-UNLV Rebels

A Louisville és a Memphis több konferenciában is együtt szerepelt korábban (legutóbb a C-USA-ban), így rivalizálásnak is tekinthető találkozójuk, amely a kosárlabdában talán magasabb szintet ért el, mint a focipályákon. Az idei Tigers egy még alakuló fázisban levő gárda az új mester, Larry Porter kezei alatt. A tavaly katasztrofális védelem eddig idén is meglehetősen gyenge, és akkor ehhez még hozzájön egy többnyire rutintalan játékosokból álló támadósor. Figyelembevéve a Memphis és a Louisville idei játékszínvonala közötti különbséget, Strongéknak győzniük kell ezen a mérkőzésen. A West Virginia ellenfele, a UNLV az MWC konferencia gyengébb csapatai közé tartozik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nagyon könnyű ellenfelek lennének. Játszottak idén már olyan csapatokkal, mint a Wisconcin, a Utah vagy a Nevada, és 20 pont körüli különséggel maradtak alul általában. A WVU-nak is illene hasonló különbséggel győznie az eddig idén a játék egyik elemében sem kimagasló ellenfelükkel szemben. Elképzelhető, hogy a mérkőzést kénytelen lesz kihagyni Noel Devine, a kiváló RB, mert a lábujj-sérülése a bye week miatti kihagyás ellenére semmit sem javult.

Kezdési időpontok és tippek:

október 9. szombat
01:30 Rutgers-Connecticut (13-23)
18:00 South Florida-Syracuse (20-14)
20:00 Louisville-Memphis (31-10)
21:30 Notre Dame-Pittsburgh (27-17), tv: Eurosport 2, élő
21:30 West Virginia-UNLV (35-14)

október 10. vasárnap
01:00 Cincinnati-Miami (OH) (37-20)

Szabadnapos: -

Heti hírek:
Savageről csak a meccs előtt döntenek
Két fontos cserejátékos műtétje
Devine játéka kérdéses
Sterling Griffin visszatérhet
Fejlemény RB fronton

Gaál Sándor (gsn)