HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Boise State Broncos [BSU]

Alapítás
1932
Konferencia
MWC
Divízió
Mountain csoport
Város
Boise (Idaho)
Stadion
Albertsons Stadium (36,387)

Weboldal
http://broncosports.com

A Boise State University Boise városában található, Idaho államban. 1933-ban alapították, hét évvel később költözött jelenlegi helyére, a Boise folyó déli partjára. Sportcsapatainak neve a Broncos, színei pedig a kék és a narancssárga. Kabalája Buster Bronco, egy barna vadló. A futballisták otthona a Bronco Stadium, a szurkolók által használt nevén "The Blue", ami jól ismert kék színű talajáról. 1986-ban az NCAA külön engedélyével telepítették a kék AstroTurf-öt, 2010 óta már a legújabb FieldTurf technológiát alkalmazzák. 37000 néző befogadására alkalmas, de a tervek szerint 2014-re 53000 fő kapacitásúra bővítik. A Boise kékjét amúgy a University of New Haven és pár középiskola lemásolta, az Eastern Washington pedig még extrémebb módon a pirosat választotta figyelemfelkeltésül.

bsu

Az egyetem futballprogramja egyidős az intézménnyel. 1933-tól a NJCAA-ben, azaz a junior college-ok ligájában szerepeltek, amit egyszer nyertek meg, 1958-ban. 1968-ban függetlenként léptek be a harmadosztályba, két évre rá pedig a Big Sky csoporthoz csatlakoztak. 10 év múlva még feljebb lépett mind a Boise State, mind a konferencia, ekkor csatlakoztak az éppen megalakuló Division I-AA-hoz, ami a mai FCS, vagyis a másodosztály. A Div-AA trónjára egyszer, 1980-ban ültek fel, ebben a szezonban Jim Criner főedző vezetésével, 8-3-as rekorddal lettek ötödszörre elsők a Big Sky-ban. A második vonal döntőjében 31-29-re múlták felül az Eastern Kentucky gárdáját a sacramentói Hughes Stadiumban. A bajnokcsapat kulcsfigurái a „Four Horseman”-nek becézett végzősök, az offense oszlopai voltak: Joe Aliotti irányító, David Hughes fullback (a Seattle a 2. körben draftolta), Cedric Minter halfback (aki azóta is rekorder a BSU-n a futott yardok tekintetében), és cseréje, Terry Zahner. A védelem a Boise State egyedüli College Football Hall of Famerén, a defensive tackle Randy Trautman vállán nyugodott. 1981-ben az elődöntőben estek ki, a fináléba még egyszer 1994-ben jutottak, de a Jim Tressel (az Ohio State aktuális HC-ja) edzette Youngstown State 28-14 arányban diadalmaskodott. Ezt az idényt csak "The Magic Carpet Ride"-ként emlegetik, mivel a csapat 10 hazai találkozóján nem talált legyőzőre a kék talajon. A Boise State közel húsz esztendő után, 1996-ban lépett a legmagasabb szintre, az akkori Division I-A-be. Az első két évben a Big West Conference-ben csak az ötödik és a harmadik pozícióban végeztek, a helyzet azonban Dirk Koetter vezetőedző érkezésével megváltozott. 1998-ban egy negyedik hellyel nyitott, majd két alkalommal egészen a konfbajnoki címig menetelt a csapattal, mindkétszer Humanitarian Bowl részvétellel és sikerrel nyugtázva a szezont. 1999-ben a Louisville Cardinals, 2000-ben a UTEP Miners volt az áldozat. Koetter 2001-ben az Arizona State kedvéért elhagyta Boise-t, a csapat meg a Big West-et a Western Athletic Conference miatt.

Utóda az addigi offenzív koordinátor, Dan Hawkins lett, aki tovább folytatta a remeklést és szállította a nagyszerű eredményeket. Debütálásként második hely csoportban, de 2002-ben már nem akadt ellenfelük a WAC-ban, és ezt egy újabb Humanitarian Bowllal (vs. Iowa State) koronázták meg, sőt az első top25-ös rangsorba kerülésüket is megünnepelhették. A Bowl MVP-je, Brock Forsey (RB) történelmet írt, ő lett a harmadik ember az NCAA-ben, aki legalább 30 touchdownt futott egy évben. 2003-ban ismét konferenciagyőzelem és Hawkins sorozatban másodszor kapta meg az év edzőjének járó elismerést. A Fort Worth Bowlon a Broncos a TCU-t verte 34-31-re, Ryan Dinwiddie vezérletével. Dinwiddie 168.79-es QB ratingjét ez ideáig Tim Tebow döntötte csak meg (170.79). A BSU teljesen dominálta a WAC-t, 2005 novemberében lepte meg őket egyszer a Fresno State (az ún. "Milk Can" rivalizáláson), viszont ekkor még a "nagyokkal", a jobb BCS-es csapatokkal nem vették fel a versenyt. A South Carolina, a Washington State, az Arkansas és a Georgia is átgázolt rajtuk, és különösen fájó volt a 2004 végi Liberty Bowlon a Louisville-től elszenvedett szoros (41-44) vereség, mely a veretlen mérlegtől fosztotta meg a Boise-t. Hawkins 2005-ben, 9-4-el és az MPC Computers Bowlon a Boston College elleni zakóval búcsúzott.

A bevált utat követve megint az OC, Chris Petersen örökölte a távozó head coach posztját, és vele tört be a Boise State véglegesen az élvonalba. A lélektani gát 2006-ban, tehát rögtön a Petersennel való kezdéskor szakadt át, a Fiesta Bowlon. 12-0-ával kaptak rá meghívást, az Oklahoma Sooners elleni Bowlt Dávid és Góliát összecsapásaként harangozták be, és ahogy a legendában, úgy a Sun Devil Stadiumban is a kis Dávid kerekedett felül. A sokak szerint esélytelen Broncos hatalmas meglepetésre 11 pontos előnnyel mehetett a szünetre, köszönhetően Jared Zabransky 2 TD passzának. A második felvonásban az idahoiak egy interception return touchdownnal már 28-10-re elszöktek, de beindult a Sooners-henger és zsinórban 25 pontot szerezve 35-28-ra megfordították az állást. A BSU ekkor sem adta fel, az utolsó percben egy "hook and ladder" játékból véghezvitt TD-vel egyenlítettek, majd kétszeri hosszabbításban a győzelmet is magukhoz ragadták. Kellett ehhez még két trükkös megoldás, az elkapó Vinny Perretta touchdown passza Derek Schouman TE-nek és a "statue of liberty" playből Ian Johnson futása. A parádés estét Johnson fokozta, mikor az endzone-ból kedveséhez (az egyik cheerleaderhez) rohanva helyben megkérte Chrissy Popadics kezét. A 2007-es apró visszaesés után 2008-től nem kegyelmezett a WAC-nak a Broncos, 2010 teléig 22 csoportmeccset húztak be egyhuzamban. A 2008-as Poinsettia Bowlon a TCU 17-16-ra ellátta bajukat, 2009-ben nagyobb színpadon, a Fiesta Bowlon viszont ők tanították móresre a Frogst. Petersen az ominózus 2010-es, Nevada elleni kudarcig 13-0-ás, 10-3-as, 12-1-es, 14-0-ás mutatókat produkált, és noha a nagydöntő is elérhető közelségben volt, az abban az évben így elért 12-1 a Las Vegasra Bowlra bizonyult elegendőnek. Ott sima, 26-3-as győzelmet arattak a Utah Utes ellen. A sikerek záloga 2008-tól az irányító Kellen Moore volt, számos iskolai csúcs birtokosa.

A Boise State-ből eddig négy játékost draftoltak az első körben, Ryan Clady OT-t, Kyle Wilson CB-t, Shea McClellin DE-t és Doug Martin futót.