Boston College Eagles [BC]

Alapítás
1892
Konferencia
ACC
Divízió
Atlantic csoport
Város
Chestnut Hill (Massachusetts)
Stadion
Alumni Stadium (44,500)

Weboldal
http://www.bceagles.com

A Boston College egyike az Egyesült Államok legpatinásabb és legnagyobb római katolikus - jezsuita iskoláinak. 1827-ben alapították, de az egyetemi rangot adó oklevelet csak 1863-ban kapta meg. Létrehozásának célja az volt, hogy legyen egy olyan egyetem a bostoni ír bevándorlók gyermekei számára, amely az írek nemzeti és vallási hagyományait is ápolni hivatott. John F. Kennedy Jezsuita Borostyánnak nevezte, azóta is ez az egyetem beceneve.

BC

A BC Eagles hagyományait és erejét mutatja, hogy azon kevés amerikai felsőoktatási intézmény közé tartozik, amelyik valamennyi major sportágban Division I-es csapattal rendelkezik. Az atlétikai program egyike a nemzet 20 legjobb sportprogramjának, a hallgatók 29 különféle szakosztályban bontogathatják szárnyaikat. Ami a szárnyakat illeti: a csapat kabalája Baldwin, a sas. A név a bald eagle és a win szavak keresztezésébõl született. A kabalát az 1920-as évad végén választották a hallgatók, mivel a sas a szabadságot és az erőt jelképezi. 40 évig egy kitömött példányt cipeltek magukkal mindenhova, majd 1961-ben egy coloradoi férfi egy élő madarat adományozott az iskolának. Az állat a Margo nevet kapta, mely a csapat színeiből, a maroon (gesztenyebarna) és gold (gold) szavakból összerakott mozaikszó. Margo résztvevője volt minden hazai meccsnek és az Army, Syracuse és Holy Cross ellen idegenbe is elkísérte a csapatot. 1966-ban egy vírus végzett szegénnyel, utána tért át az Eagles a jelenleg is használt jelmezre és Baldwinra. A futballcsapat 1892-es megalakulása után majd' 100 évig függetlenként szerepelt az NCAA-ben, míg 1991-ben a Big East-hez csatlakoztak, melyet jelenlegi csoportjuk, az ACC kedvéért 2005-ben hagytak el. Olyan legendás szakemberek ténykedtek a BC-nél, mint Frank Cavanaugh, Gil Dobie és Frank Leahy, sőt 1991 és '93 között Tom Coughlin is Chestnut Hillben főedzősködött.

Az Eagles legfőbb riválisának mindenképpen a Notre Dame Fighting Irish tekintendő. Talán az egész egyetemi football egyik legérdekesebb és nagy hagyományokra visszatekintõ harca a Holy War, a Szent Háború, amit az USA két legerősebb ír hagyományokkal bíró katolikus egyeteme vív egymással az Ír kupáért. Az 1975-ben indult küzdelem 1992-2004 és 2007-2013 között évente került megrendezésre. Igazság szerint a BC Eagles másik, még a ND-nál is ősibb riválisát ma már nem sokan ismerhetik. A Holy Cross College évekig volt a csapat legnagyobb ellenlábasa, mint szintén katolikus massachusettsi egyetem, és bizony nem egy igen komoly zakóban részesítette a BC-t közös mérkőzéseik alkalmával. Késõbb a Holy Cross más utat választott futballcsapatának jövőjét illetően és az FCS-es Patriot League-ben, a másodosztályban próbálnak szerencsét több, de inkább kevesebb sikerrel.

Az Eagles történelme során 24 alkalommal játszhatott valamelyik bowlon, legutóbb 2014-ben (31-30-as hosszabbításos vereség a Pinstripe Bowlon a Penn State-től). Ebből tizenhármat meg is nyert, melyek közül minden bizonnyal az 1941-es Sugar Bowllal bebiztosított 1940-es bajnoki cím a legértékesebb, amit azóta nem sikerült megismételni. Azt az idényt veretlenül zárta a "Team of Destiny". A csapat eddigi egyetlen Heisman Trophy győztese Doug Flutie. 1984-ben, utolsó főiskolai évében szerezte meg ezt a címet, melyhez kapcsolódik egy - a valóságot nem teljesen fedő - legenda is. Történt ugyanis, hogy a Hálaadást követő napon a Boston College fontos mérkőzést játszott a regnáló nemzeti bajnok Miami csapatával. 45-41-es Miami vezetésnél már csak 28 másodperc volt hátra és a BC a saját 28 yardos vonalánál állt. Két passzal sikerült további 30 yardot előrejutni, de ekkor már csak 6 másodperc maradt a játékidőből. Ekkor Doug Flutie Hail Mary passza Gerard Phelan kezében landolt az ellenfél célzónájában, amivel az Eagles 47-45-re gyõzõtt, és ez a mozzanat sokak szerint a college football történetének legszebb momentuma. A monda szerint Flutie ezért a dobásért kapta a Heisman-trófeát, holott a valóság az, hogy a szavazás a mérkőzés kezdetére már lezárult.

A BC eddig két Hall of Famert adott a profi ligának Art Donovan és Ernie Statuner személyében. Az Eagles híres arról, hogy remek falembereket küld az NFL-be (Dan Koppen, Tom Nalen, Damien Woody, Chris Snee, Anthony Castonzo, B.J. Raji, stb.), az OL hagyományosan a legerősebb része a csapatnak. A jelenlegi főedző a 2012-ben kinevezett Steve Addazio. A 2010-es csapat ékköve a linebacker Mark Herzlich volt, aki hihetetlen módon a rákot is legyőzve térhetett vissza egy év kihagyás után a pályára. Herzlich méltó utódjának bizonyult Luke Kuechly, őt a 2012-es draft 1. körében draftolta a Carolina Panthers.