Bowl beharangozó [12/24]

Írta: vassadi — 2013. december 24., 00:59

Karácsonyi futball gyanánt Hawaii-on mérkőzik meg egymással a Boise State és az Oregon State.

Bowl beharangozó [12/24]

Ez történt tegnap:

Az Ohio a negyedik negyedben még vezetést szerzett az előzetesen jóval esélyesebbnek tartott East Carolina ellen, de a Pirates végül - a papírformának megfelelően - győzi tudott.

 

SHERATON HAWAII BOWL

Boise State Broncos vs. Oregon State Beavers

Mikor?
Magyar idő szerint 2013. december 25-én, szerdán, 2:00-kor. A mérkőzést a Digi Sport 1 is élőben közvetíti.

Hol?
A Hawaii fővárosában, Honoluluban található Aloha Stadiumban. Az 1975-ben felavatott, 50 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény a Hawaii Warriors futballcsapatának otthona, és a 2010-es évet leszámítva 1980 óta a Pro Bowlra is rendszerint itt kerül sor. Az Aloha Stadium számos középiskolai futballmérkőzés helyszínéül is szolgál.

Kik játszanak?
A bowl szervezői a helyi Hawaii egyetemhez hasonlóan tavaly váltottak a WAC-ről a Mountain Westre, így az a speciális megállapodás is tovább élhetett, melynek értelmében ha a Warriors bowl-jogosult, akkor automatikusan a Hawaii Bowlra kap meghívót (az aktuális szezont 1-11-es mérleggel zárták a harcosok). Az ellenfél eddig többnyire a C-USA-ből érkezett; az idei a második olyan alkalom, amikor Pac-12 csapatot tudtak elhívni a rendezők.

Díjazás:
A résztvevő egyetemek jutalma 650.000 dollár, míg a játékosok Oakley napszemüveget, Tori Richard aloha inget, Pro Athletics rövidnadrágot és pólót, Ogio hátizsákot, törölközőt, valamint vásárlási utalványt kapnak.

A csapatok:


BOISE STATE BRONCOS (8-4, 6-2 MWC)

Út Honoluluig: Boise-ban idén is azzal a céllal vágtak neki a szezonnak, hogy három sikertelen próbálkozás és Las Vegas Bowllal véget érő év után, 2009 óta először (és utoljára) ismét kiharcolja a BCS Bowl-szereplés jogát az együttes, ehelyett azonban folytatódott a Broncos lejtmenete. A vadlovak rögtön a nyitó fordulóban kiütéses vereséget szenvedtek a Washington otthonában, ami minimálisra redukálta a kiemelt bowlba jutás esélyét, a Fresno State elleni kudarc pedig végképp szertefoszlatta az idahóiak ilyen jellegű ambícióit. Szeptember végére biztossá vált, hogy ezt az idényt is csalódásként kell majd elkönyvelniük a csapat szurkolóinak, ekkor azonban még úgy kalkuláltak, hogy az esetleges főcsoport-győzelem legalább némi vigaszt jelenthet számukra. Ehhez képest a Boise-nak még a saját divízióját sem sikerült behúznia, miután november végén, hosszabbításos meccsen kikaptak a San Diego State-től, előtte pedig non-konf mérkőzésen a Brigham Young is felülmúlta őket, így 2001 óta leggyengébb alapszakaszát produkálta az együttes. Ennél is fájdalmasabb lehet a szurkolók számára, hogy a head coach, Chris Petersen új kihívást keresve elfogadta a Washington Huskies által felkínált főedzői állást. A bowl-meccsen Bob Gregory irányítja a Boise State-et, a következő szezontól pedig a csapat egykori támadókoordinátora, Bryan Harsin lesz a vezetőedző.

Húzónevek: Jay Ajayi (RB), Matt Miller (WR), Charles Leno (LT), Demarcus Lawrence (DE), Ricky Tjong-A-Tjoe (NT), Jeremy Ioane (S)

Erősségek: Jay Ajayi első kezdő évében igazi workhorse backké lépett elő, a másodéves futó több mint 1300 yarddal és 17 touchdownnal zárta az alapszakaszt, amihez a támadófal is átlagon felüli futásblokkolással tudott hozzájárulni. A védelem legbiztosabb pontja a fal, azon belül is Demarcus Lawrence, aki 11 meccs alatt 10.5 sacket és 19.5 negatív yardos szerelést hozott össze. A Boise speciális egysége visszahordások terén kimondottan jól teljesít, az FBS mezőnyének második legmagasabb punt return átlagával büszkélkedhettek az alapszakaszban.

Gyenge pontok: Hiába a fal nagyszerű teljesítménye, a linebacker-sor, illetve a secondary gyengélkedése miatt a Broncos védelme futás és passz ellen is meglehetősen bizonytalan. A csapat legnagyobb problémája ugyanakkor támadó oldalon jelentkezik, ami abból fakad, hogy Kellen Moore távozása óta nem sikerült adekvát módon megoldaniuk a QB-kérdést: Joe Southwick végzős évére sem tudott kellően feljavulni, ráadásul szabályszegés miatt eltiltották a bowl-meccsről, így az Oregon State ellen Grant Hedrick fog kezdeni. Sérülés miatt kérdéses továbbá, hogy pályára léphet-e a csapat második legeredményesebb elkapója és egyben legjobb returnere, Shane Williams-Rhodes, valamint a kezdő jobb oldali guard, Marcus Henry szereplése is bizonytalan.

 


OREGON STATE BEAVERS (6-6, 4-5 PAC-12)

Út Honoluluig: Katasztrofálisan indult a szezon a Beavers számára, Mike Riley együttese a nyitó fordulóban hazai pályán kikapott a másodosztályú Eastern Washingtontól. A sokkoló vereség után a hódok megemberelték magukat, hatmeccses győzelmi szériájukkal október közepére biztosították bowl-szereplésüket, amire - mint utólag kiderült - feltétlenül szükség volt, mert az idény második felében az erősebb csapatokkal már nem bírtak, zsinórban öt elbukott meccsel zárták az alapszakaszt. Utolsó mérkőzésükön közel kerültek ahhoz, hogy 2007 óta először legyőzzék a nagy rivális Oregont, a Ducks azonban fél perccel a negyedik negyed vége előtt fordítani tudott, így ismét az OSU lett a „polgárháború” vesztese.

Húzónevek: Sean Mannion (QB), Storm Woods (RB), Brandin Cooks (WR), Connor Hamlett (TE), Scott Crichton (DE), Rashaad Reynolds (CB)

Erősségek: Passzjáték szempontjából a Beavers az egész FBS egyik legproduktívabb csapata - Sean Mannion az irányítók teljes mezőnyét tekintve a második legtöbb yardot passzolta az alapszakasz során, Brandin Cooks pedig elkapott yardokban lett országos első, és a Biletnikoff díjat is begyűjtötte. Labdaszerzésekben kimondottan erős a védelem, köszönhetően mindenekelőtt a két kezdő cornerbacknek, Rashaad Reynoldsnak és Steven Nelsonnak, akik egyaránt hat interceptiont jegyeztek az alapszakaszban.

Gyenge pontok: Túlságosan is egydimenziós a Beavers támadósora, a futójáték az FBS egyik leggyengébb átlagával dolgozik, bár ez részben annak is tudható be, hogy Storm Woods sokat bajlódott sérüléssel. A defense számolatlanul nyeli a yardokat, akár futással, akár passzal próbál haladni az ellenfél, de a jobb védelmeken az offense sem talált fogást (14.3 szerzett pontot átlagoltak a Stanford, USC, Arizona State trió ellen). A speciális csapatrész sem tartozik épp az egyetemi élmezőnybe, a kicker Trevor Romaine például 70 százalék alatti pontossággal rúgja a mezőnygólokat.

Érdekességek:
- A Boise State és az Oregon State eddig hétszer játszott egymással, 4-3 az örökmérleg a Beavers javára. Bowl-meccsen még sohasem találkozott a két csapat.
- A két együttes közül korábban csak a Boise State szerepelt a Hawaii Bowlon, a Broncos 2007-ben 41-38 arányban maradt alul az East Carolinával szemben.
- Nem meglepő módon a helyi Warriors futballcsapata mutathatja fel eddig a legtöbb Hawaii Bowl szereplést, a harcosok hatszor léptek már pályára az utószezonban saját otthonukban.
- Korábban olyan, jelenleg az NFL-ben szereplő játékosok szereztek itt MVP címet, mint Brandon Marshall (UCF), Chris Johnson (East Carolina), vagy Golden Tate (Notre Dame).

Az esélyekről:
A tavalyi Hawaii Bowlon az SMU-s Margus Hunt gyakorlatilag egymaga felőrölte azt a Fresno State offense-t, amely hasonlóan produktív passzjátékkal volt felvértezve, mint az Oregon State - Derek Carréktól az első három negyedben mindössze egy mezőnygólra futotta, de a komplett mérkőzést is csak 10 ponttal zárta a Bulldogs támadóegysége. Ahhoz, hogy a Beavers elkerülje a hasonló blamát, a támadófalnak állnia kell a sarat Demarcus Lawrence-szel szemben, és ha a Boise első számú passzsiettetőjét sikerül feltartóztatniuk, akkor minden bizonnyal a Sean Mannion és Brandin Cooks fémjelezte passzjáték a szokásos eredményességgel fog működni. A Broncos nem rendelkezik olyan robbanékony támadószekcióval, mint a Beavers, de ezt kompenzálja, hogy az OSU defense lényegesen gyengébb, mint az idahóiak védelme, így vélhetően a BSU is konzisztensen tud majd haladni, függetlenül attól, hogy csere irányítóval kell kiállniuk. Hedrick az alapszakaszban nagyjából egy hónapon keresztül már szerepelt kezdőként Southwick sérülése miatt, és játéka nem jelentett markáns minőségbeli visszaesést csapattársához képest (jóllehet a végzős QB nem tette túl magasra a lécet), ráadásul a következő szezonban már a depth chart első helyéért harcolhat, és nyilván szeretne jó benyomást tenni a gárda leendő főedzőjére, Bryan Harsinra. Jó esély mutatkozik tehát arra, hogy a vadlovak és a hódok végletekig kiélezett, sokpontos mérkőzést játszanak egymással.

Vass Ádám (vassadi)


Hozzászólások

több mint 8 éve
Chargers LT Los Angeles Chargers Florida State Seminoles 91 — Jedi Master
aloha ing és vásárlási utalvány a díjak között 😀 egyre jobb

"Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom! Téged nyírlak ki utolsónak." 😀