Bowl beharangozók [12/28]

Négy bowl-meccs alkotja a szombati kínálatot.

Bowl beharangozók [12/28]

NEW ERA PINSTRIPE BOWL

Rutgers Scarlet Knights vs. Notre Dame Fighting Irish

Mikor?
2013. december 28-án, este 18:00-s kezdéssel. A találkozót a Digisport2 élőben közvetíti. Ismétlés a digi1-en reggel 6:20-kor az előszilveszteri buliból épp hazakeveredőknek.

Hol?
A Yankee stadionban, Bronxban, New Yorkban. 2009 óta baseballozik itt a Yankees, 2010 óta fociznak a Pinstripe keretein belül és 2015-től egy labdarúgó csapatot is szeretnének ellátni. Futballmeccsekre 54 251 néző fér be, ami négyezerrel több mint a baseball befogadóképesség - és nézőcsúcs. A Pinstripe Bowlra rend szerint 38-39 000 ember jár ki. Mindkét mai résztvevő csapat játszott már itt az Army ellen alapszakasz meccset a korábbi években, és mindketten nyertek.

Kik játszanak?
Az American konferencia 4. legjobb csapata a Big XII hetedikje ellen, de utóbbit leválthatja a Notre Dame, ha szeretné és nincs elég pozitív mérlegű csapata a Big XII-nek. Idén ez megtörtént, így első alkalommal láthatják az íreket utószezon meccsen a Yankee stadionban. Eddig mindhárom alkalommal az akkor Big East gárda győzött. A new yorki kötődésű Syracuse kétszer, 2011-ben pedig a Rutgers New Jersey-ből. Szóval a rövid utazás megtette jótékony hatását. Jövőre váltanak ACC vs BigTen felállásra, utóbbi azért is előnyös, mert a Rutgers konferenciát vált és továbbra is elhívható lesz.

Díjazás:
Az egyetemek 1.8 millió dollárt teszne zsebre. Ennél 17 bowl fizet jobban és 17 rosszabbul. A játékosok New Era termékeket kapnak ajándékba, egyebet nem kötnek az orrunkra. Szóval sapka biztos lesz.

A csapatok:


RUTGERS SCARLET KNIGHTS (6-6)

Út Bronxba: Időben hamar megvolt. A szezon első fele jól sikerült, mégha a Fresno State elleni első heti 51-52-es eredmény fájó is. Utána négyet gyertek, köztük egyet az Arkansas ellen, és a #8 Louisville elleni vereség sem volt szégyenteljes. Az SMU-t például 3 hosszabbítás után tudták legyűrni 55-53-ra. Október végétől kezdve aztán sorra jöttek a pofonok és az utolsó héten, 5-6-os mérlegnél muszáj volt legyőzni a South Floridát a bowl-lehetőséghez. Ezt 31-6-ra meg is tették, de nem sikerült bizonyítani, hogy egy középcsapatnál többnek hívhatnánk a Rutgerst 2013-ban.

Húzónevek: Paul James (RB), Tyler Kroft (TE), Betim Bujari (C), Darius Hamilton (DL), Brandon Coleman (WR), Jamal Merrell (OLB), Jamil Merrell (DE), Janarion Grant (KR)

Erősségek:
- Paul James és Justin Goodwin használható futó duó, előbbi 5.7, utóbbi 4.8-as átlaggal megy előre futásonként, James pedig 9 touchdownt is gyűjtött.
- Négy játékos került be az all-AAC csapatok valamelyikébe. James és Tyler Kroft az 1., az albán center Bujari és a visszahordó Grant pedig a második csapatba.
- A pass rush aránylag jó, 32 sacket gyűjtöttek, ami top25-ös teljesítmény az országban.
- Futás ellen a 4. legjobban dolgozó védelem a lovagoké az 5 csillagos recruit, Darius Hamilton vezetésével.

Gyenge pontok:
- A passz elleni védekezésben csak 103. helyen állnak az országban, így érdekes lesz, hogy fel tudnak-e javulni egy újabb 1000+ yardos elkapóval szembekerülve.
- Kirúgták a 6-6-os év után a védőkoordinátort, a QB edzőt és az OL edzőt is, ez mindent elmond. Kyle Flood főedző is kicsit meglepő, hogy a helyén maradt.
- QB-gondok vannak, Gary Novát az utolsó két meccsre felváltotta Chas Dodd.


NOTRE DAME FIGHTING IRISH (8-4)

Út Bronxba: A tavalyi második hely után alapos QB-gondokkal indult a szezon. Goldsont eltiltották, Gunner Kiel, a top recruit átment Cincinnatibe, így aggályos volt a támadójáték szinte egész évben. Az évet a rangsor 11. helyén kezdték, most pedig a 25. pozícióban tanyátnak, azok után, hogy többször is ki, majd visszakerültek. Öt kiemelt csapattal találkoztak év közben, és kettőt megvertek. A Michigan State-nek ez volt az egyetlen veresége a szezonban, és az Arizona State elleni 37-34 is nagy eredménynek számított. A második héten a Michigan, majd az Oklahoma és a Stanford elleni rangadót vesztették el, és a Pittsburgh is felülkerekedett rajtuk a tavalyi szorongatás után. A 8-4-es rekord nem biztosít BCS bowl lehetőséget, így a Pinstripe-en kell vigasztalódni.

Húzónevek: Stephon Tuitt (DE), Zach Martin (OG), Prince Shembo (OLB), TJ Jones (WR), Bennett Jackson (CB), George Atkinson III (RB)

Erősségek:
- Eddig a pass protection az volt, hiszen csak 8 sacket engedélyeztek egész évben, viszont Chris Watt (LG) és Nick Martin (C) kiesésével lehet, hogy gondban lesznek Tommy Rees megvédésekor.
- Ha megnyerik a turnover-versenyt, mindig győznek.
- TJ Jones a támadósor legmegbízhatóbb játékosa. A végzős elkapó 1042 yarddal és 9 touchdownnal segítette övéit. Ma is rajta múlik leginkább a sikeresség.

Gyenge pontok:
- Mindkét koordinátorát elvesztette a csapat. Bob Diaco (DC) a UConn Huskies, Chuck Martin (OC) a Miami Redhawks főedzője lesz a 2014-es idénytől.
- Louis Nix, az ország legfőbb NT prospectje térdsérülés miatt nem játszhat, a beugró Kona Schwenke pedig egy jó 40 fonttal könnyebb nála. Nix hiánya a másik elit tehetség, Stephon Tuitt játékára is hatással lehet.

 

Érdekességek:
- Tavaly egy emlékezetes havas meccset játszottak itt, és a top QB prospectnek tartott west virginiai Geno Smith nagyon szenvedett, két safety-t is befújtak rá. Akkor még nem tudta, hogy pár hónappal később ez a város lesz az otthona.
- A győztesnek egy George M. Steinbrennerről elnevezett trófea jár, ő a NY Yankees korábbi tulajdonosa.
- 1981 és 2010 között New York városa egyetlen Bowl meccset se rendezett.
- Eddig mindig futó lett az MVP. Delone Carter és Jawan Jamison már profinak állt, Prince Tyson-Gulley egyelőre egyetemista.
- Ez az első bowl, amit egy MLB csapat támogat.
- A Notre Dame nem szerepel túl fényesen az utószezonban mostanában. Legutóbbi 11 bowl meccsükből kilencet buktak el.

Az esélyekről:
Kiütés várható, több mint 2 touchdownos favorit a fogadóirodáknál a Notre Dame. Ez főleg azért érdekes, mert csak 2 olyan meccse volt az íreknek, ahol simán tudtak győzni, igaz a sorsolás erőssége ebbe nagyban belejátszik. A fő ok ott keresendő, hogy a Rutgers-nél elég nagy a fejetlenség momentán, és bár az ND is átalakul az edzői stábban, a korábbi eredmények alapján mindenképp meglepetés lenne ha itt a Rutgers fel tudná venni a kesztyűt. Nem lesz nekik ez hazai környezet, hiszen az Irish mindenhol népszerű, a new yorki drukkerek is nyilván kimennek segíteni a csapatot. Érdekes lesz külön megnézni Brandon Coleman és Bennett Jackson párharcát. Két alulteljesítő játékos utolsó egyetemi meccse következik, azok után, hogy a szezon előtt rengeteget vártak tőlük.

Herczeg Ádám (Höri)

 

BELK BOWL

Cincinnati Bearcats vs. North Carolina Tar Heels

Mikor?
2013. december 28-án, szombaton 21:20-tól az ESPN-en.

Hol?
Észak-Karolina állam legnépesebb városában, Charlotte-ban. 2012-es becslések szerint körülbelül 775 ezer lakosa van a városnak, ez a 17. legtöbb az USA-ban, az agglomerációs területekkel együtt majdnem 2,3 millióan élnek a környéken. A mérkőzést a Bank of America Stadiumban rendezik, ez a Carolina Panthers otthona, továbbá 2010-13 között itt rendezték meg az ACC konferencia döntőjét is.

Kik játszanak?
Nem meglepő módon a bowl egyik partnerkonferenciája az ACC, amely 4 darab észak-karolinai csapatot is tömörít, idén sikerült is helyi csapatot meghívni a North Carolina Tar Heels személyében. 2007-től a másik partnerkonferencia a Big East, illetve annak jogutóda az AAC, a jövő évtől viszont változás lesz, az AAC-t az SEC váltja fel. Az AAC-t ma a Cincinnati Bearcats képviseli.

Díjazás:
1,7 millió dollárt kapnak a csapatok a fellépésért, ez holtversenyben a 18. legnagyobb összeg a 35 bowl-mérkőzés közül. A játékosok Fossil karórát és egy bevásárló körutat kapnak az egyik Belk áruházba.

A csapatok:


CINCINNATI BEARCATS (9-3, 6-2)

Út Charlotte-ig: 2 gyenge Big Ten-csapat ellen kezdték az idényt, a Purdue-t kiütötték, viszont az Illinoistól ők szenvedetek nagyarányú vereséget. A Northwestern State és a Miami (OH) személyében még két nem túl veretes konferencián kívüli ellenfél jött, akik ellen magabiztosan nyertek, majd sikeresen kikaptak az idén borzasztóan gyenge South Floridától 26-20-ra. Ezután viszont sikerült Tommy Tuberville-nek lelket lehelni a fiaiba, zsinórban hat konferenciameccset nyertek, ezek közül az utolsó kettő a Rutgers és a Houston ellen különösen dicséretes. Az alapszakasz végén a #19 Louisville is csak hosszabbítás után tudta őket legyőzni.

Meghatározó játékosok: Brendon Kay (QB), Anthony McClung (WR), Shaq Washington (WR), Austen Bujnoch (OG), Silverberry Mouhon (DE), Greg Blair (MLB), Deven Drane (CB)

Erősségek: A passzjátékuk az FBS élmezőnyébe tartozik, Munchie Legaux sérülése után újra kezdővé avanzsáló Brendon Kay személyében egy pontos irányítója van a CIncinnatinek, az Anthony McClung – Shaq Washington – Chris Moore elkapóhármassal nagyon szépen megérti magát. A könnyű és mozgékony támadófal idén mindösszesen 12 sacket engedélyezett, ami egy ilyen passzorientált támadóegység esetén nagyon szép szám. A védelem futás ellen egészen félelmetes, mindösszesen 3.1 yardot engedélyeznek cipelésenként, a végzős MLB Greg Blair akár el is kelhet a jövő évi játékosbörzén. Passz ellen is kifejezett korrektnek számít a védelem, ennek a fő letéteményese a sophomore DE Silverberry Mouhon, aki már 9.5 sacknél tart idén.

Gyengeségek: Eddie Gran támadókoordinátor hajlamos túlságosan is a passzra hagyatkozni, pedig Hosey Williamsben benne van a nagyjáték és a támadófaluk is egészen jó. A special team nagyon gyenge: a rúgó Tony Miliano idén 40%-os pontossággal értékesíti a mezőnygól-kísérleteit, a punt coverage csapat rendszeresen lekésik az ellenfél visszahordójáról.


NORTH CAROLINA TAR HEELS (6-6, 4-4)

Út Charlotte-ig: A 6. kiemelt South Carolina elleni vereség tolerálható volt, ráadásul a Middle Tennessee ellen rögtön javítottak is, azonban ezután egy négyes vereségszéria következett, ezek közül az East Carolina elleni volt igazán blama, a Georgia Tech, a Virginia Tech és a #10 Miami ellen ki lehet kapni. Ezután következett a sorsolás könnyebbik része, amit egy ötös győzelmi sorozattal abszolváltak is, amiből azért kiemelendő a Boston College és a Pittsburgh elleni diadal. A Bearcatshez hasonlóan ők is egy kiemelt csapat ellen szenvedtek szoros vereséget az utolsó alapszakasz-meccsükön, a Tar Heelst a #24 Duke verte 27-25-re.

Meghatározó játékosok: Marquise Williams (QB), Quinshad Davis (WR), Eric Ebron (TE), James Hurst (OT), Kareem Martin (DE), Jabari Price (CB), Tre Boston (FS)

Erősségek: A csapat legfőbb erőssége a passzjáték, bár a november elején megsérült Bryn Renner helyére beugró Marquise Williams pontossága azért hagy némi kívánnivalót maga után, főleg úgy, hogy Eric Ebron személyében az FBS egyik legjobb összekötője áll a rendelkezésére és Quinshad Davis is egy 6-4 magas elkapó, aki nagyon jó a jumpball szituációkban, ennek is köszönhető többek között a 10 elkapott TD-je. Renner sérülése ellenére a James Hurst vezette támadófal is elég jó erőkből áll. A 4-2-5-ös alapfelállású védelem kiegyensúlyozott egység, ki kell emelni az idén 4 interceptionig jutó Tre Bostont, valamint Kareem Martint, aki 11 sacket, 20 TFL-t és 3 kiharcolt fumble-t jegyez idén. Thomas Hibbard megbízható punter és a coverage egység is kiváló mellette, Ryan Switzer pedig az FBS egyik legjobb punt returnere.

Gyengeségek: Larry Fedora spread offense-e eléggé passzorientált (a legtöbb yardot az irányító Williams futotta idén), persze részben ez kényszermegoldás is, hiszen nem igazán találják Giovani Bernard utódját és az OL is inkább a passzblokkra van kihegyezve. A passzvédekezésüknek lehet nagy falat lesz a Brendon Kay és kompániája. Amennyire kiválóak punt coverage terén, annyira nem megy a védekezés a kezdőrúgások után.

 

Érdekességek:
- A két csapat örökmérlege 2-0 a North Carolinának, utoljára 1991-ben csaptak össze, akkor 51-16 lett a végeredmény
- A UNC rekordtartó ezen a bowlon, már negyedszerre járnak itt, viszont az eddigi három összecsapásukat elveszették, egy éves bowl-eltiltás után térnek vissza az utószezonba, az utolsó győztes bowl-meccsük a 2010-es Music City Bowl, akkor kétszeri hosszabbításban győztek a Tennessee ellen.
- A Cincinnati 2009 óta folyamatosan résztvevője a bowl-szezonnak, a Bearcats a Belk Bowl címvédője, tavaly 48-34-re győztek egy másik észak-karolinai csapat, a Duke ellen, az MVP Brendon Kay lett
- Aktív NFL-játékosok, akinek összejött itt az MVP cím: Matt Schaub, Stephen Tulloch, Jo-Lonn Dunbar, Dion Lewis, B.J. Daniels, Mike Glennon

Az esélyekről:
Ez a Larry Fedora-éra első bowl-meccse, ráadásul kvázi hazai pályán játszik a North Carolina és egy elég rossz sorozatot kellene megtörniük, úgyhogy a részükről a motiváltság szinte garantált. Tommy Tuberville is idén vette át a csapatot, gyaníthatóan az ő fiai is nagy lelkesedéssel lépnek pályára, ráadásul számos játékos tavaly már átélt itt egy győzelmet. A Cincinnatinek elég gyenge sorsolása volt idén, talán ennek is köszönhetőek a kiváló védelmi statisztikáik, Eric Ebron szintű célponttal még nem találkoztak ebben a szezonban, sok fog múlni Marquise Williamsen, kelleni fog tőle a jó játék mind a földön mind a levegőben. Ryan Switzertől várható 1-2 nagy játék a gyengécske Bearcats special team ellen. A túloldalt pedig a Cincinnati elkapók és a UNC secondary közti matchup lehet kulcsfontosságú. Sok passzal tarkított, szoros mérkőzésre számíthatunk, a fogadóirodáknál két-pontos favorit a Tar Heels.

Papp Gábor (empty taxi)

 

RUSSELL ATHLETIC BOWL

Miami Hurricanes vs. Louisville Cardinals

Mikor?
Magyar idő szerint 2013. december 29-én, vasárnap, 0:45-kor. A mérkőzést a Digi Sport 1 is élőben közvetíti. A bowl.hu Rajnai Gergely (Rajna) szakkomentátor révén képviselteti magát.

Hol?
A floridai Orlando legnagyobb stadionjában, a Citrus Bowlban. 1936-ban építették, azóta több, mára már megszűnt futballcsapat otthonául szolgált, illetve az 1994-es labdarúgó-világbajnokság alatt öt találkozó került megrendezésre ebben a stadionban. 1979 és 2006 között a UCF otthona is volt, azóta a 65,438 néző befogadására alkalmas létesítmény egyedül a Jonas középiskola otthonául szolgál. A Russell Athletic Bowl mellett a Capital One Bowl is a Citrus Bowlbon kerül megrendezésre. Jövőre komoly renováláson megy majd keresztül a mára már elavultnak számító aréna, utána pedig egy orlandói labdarúgó-csapat veszi használatba.

Kik játszanak?
A több mint húszéves történettel bíró bowl 2010 óta az ACC és az American (korábban Big East) konferenciával áll szerződésben, azóta csak egy alkalommal hiányzott valamelyik főcsoport, amikor 2011-ben a független Notre Dame kapott meghívást.

Díjazás:
A résztvevő egyetemek jutalma 1.137.500 dollár, míg a játékosok egy-egy 450 dolláros vásárlási utalvány mellett egy Timely karórát és egy Russell Athletic edzőpólót kapnak.

A csapatok:


MIAMI HURRICANES (9-3, 5-3 ACC)

Út Orlandóig: A szezon első felében úgy tűnt, a Hurricanes akár az ACC trónját is megszerezheti, és ezzel kis szerencsével kvalifikálhatja magát a nagydöntőbe. A kötelező első fordulós kiütés után a második játékhéten a Florida legyőzésével letették névjegyüket Al Golden fiai: bekerültek a BCS rangsorba. Ezután néhány magabiztos (Savannah State, USF, Georgia Tech) és néhány szoros (North Carolina, Wake Forest) győzelemmel sikerült egészen a hetedik helyig felkapaszkodni a rangsorban; 7-0-s mérleggel játszhattak a Florida State ellen „előrehozott ACC döntőt”. A találkozó azonban a második félidőben nagyon egyoldalúvá vált, és a sima vereség megindította a Hurrikánokat a lejtőn: a Virginia Tech és a Duke elleni sima zakók egyáltalán nem voltak bekalkulálva, a védelem teljesen összeomlott, a csapat ki is került a legjobb 25 csapat közül. Az utolsó két hét során a Virginia és a Pittsburgh ellen két győzelemmel sikerült megmenteni a csapat becsületét, így ha megnyerik ezt a bowlt, tíz győzelemmel zárhatnak, ami sikeresnek mondható, különösen a Golden-éra eddigi szezonjait (hat, illetve hét siker) figyelembe véve. Ez lenne a Miami első tízgyőzelmes idénye az ACC-ben, pedig már tíz éve próbálkoznak a Hurrikánok.

Húzónevek: Stephen Morris (QB), Allen Hurns (WR), Dallas Crawford (RB), Seantrel Henderson (RT), Denzel Perryman (OLB), Pat O’Donnell (P).

Erősségek: Duke Johnson, a csapat sztárfutója a szezon felénél kiesett, ez is az egyik oka a Hurricanes visszaesésének a hajrában. Stephen Morris irányításával azonban a passzjáték feljavult annyira, hogy tudja pótolni a hiányát. A csapat öt alkalommal 40 pont felett teljesített, és csupán a Florida State volt képes őket 21 pont alatt tartani. Morrist segíti a 12 meccsen mindössze 12 sacket engedélyező támadófal és a Philip Dorsett sérülése után előlépő elkapók, Allen Hearns és Stacy Coley. Bár Johnsont nem sikerült Dorsetthez hasonló hatékonysággal pótolni, Dallas Crawford is képes jó meccsekre, de az utolsó két meccsen szinte semmit nem tett hozzá a támadók sikereihez. A védők képesek extra játékokra (szerzett labdák, sackek), amelyekkel komoly pluszt hoznak a csapatnak.

Gyenge pontok: Annak ellenére, hogy a Miami ellenfelei általában nem rendelkeztek kiváló támadósorokkal, a védelem az NCAA második felébe tartozik minden kategóriában. Futás és passz ellen sem tudnak hatékonyak lenni, így hiába az időnként összehozott nagy játékok, legtöbbször a támadók remeklése ellenére is meccsben tartják az ellenfelet. Teddy Bridgewater ellen csak akkor lehet esélyük, ha nyomás alatt tartják, de ez nem ígérkezik egyszerűnek.


LOUISVILLE CARDINALS (11-1, 7-1 American)

Út Orlandóig: A Cardinals tavalyi sikere a Sugar Bowlon magasra emelte a lécet a csapat szezonjával kapcsolatban. A viszonylag könnyű menetrend okán a legtöbben hibátlan szezont jósoltak a Louisville-nek, és kis szerencsével a nagydöntőt sem tartották lehetetlennek. Bár a győzelmek szép sorban jöttek, a korai dominancia (kiütések az Ohio, az Eastern Kentucky, a Kentucky, a Florida International, a Temple és a Rutgers ellen) elég volt ahhoz, hogy az országos top10-ben tartsák a csapatot, a mutatott játék a komoly előrelépéshez (legjobb ötbe kerülés) kevés volt. Ezt követte a Central Florida elleni fájó, utolsó pillanatokban elszenvedett vereség, ami miatt most még BCS bowlba sem kerülhettek. Az utolsó hetekre lelassult a csapat, három kiszenvedett sikerrel (a Houston, a Memphis és a Cincinnati ellen) elérték, hogy az Americanből elérhető legnevesebb nem-BCS bowlba kerüljenek.

Húzónevek: Teddy Bridgewater (QB), Devante Parker (WR), Roy Philon (DT), Marcus Smith (DE), Preston Brown (MLB), Calvin Pryor (S).

Erősségek: Teddy Bridgewatert mindenki ismeri, aki az elmúlt két évben valamilyen szinten követte az egyetemi futballt. Bár a szezont saját szintjéhez mérten gyengén fejezte be, a Miami ellen újra tündökölhet, ismerve passz elleni védelmüket. Nem koncentrálhat azonban a Hurricanes csak a passzjátékra, mert a Dominique-Brown-Senorise Perry páros által vezetett futójáték szintén képes gondokat okozni az ellenfeleknek. A Louisville védelme sok nehézségen segítette át a Cardinalst idén, az NCAA második legjobb egysége ez statisztikailag. A legtöbb sacket jegyző gárda ez, amelynek az egész védőfala kiváló, ezen alapul az egész védelem. A linebacker-sor is jó nevekből áll, a secondary-ben pedig Calvin Pryor és Hakeem Smith alkot kiváló párost.

Gyenge pontok: A támadófal, különösen annak rutintalan jobboldala sebezhető. Ezen kívül nincs kifejezett gyengepontja a Cardinalsnak, de kevés igazán jó ellenféllel csaptak össze idén. Bridgewater rosszul fejezte be a szezont, a védelem pedig a szezon legfontosabb meccsén csődöt mondott; ebben reménykedhetnek a Hurrikánok amellett, hogy nyomást próbálnak helyezni a klasszis irányítóra.

 

Érdekességek:
- A két csapat összecsapásainak történetét a Miami dominálja, 9-1-1 a mérlegük a Louisville ellen
- Jövőre a Louisville is csatlakozik az ACC-hez, így ez a meccs egy jövőbeli rivalizálást is előrevetíthet
- A Louisville még sosem szerepelt ezen a bowlon, viszont a Miami már kétszer megnyerte, egyszer pedig elveszítette a Russell Athletic (korábban Champs Sports) Bowlt
- A Cardinalsban 26 olyan játékos van, aki Miamiban vagy környékén született, köztük maga Bridgewater is
- A bowlon a North Carolina State szerepelt legtöbbször, mégpedig öt alkalommal, és háromszor tudták megnyerni, csakúgy, mint a Miami és a Florida State
- A bowl korábbi MVP-jei közül ki kell emelni a Seattle Seahawks jelenlegi irányítóját, Russell Wilsont (NC State, 2010), az NFL mára már visszavonult vándormadarát, Antonio Bryantet (Pittsburgh, 2001) és a manapság a San Diego Chargerst erősítő Philip Riverst (2000 és 2003, NC State)

Az esélyekről:
Nagyon nehéz az eddigiek alapján megítélni az esélyeket, hiszen mindkét csapat menetrendje könnyű volt, nem igazán mérték fel képességeiket velük egyszintű vagy erősebb csapatok, amikor pedig igen, akkor kikaptak. A két együttes játékosainak egyéni szintje nagyjából hasonló, ezért kiegyensúlyozottak az esélyek. Csapatként eddig sokkal jobban ment a Cardinalsnak, hiszen kiváló támadójáték mellé az NCAA egyik legjobb védelmét hozták össze. A Miami támadófala és elkapósora nevezhető jobbnak, ezeket a területeket kell kiaknázniuk, ha nyerni szeretnének. A Louisville gyenge falát folyamatosan támadniuk kell blitzekkel is, hogy Bridgewatert kizökkentsék kényelmes ritmusából. Ez azonban extra felelősséget ró a secondary-re, hiszen egy az egyben kell lefogniuk a Louisville elkapóit, ez pedig az eddig látottak alapján megoldhatatlan feladat lehet számukra. A labda túloldalán a Hurricanes számára fontos lesz, hogy támadófaluk kordában tartsa a Marcus Smith-éket, időt adva arra, hogy Stephen Morris kihasználhassa a remek elkapói által kreált lehetőségeket. Az eladott labdákra különösen figyelnie kell a Miaminak a labda mindkét oldalán, a szezon második felében a játék ezen aspektusa döntötte el, hogy jó vagy rossz meccset játszottak. Amennyiben ezeket a dolgokat nem tudja végrehajtani a Golden-banda, a Louisville nyerni fog. Nekik viszont nem lesz könnyű felpörögni erre a bowlra, hiszen nagyobb színpadra számítottak a szezon elején, Bridgewater pedig már legalább fél szemmel az NFL felé kacsintgat. Ha meg tudják csinálni azt, amit a szezon első felében stabilan hoztak a labda mindkét oldalán, akkor nem valószínű, hogy a Hurricanes végig szorossá tudja tenni a meccset.

Rajnai Gergely (Rajna)

 

BUFFALO WILD WINGS BOWL

Kansas State Wildcats vs. Michigan Wolverines

Mikor?
Magyar idő szerint 2013. december 29-én, vasárnap, 4:15-kor. A mérkőzést az ESPN közvetíti.

Hol?
Az arizonai Tempe városában található Sun Devil Stadiumban. Negyed évszázaddal ezelőtti megalapítása óta a bowlnak három különböző helyszíne is volt Arizona államon belül, Tucson és Phoenix után 2006-tól kezdve rendezik a mérkőzést az ASU futballcsapatának több mint 71 ezer férőhelyes arénájában, mely a 30. Super Bowl helyszínéül is szolgált. Tempe egy megközelítőleg 160 ezres lélekszámú kisváros, amely leginkább az Arizona State egyetemről nevezetes, de a US Airways légitársaság központja is itt található.

Kik játszanak?
Korábban a WAC, a Big East és a Pac-10 konferenciákkal is álltak már szerződésben a szervezők, 2006 óta azonban rendszerint a Big Ten és a Big 12 delegál egy-egy csapatot a bowlba.

Díjazás:
A résztvevő egyetemek jutalma 3.350.000 dollár, míg a játékosok vásárlási utalványt, Fossil karórát, valamint Ogio Cube hátizsákot kapnak.

A csapatok:


KANSAS STATE WILDCATS (7-5, 5-4 BIG 12)

Út Tempe-ig: A másodosztályú North Dakota State-től elszenvedett nyitó fordulóbeli vereség már előrevetítette, hogy küzdelmes szezon vár a Big 12 címvédőjére. A Bison elleni kudarcot követően két non-BCS csapat felülmúlásával valamelyest javítani tudott helyzetén a Wildcats, ezután viszont sorozatban három meccset buktak Bill Snyder tanítványai a Texas, Oklahoma State, Baylor trió ellen, és ekkor még úgy tűnt, akár a KSU bowl-szereplése is veszélybe kerülhet. A szezon második felében azonban már jobban teljesített a csapat: az Oklahoma ellen ugyan jött a papírforma szerinti vereség, de másik öt mérkőzésüket megnyerték a vadmacskák, így végül a Big 12 középmezőnyében zárták az alapszakaszt.

Húzónevek: John Hubert (RB), Tyler Lockett (WR), Cornelius Lucas (LT), B.J. Finney (C), Ryan Mueller (DE), Ty Zimmerman (FS)

Erősségek: Offense oldalon skill posztokat és a támadófalat tekintve is átlagon felüli játékosállománnyal rendelkezik a Wildcats. A KSU védői közül az alapszakaszt 11.5 sackkel záró Ryan Mueller jelenti a legnagyobb fenyegetést az ellenfelek irányítóira, míg a secondary Ty Zimmerman személyében az ország egyik legjobb safety-jét vonultatja fel.

Gyenge pontok: Hiába a remek játékosállomány, a Wildcats támadóegysége semmilyen területen sem teljesít igazán meggyőzően. A problémák leginkább a QB-gondokra vezethetők vissza: nagyon leegyszerűsítve úgy fest a helyzet, hogy a KSU-nál Jake Waters a „passzoló”, Daniel Sams a „futó” irányító, de épp emiatt egyikükkel sem tudja kihozni magából a maximumot a Wildcats offense, és bár a támadószekció minősége a rossztól távol áll, a megbízható QB hiánya középszerűségre korlátozza a támadósort és egyúttal az egész csapatot. A defense esetében is hasonló a helyzet: nincs olyan eleme a játéknak, melyben kirívóan gyengén teljesít a védelem, ugyanakkor az átlagos szintet sem haladják meg semmilyen szempontból.


MICHIGAN WOLVERINES (7-5, 3-5 BIG TEN)

Út Tempe-ig: A Michigan 5-0-s mérleggel kezdte a szezont, melybe egy Notre Dame elleni siker is beletartozott, de az Akron és a Connecticut is nagyon közel járt ahhoz, hogy meglepje a Wolverinest, ez a két mérkőzés pedig már jelezte, hogy Brady Hoke alakulatának teljesítménye idén is elmarad a szurkolói várakozásoktól. A rozsomákok a szezon egyik legemlékezetesebb meccsén, négyszeri hosszabbítást követően alulmaradtak a Penn State-tel szemben, majd három csoporton belüli vetélytársuktól, a Michigan State-től, a Nebraskától és az Iowától is kikaptak, így az Ohio State elleni rangadón már csak azért küzdhettek, hogy megakadályozzák az ősi riválist a veretlen alapszakasz elérésében. Majdnem sikerült a bravúr, végül azonban drámai végjátékot követően ismét a Buckeyes diadalmaskodott, így a Wolverines 7-5-ös mutatóval és negatív konfmérleggel zárta az alapszakaszt.

Húzónevek: Fitzgerald Toussaint (RB), Jeremy Gallon (WR), Taylor Lewan (LT), Jake Ryan (SLB), Desmond Morgan (MLB), Blake Countess (CB)

Erősségek: Az ország egyik legjobb offensive tackle-jének, Taylor Lewannek, valamint Michael Schofieldnek köszönhetően nagyszerű OT duó dolgozik a támadófal két szélén. Jeremy Gallon elkapott yardokat tekintve országos viszonylatban top 10-ben végzett, Devin Funchess a Big Ten egyik, ha nem a legjobb tight endje, és Fitzgerald Toussaint is aránylag megbízható running back, így skill posztokon is megfelelő állomány áll Al Borges támadókoordinátor rendelkezésére.

Gyenge pontok: A kezdő irányító, Devin Gardner sérülés miatt nem tudja vállalni a játékot, a true freshman Shane Morris fogja őt helyettesíteni. Az újonc QB helyzetét nem könnyíti meg, hogy a Wolverines támadófala rengeteg sacket enged, ami elsősorban a meglehetősen rutintalan interior line számlájára írható. Akár a passz, akár a futás elleni védekezést nézzük, nagyon bizonytalan lábakon áll a Greg Mattison koordinálta defense; egy jobb formában lévő támadósor ellen bármikor benne van az egységben egy komolyabb betli. Az első számú kicker, Brendan Gibbons személyes okok miatt valószínűleg nem lép pályára, továbbá az egyik kezdő linebacker, James Ross III szereplése is kérdéses.

 

Érdekességek:
- Történelmi jelentőségűnek is mondható ez a mérkőzés, elvégre korábban még sohasem játszott egymással a Kansas State és a Michigan futballcsapata.
- A Wildcats utoljára 2002-ben ünnepelhetett utószezonbeli győzelmet, míg a Wolverines legutóbbi nyolc bowl-meccséből hatot elveszített.
- A két együttes közül eddig csak a Kansas State szerepelt ezen a bowlon: a vadmacskák 1993-ban 52-17 arányban múlták felül a Wyomingot, 2001-ben viszont hasonlóan sima mérkőzésen 26-3-ra kikaptak a Syracuse-tól.
- Második éve szponzorálja a Buffalo Wild Wings gyorsétterem-hálózat az eseményt, amely korábban Copper Bowl és Insight Bowl néven volt ismert.
- Ehhez a bowlhoz kötődik minden idők egyik legjobbnak tartott egyetemi utószezon-meccse: a 2006-os mérkőzésen a Minnesota már 38-7-re is vezetett a harmadik negyedben a Texas Tech ellen, azonban Graham Harrell vezérletével a Red Raiders óriási fordítást bemutatva végül hosszabbításban 44-41-re megnyerte a találkozót.
- Többek között olyan játékosok szereztek már itt MVP-címet, mint Drew Bledsoe (Washington State) vagy Aaron Rodgers (California).
- A Kansas State tavalyi kezdő irányítójának és Heisman-döntős játékosának, Collin Kleinnek az öccse, Kyle wide receiverként szerepel a csapatban (az alapszakasz során 5 elkapásból 59 yardot ért el).

Az esélyekről:
Bill Snyder és a Wolverines találkozása az egyetemi futball egyik legendás alakjának és egyik legsikeresebb futballprogramjának párharcát jelenti, ez adja az egyaránt csalódást keltő alapszakaszt maga mögött tudó Kansas State és Michigan mérkőzésének igazi pikantériáját. A rozsomákok a szezon folyamán akkor tudtak sikert elérni, amikor a támadóegység képes volt folyamatosan termelni a pontokat, vagyis Brady Hoke alakulatának eredményessége ezúttal is az offense-en múlik, egészen konkrétan azon, hogy Shane Morris megfelelően tudja-e helyettesíteni Devin Gardnert. Az újonc irányító négy mérkőzésen jutott lehetőséghez az alapszakaszban, de ez az első alkalom, amikor kezdőként kell pályára lépnie. Morris elit recruitként érkezett Ann Arborba, de kérdés, hogy a jobbára edzéseken szerzett rutin és a bowl-meccset megelőző rövid felkészülés elegendő lesz-e ahhoz, hogy az ő vezényletével is produktív legyen a michigani támadógépezet. A Wolverines már csak presztízsből sem engedhet meg magának egy 7-6-os idényt, a Kansas State szurkolói pedig rég ünnepelhettek már bowl-győzelmet, így nyilván mindkét csapat a tőle telhető maximumot igyekszik majd hozni, ami remélhetőleg kompetitív és szórakoztató meccset eredményez.

Vass Ádám (vassadi)


Hozzászólások

több mint 10 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 8 — #NoStress
Van nem kompetitív focimeccs?
Ritka, hogy mindkét csapatnak jó az iksz. 😊

több mint 10 éve
r.baggio New Orleans Saints Tulane Green Wave 241 — Don’t whine, don’t complain, don’t make excuses
Van nem kompetitív focimeccs?
Ritka, hogy mindkét csapatnak jó az iksz. 😊Sobri Jóska
bowl meccsen elő tud fordulni, hogy az egyik, még rosszabb esetben mindkét csapat a háta közepére sem kívánja a játékot egy csalódást keltő alapszakasz után


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal