Bowl-beharangozók [12/16]

Írta: r.baggio — 2017. december 15., 22:17

Start a college football utószezonjában, 39 kupameccs és 1 nagydöntő vár még ránk! Itt az első játéknap menüje

Bowl-beharangozók [12/16]

 

NEW ORLEANS BOWL
CURE BOWL
LAS VEGAS BOWL
NEW MEXICO BOWL
CAMELLIA BOWL
(egyéb)

 

 

A tavalyi hiátus után 2017-ben újra előzetesek a bowl.hu-n a college football összes bowljához, melyek az NFL-lel együtt január elejéig több hétre szóló szórakozást ígérnek megállás nélkül. New Orleans-ban kezdünk és ott is ér véget majd sorozatunk, hiszen a rájátszás második elődöntője, a január 1-jei Sugar Bowl is a Big Easy-ben lesz megrendezve (a finálé január 8-án Atlantában, ahhoz nyilván különlegesebb felvezetés dukál). Hosszas ömlengések helyett ezúttal tényleg csak a legfontosabb információkra helyezzük a hangsúlyt, de bármi igény merülne fel a jelenlegi sablon bővítésére, nyugodtan jelezzétek akár a kommenteknél, akár az eredménykövetőben a fórumon.

Elöljáróban a bowlokról most leszögeznénk: a 39-ből tulajdonképp kettő megy "valós" tétre, a Rose és a Sugar Bowl, minden más alapvetően azt a cél szolgálja, hogy a relatíve jó idényt letudó csapatok extra (siker)élménnyel zárják az évet. Viszont aki korábban is velünk tartott, tudhatja, hogy ez abszolút nem zárja ki a nagy izgalmakat és a szoros küzdelmeket – előzeteseinkben őszintén írunk arról, hogy mi várható, nem fogjuk pl a Cure Bowlt a Super Bowllal egy lapon emlegetni, ám aki tudatlanul elzárkózik az esetleges remek futballélménytől, ne nevezze magát a sport szerelmesének. A játékosoknak kiosztott ajándékok listájánál észben kell tartani (mert ezt nem hangsúlyozzuk ki többet), hogy az NCAA által megszabott maximális értékhatár 550 dollár a szervezők részéről, amit az iskolák és a konferenciák plusz 400-400 dollárral egészíthetnek ki, a győztes pedig további 650$-ral gazdagodik, per kopf. Az ajándékutalványoknál ez az összeg váltható be elektronikai termékekre.

Bowldog ünnepeket!

 

 

19:00 TROY TROJANS VS NORTH TEXAS MEAN GREEN
Mercedes-Benz Superdome, New Orleans (Louisiana) - ESPN

 

Mi is ez?

Ahogy említettük, a NOB New Orleans kisebbik bowlja a Sugar mögött, mely a Sun Belt konferencia kezdeményezésére jött létre 2001-ben, hogy a futballt az évtől szponzoráló csoport biztosan el tudja helyezni valahova bajnokát. Ehhez előbb az MWC, aztán a C-USA társult be, és szépen mutatja a nagy átrendeződést a kisebb konfoknál, hogy az első négy New Orleans Bowlra Sun Belt-bajnokként automatikusan kvalifikáló North Texas ezúttal már a C-USA képviseletében méretteti meg magát az LSU-t is legyőző Troy-jal. 

■ A játékosok ajándékutalványt és Fossil órát kapnak
■ Eddigi legjobb New Orleans Bowl: 2011, ULL vs San Diego State

 

Kire figyeljek?

TROY - a főedző Neal Brown harmadik idényében ért a konferencia csúcsára, és az edzőkeringő vége felé járva úgy fest, meglepő módon idén sem csap le rá egy Power 5 egyetem. Holott az up-tempo offense mestere erre bőven rászolgált, ideje persze van a váltásra, még 40 éves sincs (10-2, Sun Belt)

1 Jordan Chunn, RB
2 Gabe Hill, FB
3 Brandon Silvers, QB


NORTH TEXAS - a másik oldalon is egy offense guru a HC, a 2016-ra kinevezett Seth Littrell igen hamar tudta újra a helyes mederbe terelni az előtte reménytelen helyzetben levő észak-texasiakat. Az utolsó lépés itt még hiányzik, hiszen a konfdöntőben csúnyán kikaptak a FAU-tól (9-4, C-USA). Érdekesség, hogy Littrell is szemtelenül fiatal, de támadókoordinátorát sokan láthatták az itthoni nézők közül is játszani: Graham Harrell, a Texas Tech korábbi irányítója már a HC poszt kapujában

1 Trevor Moore, K
2 Elex Woodworth, OG
3 Kishawn McClain, FS

 

Fontossági faktor: 6/10

Ugyan Group of 5, ám mégis az egyik csoport bajnokát láthatjuk egy másik finalistája ellen, nem lehengerlő, de várhatóan jó hangulat közepette, sok pontra számítva, szóval az "ajánlott" kategória egyértelműen kiosztható.

■ 7 pontos favorit a Troy, 62 az over/under

 


 

 

20:30 WESTERN KENTUCKY HILLTOPPERS VS GEORGIA STATE PANTHERS
Camping World Stadium, Orlando (Florida) - CBS Sports

 

Mi is ez?

A szándék a fontos, szokás mondani, és ebben a tekintetben Orlando 2015-ben létrehozott harmadik számú bowlja nem szégyenkezhet. Bevételeit egy mellrák elleni alapítványnak ajánlja fel a CB, és megalakulásával így két plusz "bowl eligible" (tehát nem negatív mérlegű) csapat játszhat az utóidényben a nemrég felújított - és a szponzor által átkeresztelt - Citrus Bowl stadionban, ami lehetőségnek idén a 6-6-os Buffalo és Western Michigan, illetve a 6-5-ös UTSA is örült volna, ők mégis lemaradtak. Egyéb pozitívum kell? A UCF a legutóbbi Cure Bowlon kapott ki utoljára (azóta 12-0), tehát innen indulva semmi sem lehetetlen!

■ A játékosok órát, hátizsákot, bemelegítő-felszerelést (nadrág és dzseki), Nike Dri-Fit pólót és sapkát kapnak
■ Eddigi legjobb Cure Bowl: -

 

Kire figyeljek?

WKU - Mike Sanford a Purdue-hoz távozó Jeff Brohm pótlására érkezett Bowling Greenbe, de egyelőre közel sem tudta ott folytatni, ahol kétszeres Conference USA bajnok elődje abbahagyta (6-6, C-USA). Csupán a passzjáték nem esett vissza: Mike White-tól még 174 yard kell, hogy sorozatban negyedszerre érje el a 4000 yardot a levegőben a Toppers aktuális irányítója. Az edzőváltás legnagyobb nyertese eleddig Deon Yelder, aki ösztöndíj nélküli special teamerből avanzsált egy év alatt legitim NFL prospectté.

1 Mike White, QB
2 Chris Johnson, DT
3 Deon Yelder, TE


GEORGIA STATE - Majdnem ugyanaz a mutató a hurrikán miatt törölt mérkőzést leszámítva (6-5, Sun Belt), mégis mennyire más Shawn Elliott debütálásának megítélése! Pláne az idénynyitón a másodosztályú Tennessee State-től elszenvedett vereség és a közelmúlt rettenetes eredményeinek tudatában. Bár szerencsés véletlenek folytán a kirúgott Trent Miles-nek is összejött egyszer a Cure Bowl, Elliottnál nagyobb a sansz, hogy innen csak felfelé vezet az út.

1 Penny Hart, WR
2 Bryan Williams, FS
3 Glenn Smith, RB

 

Fontossági faktor: 1/10

Abszolút nem vonzó párosítás egy olyan időpontban, mikor számos más program is választható, csak azoknak az őrülteknek javasoljuk, akik a 40 bowl egyikét sem hagynák ki.

■ 6 pontos favorit a Western Kentucky, 53.5 az over/under

 


 

21:30 #25 BOISE STATE BRONCOS VS OREGON DUCKS
Sam Boyd Stadium, Las Vegas (Nevada) - abc

 

Mi is ez?

A kaliforniai Fresno-ban rendezett California Raisin Bowl 1992-ben költözött át a szerencsejátékok mekkájába, hogy még csalógatóbb környezetben fogadhassák a Big West és a MAC bajnokait. Ebből mára a Mountain West első helyezettje lett egy Pac-12 középcsapattal párosítva, amivel lassan-lassan emelkedett a bowl ázsiója. Jelenleg az utóidény első hetének országosan közvetített premiermérkőzése, és ha majd elkészül a Raiders új stadionja, a Las Vegas Bowl még előrébb ugorhat a bowlok hierarchiájában. 

■ A játékosok ajándékutalványt, Oaklay hátizsákot, baseballsapkát, Rock 'Em zoknit és télisapkát kapnak
■ Eddigi legjobb Las Vegas Bowl: 1995, Toledo vs Nevada (az NCAA történelem első hosszabbításos meccse)

 

Kire figyeljek?

BOISE STATE - Brian Harsin legénysége nem kezdett fényesen, a Virginiától otthon elszenvedett kiütéses vereséget követően sokan egyenesen már egy dinasztia leáldozásáról beszéltek, ehhez képest újabb csoportgyőzelmet ért el az elmúlt évtized egyik legsikeresebb programja (10-3, Mountain West). Jövendőbeli profik után kutatva azért az megállapítható, hogy közel sincs annyi tehetség a keretben, mint volt anno a Petersen-érában.

1 Cedrick Wilson, WR
2 David Moa, DT
3 Jake Roh, TE


OREGON - Willie Taggart jött, látott, néha-néha győzött (7-5, Pac-12), majd 12 hónapnyi oregoni kitérővel a háta mögött a vártnál jóval előbb visszatért Floridába, hogy betöltse a Jimbo Fisher által üresen hagyott Seminoles HC állást. Igazából nem hibáztatható, mert számára mindig is az FSU kispadja volt a fő cél, de a 2011 és 2015 januárjában is nagydöntőző Ducks-ra se úgy gondoltunk mostanában, mint ugródeszka valami szebbhez és jobbhoz. De mindez a múlté, a csapat egyöntetűen kiállt a segédedző Mario Cristobal véglegesítése mellett, úgyhogy a motivációval ezen a napon nem lehet probléma. A végzős Royce Freemant ellenben nem figyelhetjük meg, mert a draftra készülődve nem kívánta kockáztatni a sérülést a remek futó.

1 Royce Freeman, RB
2 Jalen Jelks, DE
3 Tyrell Crosby, OT
4 Arrion Springs, CB
5 Scott Pagano, DT

 

Fontossági faktor: 7/10

Következő szombatig nincs jobb college football mérkőzés ennél, úgyhogy illik az ilyet megbecsülni, főleg hogy LeGarrette Blount 2009-es jobbosa óta a két fél nem különösebben szívleli egymást, azaz a paprikás hangulat garantált. Az oregoniak nem tehetik meg, hogy ne tegyék oda magukat szívvel-lélekkel, a Boise meg mégis csak konfgyőztes és még veretlen az LVB-n a Pac-12 ellen.

■ 7 pontos favorit az Oregon, 61 az over/under

 


 

22:30 MARSHALL THUNDERING HERD vs COLORADO STATE RAMS
Dreamstyle Stadium, Albuquerque (Új-Mexikó) - ESPN

 

Mi is ez?

A 2006-ban megalapított New Mexico Bowlnak kimondva-kimondatlanul egy fő feladata van: mikor a helyi Lobos eléri legalább a 6 győzelmet, hazai pályán nyugtázhassák az évet egy térségbeli kihívót megvendégelve. Üröm az örömben, hogy 12-ből 4-nél járnak, úgyhogy más egyetemeknek is jut elég lehetőség, na nem mintha a Breaking Bad zarándokútra indulókon kívül oly sokan emlegetnék Albuquerque-t álomdesztinációként. Bár mindez a futball oldaláról is apróságnak tűnik, mert általában izgalomból nincs hiány az NMB-n.

■ A játékosok ajándékutalványt, Oakley napszemüveget és hátitáskát, Lit keverőpoharat, télisapkát, Gildan pokrócot, sapkát és egy fidget spinnert kapnak
■ Eddigi legjobb New Mexico Bowl: 2013, Colorado State vs Washington State

 

Kire figyeljek?

MARSHALL - Doc Holliday ugyan bebizonyította, hogy 2016 csak átmeneti kisiklás volt, eléggé magasra tette a mércét korábban ahhoz, hogy az idei 7-5 (C-USA) kiengesztelje a szurkolókat. Legalább a tetszhalott állapotban leledző védelem összekapta magát, de az utolsó öt fordulóban elszenvedett négy zakó egy majd' 1500 mérföldes nyugati túrával nyugtázva keserű pirula lehet mindenkinek.

1 Nate Devers, C
2 Ryan Yurachek, TE
3 Chase Litton, QB


COLORADO STATE - a CSU is komoly reményekkel vágott neki a szezonnak, amit az új stadionjuk avatója az Oregon State könnyed elpáholásával csak meg is erősített. Aztán jött a bírók által igencsak elfújt rivális Colorado elleni bukás, mely kifogta a szelet a vitorlájukból, és noha a kötelezőket nyögvenyelősen hozták, az összes 50-50 összecsapáson vesztesként ballagtak le a pályáról (7-5, Mountain West). Mike Bobo főedzőt ennek dacára szerződéshosszabbítással jutalmazták. Az elkapó Gallup is milliókkal fog gazdagodni hamarosan, fizikálisan abszolút NFL-képes, akár már a 2. nap kimehet.

1 Michael Gallup, WR
2 Jake Bennett, C
3 Nick Stevens, QB

 

Fontossági faktor: 3/10

Egyik csapat szurkolótábora sem fog tömegesen Új-Mexikóba repülni/autózni, ám van rá esély, hogy a Rams és a Herd párharca egy kifejezetten szórakoztató 3-4 órát produkál, amolyan "minden mindegy" alapon, mint az a New Mexico Bowlon sokszor előfordul. Inkább erre tennénk a Bears-Lions parádé helyett.

■ 5.5 pontos favorit a Colorado State, 58 az over/under

 


 

02:00 MIDDLE TENNESSEE STATE BLUE RAIDERS vs ARKANSAS STATE RED WOLVES
Cramton Bowl, Montgomery (Alabama) - ESPN

 

Mi is ez?

A Camellia Bowl évente egyszer kiváló alkalmat kínál arra, hogy újra szóba hozhassunk egy a hazai stadionépítéseknél is elborultabb példát. A kb. 200,000 lakosú Montgomery a nagyszerű városvezetésnek és a másodosztályú focicsapatot felvonultató egyetemnek hála két 20 ezresnél tágasabb stadionnal is bír, az egyiket épp akkor renoválták, mikor az újnak nekiálltak. Valahogy ezeket illene is megtölteni programokkal, főleg a felújított Cramton Bowlt, gondolhatták Alabama középkeleti ékszerdobozában, így az ESPN-nel szövetkezne egy bowl meg is született benne. Azt mondjuk ne vitassuk el, hogy a South Alabama és az Appalachian State is itt szerepelhetett először az utóidényben, míg háromból háromszor egy TD-nél kisebb különbséggel dőlt el a Camellia sorsa.

■ A játékosok ajándékutalványt, Fossil órát, sapkát, Ogio hátizsákot és Big Game focilabdát kapnak
■ Eddigi legjobb Camellia Bowl: 2015, Appalachian State vs Ohio

 

Kire figyeljek?

MTSU - December elején már úgy készültek Rick Stockstill-ék (6-6, C-USA), hogy 2014-hez hasonlóan a 6 győzelem nem lesz nekik elegendő a bowlhoz, kis szerencsével valahogy a szervezők mégis őket választották a UTSA helyett. Az évre meglehetősen rányomta a bélyegét a mester fiának, a kezdő irányító Brentnek a sérülése, pedig a Blue Raiders-nek az is sikerült, ami a címvédő Clemsonnak nem: nyerni a Syracuse pályáján.

1 Canon Rooker, K
2 Javonte Moffatt, FS
3 Walter Brady, DE


ARKANSAS STATE - karnyújtásnyira volt a triplázás a csoportban, az utolsó héten azonban a Troy-t otthon sem tudta legyűrni a Blake Anderson által dirigált Red Wolves (7-5, Sun Belt). Talán az egyoldalú támadójátéknak is betudható ez, a QB Justice Hansen érdekesen foglalta keretbe az évet két vereséggel, az előbbinél 50, az idénynyitón 68 (!) passzkísérlettel. A magas szám Rolland-Jones esetében vitán felül pozitívum, a passzsiettető egyetlen bezsákolásra van az FBS-sackrekordjától.

1 JaVon Rolland-Jones, OLB
2 Blake Mack, TE
3 Dee Liner, DT

 

Fontossági faktor: 2/10

Ez az a szituáció, amikor szomorúan bár, de rámutathatunk, hogy menni fog közben egy a rájátszásért folyó NFL-derbi is (előzetes arról is nemsokára), bízva benne, hogy az események majd izgalmasan alakulnak. Sajnos az első hét programja főleg ilyen, 23-ától már könnyebb lesz - jót - választani.

■ 3.5 pontos favorit az Arkansas State, 63 az over/under

 


 

I. elődöntő a másodosztályban: Sam Houston State @ North Dakota State
SZOMBAT 02:00, Fargodome (Fargo, North Dakota) - ESPN2

II. elődöntő a másodosztályban: South Dakota State @ James Madison
SZOMBAT 22:30, Bridgeforth Stadium (Harrisonburg, Virginia) - ESPNU

Döntő a harmadosztályban: Texas A&M-Commerce vs West Florida
VASÁRNAP 00:00, Children's Mercy Park (Kansas City, Missouri) - ESPN2

Döntő a negyedosztályban: Mount Union vs Mary Hardin-Baylor
SZOMBAT 01:00, Salem Stadium (Salem, Virginia) - ESPNU

Döntő az NAIA-ben: St. Francis vs Reinhardt
VASÁRNAP 00:00, Municipal Stadium (Daytona Beach, Florida) - ESPN3

Celebration Bowl (MEAC vs SWAC): North Carolina A&T vs Grambling State
SZOMBAT 18:00, Mercedes-Benz Stadium Atlanta (Georgia) - abc