Bowling Green Falcons [BGST]

Alapítás
1919
Konferencia
MAC
Divízió
Keleti csoport
Város
Bowling Green (Ohio)
Stadion
Doyt Perry Stadium (24,000)

Weboldal
http://bgsufalcons.com

Bowling Green egy apró, 29 ezer lelket számláló város Ohióban, a település kétharmadát pedig a Bowling Green State University hallgatói adják. Huszonkét mérföldre található a MAC-rivális, tízszer nagyobb Toledo, amelynek vonzáskörzetéhez tartozik Bowling Green. A diákok közel 90 százaléka az államon belülről érkezik az iskolába, a BGSU finoman szólva is elég ismeretlen az Egyesült Államokban, noha ez az arány nem rendkívüli. Csapatnevük 1927 óta Falcons, előtte Normals-ként, illetve Teachers-ként futottak, de Ivan Lake, a helyi újság szerkesztője olvasott egy impresszív cikket a sólymokról és beajánlotta a feletteseinek. Mivel a sólyom a legerősebb madár a maga méretében, és gyakran támad meg kétszer-háromszor termetesebb madarakat is, ötlete zöld utat nyert. Színeik viszont már 13 évvel a névváltást megelőzően állandósultak: az egyetem első elnöke, Dr. Homer B. Williams tűzte egy megbeszélésen napirendi pontra a színkeresést. Dr. L.L. Winslow, az ipari művészetek professzora is ott tartózkodott a konferenciateremben, de nem sokat látott, mert egy nő ült előtte egy nagy barna kalapban, narancs színű díszítéssel. Winslow-nak tetszett a látvány, így ez a kalap inspirálta a Falcons jövendőbeli mezeinek színösszetételét, és zárta le hamar a nyitott kérdést.

bgsu

A futballisták otthona az 1966-ban átadott, korábbi sikeredzőről és sportigazgatóról, Doyt Perry-ről elnevezett stadion, a Doyt Perry Stadium. A „the Doyt” építésekor 30 600 férőhelyes volt, aztán az NCAA biztonsági előírásainak szigorodása miatt kétezer ülőhelyet leszereltek. A nézőcsúcs egyben a MAC konferencia csúcsát is jelenti, a Toledo elleni minden évben látható derbi 1983-as kiadásában 33 527 drukker szorongott a lelátókon, jóval túlhaladva a befogadóképességet. 2007-ben a déli állórész helyére egy edzőközpontot húztak fel a Sebo házaspár 4.4 millió dolláros felajánlásából, itt tudják a BGSU sportolói fizikális felkészülést folytatni, illetve a rekreációs tevékenységeket elvégezni. Két híres buzdító ének maradt fent az évek alatt, a „Forward falcons!” és az „Ay Ziggy Zoomba”. A mascotpáros Freddie és Frieda, a vadászsólyom testvérpár, 2006-ban az Év kabalája verseny győztesei. Freddie 1950. január 16-án debütált az Ohio elleni kosármeccsen, még eléggé kezdetleges öltözetben. 16 évet kellett várnia egy társra, ekkor Friedát mint sólyomfeleség jelentették be, ám 1980-ban egy meglepő fordulattal Freddie húgává avanzsált.

Amerikai futballban a Falcons 1952 óta a MAC konf tagja, 1919-től 33 évig három periódusban is függetlenként szerepeltek. Jelenlegi csoportjukban tizenegy aranyérmet tehettek a vitrinbe, az utolsót 2013-ban. A 2014-es MAC döntővel majdnem összejött a duplázás, de az egy évvel ezelőtti Northern Illinois elleni meglepetésgyőzelmet a Huskies másodszorra csúnyán megtorolta. Bowlmeccsekre 12-szer jutottak el, először 1961-ben. Érdekes módon első négy bowljukon kivétel nélkül mindig a kaliforniai Fresno State-tel mérkőztek meg, három vereség után 1991 hozta el a dicsőséges 28-21-es győzelmet, amit újabb három követett, sorrendben a Nevada, a Northwestern, majd a Memphis ellen. 2008-ban a Tulsa kivégezte őket a GMAC Bowlon, (7-63), egy esztendővel később a Humanitarian Bowlon az Idaho 43-42-re diadalmaskodott. Annak a csapatnak már Freddie Barnes volt a vezére, a Bowling Green utolsó nagy sztárja. A chicago-i származású elkapó 2009-ben 16 touchdownt és 138 elkapást mutatott be az idényben, utóbbival rekordot döntött az NCAA első osztályában, míg 1770 yardjával Randy Moss MAC-csúcsát adta át a múltnak. 2012-ben a Military, 2013-ban a Little Caesars, 2014-ben a Camelia Bowl vendégei voltak, a háromból az utolsót nyerték meg, az akkor első évében járó főedzővel, Dino Babers-szel

Két trófeáért menő versengésben vesz részt a Falcons. Az egyik a Jubileumi Díj (aka. Anniversary Award), a Kent State ellen, melyet 1985-ben, első találkozójuk 75. évfordulójának emlékezetessé tételére vezettek be. A másik, a MAC talán legnagyobb múltú összecsapása, a hagyományosan csak "BG week"-nek hívott héten megrendezett Rockets-Falcons rangadó. Rengeteg legenda kering az ütközettel kapcsolatban, 1935-ben például nagyon csúnya, 63-0-ás verést mért a Rockets ellenfelére, aminek folyományaként a BGSU be akarta fejezni a párharcot örökre, az UT szurkolók minősíthetetlen viselkedésére hivatkozva. 1948-ban élesztették fel hamvaiból, nem is akárhogyan, a két fél szó szerint elszívta egymással a békepipát. A Falcons jobban áll az összesítést tekintve, de sorozatban 5 Rockets W után már csak egy győzelem az előnyük. 1980-ban egy ex-Toledo játékos, Frank Kralik az 1969-ben meglovasított békepipa egy másolatát ajánlotta fel a győztesnek, ezért újra elterjedőben a Peace Pipe elnevezés is.

A többi sportegylet közül kiemelendő az élvonalban szereplő jégkorong-szakosztály, hiszen mindössze 13 olyan egyetem van az Államokban, amely első osztályú hoki- és focicsapattal is bír. A jégen született a sólymok egyetlen élvonalbeli, országos bajnoki sikere; 1984-ben a Minnesota-Duluth csapatát verték meg az NCAA történelem leghosszabb döntőjében, négyszeri hosszabbítás során 5-4-re. Sikersportág a rögbi is, bár az országos figyelemtől messze vannak ezen sportág űzői. Rátermettségüket mutatja, hogy átlagosan csak minden tizedik meccsen veszítenek, és a rögbisek voltak az elsők a Falcons szakosztályai közül, akik külföldön is megmérettették magukat. Jártak Dél-Afrikában és a Brit-szigeteken is, eleddig két játékosuk vitte felnőtt amerikai válogatottságig.