BYU Cougars [BYU]

Alapítás
1922
Konferencia
Független
Divízió
Város
Provo (Utah)
Stadion
LaVell Edwards Stadium (63.470)

Weboldal
http://www.byucougars.com

Brigham Young University igazi mormon iskola. Hallgatói 98 százaléka azt a vallást követi, mely elveti az alkohol és más kábítószerek használatát, és hívei szigorú becsületkódex szerint élnek. A BYU nevét Brigham Youngról, mormon alapítójáról kapta. A futballcsapat az iskola büszkesége, az 1984-es bajnoki cím mellé még 23 csoportgyőzelmet és 13 Bowl sikert zsebeltek be. Harci indulójuk a Cougar Song, zenekaruk a Cougar Marching Band. Az együttes jelképe a puma. 1923-ban az akkori főedző, Eugune L. Roberts vett két pumakölyköt, fejenként 50 centért, hogy az atlétákat képviselhessék a nagyközönség előtt. Bár az állatok elszöktek, a név megmaradt, és az 1960-as évekig mindig jelen volt egy élő puma a hazai meccseken. Közben 1953-ban jelmezes formába öntötték, a kabalafigurát pedig Cosmo-ra (világpolgár-kozmopolita-cosmo) keresztelték. A 20. század végén Cosmo kis kozmetikai átalakításon ment át (100 láb zuhanás után szüksége is volt rá), de ez atlétikai képességeire nem volt hatással. Az ESPN szerint a legatletikusabb kabala, motorozik, szaltókat ugrik, kosármeccseken hatalmasakat zsákol, saját go-kartja és Cosmobile nevű furgonja is van. A sötétkék és a fehér 1999 óta az iskola hivatalos színei. Ekkor váltottak egy sokkal modernebb tervezésű felszerelésre, amely nem aratott osztatlan sikert a szurkolók körében (2005-ben a hagyományos fehér sisakot vissza is hozták).

byu

A legszebb sikereket nehéz lenne mind megemlíteni, a legnagyobb edzőt viszont könnyű: LaVell Edwards. Az élő legenda 1972 és 2000 között volt a mormonok HC-je, 258-101-3-as mérleget ért el. Karrierje során kétszer lett az Év edzője (1979 és 1984), egyszeres nemzeti bajnok, 20-szoros konferenciagyőztes, 26 pozitív-szezon, csak öten nyertek nála több meccset. 2000-es nyugdíjba vonulásakor azonnal elnevezték róla a BYU stadionját, ami így már a LaVell Edwards Stadium nevet viseli. Számos vélemény szerint ez az egyik leghangosabb és hangulatosabb építmény, és a szurkolók által a főlelátón alkotott óriási Y-betűnek is csodájára járnak. Edwards viszavonulása után Gary Crowton vette át a stafétabotot. A váltás és a kezdés nagyon jól sikerült, 12 egymás utáni győzelem fémjelezte ezt a korszakot. A csapat a rangsorban a hetedik helyen végzett, mindössze két vereséget elkönyvelve. Ezek után azonban megtört valami, a következő 35 összecsapásból csak 14-et nyertek, 3 vesztes szezon után Crowton lemondott. Ekkor az újonc Bronco Mendenhall-t jelölte ki helyettesnek a vezetőség, aki jelenleg is a futballisták edzője. A nagy eredményre nem kellett sokáig várni, 2006-ban a Cougars megnyerte csoportját, majd története legnagyobb arányú Bowl-diadalával behúzta az Oregon elleni Las Vegas Bowl-t is. (Meg kell jegyezni, hogy a Bowl-ból kis időre Brawl lett, egy tömegverekedés fűszerezte az amúgy sem lapos mérkőzést.) 2011-ben az MWC-ből kilépve függetlenedett a Brigham Young, ami három év távlatából egyelőre inkább rossz, mintsem jó döntésnek tűnik. Kizárólag eredmények tekintetében persze, mert az ESPN-nel kötött kontraktusnak köszönhetően pénzügyileg feltétlenül jobban járt a Brigham Young.

A BYU földrajzi, történelmi és vallási riválisa a Utah Utes - ahogy a köznyelvben él, az „antimormonok” csatája a „bigott szentekkel” -, a Holy War. Az igen szoros összecsapásokra jellemző példa a 2006-os, melyet az utolsó pillanatban szerzett TD-vel nyert meg a Brigham Young. A rivális egyetemek mindössze 80 mérföldre vannak egymástól, az ellenségesség főleg Edwards sikeres korszaka idején mélyült el, azonban a 2010-es évekbeli átrendeződés okán a két egyetem eltávolodott egymástól, manapság nem is találkoznak minden évben. Az összesítésben 57-34-4 az indiánoknak. A Cougars a szintén utahi Utah State-tel is összecsap néha az "Old Wagon Wheel" trófeáért. Mindezek mellett sok fontos történet és érdekesség kapcsolható a BYU-hoz. Az 1984-es bajnokcsapat volt pl. az egyetlen, amely újév előtti Bowl meccsel szerezte meg ezt a címet. 1990-ban Ty Detmer irányító nyerte meg a Heisman-trófeát, és egyedüliként másodszor a Davey O’Brien-díjat. Egyszer ez két korábbi Pumának, Jim McMahonnak és Steve Youngnak is sikerült. Végezetül pedig említésre méltó még a csapat új (2005-ös) tradíciója, a Haka tánc mérkőzés előtti bemutatója. Az ún. Ka Mate előadásának ötlete egy az egyetem Hawaii karán dolgozó, maori leszármazottól származik, aki elhunyt apja emlékére tanította meg a táncot a futballistáknak. Az új-zélandi rögbiseknél megfigyelhető, hogy milyen megfélemlítő ereje van ennek az előadásnak, és a mormonok eredményei is ezt igazolják. Bár a Las Vegas Bowlon az Oregon polinéz származású játékosainak tetszését nem nyerte el, a hagyomány sikeres és folytatódik.