Central Michigan Chippewas [CMU]

Alapítás
1896
Konferencia
MAC
Divízió
Nyugati csoport
Város
Mount Pleasant (Michigan)
Stadion
Kelly/Shorts Stadium (32,885)

Weboldal
http://www.cmuchippewas.com

A Central Michigan University a Michigan állambeli Mount Pleasant kisvárosában székel, 1892-ben alapították és mára bő 28000 fős hallgatósággal rendelkezik. A CMU sportprogramjainak elnevezése Chippewas, azaz csipua indiánok, ami 1941-ben váltotta az addig használt Bearcats-t. Bár az őslakosokra utaló neveket a hetvenes évektől igyekeznek a sportcsapatoknál beszüntetni az USA-ban, a Central Michigan esetében az iskola a helyi törzs kifejezett támogatását élvezi, a jó viszony érdekében egyedül a kabalát és a zenekar tam-tam dobos részlegét vonultatták vissza.


A fociszakosztályt 1896-ban alapították, máig legnagyobb riválisukkal, a Western Michigannel 1907-ben találkoztak első alkalommal. Hazai pályájuk, a Kelly/Shorts Stadium egyik névadója az a Kenneth „Wild Bill” Kelly, aki 1952-ben először ért el csoportelsőséget a CMU-val, melyet hatszor ismételt meg (Perry Shorts egy tehetős bankár volt, ő az 1972-ben átadott létesítmény pénzügyi finanszírozásában segédkezett). Kelly-t ’67-ben váltotta Roy Kramer, vele 1974-ben győztek a másodosztályú döntőben a Delaware ellen, majd csatlakoztak a MAC konferenciához és ezzel együtt az első divízióhoz. Kramer még három idényt töltött el a Central Michigannél, mielőtt a Vanderbilt AD-jévé, aztán az SEC főbiztosává avanzsált, a győzelmi sorozatot így Herb Deromedi folytatta egészen 1993-ig. Deromedi a MAC történetének legsikeresebb edzője és a College Football Hall of Fame tagja lett, 1990-ben a Central Michigan első bowl-meghívója (California Bowl) is hozzá köthető. 1994-ben még ugyan összejött Dick Flynnel egy Las Vegas Bowl, a következő utószezoni mérkőzésükre 2006-ig kellett várni, Brian Kelly harmadik és egyben utolsó idényében. A Cincinnatihez távozó szakember munkáját a később Tennessee-hez kinevezett Butch Jones vitte tovább remekül, a ’06-os csoportgyőzelmet még két koronával megfejelve. A 2014-es őrült Bahamas Bowlon már Dan Enos irányított, akinek váratlan lelépésével 2015-ben John Bonamego-hoz került a karmesteri szerep.

A Forbes listáján 2015-ben a 619. helyen rangsorolt egyetem futballprogramja adott már pár ismert játékost az NFL-be, mint a Steelers elkapó Antonio Brownt vagy a 2013-ban 1/1-es választott Eric Fischer OT-t, és itt kezdte egyetemi karrierjét például JJ Watt, még sportösztöndíj nélküli TE-ként. A CMU-n végzett Jeff Daniels színész is (Dumb és Dumber, A mentőexpedíció, stb.), a színész-komikus Larry Joe Campbellhez hasonlóan.