HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Colorado State Rams [CSU]

Alapítás
1893
Konferencia
MWC
Divízió
Mountain csoport
Város
Fort Collins (Colorado)
Stadion
Canvas Stadium (41,000)

Weboldal
http://www.csurams.com

Az 1862-ben elfogadott Morrill Act lehetővé tette nagyobb, nyilvános egyetemek létrehozását, melyekhez a kormány területet és támogatást biztosított. a törvénynek hozadékaként megalapított 68 iskola egyike lett 1870-ben – Colorado állam születését is megelőzve - a Colorado Agricultural College. Kapuit Fort Collinsban a diákok előtt 9 évvel később, 1879-ben nyitotta meg, első osztályában öt diák kezdte meg felsőoktatási tanulmányait. A mai Colorado State University az azóta eltelt időszak alatt több névváltoztatáson esett át (Agricultural College of Colorado, Colorado A&M, majd CSU), hallgatói létszáma napjainkra pedig 27.000 fősre duzzadt.

csu

Az amerikai futball őrület az 1800-as évek végén Coloradot is elérte, 1893-ban már e sportágban is indítottak csapatot. Az első győzelemre csupán a második mérkőzésig kellett várni, 24-16 arányban győzött a Longmont Academy ellen az akkor még Aggies-re keresztelt gárda. Az 1903-as szezontól (5-1) eltekintve majdnem 20 esztendeig egyszer sem produkáltak 50%-osnál jobb mérleget, az edzők sorra, rövid időközönként váltották egymást. 1911-ben került Harry Hughes-hoz az irányítás, és ő ezt 31 évig nem is engedte ki a kezéből. Munkásságával „felhelyezte a csapatot az egyetemi futball térképére”, de kimagasló eredményre nem volt képes. Bár a Rocky Mountain Athletic Conference-t több ízben is megnyerte fiaival (példaként pár komolyabb vetélytárs: Utah, Colorado, Utah State, Wyoming, BYU), ennek tulajdonképpen semmi jelentőséget tulajdonítottak az NCAA-ben. 1941-ig tartó karrierje során egyszer sem meccselt hagyományos keleti parti iskolával (Michigan, Notre Dame, stb.), '27-től már a térségben is beelőzték az A&M-et. Ennek ellenére érdemei elvitathatatlanok: 1926-tól 1953-ig a liga szabályalkotó bizottságában is helyet foglalt, visszavonulásáig betöltötte az egyetem atlétikai igazgató posztját is, huzamosabb ideig edzette a kosarasokat, baseballosokat és az atlétákat (tanítványa volt az 1936-ban olimpiai aranyérmes tízpróbázó, Glenn Morris). Először tett be feketebőrű játékost (John Mosley-t) a kezdőbe és hozzá köthető a „Million dollar play” is (három passz egy play-en belül). 42 évnyi szolgálat után, 1953. július elsején vonult nyugdíjba, 25 nappal később egy szívroham következtében hunyt el... Pályafutása elismeréseként az 1968-ban átadott új stadion a Hughes Stadium nevet kapta. 1949-ben láthatta első Bowlján a csapatot, a Raisin' Bowlon, melyet az Occidental College (Barack Obama, Jim Mora, Ben Affleck is itt tanult, napjainkban a negyedik vonalban szerepel) ellenében 21-20 arányban elvesztettek. Hughes még tevékeny részt vállalt az új kabala megválasztásában, ami 1946-ban a „CAM, the Ram” (Cam, a kos) lett. Elődjeként egy angol bulldogot (Peanuts-t) és egy fekete medvebocst említhetünk. Élő és jelmezes változatban is megjelent a pálya szélén, előbbi már 22 generáció óta örvendezteti a szurkolókat.

Cam szép sikereket azonban egészen 1990-ig nem tapasztalhatott. Hosszú kihagyást követően az Ohio State ex-főedzője, Earle Bruce ekkor juttatta újra Bowlra (Freedom) a Ramst, ami 32-31-es diadallal zárult. Két újabb rossz idény Bruce állásába került, ám ezt azóta egyetlen CSU drukker sem bánja. Utódként érkezett ugyanis a korábbi segédedző, Sonny Lubick, ki a Miami Hurricanes stábjától csatlakozott a Ramshez, defenzív koordinátorként a Canes-el két bajnoki címet gyűjtött be. 1993-ban 5-6-al debütált, viszont '94-ben a WAC konferencia koronája és az újabb Bowl szereplés (Holiday) okán az Év Edzőjének választotta a neves Sports Illustrated. Még két WAC elsőség és Holiday Bowl után 1999-ben hét másik egyetemmel karöltve a CSU megalkotta a Mountain West Conference-t (ehhez csatlakozott 2003-ban még a TCU), aminek három alkalommal került a trónjára (1999-ben, 2000-ben, 2002-ben). Lubick összmérlege 108-74 ('94 és 2002 között 79-32), győzelmeinek majdnem 75%-át hazai pályán aratta. Az addigi két Bowl részvételt további kilenccel fejelte meg, keze alatt edződött a még aktívak közül Joey Porter (Miami) - 2005-ben Porter 200 ezer dollár ajándékozott alma materének, ezért a csapat öltözője a Joey Porter Locker Room nevet kapta - , Cecil Sapp (Houston) és Erik Pears (Denver) is. A collegeban azonban legjobb játékosa egyértelműen Bradlee Van Pelt volt, a korábbi NFL-ben ötszörös Pro Bowler LB, Brad Van Pelt fia. Bradlee örökölte apja fizikai adottságait, ezt kihasználva QB-ként az “először fuss, csak utána passzolj”-stílust favorizálta, ám az irányítóléthez is rendelkezett a kellő intelligenciával. Az edzőteremben és az elemzőszobában töltött órák nem vesztek kárba, ezt bizonyítja, hogy kétszer is (2002-ben és 2003-ban) az MWC MVP-jének választották, 2004-ben a Denver Broncos draftolta, ott sajnos nem tudott nagy karriert befutni. (Első snapjét egy 10 yardos futással rögtön TD-re váltotta a profik között, de Jay Cutler lassan kiszorította a kezdőből, 2007-ben pedig végleg felhagyott a futballal, jelenleg egy középiskolában dolgozik). Van Pelt távozásával megszakadt valami a Ramsnél, Lubickkal sem jöttek a sikerek. Az átlagos nézőszám is visszaesett, a 2007-ben elért 3-9-es mutató láttán a vezetőség hosszas vesződés után az ikon eltávolítására szánta el magát. A fanok java része nem értett egyet a szerintük méltatlan döntéssel, a kinevezett Steve Fairchild (ex-CSU QB és Buffalo Bills OC) azonban gyorsan bizonyított, első debütáló Colorado State-mesterként Bowl meghívót ért el, és ha már eljutott a New Mexico Bowl-ra, meg is nyerte azt. A stadion teljes nevét tiszteletből Sonny Lubick Field at Hughes Stadium-ra módosították. A jó kezdés után erős visszaesés jött, a sorozatban három 3-9 okán 2012-ben már Jim McElwain volt a HC, akit a 2014-es 10 győzelem hatására a Florida csábított el. Helyére Mike Bobo, georgiai OC érkezett, ő 2017-től már egy új létesítményben vezethette hazai pályára fiait.

Az egyetem három fő riválissal bír, és mindhárommal egy vándorkupáért küzd meg. Kiemelt összecsapás az állami derbi a Colorado Buffaloes ellen, melyet Rocky Mountain Showdown [Sziklás-hegységi Parádé]-ként ismernek. 1893-ban találkozott először a két iskola, ez szinte minden évben megtörtént, kivéve az 1958 és 1983 közötti időszakot. 1998-ban semleges helyszínre, a Denver Broncos otthonába (az Invesco Field-re) költözött a Showdown, és azóta töretlen népszerűsége, általában az idény nyitó fordulójában, telt ház előtt zajlik. A Buffs lényegesen többször, 61-szer vihette haza a Centennial Cup-ot, a Rams 20-szor. A State a másik kettőnél sem áll jól, a Bronze Boot (vs. Wyoming) esetében 21-24, a Ram-Falcon Trophy-nál (vs. Air Force) 19-30 a mérleg a szemszögükből. A cipőt egy Vietnámot megjárt néhai végzős, Dan Romero viselte az ázsiai harcok során, lábbelijét 1968-ban öntötték bronzba. Az RFT-t egy helyi művész, Bill Wrage tervezte.