Draftvisszatekintő - 2005

Egy új és talán egy részes sorozatban végig tekintjük, hogy kit is kellett volna draftolni a csapatoknak ideális esetben.

 

Immár négy év telt el a 2005-ös draft óta, ami a futball világában hatalmas idő. Hogy mást ne mondjak, ennyi év alatt ugyanis pont elvégezte az egyetemet egy újabb (draft) generáció.
Most utólag okoskodunk (ami persze nagyon könnyű) illetve néhány „mi lett volna ha” kezdetű mondattal igyekszünk továbbgondolásra sarkallni mindenkit az itt megkezdett pár ötlettel.
Helyezzük el magunkat a történelemben. A New England Patriots nem rég legyőzte a Philadelphia Eagles-t a Super Bowl-on, ezzel begyűjtve a 3. gyűrűt ebben az évtizedben, a következő szezonban pedig – ha nem nyúlunk bele az események alakulásába – akkor a Super Bowl XL keretén belül majd Detroitban a Jerome Bettis-t búcsúztató Steelers az MVP Shaun Alexanderrel felálló Seahawks ellen fog megküzdeni.
Vagy mégsem? Mennyit változtatott volna az NFL-en egy szerencsésebb draft az elöl lévők részéről? Nézzük.

1/1 San Francisco 49ers
Eredeti választás: Alex Smith QB Utah
Javasolt választás: Aaron Rodgers QB California (1/24 GB)

Nagy love story volt Alex Smith-é és a 49ers-szé, akik első pillantásra beleszerettek a fiatal korát meghazudtoló érettséget mutató srácot, és általános megdöbbenésre, kiemelve a mormonok közül 1/1-el őt szánták a Steve Young óta árválkodó franchise QB pozícióra.
Jelenleg Smith a nem épp a legnagyobb nevek közé tartozó Shaun Hill mögött padozik, állandó vállproblémái vannak, és idén drasztikus fizetéscsökkentéssel szerződtették újra.
Eközben Rodgers tavaly végre valahára bemutatkozott kezdőként a Green Bay-ben, és – csapatával ellentétben – nem is vallott szégyent. Lehet, hogy 4 év alatt már standard playoff csapatot csinált volna a Frisco-ból…


1/2 Miami Dolphins
Eredeti választás: Ronnie Brown RB Auburn

Mivel jelenleg öröm és boldogság járja át minden Delfin szurkoló szívét, ha kis csapatára gondol, és Ronnie Brown is egy félisten, amiért ki lehetett rá találni a wildcatet, így „minden jó, ha jó a vége” jeligével elfelejtem, hogy az 1-15-ben ő is benne volt, és nem változtatok a picken.

1/3 Cleveland Browns
Eredeti választás: Braylon Edwards WR Michigan

Hihetetlenül kiszámíthatatlan Edwards szezonról szezonra, ám annyira kevés jó WR volt ezen a drafton, hogy ez megemeli értékét, és bár tavaly nem sok hasznos dolgot tudott felmutatni, a potenciál mindig megvan benne, hogy rászolgáljon értékére.

1/4 Chicago Bears
Eredeti választás: Cedric Benson RB Texas
Javasolt választás: Brandon Jacobs RB Southern Illinois (4/110 NYG)

Cedric „No Gain” Benson sokkal többet ártott a csapatnak, mint használt, Thomas Jones árnyékából sohasem tudott kilépni, és tavaly már a Bengals-ban játszott. Ne feledjük, 2 év múlva a Bears elvileg SB-t játszik a Colts ellen, képzeljük csak el, hogy mindezt a feltartóztathatatlan Jacobs-szal a soraiban teszi… lehet még Sexy Rexy sem tudná megölni a támadójátékot!

1/5 Tampa Bay Buccaneers
Eredeti választás: Cadillac Williams RB Auburn
Javasolt választás: Marion Barber III RB Minnesota (4/109 DAL)

Nagyon sokat agyaltam, hogy végülis meg tartsam-e a Bucs pick-jét. Végülis azért döntöttem úgy, hogy ne, mert 5. helyen hosszú távú megoldást keresnek a csapatok a kulcsposztjaikra, nem pedig olyat, aki eleinte bámulatos, aztán a sérülések miatt használhatatlanná válik. Barber kicsit lassabban vette fel az NFL ritmusát, de mai szemmel nézve, nem sokat gondolkodnánk, hogy melyiket válasszuk képzeletbeli csapatunkba.

1/6 Tennessee Titans
Eredeti választás: Pacman Jones CB West Virginia
Javasolt választás: Fabian Washington CB Nebraska (1/23 OAK)

Nem minden a tehetség, ha az ember nem bír a sok nyakába zuhanó zsetonnal. Persze azt, hogy ki miképp fogja feldolgozni a gazdagságot, elég nehéz előre megtippelni.

1/7 Minnesota Vikings (from OAK)
Eredeti választás: Troy Williamson WR South Carolina
Javasolt választás: Roddy White WR UAB (1/27 ATL)

Feltrade. Egy olyan játékosért, aki 4 szezon alatt alig jutott el 1000 yardig, és több labdát ejtett el, mint összes társa együtt véve. White-nak talán még T-Jack is oda tudta volna dobni a labdát.

1/8 Arizona Cardinals
Eredeti választás: Antrell Rolle DB Miami
Javaslott választás: Kelvin Hayden CB Illinois (2/60 IND)

Rolle standard kezdő a Cards védelmében, bár arra még mindig nem sikerült rájönni, hogy mit akarnak vele csinálni. Eleinte botrányos CB volt, át akarták képezni FS-vé, aztán mégse, most megint folyamatban van a dolog. Hayden évről-évre fejlődik, és ma már biztos no1 CB-ként tekinthetünk rá.

1/9 Washington Redskins
Eredeti választás: Carlos Rogers CB Auburn

Mai szemmel hatalmas reach, de láttuk, és látni fogjuk, hogy sokkal blődebb dolgok is vannak itt.

1/10 Detroit Lions
Eredeti választás: Mike Williams WR USC
Javasolt választás: Vincent Jackson WR Northern Colorado (2/61 SD)

Williams-ben minden fizikai adottság meg volt, ami egy elit NFL elkapónak kell. Ennek ellenére, szinte semmi nem lett belőle, még TE-ként sem. Jackson idén érett be igazán, bár kérdés, ezután a pick után Calvin Johnson megérkezett volna-e Motor City-be?

1/11 Dallas Cowboys
Eredeti választás: DeMarcus Ware OLB Troy

Örülhetnek a Cowboys hívek, hogy nem lőttem ki korábban. Bár így utólag szívfájdalom nélkül beírhatnám a nagy rivális Redskins-hez, hogy 57. alkalommal is átdolgozzam a listát.

1/12 San Diego Chargers (from NYG)
Eredeti választás: Shawne Merriman OLB Maryland

Az Eli-trade hozadéka. Szerintem senki sem bánta meg.

1/13 New Orleans Saints (from HOU)
Eredeti választás: Jammal Brown OT Oklahoma

Standard kezdő, mi kell még?

1/14 Carolina Panthers
Eredeti választás: Thomas Davis S/LB Georgia
Javasolt választás: OJ Atogwe FS Stanford (3/66)

Davis-nek nem nagyon ment a safety-skedés, aztán linebackerré avanzsált. Atogwének azonban elég jól megy, azon kevés St.Louis védő egyike ő, aki minden meccsen dícsérhető volt tavaly.

1/15 Kansas City Chiefs
Eredeti választás: Derrick Johnson OLB Texas

Beváltotta nagyjából a hozzá fűzött reményeket eddig.

1/16 Houston Texans (from NO)
Eredeti választás: Travis Johnson DT Florida State
Javasolt választás: Mike Patterson DT USC (1/31 PHI)

Johnsonból sem lett semmi, két év múlva Okoyére volt szükség a fal közepére. Pattersonból kezdő DT lett.

1/17 Cincinnati Bengals
Eredeti választás: David Pollack LB Georgia
Ajánlott választás: Lofa Tatupu LB USC (2/45 SEA)

Egy ígéretes karriernek vetett véget Pollack sérülése, Cincinnatiben újabban nagy keletje van a Trojans LB-knek, bár Tatupuval a kertben, nem kellene Maualuga az fix.

1/18 Minnesota Vikings
Eredeti választás: Erasmus James DE Wisconsin
Javasolt választás: Justin Tuck DE Notre Dame (3/74 NYG)

Szintén egészségügyi okokból nem tett le annyit az asztalra James, mint amennyit a tehetsége alapján prognosztizáltunk neki. Tuckot ellenben már a liga legjobb DE-jei között tartjuk számon. (Szerencsétlen Giants fanoktól Jacobs után őt is elveszem.)

1/19 St.Louis Rams
Eredeti választás: Alex Barron OT Florida State
Javasolt választás: Michael Roos OT Eastern Washington (2/41 TEN)

Az edzőtábori pletykák szerint Barron még Jason Smith érkezése ellenére is jövőre kezdő LT lesz a Rams-ben, annak ellenére, hogy eddigi mérkőzései alapján nagy bizalmat nem lehet belé fektetni. Roos mára Pro Bowler, és a liga egyik legkeményebb támadófalának alapembere.

1/20 Dallas Cowboys (from BUF)
Eredeti választás: Marcus Spears DE LSU
Javasolt választás: Luis Castillo DE Northwestern (1/28 SD)

2004-ből örökölt draftpick. Spears-szel végülis sok gond nincsen, de akkor is bökné a szemem, ha Castillo-nál többre taksálnám.

1/21 Jacksonville Jaguars
Eredeti választás: Matt Jones QB/WR Arkansas
Javasolt választás: David Stewart OT Mississippi State (4/113 TEN)

Jól kifosztom a Titans-t is. Jones eddig egyetlen szezonban alkotott maradandót, tavaly, de aztán rögtön sikerült szembetalálkoznia a törvénnyel, így most csapat nélkül teng-leng. Olyan WR nem maradt, aki 1/21-et érne, QB-t pedig ilyenkor kár lett volna húzni, hiszen a fénykorát érő Leftwich, és a talonban levő nagyszerű Garrard bőven elég. Stewart a 2. körös Khalif barnes picket megelőzendő került képbe.

1/22 Baltimore Ravens
Eredeti választás: Mark Clayton WR Oklahoma
Javasolt választás: Logan Mankins OG Fresno State (1/32 NE)

Később majd kiderül, hogy Claytont meghagytam a Ravens-nek, csak egy körrel hátrébb. Az eljövendő draftokon a Ravens majd előszeretettel fog OLinemant húzni, jobban járnának, ha már most túlesnének ezen.

1/23 Oakland Raiders
Eredeti választás: Fabian Washington CB Nebraska
Javasolt választás: Kirk Morrison MLB (3/78 OAK)

Elérkeztünk az újratervezett draft első szívásához, hiszen Washington fentebb lépett a rangsorban. Nem mintha olyan sok időt töltött volna el Oaklandben…
Dark Lord Morrison mára a védelem egyik vezére, és emiatt nem lehet halogatni a draftolását a 3. körig…(óvatosan jegyezzük meg, hogy Al Davis részéről ez egy steal volt anno)


1/24 Green Bay Packers
Eredeti választás: Aaron Rodgers QB California
Javasolt választás: Matt Cassel QB USC (7/230 NE)

Mekkora robbantás. Nagy volt a vidámság Green Bay-ben, hogy lecsúszott hozzájuk a class legjobb QB-je az 1/1-ről, nos nálam ez nem történik meg. Cassel évekig elpadozgatna Brett apó mögött szépen csendben, aztán az öregtől kitanulva a mesterség alapjait, előlépne, és bemutatná, amit idén. Kissé erőltetett gondolatmenet, elismerem.

1/25 Washington Redskins (from DEN)
Eredeti választás: Jason Campbell QB Auburn

A fővárosban nagyon berezeltek, hogy nem jut nekik QB, így fel kellett menniük Campbellért. Ismerve a Redskins stábot, a dolgok ilyetén alakulása során bizots, hogy már korábban is tradeltek volna, holott mint látható, nyugodtságban is megkapták volna Campbellt. (Azért nem a Packers-höz írtam, mert őt illik korábban bevetni, ami Favre mögött, mint tudjuk, nem éppen könnyen megy.)

1/26 Seattle Seahawks (from NYJ/OAK)
Eredeti választás: Chris Spencer C Ole Miss
Javasolt választás: Leroy Hill OLB Clemson (3/98 SEA)

Hillről is kiderült, hogy sokkal többet ér, mint a 3. körös kompenzációs pick, ha Spencerrel megcserélnénk a helyét, sokkal reálisabbnak tűnne.

1/27 Atlanta Falcons
Eredeti választás: Roddy White WR UAB
Javasolt választás: Bo Scaife TE Texas (6/179)

Szerencsétlen Titans-ből tényleg nem marad semmi a draft végére. Roddy kiment, a WR-ek gyengék, kell egy használható, megjátszható TE, bár Roddy nélkül nem lesz playoff 2008-ban, az elég valószínű. (Legalább olcsóbb, mint Gonzo)

1/28 San Diego Chargers
Eredeti választás: Luis Castillo DE Northwestern
Javasolt választás: Chris Henry WR West Virginia (3/83 CIN)

Nincs Vincy Jackson, egyelőre nincs Chambers, se Craig Davis. Talán ha Henry nem kerül rossz társaságba (Bengals), sikerül belőle embert faragni.

1/29 Indianapolis Colts
Eredeti választás: Marlin Jackson CB Michigan

Kis szerencsével sikerült bent tartani, de az igazi gond ott lesz, mikor a 2. körben kell keresni valakit Hayden helyett.

1/30 Pittsburgh Steelers
Eredeti választás: Heath Miller TE Virginia

Nem hiszem, hogy bármelyik Steelers fan megbánta volna ezt a picket. Aki meg igen, az számolja össze a 4 év alatt nyert gyűrűket.

1/31 Philadelphia Eagles
Eredeti választás: Mike Patterson DT USC
Javasolt választás: Chris Myers G/C (6/200 DEN)

A DT pick elhalasztható, ellenben az OL nem áll valami biztos lábakon, és szaporán mennek ki az emberek.

1/32 New England Patriots
Eredeti választás: Logan Mankins OG Fresno State
Javasolt választás: Nick Kaczur OG Toledo (3/100 NE)

Nem is tudom, hogy az „ami késik, nem múlik” vagy a „van máásik” sohasem hallott gondolatot használjam.

A második kört is elkészítettem, van benne elemeznivaló bőven, de nem akarom áthágni a terjedelmi jóizlés határait, így csak mutatóban, ennyi:

1 San Francisco 49ers – Jason Brown C North Carolina
2 Cleveland Browns – Kerry Rhodes FS Louisville
3 Philadelphia Eagles (from MIA) – Trent Cole DE Cincinnati
4 Tampa Bay Buccaneers – Barrett Ruud MLB Nebraska
5 Detroit Lions – Marcus Spears DL LSU
6 Oakland Raiders – Antrell Rolle CB Miami
7 Chicago Bears – Kyle Orton QB Purdue
8 New Orleans Saints (from WAS) – Josh Bullocks FS Nebraska
9 Tennessee Titans (from DET) – Dan Buenning OG Wisconsin
10 Dallas Cowboys – Channing Crowder MLB Florida
11 New York Giants – Corey Webster CB LSU
12 Arizona Cardinals – Frank Gore RB Miami
13 Seattle Seahawks (from CAR) – Geoff Hangartner C Texas A&M
14 Miami Dolphins (from KC) – Matt Roth DE Iowa
15 New York Jets (from HOU/OAK) – Jay Ratliff DT Auburn
16 Cincinnati Bengals – Michael Boley OLB Southern Miss
17 Minnesota Vikings – Todd Herremans OG Saginaw Valley
18 St.Louis Rams – Ronald Bartell CB Howard
19 Green Bay Packers – Nick Collins SS Bethune-Cookman
20 Jacksonville Jaguars – Domonique Foxworth CB Maryland
21 Baltimore Ravens – Jovan Haye DT Vanderbilt
22 Carolina Panthers (from SEA) – Darren Spoles RB Kansas State
23 Buffalo Bills – Josh Cribbs WR Kent State
24 Denver Broncos – Darrent Williams CB Oklahoma State*
25 New York Jets – Ellis Hobbs CB Iowa State
26 Green Bay Packers – Nate Washington WR Tiffin
27 Atlanta Falcons – Jonathan Babineaux DT Iowa
28 Indianapolis Colts – Cadillac Williams RB Auburn
29 San Diego Chargers – Chris Canty DE Virginia
30 Pittsburgh Steelers - Bryant McFadden CB Florida State
31 Philadelphia Eagles – Thomas Davis OLB Georgia
32 Baltimore Ravens (from NE) – Mark Clayton WR Oklahoma

* Williams halálesete ellenére, nem tartanám túl etikusnak lecserélni a Broncos rááldozott pick-jét.

Utólag visszakereshető, hogy kit kinek a helyére tettem be, illetve, hogy eredetileg hol is kelt el. Akinek nem megy a google használat, az itt  megtekintheti. (link)

Zárszóként annyi, hogy egy ilyen visszatekintés elég erőteljesen rámutat arra, hogy a draft előtti scouting munkát akár el is felejthetik a szurkolók, hiszen hatalmas lutri, hogy kiből lesz sztárjátékos, vagy, hogy kinek sikerül egyáltalán néhány értelmes megmozdulást bemutatni a pályán.
Ettől függetlenül természetesen minden évben annak van a legtöbb esélye rá, hogy franchise player legyen, aki a felmérőkön a legjobb adatokat produkálja, illetve a legígéretesebb egyetemi pályafutással a háta mögött érkezik a ligába. Szóval ezennel a scouting munka ismét értelmet nyert.

Herczeg Ádám (Höri)