Duke Blue Devils [DUKE]

Alapítás
1888
Konferencia
ACC
Divízió
Coastal csoport
Város
Durham (North Carolina)
Stadion
Wallace Wade Stadium (33,941)

Weboldal
http://goduke.com

A Duke University sportcsapatai az ACC konferenciában szerepelnek, a férfi és női tanulók 15 különbözõ sportágban válhatnak kék ördöggé. A Blue Devils becenevet egy I. világháborús francia alakulat (Chasseurs Alpins) után vették fel, amelynek hasonló öltözéke volt, mint az egyetem mai, kék-fehér színösszetétele. A Duke-hoz eddig 16 NCAA bajnoki cím vándorolt, viszont egyiket sem az amerikaifocisták szerezték. A csapat legnagyobb riválisa a North Carolina Tar Heels, bár ez a versengés elsõsorban kosárlabdában tekinthető egyelőre komolynak. Az elmúlt 10 évben a Duke minden alkalommal az első 30-ban volt rangsorolva az Egyesült Államok legjobb sportteljesítményét nyújtó egyetemek rangsorában, továbbá a Duke a Stanford mellett a másik egyetem, amely a top10-ben tudott végezni kevesebb, mint 15 000 hallgatóval. A tanulmányi eredmények tekintetében 2013-ban a US News & World Report listájának 7. helyén zártak.

duke

A gárdát az első VH előtt csak kék-fehéreknek vagy metodistáknak nevezték, mivel a másik nagy rivális Wake Forestet baptisták alapították. A félreértések elkerülése végett az iskola újsága, a Trinity Chronicle - ma már szimplán The Chronicle - új név és klubfigura keresésre buzdította a hallgatókat, az újságnak felvetett pumák, grizzlik, borzok vagy kapitányok nevet azonban mind elvetették, mire kikötötték, hogy a névben szerepelnie kell a csapat mezszínének is. Így jött szóba a kék titánok, kék sasok, jegesmedvék, királyi pengések, kék harcosok és a végül befutó kék ördögök. Bevezetésre az 1922-23-as tanévben került, Mike Bradshaw sportigazgatóvá való kinevezésével egy időben.

Az utóbbi bő 20 esztendő nem éppen a Duke focicsapatáról szólt, de a történelmükre igazán büszkék lehetnek. A leghíresebb az 1938-as, Wallace Wade edzette garnitúra volt, ekkor jött össze az ún. Iron Dukes "haderő". Wade megrengette a futballvilágot azzal, hogy elhagyta az Alabamát 1930-ban, mivel több potenciált látott az addig nem túl fényes eredményeket elérő Duke-ban. Keze nyoma az évek alatt egyre jobban látszódott a csapaton, az 1938-as veretlen alapszakasz teljesítmény már-már a három bajnoki címet nyert Alabamátt idézte, jóllehet a Blue Devils első Rose Bowlját elveszítette az USC ellenében 7-3-ra, egy az utolsó másodpercben kapott touchdownnal. Wade négy év múlva is Rose Bowlig vezette tanítványait, ám az Oregon State a Duke hazai pályáján, Durhamben gyõzedelmeskedett (a Pearl Harbort ért bombázás miatt ez volt az első és egyetlen, nem Pasadénában rendezett RB).

A Blue Devils második virágkorát a '80-as évtizedben élte, Steve Spurrier edzõsködése idején. Spurrier 1987-től kezdve három pozitív szezont produkált a csapattal, az utolsó idényében az All-American Bowlra jogosította fel a Duke-ot a mutatott produkció, ám a Texas Tech túl nagy falatnak bizonyult. Az 1989-es megosztott ACC bajnoki cím az utolsó jelentős siker, de az 1994-es is emlékezetes szezon volt. A Fred Goldsmith edzette gárda már 8-1-es mutatóval állt az összesített 13. helyen, mielőtt 24-23-as vereséget mért rá a North Carolina State, majd az ősi rivális North Carolinától is egypontos vereséget szenvedtek (41-40), így be kellett érniük egy Hall of Fame Bowllal (a mai Outback Bowl), ahol a Wisconsin 34-21 arányban nyert. 

A Blue Devils 7 ACC bajnoki címmel bír futballban, amivel a csoportban a Clemson, a Florida State és a Maryland mögött a negyedikek, és ezenkívül 3 NFL Hall of Famerrel (Sonny Jurgensen, George McAfee, Clarence "Ace" Parker) is büszkélkedhetnek. 1960-ban Mike McGee, 1990-ben pedig Clarkston Hines lett az év férfi sportolója. Nagyobb elismeréseket a Duke sportolók közül főként kosarasok szokták kapni, de ez nem csoda, hiszen olyan játékosok voltak kék ördögök, mint Art Heyman, Jeff Mullins, Danny Ferry, Christian Laettner, Elton Brand, Shane Battier vagy J. J Redick. Az All-American válogatottba négy Duke futballista került eddig be, míg a College Football Hírességeinek Csarnokába tizenegyen. Habár a Blue Devils-t elkönyvelték az FBS szint pofozózsákjának, nem árt elfelejteni, hogy az első osztályban konstansan a játékosok javarésze - az országos tendenciától eltérően - le is diplomázik. 2008-ban David Cutcliffe érkezésével felcsillant a remény ezen státuszból való kilépésre, de pár évig Peyton és Eli Manning mesterével sem tudtak elmozdulni a konferencia sereghajtói közül. 2012-ben viszont megtört a jég, több bravúrgyőzelemnek hála a Blue Devils bowl-meghívóval nyugtázhatta az alapszakasz végét, 2013-ban pedig csodával határos módon a Coastal divíziót is behúzták. Bár kikaptak az ACC-fináléban és a Chick-fil-A Bowlon, a Florida State és a Texas A&M elleni vereségért csöppet sem kellett szégyenkezniük. 2014-ben 9-3-mal a Sun Bowlig jutottak (36-31-es vereség az Arizona State-től).

A magas akadémiai szinten túl fontos tradíció a The Sower, a Midnight Breakfast, a zenei hagyományokat a DU Big Band ápolja.