Előszezon előtt - AFC Észak

Írta: vassadi — 2014. július 18., 14:06

Az AFC North legfontosabb pozíciós harcainak bemutatásával folytatjuk sorozatunkat.

Előszezon előtt - AFC Észak

Baltimore Ravens

Az edzőtábor kezdete: Július 24.
Helyszín: Baltimore Ravens Training Facility, Owings Mills, Maryland

Legfontosabb pozíciós harcok:

Running back:
Ray Rice minden valószínűség szerint többmeccses eltiltással kezdi a szezont, ezalatt pedig a depth chart hátsó régióiban helyet foglaló játékosokra is komolyabb szerep hárulhat. Bernard Pierce reális eséllyel pályázik arra, hogy a későbbiekben is hasonló vagy még nagyobb carry-mennyiséget kapjon, mint a Ravens (eddigi) első számú futója; a harmadéves játékosnak az all-down szerepkörhöz is megvannak a képességei. Justin Forsett többnyire passz-szituációkban kerülhet pályára, neki azonban mindenekelőtt azt kellene bizonyítania, hogy Rice reaktiválása után is helye van a rosteren. Ennek megvalósítása már csak azért sem lesz egyszerű feladat, mert negyedik körös választottként Lorenzo Taliaferro kerettagságát nem fenyegeti veszély, még ha kérdéses is, hogy újoncként mekkora szerepet tud magának kiharcolni.

Jobb oldali tackle: Az előző szezonban a Ravens egyik leggyengébb pontjának számított az RT poszt, így függetlenül attól, hogy Michael Oher pótlására csak csekély NFL-rutinnal bíró játékosok pályáznak, a hollók szurkolói joggal reménykedhetnek abban, hogy az új alapember megbízhatóbbnak bizonyul majd, mint a Titanshez aláíró „filmsztár”. A marylandiek májusban nem draftoltak tackle-t, így a profik között kezdő tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező Ricky Wagner a kezdő RT pozíció legfőbb várományosa; az egykori Wisconsin-futballistát az ugyancsak másodéves Ryan Jensen, illetve a draftolatlan szabadügynökként Baltimore-ba szerződő, súlyos sérülése előtt sokra tartott James Hurst próbálhatja megelőzni a depth charton.

Front seven: Arthur Brown tavalyi második körös kiválasztása után sokakat meglepett, hogy az idei draft első körében C.J. Mosley játékjogát foglalta le a Ravens. Ideális esetben idővel ők ketten alkothatják majd a marylandiek kezdő ILB-duóját, egyelőre azonban Daryl Smith stabil alapembernek számít a poszton, így Brown és Mosley egymással verseng a játékpercekért - és sokatmondó, hogy már az OTA-k során is az Alabamáról érkező újonc gyakorolt az első csapattal. A védőfal tagjai közül elsősorban Brandon Williamstől vár jelentős előrelépést az edzői stáb (konkrétan azt, hogy rá lehessen bízni a kezdő nose tackle pozíciót), de a cseresorból Timmy Jernigan, Terrence Cody, DeAngelo Tyson, Kapron Lewis-Moore és Brent Urban is szignifikáns snapszámra pályázik a frontvonalban.

Defensive back: A hollók secondary-jében mondhatni másfél kezdő hely kiadó. A fél a nickel backet jelöli, amely manapság már szinte ugyanolyan alapembernek számít, mint az első és második számú corner, ennek ellenére azonban Corey Graham távozása után a Ravens edzői stábja nem érezte szükségét számottevő erősítésnek a poszton. Ennek eredményeképp az eddig jobbára csak special teamerként alkalmazott Chykie Brown, a védelemben szintén keveset és finoman szólva sem meggyőzően szereplő Asa Jackson, valamint az előző szezon nagy részét IR-en töltő ex-Giant Aaron Ross pályázik a depth chart harmadik helyére CB fronton. Terrence Brooks-szal hosszútávon nyilván kezdő free safety-ként számolnak John Harbaugh-ék, ahhoz azonban, hogy már újoncként alapember legyen, meg kellene előznie a St. Louisból Baltimore-ba szerződő Darian Stewartot. A rutin mindenképpen utóbbi mellett szól, de Brooks jobb képességű játékos, szoros verseny alakulhat ki kettejük között az edzőtábor során.

Várható kezdő 22:
Flacco, Rice (Pierce), T. Smith, S. Smith, Pitta, Daniels, Monroe, Osemele, Zuttah, Yanda, Wagner
Ngata, B. Williams, Canty, Suggs, D. Smith, Mosley, Dumervil, Webb, Elam, Stewart, J. Smith

 

Cincinnati Bengals

Az edzőtábor kezdete: Július 24.
Helyszín: Paul Brown Stadium, Cincinnati, Ohio

Legfontosabb pozíciós harcok:

Running back:
Hue Jackson offenzív koordinátorrá való előléptetése futásközpontú támadófilozófiára történő átállást von maga után, ennek szellemében a Bengals akárcsak tavaly, úgy idén is draftolt egy RB-t a második körben. Jeremy Hill ráadásul már az OTA-k során is a második csapattal edzett, megelőzve BenJarvus Green-Ellist a sorban, vagyis könnyen elképzelhető, hogy az előző idényt még első számú futóként kezdő BJGE az edzőtáborban nem az LSU-ról érkező újonccal fog versenyezni a Giovani Bernard mögötti/melletti helyért és az ezzel járó carry-mennyiségért, hanem a másodéves Rex Burkheaddel kell majd megvívnia azért, hogy egyáltalán rosterre kerüljön. Az ST-ász Cedric Peerman helye biztosnak tűnik.

Center: Márciusban hároméves szerződés keretében igazolta újra a csapat Mike Pollakot, aki azonban profi karrierje során eddig inkább csak korrekt cserének, mintsem megbízható kezdőnek bizonyult. A hosszútávú megoldást nyilván Russell Bodine-ban látják Marvin Lewisék, a negyedik körben draftolt újoncnak ráadásul Pollak sérülése miatt már lehetősége is adódott az első csapattal edzeni az OTA-k alkalmával, és a training camp alatt is nagy versenyre van kilátás közte és rutinosabb kollégája között.

Defensive end: A Bengalsnál nagy hangsúlyt fektetnek a DL-rotációra, így bár az ohióiak Michael Johnson pótlásának céljából elvitték Margus Huntot a tavalyi draft második körében, Will Clarke személyében az idei újoncbörzén is viszonylag korán, a harmadik körben érkezett egy újabb defensive end Cincinnatibe. Ők ketten fognak versenyezni a szituációs pass rusherként eddig jól teljesítő Wallace Gilberry-vel és az előző szezont szinte teljes egészében kihagyó Robert Geathers-szel a Carlos Dunlap melletti kezdő helyért, illetve a rotációban betöltött minél nagyobb szerepért.

Cornerback: A májusi draft első körében legnagyobb hiányposztjára választott játékost a Bengals; ezek után a legfőbb kérdés természetesen az, hogy az újonc, nevezetesen Darqueze Dennard képes lesz-e már első profi évében rutinos (kiöregedő?) kollégáit, Terence Newmant és Adam Jonest megelőzve kezdőbe verekedni magát. Érdeklődve várhatják továbbá a Bengals szurkolói, hogy az eddig várakozásokat alulmúlóan teljesítő Dre Kirkpatrick előre tud-e lépni játékban és ezzel párhuzamosan a depth charton; a korábbi első körös választott jelenleg csak ötödik számú cornernek tűnik a csapatban.

Várható kezdő 22:
Dalton, Bernard, Green, M. Jones, Eifert, Gresham, Whitworth, Boling, Pollak, Zeitler, A. Smith
Hunt, Atkins, Peko, Dunlap, Lamur, Rey, Burfict, Hall, Iloka, Nelson, Dennard

 

Cleveland Browns

Az edzőtábor kezdete: Július 26.
Helyszín: Cleveland Browns Training Facility, Berea, Ohio

Legfontosabb pozíciós harcok:

Irányító:
A kérdés, amely valószínűleg egyetlen NFL-szimpatizánst sem hagy hidegen - kezdő lesz-e Johnny Football az alapszakasz első fordulójában? Manziel vetélytársa az a Brian Hoyer, aki tavaly három meccset játszott kezdőként (mindhármat megnyerte a Browns), de aztán egy súlyos sérülés miatt idő előtt véget ért számára a szezon. Az NFL-rutin nyilvánvalóan mellette szól, de a két játékos gyakorlatilag egyforma eséllyel száll harcba a kezdő pozícióért.

Running back: A clevelandiek első számú futója Ben Tate, a Browns edzői azonban többször elmondták, hogy folyamatos rotációt fognak alkalmazni. Ennek köszönhetően már idén is komoly szerep hárulhat Terrance Westre; a harmadik körben draftolt újonc az OTA-k során az első csapattal is gyakorolt. Edwin Baker néhány meccs erejéig kezdőként is szóhoz jutott az előző szezonban, ő és a főként passz-szituációkban bevethető Chris Ogbonnaya is versenyben van a rosterre kerülésért. Isaiah Crowell egyfajta sötét lónak számít (a jelzőt akár szó szerint is lehet érteni): az SEC konferencia korábbi Év Újonca pályán kívüli ügyei miatt csak draftolatlan szabadügynökként érkezett Clevelandbe, de könnyen lehet, hogy a keretben lévő RB-k közül ő a legtehetségesebb. Amennyiben hajlandó lesz a játékra koncentrálni, óriási nyereség lehet Mike Pettine együttese számára.

Elkapók: Josh Gordon hiányában a clevelandieknél Andrew Hawkins számít a legbiztosabb pontnak WR fronton, a csoportrivális Bengalstól elhozott játékos azonban mindenekelőtt slot receiverként jeleskedik. All-Pro elkapójának újabb eltiltása után a Browns vészmegoldásként leigazolta Miles Austint és Nate Burlesont, de az utóbbi években mindketten sokat bajlódtak sérüléssel. Ebben a WR-állományban olyan, kevésbé neves játékosok is komoly szerepet harcolhatnak ki maguknak, mint az eddig leginkább visszahordóként alkalmazott Travis Benjamin, a Packers gyakorlócsapatából októberben leigazolt, ACL-szakadásból lábadozó Charles Johnson, vagy a draftolatlan szabadügynök Chandler Jones.

Belső linebacker: D’Qwell Jacksont sikerült megfelelően pótolni Karlos Dansby leigazolásával, az viszont egyelőre nyitott kérdés, hogy ki lesz a kezdőcsapatbeli társa ILB poszton. Az előző szezont alapemberként játszotta végig Craig Robertson, de a védelem és az egész csapat egyik leggyengébb láncszemének bizonyult, így a Browns edzői nyilván abban bíznak, hogy az idei draft harmadik körében kiválasztott Christian Kirksey már újonc évében ki tudja szorítani a kezdőből harmadéves kollégáját.

Várható kezdő 22:
Manziel, Tate, Austin, Burleson, Hawkins, Cameron, J. Thomas, Bitonio, Mack, Greco, Schwartz
Rubin, Taylor, Bryant, Sheard, Dansby, Kirksey, Kruger, Haden, Whitner, Gipson, Gilbert

 

Pittsburgh Steelers

Az edzőtábor kezdete: Július 26.
Helyszín: Saint Vincent College, Latrobe, Pennsylvania

Legfontosabb pozíciós harcok:

Elkapók:
Az OTA-k alatt már nagyjából kirajzolódott, miként alakul a sorrend WR fronton Emmanuel Sanders és Jerricho Cotchery távozása után; az egyértelmű nr. 1 WR Antonio Brown mögött Markus Wheaton lehet a második számú elkapó, a slot receiver feladatkört pedig Lance Moore láthatja el. Martavis Bryanttől is sokat vár az edzői stáb, akinek ha a depth chart első három helyére - a papírformának megfelelően - újoncként még nem is sikerül beférkőznie, de meggyőző előszezonbeli teljesítménnyel ő is komolyabb szerephez juthat a tétmeccseken. Minden bizonnyal egy ötödik elkapó is bekerül az 53-as keretbe; a profiként alaposan leszereplő Darrius Heyward-Bey, a rostert már tavaly is megjáró Derek Moye, valamint az első NFL-idénye során a gyakorlócsapatban pallérozódó Justin Brown verseng az utolsó kiadó helyért.

Tight end: Heath Miller mellett Matt Spaeth kerettagsága is biztosra vehető, mögöttük viszont nyílt a verseny három, főleg blokkolásban jeleskedő játékos között: David Paulson, Michael Palmer és az újonc Rob Blanchflower igyekszik rosterre kerülni harmadik számú tight endként.

Védőfal: A védelem első vonalában csak Cameron Heyward és Steve McLendon helye biztos, a harmadik kezdő pozíció és a depth chart alsóbb helyei még gazdára várnak. A Chargerstől érkező Cam Thomas nose tackle-ként és defensive endként egyaránt bevethető; Pittsburgh-ben utóbbi poszton lehet esélye kezdőbe kerülni, de az acélvárosiak idei második körös választottja, Stephon Tuitt is erre a szerepkörre pályázik. Rajtuk kívül alighanem még egy defensive end maradhat a végső keretszűkítés után; két másodéves játékos, Nick Williams és Brian Arnfelt között folyhat nagy harc a „túlélésért”. Thomas sokoldalúságának köszönhetően valószínűsíthető, hogy McLendon mögött csak egyetlen csere NT-nek jut hely, ezért a roster spotért pedig Hebron Fangupo és Daniel McCullers versenyezhet egymással.

Belső linebacker: Hogy a pittsburghi edzői stáb mekkora tehetségnek tartja Ryan Shaziert és milyen hatást vár tőle, arról sokat elárul a tény, hogy már az első OTA-edzésen is az első csapattal gyakorolhatott annál a Steelersnél, amely köztudottan ódzkodik attól, hogy alapemberként szerepeltessen újoncokat a védősorában. Az Ohio State-ről érkező linebackernek jó esélye van rá, hogy 2001 óta ő legyen a kohászok első olyan védőjátékosa, aki rookie-ként az első fordulótól kezdő a pittsburghi védelemben. Ugyanakkor természetesen akad konkurencia is: a tavaly kényszerből már kezdőként is játszott Vince Williamst és a súlyos sérülésből felépült, anno harmadik körben draftolt Sean Spence-t sem lehet még teljesen leírni a kezdő szerepkört illetően, noha előfordulhat, hogy közülük valakinek - Jordan Zumwalthoz és Terence Garvinhoz hasonlóan - a rosterre kerülésért kell majd harcolnia.

Várható kezdő 22:
Roethlisberger, Bell, A. Brown, Wheaton, Moore, Miller, Beachum, Foster, Pouncey, DeCastro, Gilbert
Heyward, McLendon, C. Thomas, Worilds, Timmons, Shazier, J. Jones, Taylor, Polamalu, Mitchell, C. Allen

 

Vass Ádám (vassadi)