Fresno State Bulldogs [FRST]

Alapítás
1921
Konferencia
MWC
Divízió
West csoport
Város
Fresno (California)
Stadion
Bulldog Stadium (41,031)

Weboldal
http://www.gobulldogs.com

A Fresno State Bulldogs a kaliforniai Fresno-ban, a San Joaquin Valley-ben található California State University, Fresno egyetem futballcsapata. Legfeltűnőbb ismertetőjegyük a zöld V betű a sisakon, a mezen, illetve a gyepszőnyegen. Az 1921-es szezont követően vették fel a Bulldogs nevet, mikor az iskola főigazgatója, Warren Moody talált a kampusz parkjában egy fehér bulldogot, amit a csapat kabalájának is megválasztottak. A hivatalos színekről a tanulókat kérdezték meg, és mivel a lányok a kék-fehéret, a fiúk pedig a vörös-fehéret ajánlották, így kompromisszumot kötve lettek vörös-kékek, amit később bíbor és kékre változtattak.

fsu

Történelem
1921-ben kezdtek el focizni a San Joaquin völgyben, első évben még függetlenként, majd csatlakoztak az egykori California Coast Conference-hez. Ezekben az időkben a San José State elleni derbik voltak a leghangulatosabbak, de a California Davis-szel, Nevadával és a San Diego State-el is komoly rivalizálás folyt. Az NCAA ezen időszakában gyakori csoport és névváltások során 1939-től California Collegiate Athletic Association, aztán a Pacific Coast Athletic Association foglalta magába a Fresno State-t, mire 1969-ben a Big West Conference tagjává váltak. A korszak legnagyobb edzőegyénisége Cecil Coleman, akinek az 5 éves edzői tevékenysége folyamán a meccsei 76%-át megnyerte az együttes. 1961-ben ráadásul veretlenül zártak és a Mercy Bowl keretein belül a Bowling Greent is legyőzték 36-6-ra. Addig abszolút elkerülték a sikerek a Fresno-t, sőt egészen a nyolcvanas évekig összesen 2 Bowl meccsen bizonyíthattak, és a pozitív mérlegre is alig akadt példa. Nem volt azonban hiány pezsgő(zés)ből Jim Sweeney 1976-os kinevezése után. Zsinórban 8 pozitív szezont számlálhattak, közte egy 9-2-es produktumot 1977-ben, és a Bowl meccseknek is állandó részvevői lettek a Bulldogok. 1985-ben egyedüli veretlen csapat maradtak a ligában, de csak a 16.-ként rangsorolták őket. A makulátlan szezon azonban nem jött össze, mivel Hawaii-on 24-24-es döntetlennel zártak a Rainbow Warriors ellen. A csapat sikeressége a híveket is kicsalogatta a pályára: 1980-ig a mindössze 13 000 néző befogadására alkalmas fresnoi Ratcliffe stadion adott helyett a találkozóknak, amelyet a Bulldog Stadium váltott, a maga 30 ezres kapacitásával. A támogatottság nőttön-nőtt, itt került megrendezésre öt California Bowl meccs a MAC 1-1 csapata ellen. A Sweeney-gárda remeklése azonban a kilencvenes évekre abbamaradt, és 1994-től egymást követő három vesztes idény jött.

A vezetőség Pat Hillt szerződtette, és a HC munkájának köszönhetően reneszánszát élte a Fresno. Hill edző igyekezett minél erősebb csapatok ellen megmérettetni gárdáját, 2001-ben például a QB, David Carr irányításával számos rangsorolt csapatot szomorítottak el a bulldogok. A szezonnyitón a Big 12 címvédőjével, a Colorado-val mérkőztek idegenben és nyertek 24-22-re. A hazai nyitány az Oregon State ellen volt, a Beavers-t a Sport Illustrated az előszezon után a legerősebb csapatnak rangsorolta, a Fresno State azonban elsöprő játékkal 44-24 arányban diadalmaskodott. A következő megmérettetés Madisonban várt a fiúkra, ahol a Big Ten-es Wisconsin várta őket, ám ők sem tudtak mit kezdeni a Bulldogokkal (32-20). A Tulsa, a Louisiana Tech és a Colorado State elleni győzelmek már nem is mentek meglepetésszámba, és a gárda szép lassan az országos ranglista 8. helyére tornázta fel magát. A BYU 1984-es nemzeti bajnoki címe óta nem volt ehhez fogható teljesítmény hasonló kaliberű (és méretű) iskolától. A következő fordulóban azonban a Boise State megtörte a fresnoi álmokat, a zakó pedig olyannyira fájdalmas volt, hogy a hiába léphettek pályára a Silicon Valley Classic elnevezésű bowlon, a Michigan State is nyerni tudott ellenük 44-35-re. A 'Dogs legnagyobb egyéniségeként a már említett David Carr tündökölt, akit a következő évi drafton 1/1-esként választott ki a Houston Texans. 2002-ben szolid, 1-3-as mérleggel nyitott az új irányítót próbálgató Bulldogs, de 8-5-ös mérleggel újra a Silicon Valley Classic-ra jelentette a végállomást, 2003-ban szintén.

2004 hasonlóképpen indult, mint a három évvel azelőtti, sorra lettek meg a bajnokaspiráns egyetemek skalpjai. Nyitásként Seattle-be látogattak a Washington Huskies-hoz, melytől akkoriban nagy áttörést várt a média, a 35-16-os Bulldogs siker mégsem nem arra utalt, hogy ez el fog jönni. Az aktuális Big 12 bajnokba megint belefutottak, az első helyezett Oklahoma Sooners-t is két vállra fektető Kansas State Wildcats állt útjukba. 45-21-es győzelmük azonnal a top25-ös listára repítette őket, egy nem várt vereség viszont ismét becsúszott. Egy másik bulldogfalkával, a Louisina Tech-el nem tudtak mit kezdeni, és a rákövetkező két mérkőzést is elbukták. Az összeomlás nem következett be, zsinórban öt, több mint 40 pontos győzelem következett, köztük a Hawaii elleni rangadó, amin elképesztő játékkal, 70-14-gyel küldték haza a harcosokat. Az MPC Computers Bowlon, a Virginia ellen a hosszabbítás döntött, 34-34-es rendes játékidő után egy mezőnygóllal a Fresno kerekedett felül. 2005-ben kiváló hangulatban, 8-1-el 16.-ként rangsorolva rangsorolva a Los Angeles Coliseumba, a kulcsposztokon sztárokkal felálló USC-hez (Matt Leinart, Reggie Bush, stb.). Ugyan az első félidőben remekül tartották magukat, a végeredmény 50-42-es Trójai győzelem lett. A zakó teljesen összezavarta a csapatot, további két alapszakasz-meccsüket és a Liberty Bowlt is elvesztették. 2006-ban csúnya beégés (4-8), és noha 2007-től 2011-ig sorozatban megint négyszer bowlozhattak, a szurkolótábor kezdett elpártolni Hill mellől. Ennek legfőbb oka, hogy a non-konf bravúrok elmaradoztak, az "óriásölő" Fresno szerepét átvette a Boise State, akik rendre komoly verésben részesítették a bulldogokat (kettejük párharca a Battle of the Milk Can, a "Csata a tejeskancsóért"). A 2011-es 4-9 az utolsó csepp volt a pohárban, 2012-től Tim DeRuyter az új főedző.

Hagyományok:
A Vörös Hullám egy szurkolói csoport neve, amely az egyik leghangosabb és legelvakultabb szurkolótábor a ligában. Ők voltak azok, akik az egykori Selland Arénát minden alkalommal megtöltötték a maximális 10 220 férőhellyel.

A "V" meglehetősen új keletű jel. Pat Hill találta ki, mikor a csapathoz került, hogy legyenek a ők az egyetemi foci Green Bay Packers-e (a Sajtfejűek Wisconsin állam miatt a W-t viselik fejfedőjükön), és necsak Fresno-ért, hanem az egész völgy térségért is küzdjenek. A sisak hátulján azóta található egy zöld V, mely azért zöld, mert Valley mezőgazdasági importja a legerősebbek közt van a világon.