Georgia State Panthers [GSU]

Alapítás
2010
Konferencia
Sun Belt
Divízió
Keleti csoport
Város
Atlanta (Georgia)
Stadion
Center Parc Stadium (24,333)

Weboldal
http://www.georgiastatesports.com

A Georgia State University Georgia állam második legnagyobb egyeteme közel 33000 hallgatóval. Az 1913-ban alapított iskola Atlantában található, annak Downtown részében, nem messze a College Football Hall of Fame-től, a Georgia Aquariumtól és a World of Coca-Cola látványosságoktól (a cég központja Martin Luther King szülővárosában van), illetve a szintén atlantai Georgia Tech-től.

A futballprogram meglehetősen fiatal, egy átfogó tanulmány elkészülte után 2006-ban fogadták el az egyetem vezetői a szakosztály elindítását. Tanácsadóként leszerződtették az ex-Atlanta Falcons HC Dean Reeves-t, és hivatalosan 2008. április 17-én jelentették be a megalakulást. Ez év júniusában szerződtették főedzőnek a korábban a GT-nél, Alabamánál és Kentucky-nál is dolgozó Bill Curry-t, 2009. január 4-én pedig az egykori Georgia Tech játékos Mark Hogan Sr. fia, Mark Hogan Jr. első futballösztöndíjasként beiratkozhatott a GSU-ra. A 2009-es szezon a felkészülésről szólt, először mérkőzést 2010-ben játszottak, a Shorter ellen bemutatkozva 30 ezer néző előtt. Másodosztályú függetlenként startoltak el, de nagy terveknek nem voltak híján, már 2010 novemberében ellátogattak az Alabamához is, ahol Albert Wilson 97 yardos kickoff visszahordásával hét pontot fel tudtak tenni a táblára (63-at kaptak mellé). 6-5-ös és egy 3-8-as mérleget követően az eredeti tervek szerint csatlakoztak a CAA konferenciához, viszont az FBS-es nagy átrendeződések hatására az első divíziós Sun Belt Conference meghívásának nem voltak képesek ellenálni. Mikor azonban Curry bejelentette visszavonulását, majd egyetlen CAA-s idényükben 1-10-zel zártak, sejteni lehetett, hogy ezt a döntést kissé elsiették. Az Indiana State-től érkező Trent Miles első évében nyeretlen maradt, míg a nézőszám borzalmasat esett az amúgy sem túlságosan kihasznált Georgia Dome-ban. A remény 2014-ben pislákolt fel először, az FCS-es Abilene Christian 38:37-es megverésekor a szezonnyitón, egy idényre rá az utószezoni szereplés is összejött a Cure Bowl meghívó keretében. Miles-nak 2016-ban azonban az újabb gyenge start hatására megköszönték a munkát, az irányítást a South Carolinától érkező Shawn Elliot vette át.

Érdekességek:

  • A fent említett tanulmány két eshetőséggel számolt a hazai pálya kapcsán: új stadion építése vagy a Georgia Dome bérlése. Főképp anyagi megfontolásokból eredetileg az utóbbit választották, de az Atlanta Braves 2016-os új létesítménybe költözésekor a GSU megszerezte a parlagon hagyott Turner Field kezelési jogait, hogy 2017-re a baseballpályából saját futballstadiont varázsoljanak; ez lett a Georgia State Stadium.

  • A Georgia State kabalája Pounce, a kék párduc, mely 1993-ban váltotta a bíborszínű Urbie-t

  • Az NFL Drafton 2012-ben vittek el először Panthers játékost, Christo Bilukidi-t az Oakland Raiders draftolta a hatodik körben

  • Itt tanult Julia Roberts, a világ egyik leghíresebb színésznője. Állatorvosi diplomát szeretett volna szerezni, ám nem fejezte be tanulmányait, mert New York-ba költözött. Két évig GSU hallgató volt Christopher Brian Bridges, ismertebb nevén Ludacris is