Georgia Tech Yellow Jackets [GT]

Alapítás
1892
Konferencia
ACC
Divízió
Coastal csoport
Város
Atlanta (Georgia)
Stadion
Bobby Dodd Stadium (55,000)

Weboldal
http://www.ramblinwreck.com

A Georgia Institute of Technology rövidített elnevezése a GA Tech, illetve a gyakrabban használt Georgia Tech. Becenevük az idők folyamán sokszor változott, kezdetben "Ramblin’ Wreck" [Kószáló Roncs] néven léptek pályára, a ma is használatos Yellow Jackets-re az Engineers (“Mérnökök”), Blacksmiths (“Kovácsok”), és a Golden Tornado (“Arany Tornádó”) után találtak rá. Ha a Wreck eredetét kutatjuk, 1914-ig kell visszakeresnünk. ekkor dobták ugyanis piacra a Ford T-modellt. Az egyik első darabot az egyetem akkori dékánja, Floyd Field vásárolta meg és kabalaként a diákoknak ajándékozta. Annyira megtetszett nekik a kocsi, hogy a csapat játékosai mindig ezzel akartak kivonulni a meccsre. 1930-ban cserélték le egy A-modellre, ez az autó áll ma is az intézmény szolgálatában. 1932-től minden évben megrendezik a Wreck-parádét, ahol a hőskor modelljei vonulnak fel. A Roncs azonban az idők során használhatatlanná vált, így 1960-ra elodázhatatlan lett a felújítása, 1974-ben festették be arany-fehérre, a legendás főedző, Bobby Dodd kezdeményezésére. A karbantartást az 1961-ben alapított "Reck Club" végzi, amelybe a hallgatók delegálhatnak tagokat. A klub választja meg a Ramblin' Wreck vezetőjét, és minden évben a sofőr dönthet a rendszámtábla és a hűtősapka kinézetéről. Újoncnak nem szabad megérintenie a Roncsot, mielőtt befejezte volna az első évét, különben az az átok száll a GA Tech-re, hogy a következő Georgia Bulldogs elleni találkozón vereséget szenvednek. Az autón két arany-fehér zászló is található, mindkettőn szerepel felirat, az egyiken a “Give ‘Em Hell, Tech” [Adj nekik, Tech], másikon pedig a “To Hell With Georgia” [Pokolba a Georgiával] díszeleg. Két alkalommal a Georgia egyetem diákjai ellopták a Kószáló Roncsot, de sikerült visszaszerezni. Külön indulója is van a járműnek, ez a Ramblin' Wreck of Georgia Tech. A másik kabala, Buzz a Yellow Jackets kifejezéshez köthető. 1972-ben találták ki, de ekkor még nem volt hivatalos, csupán a Ramblin’ Wreckkel érkezhetett a pályára.

GT

 

A csapat a 30 legsikeresebb egyetem között van a győzelmi százalékot tekintve, és ők voltak az elsők, akik vitrinjükben tudhatták a négy legpatinásabb Bowlt. A Rose-t 1929-ben (többek között "Wrong Way" Riegels támogatásával...), az Orange-t 1940-ben, a Sugar-t 1944-ben, a Cotton-t pedig 1955-ben sikerült elhódítaniuk. 16-szor lettek konferenciaelsők, négy alkalommal pedig nemzeti bajnokok: 1917-ben John Heisman irányításával a 9-0-ás hibátlan szezont követően, 1928-ban William Alexander alatt veretlenül, 10-0-val, 1952-ben Bobby Dodd-dal sem találtak legyőzőre, 12-0-ás mérleggel zártak, valamint 1990-ben Bobby Ross regnálása idején. 41 Bowl-szereplés fűződik a Lódarazsakhoz, ebből 23-at meg is nyertek. Az egyetem történetéhez több nagyszerű edző is kapcsolódik. John Heisman volt például az egyik vezére az előrepassz “legalizálásának” (1916-ban vele alázta meg 220-0-ra a Cumberland College-t a GT). Tevékenysége elismeréseként róla nevezték el az NCAA legjobb játékosának évente kiosztott trófeát, a Heisman Trophy-t. Bobby Dodd 1945-ben vette át a gárda irányítását. Szorgalmazta, hogy független csapat legyen a Georgia Tech, mivel a SEC – ahol akkoriban játszottak – limitálta a kiosztható ösztöndíjakat. Messzeföldön híres volt emberségéről, az edzéseken meg az intenzitás helyett a tökéletes elsajátításra törekedett. 2007-ig Chan Gailey volt a vezetőedző, aki korábban a Dallas Cowboysnál is dolgozott (jelenleg a Buffalo Bills-nél HC). Mérlege a GT-vel 44-32, sorozatban hat Bowlt ért el, az utolsó a 2007-es Humanitarian Bowl, ott a Fresno State előtt kényszerültek fejet hajtani. Gailey számára a hatos szám mégsem jelentett szerencsét, ugyanis pontosan ennyi próbálkozásból egyetlen egyszer sem tudta behúzni a georgiai ősrangadót. Ez pedig az állásába került, utóda az ex-Navy HC Paul Johnson, aki egy merőben új támadószemléletet honosított meg a Darazsaknál. Két év elteltével nyugodtan kijelenthető volt, hogy hihetetlenül sikeresen (2009-ben Orange Bowl-részvétel a konfgyőzelem okán), ám 2010-től lejtmenet következett. Ez 2014-ben állt meg, az ACC-döntőben a veretlen Florida State-et is majdnem meglepték, az Orange Bowlon pedig a hetedik helyen kiemelt Miss State-et verték meg simán.

 

Híres tradíció a Swarm. Ez egy kilencszáz tagú szurkolói csoport az egyik end-zone mögött, elképesztően fanatikusak, gyakran előfordul, hogy túlkiabálják a zenekart. A Marching Yellow Jackets pedig mellettük foglal helyet, főleg a három hivatalos indulót, a Ramblin’ Wreck of Georgia Tech-et, az Up With the White and Gold-ot és a hivatalos alma mater dalt fújja, illetve adja az ütemet a szurkolóknak, olyan bekiabálásokhoz, mint a Go Jackets! Bust their ass!, vagy a Fight, Win, Drink, Get Naked!. A harmadik negyedet követően hangzik el a helyi sör, a Budweiser nótája, a When You Say Budweiser, valamint gyakran olyan déli rapperek dalait is skandálja a közönség, mint Ludacris. A zenekar freshman tagjait sárga sapka különbözteti meg. Van egy válaszolós rigmus is, amelyet gyakran hallhatunk a Bobby Dodd Stadium-ban, és a Georgia-val való rivalizáláshoz kapcsolódik. Így hangzik: "What's the Good Word?" "To Hell With Georgia." "How 'bout them dogs?" "Piss on 'em." (a lényeg talán angolul is érthető).

 

Az együttes a kezdetektől a ma is működő stadionjában játssza mérkőzéseit, mely sokáig Grant Fieldként volt ismert. A fanok között csak The Flats-ként emlegetett létesítmény 2003 óta Bobby Dodd nevét is viseli (a teljesség kedvéért: Bobby Dodd Stadium at the Historic Grant Field). Fő riválisaik a Georgia Bulldogs, az Auburn Tigers és a Clemson Tigers. A GT vs. UGA összecsapások megkülönböztetett szerepet képviselnek a college sportnaptárban, a rivalizálás hevességét mi sem jellemezhetné jobban, mint Bill Cromartie derbiről szóló könyvének címe: Clean, Old-fashioned Hate [tiszta, régimódi gyűlölet]. 2014-ben a Tech fantasztikus meccsen nyert a Dawgs otthonában, hosszabbítás során. Az Auburnnel és a Clemsonnal nem ilyen feszült a viszony, de minden évben kőkemény meccseket vívnak egymással.

 

- A Yellow Jackets fennállása során mindössze egyetlen mezszámot vonultattak vissza, Clint Castleberry 19-esét. A rendkívül fiatalon elhunyt futó esete azért is példátlan, mert csupán egyetlen szezont játszott, mielőtt 1942 végén megkapta volna behívóját a seregből. Az óriási tehetséget Afrika partjainál érte a halál

- Az indianai Little 500 mintájára Atlantában rendezik a messzeföldön híres tricikliversenyt, a Mini 500-at