Hall of Famers 2014 - Derrick Brooks

Írta: vassadi — 2014. július 29., 20:13

A Buccaneers egykori kitűnő linebackere is csatlakozik az NFL-történelem halhatatlanjaihoz.

Hall of Famers 2014 - Derrick Brooks

15 dolog, amit Derrick Brooksról tudni érdemes:

1. Az 1995-ös drafton a Buccaneers két második körös picket adott a Cowboysnak az első kör 28. választásáért, ezen a helyen foglalta le Brooks játékjogát a floridai franchise.

2. A kalózok újdonsült linebackerének nem kellett messzire költöznie, elvégre egyetemi éveit a Florida State-en töltötte, ahol két szezonban is konszenzusos All-American elismerésben részesült, 1993-ban megválasztották az ACC konferencia legjobb védőjátékosának, és ugyanebben az évben nemzeti bajnoki címet ünnepelhetett csapatával. 2010 novemberében az FSU visszavonultatta Brooks 10-es mezszámát.

3. Brookst az NFL-történelem egyik legjobb linebackereként és a Buccaneers történetének egyik, ha nem a legjobb játékosaként tartják számon. 14 szezont húzott le a profi ligában, ezalatt 11-szer választották Pro Bowlba (1997 és 2006 között minden évben, illetve 2008-ban) és 9 alkalommal jelölték első vagy második számú All-Pro csapatba (1997-től 2005-ig). A 2000-es évek álomcsapatába is beválasztották.

4. NFL-karrierje során egyetlen mérkőzésről sem hiányzott, és 224 meccsből 221-en kezdőként szerepelt; mindkét szám franchise rekord. A kivételt jelentő három találkozó az újonc idényére datálódik, amikor a Buccaneers run-and-shoot offense-t működtető csapatok ellen Brooks helyett egy extra defensive backet jelölt a kezdőcsapatba. Brooks szerepelt a legtöbbször - 11 alkalommal - kezdőként playoff-meccsen a Bucs színeiben.

5. Harmadik profi idényében kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a Tampa Bay 1981 óta először bejutott a rájátszásba; a szezon végén pályafutása első Pro Bowl jelölését is begyűjtötte.

Brooks touchdownja a Raiders elleni Super Bowlban6. 2000-ben a Bears védőfalemberével, Jim Flanigannel közösen ők kapták a Walter Payton Év Embere díjat.

7. A 2002-es szezonban Brooks a franchise első és máig egyetlen Super Bowl győzelméhez segítette a Buccaneerst; a Raiders ellen 48-21-re megnyert döntőben többek között egy 44 yardos interception return touchdownt is elért. Az egyéni elismerések sem maradtak el, az ekkorra már általánossá vált Pro Bowl és All-Pro jelölések mellett ebben az idényben őt választották meg az Év Védőjátékosának.

8. Igazi playmaker volt: karrierje során összesen 13.5 sacket ért el, 25 interceptiont szerzett, melyek közül hatot touchdownra hordott vissza, továbbá kiharcolt 11 fumble-t és összeszedett négyet; fumble returnjeinek egyike ugyancsak TD-vel zárult.

9. Ő lett az NFL történetének első olyan linebackere, aki egy szezonon belül három interceptiont is touchdownra tudott visszahordani.

10. Pro Bowl MVP is volt, méghozzá 2006-ban, amikor többek között egy 59 yardos interception return touchdownnal járult hozzá az NFC győzelméhez.

11. 2009. február 25-én a drasztikus változtatásokat eszközölő Buccaneers - general managert és vezetőedzőt is váltott a floridai együttes - négy másik veterán játékoshoz hasonlóan Brooks szerződését is felbontotta, aki ezt követően a 2009-es szezont csapat nélkül töltötte, majd 2010. augusztus 11-én bejelentette visszavonulását.

12. Lee Roy Selmon és Warren Sapp után ő a harmadik olyan játékos, aki Hall of Fame-be iktatását mindenekelőtt a Buccaneers színeiben nyújtott teljesítményének köszönheti - előbbihez hasonlóan Brooks - aki HoF-jogosultsága első évében bekerül a Hírességek Csarnokába - nem is játszott más NFL-csapatban. Sappet ugyancsak az 1995-ös draft első körében választotta ki a Bucs, 2003-ig voltak csapattársak Brooks-szal.

13. Selmonban, Sappben és Brooksban közös továbbá, hogy mindhármuk mezszámát visszavonultatta a Buccaneers. Brooks 55-ösben szerepelt a kalózoknál.

14. Ő az 1995-ös draft class harmadik Hall of Famere - Sapp tavaly, Curtis Martin két évvel ezelőtt került be a profi futball halhatatlanjai közé.

15. Jelenleg feleségével és négy gyermekével él Floridában. Aktívan adományoz elsősorban oktatási célokra, tevékeny részese volt például egy középiskola megalapításának Tampában. Szakértőként dolgozik többek között az ESPN-nél, továbbá 2011 óta a Tampa Bay Storm AFL-csapat társtulajdonosa és elnöke.

 

Vass Ádám (vassadi)