Hall of Famers 2016 - Edward J. DeBartolo Jr.

Írta: empty taxi — 2016. augusztus 3., 13:17

A legsikeresebb tulajdonos is tagja lett a Hírességek Csarnokának.

Hall of Famers 2016 - Edward J. DeBartolo Jr.

Született: 1946. november 6. (Youngstown, Ohio)

Csapata: San Francisco 49ers (1977-2000)

Eredményei: 5-szörös Super Bowl győztes (XVI, XIX, XXIII, XXIV,XXIX)

 

Hírességünk értelmiségi családba született, az apja sikeres vállalkozó, az anyjáról pedig előadóközpontot neveztek el a jóhírű Notre Dame egyetemen (ez Edward Jr. alma matere is egyébként). Az ifjabbik DeBartolo az üzleti életben leginkább arról ismert, hogy az apja, Edward J. DeBartolo Sr. által alapított vállalat részeként kezdett bevásárlóközpontokat fejleszteni. Az itteni sikereinek köszönhetően kezdett el érdeklődni a sportmenedzsment iránt, a 49ers 1977-ben lett az ő tulajdona.

DeBartolo új, családközpontú megközelítéssel viszonyult a játékosokhoz, ő kezdte el először partnerként kezelni őket. Ahogy Steve Young (ex-49ers QB, szintén tagja a Hírességek Csarnokának) fogalmazott korábban sok tulajdonos egyfajta ingó vagyonként tekintett a játékosokra, DeBartolo volt az aki ilyen szemszögből megváltoztatta az NFL-t. Korábban még olyan nagyságok mint például Joe Montana, Steve Young vagy Jerry Rice sem engedhette meg magának, hogy a tulajdonost csak simán Mr. D-nek hívja. Sokak szerint ez a fajta szervezeti kultúra is kellett ahhoz, hogy Bill Walsh ill. George Seifert vezetésével összesen 5 Super Bowlt tudjon nyerni a San Francisco 13 év alatt.

Az évek folyamán hősünk többször keveredett pénzügyi ill. jogi problémák közé. 1991-ben például kénytelen volt arra kérni, a húgát, Marie Denise DeBartolo Yorkot, hogy adják el a családi tulajdonban lévő Pittsburgh Penguins NHL-franchise-t (ami ekkoriban szintén igencsak sikeres volt), hogy finanszírozzák DeBartolo Corporationt, amit durván megtépázott az 1987-es ingatlanpiaci válság. 1992-ben DeBartolot szexuális zaklatással vádolta meg egy pincérnő. A házas tulajdonos tagadta a bűnősségét, nem is vádolták meg, de állítólag 200 ezer dollárt fizetett a peren kívüli megegyezés során. 1998-ban belekeveredett az egykori louisianai kormányzó, Edwin Edwards körüli korrupciós ügybe. Bűnösnek vallotta magát abban, hogy elmulasztotta jelenteni a tudomására jutott bűncselekményt, így 1 millió dolláros pénzbírságot és 2 év felfüggesztett börtönt kapott. Edwards kormányzó többek között zsarolás vádjával került a bíróság elé, DeBartolotól 400 ezer dollárt követelt egy folyami hajón megvalósuló kaszinó engedélyezéséért. DeBartolo soha nem kapta meg az engedélyt, ellenben az NFL-től kapott ezért egy bírságot és a liga eltiltotta a 49ers aktív irányításától 1 évre.

Az eltiltás után visszatérhetett volna a franchise élére, de ő úgy döntött, hogy azt inkább átadja a húgának, Marie Yorknak a családi üzleti birodalom más részeiért cserében. Az volt a közvélekedés, hogy a tulajdonoscserét a liga kényszerítette ki, de DeBartolo maga állt ki a nyilvánosság elé és állította azt, hogy önként döntött így.

2014-ben a 49ers előző stadionját, a Candlestick Parkot egy flag-football gálameccsel búcsúztatták. A legendás, szintén Hall of Famer offensive tackle Anthony Munoz (aki a Bengals színeiben két Super Bowlon is a vesztes csapat tagja volt a Friscoval szemben) így emlékezett vissza: "Körülbelül 30 ezer ember volt kiváncsi arra, hogy egy rakás öreg ember a flag-footballt játszik. Amikor láttam, hogy a közönség, hogy őrül meg attól, hogy az utolsó touchdownt a stadionban Montana dobja DeBartolonak és azt, hogy Joe Montana- és Ronnie Lott-szintű legendák mennyire csodálják ezt az embert (DeBartolot), az számomra lenyűgöző volt, valahol szerintem erről szól az egész."

Mr. D mindig is híres volt a nagylelkűségéről, a Hall of Famer linebackerrel, Derrick Brooks-szal közösen például középiskolát alapítottak Tampában. A beiktatási beszédét a lánya, Lisa DeBartolo fogja elmondani.