Hall of Famers 2016 - Kevin Greene

Írta: Höri — 2016. július 29., 17:13

Egy igazi sack-mágnes

Hall of Famers 2016 - Kevin Greene

Kevin Greene

 
Aki csak a jelenkor NFL-ét ismeri, annak Greene-t úgy lehet legkönnyebben leírni, hogy ő volt a századvég Clay Matthews-a. Ami bónusz, hogy Greene elnyűhetetlensége és showman mivolta egy extra réteget adott a népszerűségéhez. Az mindent elmond, hogy pankrátor karrierjét aktívan űzte az NFL mellett és bele kellett írni a szerződésébe, hogy ezt ne. Jelenleg harmadik helyen áll minden idők legtöbb sackjét szerző játékosai között.
 
Született: 1962. július 31. (boldog szülinapot előre is!)
Egyetem: Auburn
Draft: 1985. 5/113
NFL csapatai:
Los Angeles Rams (1985-92), Pittsburgh Steelers (1993-95), Carolina Panthers (1996), San Francisco 49ers (1997), Carolina Panthers (1998-99)
Edzőként:
Green Bay Packers OLB coach (2009-13)
 
Eredményei:
A 90-es évek álomcsapatának tagja
Az év védője (1996)
Az év linebackere (1994, 1996, 1998)
3-szoros all-Pro
5-szörös Pro Bowler
160 sack gazdája
A legöregebb játékos, aki a legtöbb sacket érte el egy idény alatt (1996-ban 14.5)
Super Bowl győztes (2011)
 
Nem indult könnyen Greene felnőtt pályafutása, hiszen nem kapott futball ösztöndíjat az egyetemektől, így saját pénzén íratkozott be az Auburnre. Néhány évvel később az SEC regnáló év védőjeként állt tovább a profi világba. Szabadidejében az egyetem mellett katonai kiképzésen is részt vett, amit a holtszezonokban fejezett be.
Elsőként a Birmingham Stallions draftolta az USFL-be, mint helyi erőt, de még ugyanebben az évben a Rams tetszését is elnyerte és Greene az NFL-be került, mint defensive end. Első sackjét egy playoff meccsen jegyezte a Cowboys ellen, majd alapemberré nőtte ki magát és 1986-ban, majd '87-ben is második volt a csapatában a sackek terén. 1988-ban váltott linebacker posztra, amikor Fritz Shurmur bevezette a csapatban az 5-2-es alapfelállást, és három évig ezt is használta a Rams. Greene megtalálta a szerepét benne, hiszen 16.5 sackjénél csak Reggie White csinált többet 1988-ban. Különösen emlékezetes a 49ers elleni meccsük, ahol muszáj volt nyerni a playoff remények életben tartásához, Greene pedig 4.5 sackkel büntette Joe Montanát.
Miután 1989-ben meg tudta ismételni a 16.5 sackes eredményét, és immár all-Pro játékosnak mondhatta magát, úgy érezte, hogy az évi 225 000 dolláros fizetésnél többet érdemel, mondjuk az ötszörösét. Egy 39 napos holdout után a Rams 3 évre hosszabbított vele és 2.5 millió dollárt írtak a papírra.  Egy újabb erős évvel 46-ra tornázta fel a sackjei számát a három éves periódus alatt, csapata pedig összesen 128-at jegyzett, miközben futással meccsenként átlagosan 101.6 yarddal terhelték csak őket.
1991-ben Jeff Fisher lett a védelem főnöke, aki 4-3-ra váltott, és ugyan Greene-t kipróbálta a fal mindkét szélén és linebackerként is szinte egyenlő játékidővel, újonc kora óta nem futott ilyen gyenge évet a sztárjátékos. Év végén Fishert el is küldték a stábjával együtt. A helyére Chuck Knox főedző jött, George Dyer védőkoordinátorral, akik meglátták Greene-ben, hogy többet is rá lehet bízni, mint a pass rusher szerepkör. Bal linebackert játszott, és nem csak sackekben, de szerelésekben is csapata legjobbja lett. Harmadik kísérleteknél támadta a QB-t, de sokkal több coverage feladatot kapott, mint bármikor korábban, amit szintén meg tudott oldani. Ennek ellenére nem volt elégedett a szerepével, többször szerette volna a backfieldet ostromolni.
1993-ban kinyitott a szabadügynök-piac, amit ma ismerünk, Greene pedig ugyan a Green Bay-nél is járt, ahol Shurmur volt a DC, de a 4-3-as rendszer megrémítette, így a Steelers lett nála a befutó, Dom Capers stábjával. 3 éves, 5.35 millió dolláros kontraktot írt alá Pittsburgh-ben. Hatékonysága megközelítette a los angeles-it, 12.5 majd 14 sackes idényt futott, de csapatszinten az 1995-ös idény volt a csúcs, amikor a Super Bowl XXX-re kvalifikálta magát a Steelers, hogy aztán veszítsenek a Cowboys ellen. Három éve alatt, amit az acélvárosban töltött, ők gyártották a legtöbb sacket (139) és csak 3.48 yardot futottak ellenük átlagosan kísérletenként, ami szintén topnak számított. Dick LeBeau úgy jellemezte Greene-t, hogy egy kiváló játékos a futás ellen, miközben a legjobb pass rusher a ligában. Szinte megállíthatatlan.
Hatalmas erősítésnek számított Carolinában, annak ellenére, hogy már 34 évesen érkezett meg. A társai a legprofibb csapattársként tartották számon, Greene pedig 14.5 sackkel ismét élen zárt, és amit meg lehet nyerni ezen a poszton egyéni kategóriában, azt begyűjtötte. A Panthers 60-szor vitte földre az ellenfél irányítóját, 6 futott TD-t engedtek összesen és meccsenként 96 futott yardot. Az NFC döntőben a későbbi győztes Green Bay ugyanakkor megálljt parancsolt nekik. Váratlan fordulat, hogy ezután összeveszett a vezetőséggel és inkább eligazolt a 49ers-hez, ahol 6 (!) éves szerződést kínáltak a 35 éves linebackernek. Greene megdöntötte Lawrence Taylor rekordját, mint a legtöbb sacket jegyző LB, és itt már csak az "elefánt" posztot bízták rá, tehát főleg egyértelműnek tűnő passzjátékoknál számoltak vele. Jól ment a csapatnak, megint ott volt Greene az NFC döntőben, de a Packers megint jobb volt. Egy holdout kellett hozzá, hogy elengedjék és visszatérhessen Carolinába. Még 1998-ban is komoly hatása volt a játékra, 15 sackje sokat mondó, amit '99-ben újabb 12-vel fejelt meg, mielőtt visszavonult. Csak Bruce Smith és Reggie White áll előtte a rangsorban sackek terén. 12 év alatt 26 fumble-t tudott összeszedni a földről, 5 interceptionje, 3 safety-je, 3 touchdownja és 62.5 negatív yardos szerelése volt.
 
Az edzősködéssel majdnem 10 évvel azután kezdett el foglalkozni, hogy abbahagyta az aktív sportot. Tényleges edzői állást Dom Capers adott neki, aki akkor installálta Green Bay-ben az új, 3-4-es alapfelállást, és akkor draftolták az első körben Clay Matthews-t. Greene négy évig volt a csapat mellett, megnyerte első Super Bowl gyűrűjét, majd határozatlan időre felfüggesztette a hivatást, de azt mondja, hogy vissza fog térni, amikor a gyerekei már egyetemista korba lépnek.

Hozzászólások

több mint 7 éve
Jó lenne ha megnőnének azok a gyerekek,minél hamarabb!

[color=zöld][/color]Sajtfej!