Hawaii Rainbow Warriors [HAW]

Alapítás
1909
Konferencia
MWC
Divízió
West csoport
Város
Manoa (Hawaii)
Stadion
Aloha Stadium (50,000)

Weboldal
http://www.hawaiiathletics.com

A University of Hawaiʻi at Mānoa egyetemen a futballt 1909 óta űzik, a Hawaii Fighting Deans ["Harcos Dékánok] első mérkőzésén 6-5-ös győzelmet aratott a McKinley Középiskola ellen. Hazai találkozóikat ekkor még a Moiliili Field-en játszották, és a csapatnak 1922-től kezdve Rainbows [Szivárványok] volt a beceneve. A '20-as évek közepén Otto Klum vezetőedző irányításával létrejött a Wonder Team-ként [Csodacsapat] ismert gárda, 1924-ben és 1925-ben sem találtak legyőzőre, és olyan neves kihívókat küldtek haza vereséggel, mint a Colorado, a Colorado State vagy a Washington State. 1926-ban felépült a Honolulu Stadium, és 1934-ben ennek közönsége is egy veretlen szezont ünnepelhetett. 1935-ben futójukat, Thomas Kaulukukui-t Amerika legjobb csapatába is beválasztották (egyedül az ő 32-es mezszámát vonultatták eddig vissza). 1946-ban a csapatot végre besorolták az NCAA-be, a másodosztályban függetlenként kezdték, szép lassan el is tűntek a helyi ellenfelekkel játszott meccsek.

UH

1950-ben a college football történetének egyik legnagyobb meglepetését okozták, mikor a Nebraskát páholták el 6-0-ra idegenben, pedig az azt megelőző idény során 50-0-ás, KO-val felérő vereséget szenvedtek a Cornhuskers-től otthon. 1968-ban Dave Holmes lett az edző, Holmes 1974-ig trenírozta a Szivárványokat, meccseik 72%-át megnyerve, és egyszer sem zártak negatív mérleggel az érában. A korszak legemlékezetesebb találkozója a Washington-Hawaii összecsapás Seattle-ben. A kezdőrúgást megelőzően a fogadóirodák szerint a Washington papíron 50 ponttal jobb volt, de a Rainbows 10-7-re nyerni tudott. Holmes regnálása végére elérte, hogy a Hawaii felkerülhessen az első osztályba. 1974-ben változtatták meg a csapat becenevét Rainbow Warriors-ra, valamint 1975-ben átköltöztek az Aloha Stadium-ba, a napjainkban is használt stadionjukba. 1979-ben csatlakoztak a WAC konferenciához. 1989-ben első Bowl-meccsüket játszották a Michigan State ellen, '92-ben holtversenyben behúzták a WAC-t, sőt először az egyetem történelmében a bowlt nyertek (a Holiday Bowlt 27-17-re az Illinois ellen), Bob Wagner főedző vezetésével. Wagnert 1995-ben kirúgták, de utódlását nem valami jól oldotta meg a UH, Fred von Appen-nel borzasztó mély gödörbe kerültek. 1998-ban fordult elő először és mindeddig utoljára, hogy győzelem nélkül maradtak a teljes szezonban.

June Jones-t az NFL-ből csábították el, a támadóguru - a run 'n' shoot mestere - 1999-ben rögtön remek mérleggel, 9-3-mal nyitott, és a folytatás is parádésan alakult. 2001-ben a gárda nevét Warriors-ra egyszerűsítették, míg a relatíve szimpla offense-nek köszönhetően sorra állítottak fel új és új passzrekordokat. A run 'n' shoot lényege, hogy minimum négy célpont van elkapóként a felállásban, általában ebből 2 tényleges WR, 2 slotback. A játék előtt sok az elmozgás, ezzel zavarják össze a védelmet. Az irányító általában shotgunban kapja a labdát, és néhány sikeresebb passzjáték után, mikor a védelem már passzra számít, akkor kezdik el erőltetni a futást. Nem véletlen, hogy ’99-től a Warriors számos csúcsot döntött meg, például Timmy Chang tartotta az NCAA-ben az összes passzolt yard rekordját, egészen a szintén UH-s Colt Brennan-ig. Négy Hawaii Bowl-részvételt követően 2007-ben jött a nagy durranás, 12-0-ás alapszakasszal BCS Bowl, bár a Sugar Bowlon csúnyán elintézte a Harcosokat a Georgia. Jones lelépett az SMU-hoz, a DC-ből HC-vé avanzsált Greg McMackinnak ellenben csak két Hawaii Bowl-zakóra futotta. Négy évnyi szenvedést maga mögött tudva visszavonult, hogy a Honolulun született Norm Chow örömmel foglalhassa el a vezetőedzői állást. Chow 2012-ben meglepő módon - már az MWC-konf tagjaként - igen leszerepelt.

Érdekességek
Az egyetemen hagyomány eljárni mérkőzések előtt a tradicionális polinéziai harci táncot, a Hakát. Győzelem esetén mérkőzés után is eltáncolják a Kapa O Pango-féle verziót, mivel az új-zélandi rögbicsapat levédette magának az eredetit. A zenekar már 1923 óta zenél a UH mérkőzéseken, a '70-es évek óta mindig eljátsszák a harci indulót és a nem hivatalos harci indulót (a Hawaii 5-O tévésorozat főcímdalát). A kabalafigura Vili, a polinéziai törzsi harcos. Stadionjuk, az Aloha Stadium egyben a Pro Bowl helyszíne. Ez volt a világ első arénája, amely több sportnak is megfelel, ugyanis átalakítható baseball- és labdarúgópályává is, valamint gyakran rendeznek itt koncerteket.

A Hawaii-nak két riválisa van, de egyik sem nyúlik vissza a régmúltra, mivel területi alapon nem lehetnek nagy ellenlábasai a csapatnak. WAC-tagként a BYU-val parázs mérkőzéseket vívtak, melynek külön pikantériája, hogy Oahu szigetén elég sok mormon él, a Brigham Young állama, Utah pedig ennek a vallási irányzatnak központja. A Fresno State-tel az utóbbi években erősödött fel az ellentét, sokszor a sportszerűség határát súroló megmozdulásokkal.