Holtszezon értékelő - 4.

Írta: Höri — 2013. április 14., 18:20

Négy részes sorozatunkban összefoglaljuk, hogy az NFL csapatok keretei miként változtak a piacnyitás óta, és hogy ezek a játékosmozgások hogyan érintik a gárdák erejét. A 4. részben a legjobban szereplő nyolc franchise kerül sorra.

Holtszezon értékelő - 4.

Seattle Seahawks

Az idei holtszezon nagy story-ja, hogy az NFC West két riválisa hogyan válaszolgat egymásnak nagyobbnál nagyobb nevek leigazolásával. Természetesen élre kívánkozik Percy Harvin a Seahawks eharvinsetében, de a klasszis elkapón kívül is minőségi igazolásokkal dúsította keretét John Schneider és Pete Carroll.
Ott van rögtön Harvin eddigi csapattársa, a veterán Antoine Winfield, aki ugyan 36 éves lesz már júniusban, de még mindig inkább felfelé lógott ki a Minnesota védelméből. (Kifejezetten szép lesz amint Winfield odaáll majd a nála 20 centivel magasabb Sherman, Browner, Chancellor trió mellé a secondary-be, mellette még Earl Thomas is daliás legénynek fog tűnni). Az ilyen egy éves, veterán igazolások is mutatják, hogy a Seahawks egyértelműen Super Bowl esélyesnek számít 2013-ban. Szorosan összefüg ezzel két merőben más típusú DE leigazolása. Cliff Avril csalódást keltő előző idénye után itt kíván visszatérni franchise taget érő mutatóihoz, míg Michael Bennett a látványos bemutatók helyett a megbízhatóságot szállítja az egységbe. Két ilyen defensive end megszerzése után kit izgat Jason Jones távozása, főleg ha ott van a keretben Red Bryant, BRUCE IRVIN, vagy a gyógyulgató Clemons.
A távozók közül Matt Flynn csereügylet során váltott gazdát, így új csereirányítót kellett szerezni, Brady Quinn lett a szerencsés választott. Ha annyi akciót lát majd mint Flynn tavaly, akkor nem lesz gond. Alan Branch végig kezdő volt itteni karrierje alatt, de a jelenlegi keretből megoldható a pótlása, Leon Washington szerepét Harvin megoldja, Trufant már nem volt faktor újabban, és Leroy Hill sem kapott új szerződést, pedig a 30 éves linebacker még tavaly is alapember volt. Ha Malcom Smith-t nem érzik alkalmasnak a kezdő szerepre, lehet, hogy draftolnak egy OLB-t. Érdekes lesz még, hogy kicker jön-e, mert jelenleg csak Carson Wiggs van rosteren.
Seattleben nincs mellébeszélés: meg kell előzni a 49ers-t a csoportban és megnyerni a Super Bowlt. Ha nem sikerül, akkor bukta az év, de hosszú távú csüggedésben biztos nem kell kitörni, mert egy elit csapat alapja évekre előre le lett fektetve.

Green Bay Packers

Ha kicsivel jobban iparkodtam volna, és pár nappal korábban indítom a cikksorozatot, akkor ki tudtam volna találni valami jó poént, hogy a Packers miért nem igazolt senkit, de azóta Matthew Mulligan személyében egy a Rams-ből kivágott blokkoló tight end aláírt, szóval kár a gőzért. (Egyébként nyilván azért nem verik magukat költségekbe, mert meg kell kötni hamarosan Aaron Rodgers új szerződést, ami ttolyan másfél flekónyiba kerül).
Maradt Francois és Brad Jones, és olyan RFA-ik is voltak mint Shields és Dietrich-Smith, így azért némi melója akadt Ted Thompsonnak, de nem kellett belefulladni. Ryan Grant és Ced Benson helyett maradtak a névtelen hősöknél a RB poszton, onnan mindig jön utánpótlás, és a két maradó LB miatt Zombo és Walden lelépése sem hagy túl sok nyomot maga után. Tom Crabtree helyett megjött itt Mulligan, a sztárigazolás és egyébként is annyi TE van a keretben, mint csillag az égen, még Finley-t se vágták ki, pedig sokat tett érte. Kivágták viszont Charles Woodsont, aki még ma se tudja melyik bajnokesélyeshez kéne igazolni, így a safety poszt problémásnak tűnik, 1. körös draft sem kizárt. A végére hagytam a legjelentősebb tranzakciót, Greg Jennings a csoportrivális Vikings bázisán ragadt, így most a James Jones-Nelson-Cobb egyébként nem veszélytelen hármas mögött nem sok rutin van a WR szekcióban, tuti jön majd rookie és az vélhetően elég boldogan jön.
Mivel Green Bay-ben mindig mindenki sérült év végére, így nagyon mély a keret a holtszezonban, hiszen itt mindenkivel egészségesen lehet számolni. Ha a leírt hiányposztokat feltöltik, akkor nem fog szenzációt okozni ha újabb nagy menetelést mutatnak be 2013-ban.
U.i. majdnem kihagytam, hogy visszavonult Jeff Saturday, de az idény végén már látszódott, hogy nélküle jobban boldogulnak, szóval az erejüket ez nem befolyásolja.

Houston Texans

Mikor már azt hittük, hogy a Texans nem hajlandó játékost igazolni 8 all-Pro szereplés alatt, megegyeztek Greg Jones-szal is, jelentősen megdobva az érkezők táborát Shane Lechler és Ed Reed után.
Jones és Lechler is annak a háromtagú kontingensnek a pótlására jött, amelyek közösen tették át a székhelyüket Philadelphiába. James Casey persze több volt, mint egy fullback, Greg Jones sokkal hagreedyományosabb értelemben viszonyul a poszthoz, Lechler meg továbbra is posztja legjobbjai közé sorolandó, így vele tuti nem lesz gond. Connor Barwin helyére ellenben senki se jött, nem mintha a Brooks Reed-Mercilus duó ne lenne reményteli, de a rotációt eléggé megviseli a váltás. Ed Reed majd a Detroithoz csatlakozó Glover Quin posztjára ugrik be, hasonló minőségi javulást hozva mint Lechler, csak nagyobb játékidővel.
Egyetlen játékost bocsátottak el, ő Kevin Walter, így már hivatalosan is kijelenthető, hogy Houstonban 2. számú WR-t keresnek, a Posey-Martin-Jean vonal erre alkalmatlan. Bradie James maradásához sem ragaszkodtak, így most vagy házon belül neveznek ki valakit Cushing ILB társának Sharpton vagy Dobbins közül, vagy ide is hoznak egy fiatalt.
A Texans tehát nagyjából egybenmaradt, legalábbis az erejük lényeges változáson nem ment át. Ed Reed zsenije akár meccseket dönthet el ha végigbírja az évet, de többé-kevésbé arra építve kell meccseket nyerni mint tavaly. Ha Foster többet tud pihenni, és Cushing se esik ki szezon felénél, akkor nincs ok feltételezni, hogy rosszabbak lesznek mint tavaly.

Denver Broncos

Ha eddig nem lett volna világos, John Elway nem az az ember, akit egy playoff szereplés kielégítene, így újabb húzóembereket csábított a Sziklás-hegységbe, elősegítve a gyűrű elhozatalát.
Louis Vasquez ráadásul a rivális Chargers-től érkezve lett a csapat guardja, megoldva azt a problémát, awelkermit tavaly láttunk: Chris Kuper sérülése alatt kriminális dolgok folytak az RG helyén. Vasquez nem csak stabil kezdő, de a maga feladatkörében az egyik legjobb. Ugyanez Wes Welkerre is elmondható, aki Eric Decker és Demaryius Thomas társaként nem nagyon kell, hogy belemenjen a darálóba bravúr elkapásokat hajszolva, könnyedén játszhatja a saját játékát, amit Brady-vel már tökélyre fejlesztettek.
Régóta várt javulást hozhat a fal közepére Terrance Knighton, hiszen a korábbi években Ty Warren, Bannan és mindenki más befuccsolt, akit veteránként szerződtettek a posztra, az újraigazolt Vickersonnal viszont összeállt egy életképes duó. Dominique Rodgers-Cromartie hasonló szerződést kötött mint tavaly Tracy Porter 1 évre. DRC-nek tehát produkálni kell majd, lehetőleg jobban mint Porternek, akit simán feledtetni tudott az év elején nem túl ismert Chris Harris. Bailey korára tekintve simán benne van a pakliban, hogy Cromartie jó éve egy zsíros szerződést is jelenthet neki, szóval érdemes szegnie magát. 
Ryan Clady franchise taget kapott, a távozók közül pedig senkit sem bántak igazán, beleértve DJ Williams-t is, aki már hasonlóképpen túl van karrierje csúcspontján mint a helyére érkező Stewart Bradley. Aztán jött a Dumervil-malőr és a semmiből egy komoly lyuk keletkezett a Broncos védelmén, amit úgy tűnik kénytelenek lesznek a drafton befalazni, hacsak nem ír végre alá valamelyik rutinos pass rusher a Freeney-Abraham duóból.
Denverben tehát komolyan gondolják a bajnoki címet, és nem nyugodtak meg azzal, hogy tavaly Peyton Manninget aláíratták. Az AFC-ben ők erősítettek legjobban a bajnokesélyesek közül, így semmi akadálya, hogy ismét vérmes reményekkel induljanak neki az évnek.

New England Patriots

Mindenképp siker, hogy a piacon biztosan kapósnak számító saját ügynökeik közül Aqib Talib és Sebastian Vollmer sem igazolt el máshová, mint ahogy Kyle Arrington sem. Ezzel együtt a Wes Welker-ügy többeknél kiverte a bivollmerztosítékot a pénzügyi részletek miatt, de Belichickék úgy számoltak, hogy Danny Amendolában már több van, jobban járnak ha belé fektetnek. Rutinos elkapóik közül Lloyd, Branch és Stallworth távozása elé sem gördítettek további akadályt, Edelman maradt és jött még Donald Jones és Michael Jenkins, plusz Emmanuel Sanders függőben van. Az igyekezet érezhető legalább. Kiegészülve a diszkóbalesetekből felépülő Gronkowskival, Hernandezzel, Ballarddal és Hoomanawanuival, valószínűsíthető, hogy nem a passzjáték lesz a gárda fő problémája ezentúl se, csak az a kérdés megütik-e majd az elit szintet mint eddig. Danny Woodhead helyén Leon Washington kaphat játékidőt, bár elkapásban ő azért nem bizonyított eddig.
A védelembe szokásosan árkezett valaki a Raiders-ből, Tommy Kelly Wilforkkal nagyot alkothat középen ha jó formában lesz, illetve a CFL all-Star Armond Armstead felé is nagy a bizalom. A legnagyobb név az érkezők között Adrian Wilsoné, a volt Cardinals safety akár visszaküldheti McCourty-t a CB-k közé, attól függ melyik egység szerepel majd gyengébben.
A 2013-as Patriots leginkább a Welker nélküliség miatt lesz majd (kezdetben) érdekes, bár Amendola személye biztosítja, hogy a játék képe ne változzon túl nagyot. Mélységi célpont viszont Sanders lehet maximum, így az elkapósort valószínűleg tovább turbózzák abból az 5 pickből, amivel a drafton bírnak. (Csak győzzék kívárni a letradelések során). Mindenesetre az AFC Eastben bátor dolog lenne a Miamit esélyesebbnek nevezni náluk, de valószínűleg ez egy olyan év lesz mikor nem csak felfelé kell nézelődni a tabellán, hanem a hátuk mögé is figyelni kell.

Atlanta Falcons

Sikerült megdumálni Tony Gonzalezt, hogy rugaszkodjon neki utolsó utáni alkalommal is a bajnoki címnek, de a dolgok mögé nézve látható, hogy semmivel se lesz ez könnyebb menet, mint korábban.
Nyilván a két érkező veterán sokat jelent a csapatnak. Turner helyén Steven Jackson és Abraham sjhelyén Umenyiora sok örömöt szerezhet a drukkereknek, de a többi távozó pótlása egyelőre nem megoldott. Todd McClure visszavonult, de a tavalyi Konz-draft nem véletlen következett be, erre fel voltak készülve Dimitroffék. Meglepetésre kivágták Tyson Clabót is, így új RT-vel mennek majd neki az évnek, aki lehet a másodéves Lamar Holmes vagy valami később beszervezendő új arc. Roddy White és Julio mögé most se igazoltak életképes 3. számú WR-t, de lehet ez csak az én mániám, hogy két elkapóval nem lehet bajnokságot nyerni, akárkik is azok. A secondary-ből Dunta Robinsont kivágták, Grimes és Owens pedig lejárt szerződéssel vette a kalapját. Most McClain és Samuel mögött hatalmasat csappant a választék. Végezetül Vance Walker is kiemelendő távozó, így Umenyiora érkezésével sem lett teljes a kezdő DL.
Voltak fontos hosszabbítók, Sam Baker, William Moore és Garrett Reynolds is a maradása mellett döntött több-kevesebb pénzmag ellenében.
Ha Jacksonnal még virtuózabb lesz a támadójáték, akkor nem fog gondot okozni, hogy bejussanak a playoffba. A védelem most úgy tűnik, hogy vissza fog esni, de egy erős drafttal simán vissza lehet fordítani ezt a folyamatot. Az Atlantát tavaly is kétkedéssel fogadtuk a bajnokesélyesek táborában, de végre a playoffban is tudtak produkálni, szóval van mire építeniük, de játékoskeret alapján nem ők a legjobbak az NFC-ben, az is fix.

San Francisco 49ers

A csapat amelynek ennyi (mutatom) hiányzott, hogy bajnok legyen, igen komolyan vette hogy tovább erősítse keretét, így kijelenthető, hogy a Super Bowl legfőbb esélye az új szezonban a 49ers lesz.
Voltak persze gyenge pontjaik eddig is, ott volt például Akers, aki helyett az elmúlt idény all-Pro rúgója, Phil Dawson lépett be az öltözőbe. Crabtree mögött visszafogott volt a WR-állomány, amire Manningham dorseysérülése csak rátett egy lapáttal, így elhozták egy 6. körért (!!!) Anquan Boldint a Ravens-től. Kaepernick remeklésével Alex Smith létszámon felülivé vált, így megkapták érte cserébe a draft 34. választási jogát a Kansas City-től, a cserepadra pedig Colt McCoy-t ültetik majd le. A Niners-nek 13 választási joga van a drafton, a top100-ban ebből 5, szóval távozó kiegészítőembereik helyére a legnagyobb tehetségek közül válogathatnak. Maradva még az érkezőnék, Nnamdi Asomugha borzasztó philadelphiai kitérője után itt kipróbálja, hogy a neki tetsző rendszerben megy-e még a futball, Criag Dahl pedig a safety posztra segíthet be ugyanis Dashon Goldson távozott. Goldson egyértelműen a legnagyobb vesztesége a csapatnak, nem kizárt, hogy ezért az első 2 pickjükből az egyikkel safety-t visznek majd, és a többi poszt javulásából kell kigazdálkodni, hogy ezen a ponton ne essenek vissza. Sopoaga és Jean-Francois elmenetelét ugyanis elhomályosítja Glenn Dorsey megszerzése, aki akár új szerepkörben, a fal közepén is láthat akciót. Delanie Walker helyett valószínűleg sikerülni fog egy jó 2. TE-t beszerezni a börzén, Boldin pedig egy személyben duplikálja Ginn és Randy Moss tavalyi számait.
2013-ban se lesz leányálom a San Francisco ellen pályára lépni (a londoni Jaguars elleni csörte különösen csúnyának ígérkezik), főleg ha a teljes holtszezonban úgy készülnek Harbaugh-ék, hogy Kaepernickre alakítják ki a playbookot. Akárki szeretne Super Bowlt nyerni, az biztos, hogy a 49ers testén keresztül vezet majd az út.

Baltimore Ravens

Hol is kezdjem. Visszavonult Ray Lewis és Matt Birk. Lewis mellett a másik ILB, Ellerbe is távozott. Jött a posztra pár napja Rolando McClain Oaklandből, akinek nem sikerült a beilleszkedés az NFL-be, szóval ha itt sem produkál, akkor valószínűleg több helyre nem nagyon fogják hívni. Van motivációja. Jameel doomMcClainnel csodásan festenek majd a pálya közepén, de sajna nem rokonok, így már nem is hangzik annyira jól. Birk helyére jött tavaly a 4. körben Gino Gradkowski, őt kell a mély vízbe dobni. Távozott a nagy öreg Ed Reed is, ezért párhuzamba állítva a safety posztot, eddigi társát, Pollardot is kivágták. Michael Huff ugyancsak Oaklandből jött, FS tehát már van elég jó, SS-nek momentán Christian Thompson és James Ihedigbo jelentkezik, szóval nem kizárt, hogy még egy tavalyi 4. körös örököl kezdő helyet. A dolog szépsége az lenne, hogy mindketten FCS neveltek. A secondary-ből Cary Williams is a távozás mellett döntött, Webb felépülésével az év végi állapotokhoz képest ez nem okoz majd akkora földindulást. A DE/OLB Kruger pótlása sikerült legjobban, Elvis Dumervil kiváló párost alkothat Terrell Suggs-szal a túloldalon, főleg ha utóbbi 100%-os lesz, ellenben az elmúlt idénnyel. Ami nagyon mély lesz, az a DL rotáció. Chris Canty és Marcus Spears is beáll a sorba az RFa tendert kapó Arthur Jones és McPhee mellé és a Ngata/Cody NT felhozatal is adott. Ha már korlátozott jogú szabadügynökök, mindkét TE, vagyis Pitta és Dickson is mekapta a maga tenderét, egy évig tuti maradnak. Joe Flacco meg sokkal tovább, de ez gondolom senkinek se újdonság. Anquan Boldin maradt a végére, a WR sor elsőszámú játékosát házon belül talán Tommy Streeterrel lehetne pótolni ha rohamosan fejlődik, ha nem, akkor oda is kell még erősítés.
Nem lehet úgy tenni a Ravens esetében mintha semmi se történt volna, mert bár 5 új igazolásuk mind jónak tűnik, itt azért mélyebb csapat(újjá)építésnek kell nekilátni. Gyűrűkkel az ujjakon ez persze jobb hangulatban történik, és ha Joe Flacco állandósítja azt az arcát, amit a rájátszásban láttunk, akkor ezzel a kerettel is visszatérhetnek az egyenes kiesésbe. A bajnoki cím hatalmas bravúr volt 2012-ben, a címvédés már földöntúli kategória lenne.


Hozzászólások

több mint 11 éve
csi77 Chicago Bears Illinois Fighting Illini 25 — Bears & Illinois fan
Köszi ezt az összefoglaló gyűjteményt! Jó! 😊

Hajrá Bad Bones!
A lányos apukáknak a legjobb!!
http://orig08.deviantart.net/fa61/f/2015/248/f/d/matt_forte_by_anyegin-d98fqaw.png