Holtszezon összegzés - AFC West

Idén nem a Broncos dominálta a holtszezont, de vajon ez a pályán is látszódik majd?

Holtszezon összegzés - AFC West

Denver Broncos
Edzőváltás: John Fox helyett Gary Kubiak a vezetőedző, Adam Gase helyére Rick Dennison érkezett OC-nek, Jack Del Rio helyére pedig Wade Phillips jött DC-nek
Érkezett: Owen Daniels (TE), Vance Walker (DL), Shelley Smith (G), Reggie Walker (ILB), Darian Stewart (S), Antonio Smith (DL), Gino Gradkowski (C)
Hosszabbított: Steven Johnson (ILB), Virgil Green (TE), Demaryius Thomas (WR, franchise tag), Tony Carter (CB, tender)
Távozott: Orlando Franklin (OL), Julius Thomas (TE), Rahim Moore (S), Terrance Knighton (NT), Mitch Unrein (DL), Jacob Tamme (TE), Nate Irving (ILB), Will Montgomery (C)

Kevesebbet költött a Denver az utóbbi években megszokottnál, a támadóoldalt a távozók helyére próbáltak igazolni, Orlando Franklin helyét a zone blocking sémába jobban illő Shelley Smith veheti át a baloldali guard posztján, az összekötőknél távozott a két jó kezű játékos Julius Thomas és Jacob Tamme, az érkezőknél egyelőre csupán Kubiak régi ismerőse Owen Daniels neve tűnik föl. A cserecenter posztján pedig Will Montgomery helyét pedig a trade keretében érkezett Gino Gradkowski veheti át. Összességében kevésbé neves, ám a rendszerbe illő játékosokkal igyekeztek pótolni a távozókat. Peyton Manninggel a fedélzeten ez a kiszolgáló személyzet is bőven versenyképessé teszi a vadlovakat.
Védőoldalon Terrance Knighton távozása érthető volt, Wade Phillips rendszerében nem kell egy akkora hegy a védőfal közepére, mint amekkora Knighton. A védőfal rotációjából Mitch Unrein is távozott, az érkező oldalon található Phillips egykori játékosa Antonio Smith, aki passing downokon segíthet és Vance Walker, aki szintén játszott már 3-emberes frontban, minőségi pótlék lehet ő hogyha a Derek Wolfe – Sylvester Williams – Malik Jackson kezdőtrió valamelyike kiesik. A linebacker-sorban a távozó Nate Irvinget Indianapolisban túlfizették, a helyére hozott Reggie Walker kicsit idősebb megoldás, ám hasznosabb játékos a special teamben. A secondarybe Rahim Moore helyére Darian Stewart érkezett, elsőre ez minőségi visszaesésnek tűnik, nem is kizárt, hogy a draft első két napjának valamelyikén picket fog áldozni a free safety posztra John Elway.
Összességében látszik a szándék a Broncos vezetésétől, miszerint a távozókat kevésbé neves, ám a rendszerbe illő játékosokkal kell pótolni. Peyton Manning már abban a korban van, hogy a Broncos számára minden szezon Super Bowl or bust, ez idén sincs másképp, a keret talán kicsit gyengébb, mint tavaly volt, viszont az új edzői stáb akár palástolhatja is a szóban forgó tehetségbeli deficitet.

Kansas City Chiefs
Érkezett: Jeremy Maclin (WR), Tyvon Branch (S), Paul Fanaika (G), Ben Grubbs (G)
Hosszabbított: Josh Mauga (ILB), Jason Avant (WR), Kelcie McCray (S), Richard Gordon (TE), Ron Parker (S), Justin Houston (OLB, franchise tag)
Távozott: Rodney Hudson (C), Vance Walker (DL), Anthony Fasano (TE), Kurt Coleman (S), Dwayne Bowe (WR), Kevin Vickerson (DL), Joe Mays (ILB)

Elég egyértelmű, hogy a Chiefsnél inkább a támadók tehetők felelőssé azért, hogy nem jutott a csapat a rájátszásba. Támadóoldalon gond volt a támadófal gyengesége, ezen hivatott segíteni Paul Fanaika és az idecserélt Ben Grubbs, minőségi előrelépés várható a Chiefs falában ha sikerül megtalálni a komoly pénzért a Raidersbe szerződött Rodney Hudson utódját. Házon belülről Eric Kush lehet az utódjelölt, de tekintve, hogy az elkapót leszámítva nincs másik komoly hiányposztja a főnököknek, akár egy korai draftpick is érkezhet a fal közepére. Ha már az elkapóknál tartunk ott csak Bowe-Maclin csere történt gyakorlatilag, Maclin ismeri és szereti Andy Reid rendszerét, de ettől még nem lesz több célpontja Alex Smithnek, aki köztudottan nem szeret kockáztatni és mindig a legüresebb játékosnak igyekszik a kezébe juttatni a disznóbőrt. Reid rendszerében az elkapónak muszáj gyorsnak lennie a magasság másodlagos szempont, így tehát nem muszáj egyből az első nap WR-t választani, de ha DeVante Parker bent lesz a 18. drafthelyen, akkor nincs nagyon min gondolkozni.
A védelemben az egyetlen jelentősebb kérdőjel az Eric Berry egészségi állapota. A liga egyik legjobb safetyje sajnos limfómás, az (ideiglenes?) pótlásáról gondoskodott John Dorsey GM, hiszen visszahozta a jó szezont záró Ron Parkert, illetve leigazolta a sérülékeny, ám tehetséges ex-Raider Tyvon Branchet.
A KC védelme már tavaly is a legjobbak közé tartozott és nem volt olyan lényegi változás a holtszezonban, ami visszalépést vetítene előre. Támadóoldalon a megerősített fal növelheti Alex Smith biztonságérzetét, ugyanakkor megbízható célpontokban hiányt szenved az egykori 49ers-QB. A meccseket továbbra is a védelemnek és Jamaal Charlesnak kell hoznia, de látható a szándék a vezetőség részéről, hogy igyekeztek megerősíteni azokat az egységeket, amiktől a passzjáték lehet hatékonyabb.

Oakland Raiders
Edzőváltás: Jack Del Rio az új HC Dennis Allen/Tony Sparano helyén, a támadósor koordinálását Bill Musgrave vette át Greg Olsontól, a védelemért pedig Jason Tarver helyett Ken Norton Jr. fog felelni
Érkezett: Rodney Hudson (C), Lee Smith (TE), Roy Helu (RB), Malcolm Smith (OLB), Dan Williams (NT), Curtis Lofton (ILB), Nate Allen (S), Christian Ponder (QB), Trent Richardson (RB)
Hosszabbított: Charles Woodson (S), C.J. Wilson (DL), Brandian Ross (S)
Távozott: Tyvon Branch (S), LaMarr Woodley (OLB), Chimdi Chekwa (CB), Darren McFadden (RB), Matt Schaub (QB), Vincent Brown (WR), Antonio Smith (DL), Denarius Moore (WR), Maurice Jones-Drew (RB)

Volt bőven játékosmozgás Oaklandben és az igazolásokban lehet is látni az elképzelést, amiért Kaliforniába csábította őket Reggie McKenzie general manager. Christian Ponder ismeri Musgrave rendszerét, az ő feladata lesz Derek Carr mentorálása. Latavius Murray mellett kicserélődtek a futók, MoJo tankja kifogyott, így visszavonult, Darren McFaddennek pedig kellett már a környezetváltás, az érkezők között találjuk Roy Helut, aki egy nagyon jó 3rd down back és Trent Richardsont, akivel kapcsolatban annyit lehet elmondani, hogy a tavalyi MJD-nél nem nagyon lehet rosszabb. Lee Smith a liga egyik legjobban blokkoló összekötője, ilyen jellegű játékos eddig nem volt a Raiders keretében, Bill Musgrave futásorientált szakember, jól illeszkedik a kirakósába az ex-Bills játékos. Rodney Hudson Stefen Wisniewski pótlására érkezett, Wisniewski hasonlóan sok pénzt akart, mint Hudson, a kettőjük közt annyi a különbség, hogy Hudson válla teljesen egészséges.
Jack Del Rio védelmében a két defensive tackle 2-gap rendszerben játszik, fő feladatuk a futás megállítása, ezzel magyarázható Dan Williams leigazolása, aki Justin Ellis-szel kiegészülve masszív húshegyet alkothat a Raiders védőfalának közepén. Nagy gond volt tavaly, hogy nagyon vékony volt a linebacker-sor, ezt ellensúlyozandó érkezett a rutinos Curtis Lofton és a DC Norton által ismert egykori Super Bowl MVP Malcolm Smith. A secondaryben a safety poszt tűnt képlékenynek az offseason előtt, visszaigazolták a sokat fejlődött Brandian Rosst és Charles Woodson is vállalt még egy évet, így csak Tyvon Branch helyett kellett keresni még egy kezdő söprögetőt, végül az ex-Eagle Nate Allenre esett a választás, aki Branchnél gyengébb játékos, viszont kevésbé sérülékeny.
Elmondható az Oakland ténykedéséről, hogy két komoly hiányposztot nem sikerült megerősíteniük a szabadügynök-piacról, az egyik a jobboldali defensive end, innen hiányzik egy játékos, aki konstans nyomás alatt tudja tartani az ellenfél irányítóját. A másik gond ezzel a kerettel, hogy nincs benne igazi elsőszámú elkapó, aki szorult helyzetekben Carr segítségére lehet. Nem lehetetlen megoldást találni mind a két problémára a drafton, összességében megállapítható, hogy jó úton jár a Raiders, de még messze van a cél.

San Diego Chargers
Edzőváltások: Joe Barry LB-edző helyére Mike Nolan jött
Érkezett: Jacoby Jones (WR), Orlando Franklin (OL), Jimmy Wilson (DB), Stevie Johnson (WR), Mitch Unrein (DL), Patrick Robinson (CB)
Hosszabbított: King Dunlap (OT), Brandon Flowers (CB), Trevor Robinson (C)
Távozott: Ryan Mathews (RB), Eddie Royal (WR), Marcus GIlchrist (S), Shareece Wright (CB), Andrew Gachkar (ILB), Reggie Walker (ILB), Seyi Ajirotutu (WR), Chad Rinehart (G), Nick Hardwick (C)

Sikeresnek tekinthető eddig a Chargers holtidénye, hiszen King Dunlap és Brandon Flowers személyében a két legfontosabb lejáró szerződésű játkost sikerült hosszabb távon is a csapathoz kötni. Az érkezőknél is látni a koncepciót, Stevie J dolga lesz Royal pótlása, Jacoby Jones elsősorban a special team értéke miatt jött, ha az offenseben hozzátesz valamit az csak bónusz. Orlando Franklin leigazolása telitalálat a tavaly futásblokkolásban igencsak szenvedő támadófal számára. Jimmy Wilson dolga a Jetsbe távozó Marcus Gilchrist, Patrick Robinsoné pedig a 49ershez aláíró Shareece Wright pótlása lesz. Mindketten hasonló minőséget képviselnek, mint elődeik, elképzelhető, hogy a draftról is kapnak versenytársat, hiszen jelen állapotában van olyan jó ez a san diegoi keret, hogy akár „B-tervre" is be lehessen ruházni.
A távozók között a legnagyobb név a Philadelphiába szerződött Ryan Mathews, akinek az utódlása napi beszédtéma a Boltsnál. Branden Oliver és Danny Woodhead sem számít feature backnek, Donald Brownt pedig illene elfelejteni. Az eléggé egyértelmű, hogy a Chargers a drafton be fog ruházni egy futóra, a vita inkább arról van, hogy ezt mégis hanyadik körben lenne érdemes. Rinehart és Hardwick kiválásával a fal közepére is kell majd erősítés, a jelenlegi kezdő Franklin – Watt – Troutman trió mögött egyedül Trevor Robinson az, aki komolyabb meccsrutinnal bír.
Philip Rivers elcserélése szerintem inkább smokescreen volt, mintsem valóságalappal bíró pletyka. Ha támadófal visszatér futásblokkolásban a két évvel ezelőtti szintre, akkor ez a gárda a csoportgyőzelemre is jó lehet. A védelem már mutatott életjeleket tavaly, sok múlhat az Ingram-Attaochu ifjú titán OLB-pároson. Ha ők konstans nyomást lesznek képesek kifejteni, akkor nem lehet gondja a secondarynek. A futás elleni védelmen pedig egy igazi run stuffer védőfalember draftolásával sikeresen lehet majd javítani.

 

Papp Gábor (Empty Taxi)


Hozzászólások

több mint 7 éve
ulpianus Kansas City Chiefs LSU Tigers 10 — Astartes
Reszletes amennyire itt kell, nem adathalmaz. Kapunk egy jo altalanos kepet a csoportrol. Nem is vartam mast empty mestertol. (Y)


Állat vagyok, ami enni kér...
több mint 7 éve
Rolni Las Vegas Raiders 10 — Raiders fan
Csatlakozom Ulpihoz! Szép munka!

WIN LOSE OR TIE...RAIDER FAN 'TIL I DIE!!