Iowa State Cyclones [ISU]

Alapítás
1892
Konferencia
Big 12
Divízió
Város
Ames (Iowa)
Stadion
Jack Trice Stadium (61,000)

Weboldal
http://www.cyclones.com

Az Iowa State University kampuszán már 1874-ben felbukkant a futball, mint testedzési forma, de az első hivatalos csapat szervezésére 1892-ben került sor. Az 1894-es garnitúráról feljegyezték, hogy 6-1-es mutatóval zárt, és közte volt egy 16-8-as győzelem a legnagyobb rivális Iowa ellen. Az ISU a jogutódja az állam mezőgazdasági főiskolájának, melynek csapata Cardinals néven szerepelt. A legendás edző, a double wing back használatának forradalmasítója, Glenn „Pop” Warner is megfordult rövid ideig Ames-ben, az alkalmi tréner irányításával 1895. szeptember 29-én 36-0-ra lelépték a Northwestern Wildcats gárdáját. Másnap a Chicago Tribune „Ciklon söpörte el” címmel tudósított a meccsről, kiemelve, hogy „a Northwestern akár egy iowai ciklon ellen is kiállhatott volna úgy, ahogy azt tegnap a futballpályán tették”. Azóta az Iowa State atlétikai programjait Ciklonoknak nevezik. A kabala egy vörösbegy, Cy, 1954 óta boldogítja a szurkolókat.

isu

Váltakozó sikerű szezonok után 1923-ban írta be magát a Cyclones az amerikai sportalmanachokba, sajnálatos apropóból. Jack Trice, az I-State első afroamerikai focistája a Minnesota elleni idegenbeli mérkőzésen szenvedett halálos kimenetelű sérülést. Az akkoriban általános és elfogadott rasszista légkörben történt, hogy a minnesotait megelőző fordulóban a St. Louis nem volt hajlandó kiállni a Trice-szal megerősített Ciklonok ellen, majd a gárda Minnesotába érkezésekor társaitól elkülönítve kellett őt elszállásolni. Az 1923. október 6-i összecsapáson pedig az ellenfél kimondottan utazott rá, Trice a második playnél a kulcscsontját törte, de később visszaállt. A harmadik negyed egyik játékánál három Minnesota-játékos összetaposta, kórházba szállították, ám az orvosok utazásra alkalmas állapotúnak nyilvánították és elbocsátották. Két napra rá belső vérzés következtében hunyt el. Temetésén négyezren búcsúztatták, a csapat természetesen lemondta az esedékes Minnesota elleni visszavágót; 1989-ig nem is találkoztak egymással. Az 1974-ben épült Cyclone Stadium 1997-ben vette fel Jack Trice nevét, így az egyetlen elsőosztályú [FBS-es] futballpálya a Jack Trice Stadium, amelyik afroamerikai sportoló nevét viseli.

Az első bowl sokáig múló álomnak tűnt, hiába fáradozott ezért például Mike Michalske, az NFL szó szerint és képletesen is úttörő guardja vagy Clay Stapleton (aki arról vált hírhedtté, hogy gyakran harmadik kísérletre a puntot választotta). 1971-ben Johnny Majors vezetésével és George Amundson futó vezérletével 8-4-es mérleggel meneteltek a Sun Bowlig, igaz El Paso-ban az LSU már túl nagy falatnak bizonyult. A következő idényben Amundson QB-nak lépett elő, ami Liberty Bowlt ért, a Georgia Tech ellen viszont másfél perccel a vége előtt 31-30-as hátrányban kétpontost hibázott a Cyclones és utazhattak haza szomorkodva. Majors komolyabb célok felé nézett (Pittsburgh, aztán Tennessee), és Earle Bruce-nak adta át a stafétát. Az új edző szinte mindenben másolta elődjét, a két Bowllal, a vereségekkel, de még a távozásával is; Bruce sem tervezett hosszú távra, az Ohio State-re cserélte le az Iowa State-t. 1977-ben a split end Luther Blue meghatározó játékával a Peach Bowlra jutottak el (12-24, vs. NC State), '78-ban a Heisman-kandidáns RB Dexter Green és az All-American DT Mike Stensrud párosa Hall of Fame Bowl (12-28, vs. Texas A&M) formájában hozta meg - kicsit savanyú – gyümölcsét.

A két tehetséges szakember lelépésével a '80-as és '90-es években az ínség kora köszöntött be. Negatív szezonok sora követte egymást, míg végül az 1995-ben érkezett Dan McCarney szisztematikus építkezéssel 2000-re versenyképessé tudta varázsolni az ISU-t, sőt ebben az esztendőben a hőn áhított Bowl-diadal is összejött, az Insight.com Bowlon Sage Rosenfels QB irányításával a Pittsburghöt gyűrték le 37-29-re. Rosenfels-t 2001-ben a 4. körben draftolta a Redskins, hiánya mégsem érződött, mert McCarney csiszolatlan gyémántra lelt egy kaliforniai JuCo-ban, Seneca Wallace személyében. 2001-es, Independence Bowlt (13-14, vs. Alabama) eredményező kampánya folytán Wallace-t a 2002-es idényben már egyenesen titkos Heisman-várományosként emlegették. Nem keveset tett is érte, a Texas Tech ellen bemutatott futott TD-jekor az egész ország róla beszélt, a „The Run” talán minden idők leghíresebb Ciklon-sportjelenete. A Ciklonok azonban utolsó hét meccsükből hatot elbuktak (a Humanitarion Bowlon a Boise State-től kaptak pofont, 16-34), Wallace tehát keserű szájízzel készülhetett tovább profi karrierjére. Nélküle az iowaiak ugyan 2003-ban konferenciájuk, a Big XII sereghajtójává degradálódtak, 2004-ben óriási pálfordulással csak hajszálnyira csúsztak le a konfdöntőről, hogy pár hét múlva az Independence Bowlon a Miami (Ohio) Redhawks ellen vigasztalódjanak. A 2005-ös 7-5-tel a Houston Bowlra váltottak jegyet (24-27, vs. TCU), de az ezt követő 4-8-at valamiért a vezetőség nem tekintette tolerálhatónak, és elküldték az Iowa State szintjén igen sikeres mestert. 

Utóda, Gene Chizik biztatóan kezdett, az Iowa elleni örökrangadót meglepetésre 15-13-ra megnyerte fiaival, habár a 3-9 és a 2008-as 2-10-es után valószínűleg sokan átértékelték Dan McCarney teljesítményét. Chizik általános meglepetésre az Auburn Tigers HC-je lett (ahol 2011 januárjában bajnoki címet ünnepelhetett), pótlását pont az Auburnből oldották meg: Paul Rhoads a Tigers defenzív koordinátora volt 2008-ig. Rhoads az Iowa State 31. vezetőedzőjeként 2009-ben pozitív meglepetések sorozatával nyitott, többek között október 24-én Lincolnban, 8 (!) labdaeladást kiharcolva győzött a Cyclones 9-7-re idegenben, a Nebraska ellen 1977 óta először. A 6-6-os alapszakaszt a 14-13-as Insight Bowl-siker (vs. Minnesota) tetőzte be. 2010 az 5-7-es negatív mutató dacára is tartogatott kellemes momentumokat, főképp a Texas Longhorns 28-21-es skalpja vendégként. 2011-et és '12-t egyaránt bowl meccsel zárta az ISU.

Riválisok, tradíciók
- Az Iowa State két aktív rivalizálást folytat. Az állami vetélytárs Iowa Hawkeyes-szal a Cy-Hawk Trophy-ért vívnak meg, a mérleg 39-21 arányban az Hawkeyes felé billen. A Kansas State-Iowa State derbi csak Farmageddonként ismert, 49-43-4-re az ISU vezet. A Missouri elleni mérkőzések tétje a Telephone Trophy volt, melyet 1959-ben ajánlott fel a Northwestern Bell társaság egy kis incidens mementójaként: a kickoff előtt derült ki, hogy a rossz telefonos kábelezés okán a két edzői stáb tisztán hallja a pálya túloldalán elhangzott utasításokat... Ennek a derbinek a Mizzou SEC-be távozásával vége lett.

- Az ágyú: a diákszekció a hazai találkozók kirúgásainál és Ciklonok hatpontosainál süti el a löveget

- Táborozás: az ISU az Egyesült Államok egyik legerősebb tailgating-hagyományával bír. Órákkal a meccskezdés előtt kempingbuszok tömegei lepik el a stadion környékét, ezrek szombati szabadidős tevékenysége ez

- Győzelmi harang: az 1890-ben öntött szerkezet eredetileg a kampuszon jelezte a tanórák végét, ma a stadion északi részén kongatják meg egy-egy hazai diadal után. Az egyetem területén levő új harang rögtönzött koncertek helyszíne és néha eszköze is egyben

- A Sweet Caroline a diákszekció nemhivatalos himnusza, a harci induló az ISU Fights. A Spirit Walk során vonul be a csapat a szurkolók gyűrűjében a stadionba