HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Kansas Jayhawks [KU]

Alapítás
1890
Konferencia
Big 12
Divízió
Város
Lawrence (Kansas)
Stadion
David Booth Kansas Memorial Stadium (50,071)

Weboldal
http://www.kuathletics.com

A University of Kansas sportcsapatai Jayhawks-ként ismertek. A név eredete egészen az amerikai polgárháborúig, vagyis az 1860-as évekig, a Vérző Kansas-ig nyúlik vissza. Abban a vérzivataros időben a rabszolga-felszabadító csapatok használták, ők voltak a „jayhawkers”. Mikor Kansast független állammá nyilvánították 1861-ben, az ott lakó embereket is így becézték. A KU focicsapatának története 1890-től íródik, jelenleg az 50,071 főt befogadni képes Memorial Stadiumban játszanak, melyet 1921-ben adtak át Lawrence-ben. Maga az épület az I. világháborúban elesett egykori egyetemistáknak állít emléket.

A KU-nak két ősi riválisa volt. A régebbi a Missouri Tigers, akikkel 1891 óta folyt a szakadatlan versengés, melyet eredetileg "Border War"-ként neveztek, majd 2001. szeptember 11-e után "Border Showdown"-ra módosítottak. Egészen 2012-ig, mikor a Mizzou a Big XII-ből átment az SEC-be, felégetve a két iskola közti hidakat. Így az egyetlen nagy vetélytárs a Kansas State Wildcats maradt. A „Sunflower Showdown” győztese kapja a „Governor’s Cup”-t (a Kormányzó Kupáját), melyet a kansas-i kormányzó ad át a bajnoknak.

A KU csapatának kabalája Big Jay és Baby Jay, ők ketten a „Jayhawks”. Big Jay az első, eredeti mascot. Baby Jay-t 1970-ben egy egyetemista lány álmodta meg és a debütálása egy 1971. október 10-i, a Memorial Stadionban játszott mérkőzés félidejében történt. Ekkor Big Jay egy hatalmas tojást rakott az 50 yard-os vonalra, melyből pár pillanat múlva kikelt Baby Jay, aki azóta szintén az egyetem kabalája. Szerepük, hogy a KU nagykövetei legyenek az iskola rendezvényein, atlétikai versenyeken, a football- és kosármeccseken, valamint rendszeres résztvevői a diplomaosztóknak is. A Jayhawks háromszor jutott el az Orange Bowlig, 1948-ban, 1969-ben és 2007-ben. S bár a futball eddig nem ért el olyan nagy sikereket, mint a férfi kosárlabda (a 2007-es OB-val se tudták felülmúlni a kosarasokat, akik akkor épp bezsebelték a bajnoki címet), mégis olyan hírességekkel büszkélkedhetnek, mint a kétszeres All-American tag, Hall of Famer Gale Sayers (sérülése miatt rövid karriert futott be a Chicago Bears-nél) és Mike McCormack (Cleveland Browns OT), vagy John Riggins, aki a Washington Redskins futójaként jutott be az NFL Hírességeinek Csarnokába. A KU soraiból került ki Wilt Chamberlain NBA Hall of Famer, aki a legtöbb pontot szerezte egy mérkőzés alatt (100-at!); Paul Pierce NBA All-Star; Jack Del Rio egykori LB és Billy Mills, az egyetlen olimpiai 10,000 méteres síkfutáson győzedelmeskedő amerikai atléta (1964, Tokió).