Kansas State Wildcats [KSU]

Alapítás
1896
Konferencia
Big 12
Divízió
Város
Manhattan (Kansas)
Stadion
Snyder Family Football Stadium (50,000)

Weboldal
http://www.kstatesports.com

A Kansas State University sportcsapatainak hivatalos színe a királyi lila, 1896-ban választották meg, 1921-ig azonban sehol nem használták. Igazából ez is az egyetlen színe az egyetemnek, sok helyen azonban a fehérrel vagy aszürkével párosítva láthatjuk (mivel effajta "páratlanság" igen ritka pár kivételtől - Syracuse, Harvard - eltekintve). Eredetileg a "K-Stater"-eket "Aggies"-nak nevezték, de 1915-ben Chief Bender főedző kérésére "Vadmacskákra" változtatták, a KSU harci stílusára utalva. A kabala Willie, a vadmacska, első megjelenése 1947-ben volt. Azóta külseje számos változáson átment, egy dolog viszont állandó: a neme soha nem derült ki. Tomra, Jerry állandó "partnerére" hasonlító kinézete nem véletlen, a '60-as években javarászt képregényeken ábrázolták Willie-t. Megjelenése előtt egy Touchdown nevű macska és egy Boscoe névre hallgató fekete Labrador töltötte be ezt a fontos posztot. 1989-ben az akkori edző, Bill Snyder kérésére új logót terveztek, amiben Willie-nek nem volt helye, lecserélték Powercatre. A harci indulót, a "Wildcat Victory"-t 1927-ben írta Harry E. Erickson (szövege magyarul: "Küzdj, K-State Wildcats, a névadó iskoláért küzdj-küzdj-küzdj! Dicsőség a harcban lilában és fehérben... Örök hűség színedhez, melyet mi mindig viselünk, Harcolni és harcolni a Wildcat győzelemért! Gyerünk State!")

ksu

A KSU történetéről nem sok forrás áll rendelkezésre, Bill Snyder HC 1989-es megérkezése előtti időket a nagy nihil uralta, egyetlen Bowl szereplés, az 1982-es Independence Bowl elvesztése volt a felmutatható eredmény (valamiképp érthető, hogy miért "hallgatnak" a históriások, a legendás mester egymaga több meccset nyert, mint az őt megelőző 13 edző 50 év alatt...). Snyder "eljövetele" alapjaiban rázta fel a csapatot, 17 idény során összesen 11 Bowlon vehettek részt (6-5 a győzelem/vereség-mutató), 1998-ban, a Big 12 északi divíziójának megszerzése okán az Év Edzőjének választották. Két legnagyobb sikere a '97-es Fiesta Bowl (vs. Syracuse) behúzása, illetve a 2003-as konfdöntőn a jóval esélyesebbnek tartott Oklahoma lealázása. 2005-ös visszavonulásakor abban a tiszteletben részesült, hogy elnevezték róla a csapat stadionját. Utóda Ron Prince lett, akivel 2006-ban még összejött a Texas Bowl, a 2007-es szezon viszont nagy csalódásnak bizonyult, negatív mérleggel és csúnya vereségekkel. Mivel 2008-ban ugyanez várt a Wildcats-re, és Price botrányba is keveredett, a vezetőség kénytelen volt váltani, és újra felkérni Snydert a program újbóli megmentésére. Snyder pedig jött, látott és megint győzött, 2011-ben óriási meglepetésre Cotton Bowl-szereplés, sőt 2012-ben csodával határos módon a nagydöntő is elérhető közelségbe került, a KSU azonban elcsúszott egy Baylor-nak álcázott banánhéjon.

Ismert ex-KSU játékosok: a linebacker Gary Spani-t 2002-ben választották HoF-ernek, az egyetem történetében eleddig egyedüliként. Michael Bishop (QB) a '98-as Heisman szavazáson második, Darren Sproles (RB) 2003-ban az ötödik helyet érte el. Terence Newman 2002-ben Thorpe- (legjobb DB), Martin Gramatica '97-ben Groza-díjas (legjobb K). Josh Freeman-t a 2009-es draft első körében húzta a Tampa Bay, rajta kívül az NFL-ben játszik még például Ryan Lilja (OG), Riley Nelson (WR), Daniel Thomas (RB), Terence Newman (DB) és Brandon Banks (WR).