HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Louisiana-Monroe Warhawks [ULM]

Alapítás
1931
Konferencia
Sun Belt
Divízió
Nyugati csoport
Város
Monroe (Louisiana)
Stadion
Malone Stadium (30,427)

Weboldal
http://www.ulmathletics.com

ulm

A University of Louisiana at Monroe az öt elsőosztályú futballcsapattal rendelkező louisianai iskola egyike, a University of Louisiana felsőoktatási rendszer tagja. 1931-ben alapították, de az akkoriban még Ouachita Parish Junior College nevű intézmény csak 1950-től működhetett ténylegesen egyetemként, immár Northeast Louisiana State College-ként. A jelenleg használt elnevezés 1999-től él, véget nem érő vitákat szülve a diákok között a rivális University of Louisiana at Lafayette-tel a UL jelző "jogáért". Monroe Louisiana északi részén helyezkedik el, az USA egyik eldugott szegletében, a csendes kisváros kifejezés tehát igazán illik rá. Legismertebb szülöttei Carl Fontana és Hamid Drake - mily meglepő - jazz-zenészek. 75 éven keresztül az atléták az Indians nevet viselték, de 2006-ban az észak-amerikai őslakosok ezt megelégelték, és kérvényezték a cserét más esetekhez hasonlóan pert helyezve kilátásba (az NCAA egyedül a Florida State-tel tett kivételt, ők maradhattak Seminoles). A vezetőség engedett a felsőbb utasításnak és pályázatot írtak ki. Az ötletelésből a Warhawks-t választották befutónak, adózva ezzel Claire Lee Chennault második világháborús pilóta emléke előtt is, aki Curtiss P-40 Warhawk típusú géppel repült. Ezzel együtt a kabalának is repülnie kellett, Brave Spirit nagyfőnököt ACE, a sólyom követte.

Ahogy a 20. századtól megszokott a tengerentúlon, a frissen beiratkozott növendékek körében rögtön igény mutatkozott a sportolásra is, leginkább persze az amerikaifocira. 1931-ben J. Paul Kemerer vezetésével össze is verbuválódott egy gárdára való, mely más környező JC-kkel vagy nagyobb múltra visszatekintő csapatok újonc különítményeivel meccselt. Három évvel később nevezték ki James L. Malone-t, az LSU egykori centerét. Malone 1935-ben veretlen szezont produkált, mindezt úgy, hogy közben a boxolókat és a futókat is edzette, 1939-től még a kosarasokat is bevállalta. Az 50-es váltáskor is a monroe-iknál szolgált (ekkor lett a hivatalos szín a gesztenyebarna és az arany a kék és a fehér helyett) , 1953-as nyugdíjba vonulásáig az NAIA szintjén gardírozta fiait. 17 év alatt elért 82 győzelmével máig a legeredményesebb HC az ULM-nél, 1979-ben a Brown Stadiumot leváltó új pályát róla keresztelték el Malone Stadiumnak. 1975-től a Div II (harmadik), 1982-től a Div-AA (második) vonalban indultak, de sok sikerélményben nem lehetett részük. '81-ben jelölték ki főedzőnek Pat Collinst, akivel viszont rátaláltak a helyes útra.

A sok munka 1987-ben hozta meg a tényleges gyümölcsét, a Northeast Louisana University 9-2-es alapszakaszt követően a North Texast, az Eastern Kentuckyt, a Northern Iowát, majd a döntőben a Marshallt verve jutott fel a csúcsra. A finálét az idahoi Pocatelloban tartották, a Mini Dome-ban 11513-an láthatták a 43-42-es arányú diadalt. A mágus egy csalódást keltő idény után távozott, utódja, Dave Roberts 1994-ig regnált - pontosan addig az esztendőig, míg az NLU az első osztályba nem lépett - átadva a stafétát Ed Zaunbrechernek. Innentől kezdve pedig mindenről beszélhetünk, csak diadalmenetről nem; a szebb napokat megélt csapat napjainkig egyszer sem tudott pozitív mérleggel zárni. A Southland csoport egykori zászlóshajója 2001-ben alapító tagként csatlakozott a Sun Belt konferenciához, ám sokáig az egyetlen fénypont az a már-már csodával határos győzelmük volt 2007-ben, mikor a csapat idegenben verte az Alabamát 21-14-re. 2009-ben Charlie Weatherbie helyére főedzőként Todd Berry került, vele 2012-re végre beérett a munka gyümölcse. Az idény elején a nyolcadikként rangsorolt Arkansas-t gyűrték le, majd szintén vendégként hosszabbításra kényszerítették a 2010-es bajnok Auburnt is. Az alapszakaszt 8-4-es mérleggel zárták, ami Independence Bowl-meghívót ért.

A Malone Stadium 30,427-es kapacitású, a nézőrekord 31,175 fő 2012-ből (vs. Baylor). Két mezszámot vonultattak eddig vissza az ULM-nél: a 11-est Stan Humphries, a 87-es bajnokcsapat irányítója viselte, 10 idényt az NFL-ben is lehúzott, 1995-ben Super Bowlig jutott a San Diego Chargers-el. A másik a 40-es, az 1971-ben első körben draftolt Joe Profit jóllehet a profiknál meg sem közelítette college számait, üzletemberként annál többre vitte. Kötelezően megemlítendő még Bubby Brister (két SB-gyűrű birtokosa John Elway cseréjeként), a közelmúltban aktívak közül meg Kevin Payne, Chris Harris vagy Aaron Morgan. Népszerű hagyomány arrafelé a Shrimp Boil (rákfőzés a meccsekre készülődve) és a Chili Cook-Off.