HIVATALOS: Ebben a fordulóban nem lesz Titans-Steelers mérkőzés!

Louisiana Tech Bulldogs [TECH]

Alapítás
1901
Konferencia
C-USA
Divízió
Nyugati csoport
Város
Ruston (Louisiana)
Stadion
Joe Aillet Stadium (28,019)

Weboldal
http://www.latechsports.com

A Louisiana Tech University 1894 óta áll a műszaki tanulmányokat folytatni kívánó diákok rendelkezésére, egy mindössze 20 ezer fős kisvárosban, Rustonban. Az Egyesült Államok kevésbé ismert egyetemei közé tartozik, hallgatói létszáma hozzávetőleg Ruston (két népszerű zenekar, a Neutral Milk Hotel és Apples in Stereo frontembere is itt élt) felét éri el. Míg férfi sportprogramjai a Bulldogs, addig a nők a Lady Techsters nevet hordozzák. A két kabala a hús-vér angol bulldog, Tech XXI és jelmezes változata, Champ. A college football első osztályában a négy műszaki iskola (Polytechnic Institute) és az öt louisianai csapat egyike az LA Tech.

latech

Történelem
1901-ben döntöttek úgy az egyetemen, hogy eljött az ideje az amerikai futball szervezett keretek között való űzésének. Edwin Barber vállalta úttörőként magára az edzősködés nemes feladatát, és egy két évvel korábbi eset okán ekkor szavazták meg a Bulldogs elnevezést is egy füst alatt. Komoly aspirációi nem voltak a rustoniaknak, sokáig az államhatáron kívülre sem nagyon merészkedtek. Többszöri váltás után 1909-től Percy S. Prince rendezkedhetett be hosszabb távra, '15-ben a Louisiana Intercollegiate Athletic Association csoportba vezetve a gárdát, de az I. világháború közbeszólt. 1921-ben R. Foster Clarkkal zártak hibátlanul, a 6-0-ás mérleghez az Arkansas-Monticello, Southern Arkansas, Ouachita Baptist, Louisiana-Lafayette, Northwestern State, Centenary, veretesnek nem tekinthető hatosán átrobogva. Clark aztán a baseballal foglalkozott tovább, helyére két idény erejéig a Washington State és a Washington Redskins legendás indián mestere, William Henry "Lone Star" Dietz ugrott be. 1925-ben a szebb napokat látott SIAA konferenciához csatlakoztak, három évvel a déli "elit" (Alabama, Auburn, Florida, Georgia, stb.) exodusát követően, ahol a kiemelkedő eredményekre megint nem adódott lehetőség. Az SIAA '41-es felbomlásáig kitartottak, szerencséjükre a II. VH baljós terhével súlyosbított vészterhes időkben a Bulldogs már a megfelelő kezekben, Joe Aillet főedzőében volt.

Aillet 1940-től egészen 1966-ig irányította a Tech futballistáit, sőt 20 éven át a golfozókat is ő trenírozta. 1948-ban segédkezett a Gulf States Conference létrehozásában, és mindmáig a csapat legsikeresebb HC-je, 151-86-8-as örökmérleggel. 1960 és '62 között Mickey Slaughter QB (a Denver draftolta) villogott a konfban, és noha Aillet utolsó szezonja nem alakult jól, az 1-9 során az újonc Terry Bradshaw játéka bizakodással tölthette el a szurkolókat. 1967-ben Maxie Lambright ennek ellenére gyengén debütált (3-7), Bradshaw-t viszont juniorként és seniorként nem lehetett megállítani, két Grantland Rice Bowl (regionális döntő) részvétellel a háta mögött - melyből egyet megnyertek, egyet elvesztettek - 1970-ben egyenesen az új csillagnak titulálták, és a Pittsburgh nem is habozott kiválasztani a Drafton 1/1-esként. 12-es mezszámát az LA Tech azonnal visszavonultatta. Hiányát a bulldogok megérezték, ám Lambright felfedezett egy másik sztárt, a defensive end Fred Dean-t, akivel 1971-től domináltak az alacsonyabb szinteken. Az NCAA rendszere nagy reformon ment át, '73-ban a frissen kiírt harmadosztályban győzedelmeskedtek 12-1-el, a Pioneer Bowlon a 38-34-re a Boise State-t, a Camelia Bowlon 34-0-ra a Western Kentucky-t verve. Két szervezet szerint emellett '72 és '74 bajnokai is, de ezeket a liga hivatalosan nem ismeri el. Lambright két Independence Bowllal búcsúzott 1978-ban, Billy Brewerrel '82-ben már a másodosztály rájátszásában szerepeltek, ahol az elődöntőben a Delaware ejtette ki a louisianaiakat, 1984-ben meg a finálét bukták el a Montana State ellen. Hazai mérkőzéseiket a néhai edzőről elnevezett Joe Aillet Stadiumban játszották 1972-től, bár pár meccset a közeli Shreveportban, az Independence Stadiumban rendeztek meg, ennek is köszönhető, hogy 1990-ben harmadszorra kaptak meghívást az Independence Bowlra (a támadófalban az OT Willie Roaffal 34-34-es döntetlen a Marylanddel). 1996-tól Gary Crowton a legmagasabb divízióban vezethette harcba a fiait, kezdetben függetlenként, majd Jack Bicknell 2001-től WAC tagként. A sikerek viszonylag elkerülték a Techet, 2001-ben a WAC elsőség Humanitarian Bowlt ért, 2008-ban a második pozíció Independence Bowlt, azonban a pozitív mérleg nem gyakori a csapat háza táján. 2010-től Sonny Dykes próbálkozott, az Arizona offenzív koordinátori állását feladó edző 5-7-el mutatkozott be, majd 8-5-tel - és Poinsettia Bowl szerepléssel - folytatta. A 2012-es alapszakaszban az LA Tech offense zárt a támadóstatok élén, általános megrökönyödésre a 9-3 mégsem volt elég az újabb bowlhoz.

Tradíciók, érdekességek
A kampuszon két szobor képvisel ikonikus jelentőséget, a Lady of the Mist egy szökőkút közepén, a Spirit of '88 a Joe Aillet Stadium déli részén foglal helyet. Utóbbi egy bronzba öntött bulldogot formál meg és a játékosok a pályára lépés előtt babonából megérintik, miközben egy 19. századi tűzjelző harangot kongatnak a cheerleaderek

A Louisiana Tech két riválissal bír, igaz a Fresno State elleni széria jelenleg inaktív. A fresnoi bulldogokkal a "csontért" küzdöttek meg a Battle for the Bone derbin (4-9-es hátrányban vannak). A Southern Miss Golden Eagles-el ugyan 1935-ben találkoztak először, de 2012-ben csaptak össze csupán 44. alkalommal (a Rivalry in Dixie-n 31-13 a sasoknak)

Az amfocisták botladozásait némileg kárpótolták a '80-as években a női kosarasok három bajnoki címmel (1981, 1982, 1988), az egyetem hírnevét a profiknál - a WNBA-ben - főként a jelenlegi főedző, Teresa Weatherspoon öregbítette. A férfiak szintén ebben az időszakban parádéztak, soraikban a zseniális Karl Malone-nal