NFL eredménykövetés NFL eredménykövetés - 1 aktív topik

Miami Hurricanes [MIA]

Alapítás
1926
Konferencia
ACC
Divízió
Coastal csoport
Város
Coral Gables (Florida)
Stadion
Hard Rock Stadium (65,326)

Weboldal
http://www.hurricanesports.com

A University of Miami Coral Gables-ben, Miami városának déli részén található. A UM sportcsapatainak neve a Hurricanes, színei a zöld, narancssárga és a fehér. Az atléták nevét nem kell különösebben magyarázni, a hurrikán Miami területén sajnos igen gyakori jelenség. A kabalafigura egy íbisz, Sebastian névre keresztelve. Az egyetemi legenda úgy tartja, hogy az íbisz az az állat, ami hurrikán idején a legkésőbb menekül el és a vihar elültét követően az elsőként tér vissza, ezzel szimbolizálva a kitartást. A logó egy egyszerű zöld-narancssárga "U" betű. 2007-ben elbúcsúztak Orange Bowl nevű stadionjuktól és a profik mellé, a Dolphins (ma Hard Rock) Stadiumba költöztek.


A Miami minden idők egyik legsikeresebb futballegyeteme, 1983 óta ötször lettek az ország legjobb college csapata. Két játékosukat választották az év legjobbjának, a Heisman-díjat 1986-ban Vinnie Testaverde, 1992-ben Gino Torretta kapta, négy korábbi játékosuk az NFL Hírességek Csarnokába is bekerült (Ted Hendricks, Michael Irvin, Jim Kelly és Jim Otto), ketten pedig (Ottis Anderson és Ray Lewis) Super Bowl MVP-címig vitték. A 2001-es bajnokcsapatot külön ki kell emelni, hiszen több helyen is a történelem legerősebb gárdájának titulálták ezt az együttest. Egyedülálló módon csak az ebben az évben játszó játékosok közül 16-ot vittek el a Draft első körében! Elég csupán a jelenkor legnagyobb sztárjait megemlíteni: Clinton Portis, Willis McGahee, Najeh Davenport, Frank Gore, Jeremy Shockey, Andre Johnson, Bryant McKinnie, Vince Wilfork, Jonathan Vilma, D.J. Williams, Ed Reed, Phillip Buchanon, Sean Taylor. Hihetetlen névsor, a teljesség igénye nélkül... Nem árt viszont észben tartani, hogy 1979-ben majdnem megszűnt az 1926-ban létrehozott futballcsapat, az addig kiemelkedő eredményekkel és nem bíró (kivétel Jack Harding és Andy Gustafson egy-két idénye) Canes pénzügyi nehézségekbe került, melyből a Dolphins akkori offenzív koordinátora Howard Schnellenberger húzta ki őket. Teljesen új alapokra helyezte a gárdát, és ígéretét, hogy öt éven belül bajnoki címet szerez tanítványaival, 1983-ban be is tartotta. Ezt a bravúrt ismételte meg egyszer Jimmy Johnson (1987), kétszer Dennis Erickson (1989 és 1991), majd az említett 2001-es kerettel újra Larry Coker. A 2000-es évek második felétől nem alakultak az eredmények kedvezően, Cokert 2006-ban bocsájtották el, a program megtisztítását Randy Shannon vállalta magára, aki e téren noha nem vallott kudarcot, főedzőként igen. 2011-től a gyeplőt Al Golden ragadta meg, de nem került idillikus helyzetbe, mert első két szezonjában egyaránt eltiltották az utószezontól a Miamit. 2013-ban a Russell Athletic Bowlon mutathatta meg magát a Miamival, csúfos vereséget szenvedve a Louisville-től. 2014-ben meg az Independence Bowlon, de ott is kikaptak a South Carolina-tól.


A Hurrikánok két fő riválisa a Florida és a Florida State. Az FSU elleni első derbi 1951-re datálódik, az összecsapásaik mindig az év legnézettebb meccsei közé tartoznak. A Gators ellen külön trófeáért küzdenek meg (War Canoe Trophy), bár a közeljövőben vélhetően bizonyos okokból nem találkoznak egymással. 2013-ban a Miami nyerte az utolsó meccset. E rangadókat kifejezetten nem, de magát a programot gyakran kísérték botrányok, először a '80-as években vádolták meg a The U-t, hogy illegálisan pénzeli a játékosait, amit a következő szezonok sikerei közepette szinte természetesnek vettek az irigykedő (?) ellendrukkerek. 2011-ben legalábbis nagy meglepetés senkit nem ért, mikor lebukott a piramisjátékkal nagy vagyont szerző Nevin Shapiro, és kiderült, hogy pénze egy részével nem természetes módon a Miamit "szponzorálta". Szégyenfolt még a 2006-os bunyó a FIU elleni mérkőzésen, ahol a szintén helyi egyetem játékosaival verekedtek össze a Hurrikánok.

Néhány érdekesség, tradíció:
- The Smoke (A füst): a csapat egy nagy fehér füstfelhőben vonul be a pályára. Ezt a 80-as évektől sok NFL csapat átvette
- Four Fingers: "Négy ujj" - A negyedik negyed kezdetén az edzők, játékosok és szurkolók az égnek emelik kezüket, és négy ujjukat felmutatva jelzik ennek a negyednek fontosságát. 1985 óta a Hurricanes 197 meccsből csak ötöt vesztett el győztes állásból a 4. negyedben!
- The U: Általában így emlegetik a az egyetemet. Ismert még a The UM is
- Quarterback U - Igazi "irányítógyárnak" tartják az egyetemet, az innen kikerült sok szépreményű QB-ból kiindulva. Hasonló elnevezése több sulinak is van, mint például a Penn State ("Linebacker U"), Auburn ("Running back U"), Boston College ("Offensive Line U"), vagy a USC ("Tailback U")
- NFL U: A 2006-os szezonban a Miami Egyetemnek volt a legtöbb aktív, profi játékosa az NFL-ben. Általánosítás, de a mondás úgy tartja, hogy Canes játékos draftolásával nem lehet hibázni