Michigan State Spartans [MSST]

Alapítás
1896
Konferencia
Big Ten
Divízió
Keleti csoport
Város
East Lansing (Michigan)
Stadion
Spartan Stadium (75,005)

Weboldal
http://msuspartans.com

A Michigan State University összes sportcsapatát Spartans-nak, vagyis Spártaiaknak nevezik. Ezen az egyetemen is nagy hagyományai vannak a sportnak: atlétikai programja 25 szakosztályt ölel fel. A futballcsapat története 1884-ben kezdődött, akkor még csak klubszinten, egyetemi státuszát 1896-ban kapta meg. Mezőgazdasági tanintézményként a csapatokat eredetileg „Aggies”-nek hívták, azonban 1925-ben az iskola megváltoztatta a nevét "Michigan Állam Mezőgazdasági és Alkalmazott Tudományok Főiskolájára", és ekkor új elnevezést kerestek saját sportolóiknak. Az eredeti elképzelés a Michigan Staters volt. a helyi sajtó, a Lansing State Journal és a Capital News sportriporterei azonban ennél sokkal rövidebb és hősiesebb nevet szerettek volna találni. Egy cikk nyomán, melyben egy bizonyos Justin Morrill párhuzamot vont az M-State és az ősi Spárta képzőhelyei között, a hiányzó hősiesség is felbukkant, így a „Spartans” becenév gyorsan a sportolókhoz kapcsolódott. Néhány éven belül már a harci indulókat is hozzáigazították az új névhez. Ahogy az egyetem egyre nagyobb lett, megunva a független státuszt szerettek volna egy jelentősebb konferenciához csatlakozni. Mikor a Chicagói Maroons 1946-ban távozott a Nyugati Konferenciából (a mostani Big Tenből), Hannah kormányzó keményen lobbizott azért, hogy a helyét az MSU vehesse át. Munkáját 1949-ben siker koronázta. 1951-ben és 1952-ben a Spartans legyőzhetetlennek bizonyult, így az akkori leghosszabb veretlenségi sorozatot állították fel, egymást követő 24 meccsen nem találtak legyőzőre. Miután éveket vártak, 1953-ban végre a Big Ten állandó tagjává választották a regnáló bajnokot. Rögtön csoportelsőségre törtek, bár hiába verték meg a Rose Bowlon a UCLA-t, az alapszakasz során becsúszott egy vereség megakadályozta őket a duplázástól Az ’53-as szezonban a legendás edző, Clarence L „Biggie” Munn, illetve 1956-ban Duffy Daugherty vezetésével újra megnyerték a Rose Bowlt, amire legközelebb 1965-ben utazhattak (hogy ott a Bruins visszavágjon az '54 januári sérelmekért). Majd rosszabb idők jöttek, Daugherty ráadásul '72-ben nyugdíjba ment, és sem Denny Stolz, Darryl Rogers, sem Muddy Waters nem tudott lendíteni a gárda szekerén. George Perles ellenben igen, vezetői munkájának gyümölcse 1988 elején érett be a Rose Bowl megszerzésével. Noha még Nick Saban is volt főedző a Spartans-nál, sokáig az 1990-es Big Ten korona jelentette a csúcsot. Egészen a jelenlegi mester, Mark Dantonio megérkezéséig, aki John L. Smith-t váltotta a vezetőedzői poszton 2006-ban. Dantonioval 2010-ben és 2011-ben egyaránt 11 győzelemmel zárt az MSU, előbbi a Big Ten megosztott bajnoki címéhez is elégnek bizonyult, igaz balszerencsével, a körbeverések miatt a Rose Bowlról lemaradtak.

msu

Az 1920-as években szükségessé vált egy új pályát építeni az Old College Field helyett, mely addig a csapat otthonaként szolgált. 1923-ban adták át az új arénát, amely 14,000 látogatót volt képes befogadni. Mivel a nézők száma folyamatosan nőtt, így 1935-ben már 26,000 főnyire fejlesztették a befogadóképességét és a nevét Macklin Fieldre módosították (John Macklin 1911 és 1915 között volt az MSU edzője). A Big Ten konferenciához történő csatlakozás után már 51,000 néző is elfért a lelátókon. Miután Munn-nak és Daugherty-nek hála az egész nemzet felfigyelt a Spartans-ra, újabb 9,000 székkel bővült a nézőtér 1956-ban. A rákövetkező szezonban a keleti és nyugati oldal felső karéjjal is kiegészült, melyek 72,000-re lendítették a kapacitást. Ebben az évben nyerte el a stadion a jelenlegi nevét (Spartan Stadium). A legutóbbi fejlesztés 2005. augusztusában ért véget, a bővítés 75,005-re emelte a potenciális nézőszámot, valamint a legmagasabb épületté tette a stadiont East Lansing-ben és az ötödik legnagyobb arénává a Big Ten-ben. Az SS-t amúgy a college football egyik leghangosabb stadionjaként tartják számon. Stanley Kubrick rendező Spartacus című, 1960-ban forgatott filmjében felhasználta az 1959-ben itt játszott Notre Dame elleni mérkőzés közönségzaját.

1967-ben vitte véghez azt a bravúrt a Michigan State – egyedüliként az NCAA történetében - hogy az NFL draft nyolc top választásából négy ex-MSU játékos volt. A kvartettből valószínűleg mindenki számára a legismertebb az 1/1-es DE, Bubba Smith (a Rendőrakadémia Hightower-je), kinek 95-ös mezét az M-State később vissza is vonultatta. Ugyanebben az elismerésben részesült az 1/5, George Webster (LB, #90), az OT/DT Don Coleman (#78), és különleges módon a néhai elnök, John A. Hannah (46 évnyi szolgálata okán a 46-os számmal). NFL Hall of Famer a cornerback Herb Adderley és az offensive guard Joe DeLamielleure, college HoF-er az említett Coleman-en, Daugherty-n, Minn-en, Pingel-en, Smith-en és Waters-en kívül Charlie Bachman (HC) és Brad Van Pelt (LB). Ha pedig a híres diákszektor, a Corner Blitz 2000 előtt is létezik, olyan kiválóságokat csodálhattak volna még meg személyesen, mint Tony Mandarich, Morten Andersen, Flozell Adams, Lorenzo White, Plaxico Burress vagy Freed Arbanas. A közelmúlt kiválóságai Kirk Cousins, Jerel Worthy és Le'Veon Bell.

ÉRDEKESSÉGEK

A legnagyobb fordítás
A 2006. október 21-én idegenben, a Northwestern Wildcats ellen játszott mérkőzés a leghíresebb "comeback" a csapat történetében. 3-38-as vesztésre álltak a harmadik negyed közepén, ám 38 válasz nélkül maradt ponttal megfordították a meccset és 41-38 arányban diadalmaskodtak ellenfelük fölött. A győzelem ellenére az utolsó négy összecsapásukat zsinórban elvesztették (a Notre Dame például 21-37-ről állt talpra) és végül a szezont 4-8-al zárták.

Az „Évszázad mérkőzése”
A Spartan Stadiumban 1966. november 19-én lejátszott, Notre Dame elleni viadal nyerte el ezt a címet (pár másik kiemelt meccs mellett, mint pl. a '46-os Army-ND). A Fighting Irish csapata az első, míg a Spartans a második helyen kiemelt volt abban az évben, nagy összecsapást várt mindenki. A csata szorosan alakult és mivel az utolsó drive-ban a Notre Dame nem tett kísérletet a célzónába jutásra, 10-10-es döntetlennel zárult. A ’66-os esztendőben így mindkét egyetemet bajnokká koronázták.

Kabala
Sparty a Michigan State University kabalája, általában stilizált görög viseletbe öltözött, izmos spártai harcosként/sportolóként láthatjuk. A ma ismert jelmezt - mely erősen rajzfilmszerű - az 1989-es idényben mutatták be a közönségnek. Több tv-s hirdetésben, reklámban, valamint az ESPN csatornán is szerepelt már. 2004-ben a Legjobb Kabalának szavazták, 2006-ban a hat Mascot Hall of Fame-jelölt egyike volt, 2007-ben ismét bajnokjelölt lett – négy éven belül harmadszor - és ezen kívül még számos elismerést is elnyert a mascot-ok versenyében.

Riválisok
- A Land Grant Trophy-t a Penn State University ellen játsszák. Mióta a Penn State csatlakozott a Big Ten-hez 1993-ban, a Nittany Lions és a Spartans a konferenciájuk utolsó fordulójában találkoznak egymással azért a trófeáért, melyet a korábbi edző, George Perles tervezett. A kupa a Penn State egyetem Old Main-jét (az iskola főépületének neve) és a Michigan State jelképét, a Beaumont Tower-t ábrázolja. A jelenlegi mérleg szerint a Penn State vezet 13-5-re

- A Megaphone Trophy-t, az MSU és a Notre Dame között zajló összecsapás győztese kapja. A versengés már hosszú ideje tart és jelenleg a Fighting Irish áll jobban, 32-26-1 arányban

- Az Old Brass Spittoon kupáért az MSU az Indiana Hoosiers ellen küzd meg. Az első találkozó 1950-ben történt, amikor a Michigan State felvetette a kupa ötletét, melyet azonnal elfogadott az Indiana. 2006-ban a Hoosiers játékosok győzelmük után - a Spártaiak hagyományára utalva – kitűzték zászlójukat a Spartan Stadium talajára

- A Paul Bunyan/Governor of Michigan Trophy Michigan állam két legnagyobb egyeteme közötti párbaj győztesének kijáró jutalom, melyet a következő évi meccsig birtokolhat. A névadó Paul Bunyan egy mítikus favágó, aki kék ökrével (Ox-szal) járta az erdőket. Alakja a 19. századi amerikai jelképpé vált. Az eddig lezajlott 59 találkozón két döntetlen mellett 34-szer a Wolverines, 23-szor a Spartans örülhetett